IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Problem z pamięciami RAM, 4GB zamiast 8GB
hejzel
dodano 28-04-2019, 21:57
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 55
Rejestracja: 10/10/18
Nr użytkownika: 74 544



Witam. Posiadam płytę główną Asus P8Z77-V LX2 i procesor i5 3470 oraz 4 x 2GB pamięci Ram DDR3. Zasilacz Chieftec 600W GPS 600A8.
W systemie Windows 7 Home Premium 64 Bit pokazuje mi we właściwościach komputera zainstalowana pamięć Ram 4GB. Przy starcie systemu i w BIOS(aktualna wersja 2501) też pokazuje 4096 (1066). Natomiast w programie CPU-Z w memory jest podane 8GB Dual. Pamięci to Patriot 1600LL Series. Na każdym z 4 slotów pokazuje że jest po 2GB Max Bandwitch 533 Mhz Ranks Dual. Frequency Jedec#1 457Mhz Jedec#2 533 i XMP 1600 800Mhz. Voltage pokazuje dla 2 kości 1.50V-1.50V-1.900V a dla drugich 2 kości 1.50V-1.50V-1.800V. Przekładałem już każdą kość w inny slot ale za każdym razem Bios i system pokazuje 4GB a CPU-Z dalej ze 8GB. Sloty na płycie sprawdzone testem na jednej kości pamięci i są sprawne. Same pamięci też są dobre bo na innej płycie GA P55A UD3 było 8GB w Bios i systemie. Możecie pomóc jak zrobić by było 8GB w biosie a nie jak pokazuje 4GB. Zwiększałem jakieś napięcia już w Bios z 1.500 do 1.700(było już na czerwono) ale cały czas bez zmian pokazuje 4GB. Jakieś rady co zrobić?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hejzel
dodano 2-05-2019, 17:07
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 55
Rejestracja: 10/10/18
Nr użytkownika: 74 544



Pomoże ktoś? Jakieś rozwiązanie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Antek.D
dodano 2-05-2019, 18:34
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 214
Rejestracja: 2/12/17
Nr użytkownika: 72 619
Laptop: Lenovo Y540-15



Może sprawdź czy nie masz powyginanych pinów w slotach.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hejzel
dodano 4-05-2019, 11:19
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 55
Rejestracja: 10/10/18
Nr użytkownika: 74 544



Dzięki @Antek.D za dobrą sugestię. Być może są lub nie wygięte piny na gnieździe płyty dla procesora. Sprawdzę to po tym jak przetestuje dwie kości pamięci Ballistix Sport DDR3 4 GB 1600MHz 9-9-9-24 na napięciu 1.50V w Dual Channel. Patrioty Viper idą na sprzedaż. Wątpię by piny były uszkodzone gdyż tryb dual channel działa dla 2 kości po 4GB. Dla 4 kości też działa dual channel tylko że bios i system widzi 2 kości 4GB ale wchodząc głębiej pokazuje że jest włożone 8GB :/ cpu-z, uefi bios spd information MaxxMEM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hejzel
dodano 18-05-2019, 18:07
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 55
Rejestracja: 10/10/18
Nr użytkownika: 74 544



Witam i odświeżam temat pamięci. Dziś zamontowałem 4 kości pamięci Ballistix Sport po 4GB razem 16GB ale jest tak samo jak było w przypadku tych Patriot 4 kości po 2GB. Wykrywa 8GB wkładałem kości pojedynczo pierwszą start systemu zamknięcie, drugą ale już przy trzeciej nie podało mi 12GB tylko dalej się upiera przy 8GB? Przy komplecie 4 ramów bios i system widzi 8GB zamiast 16GB choć CPU-Z pokazuję 16GB w Dual. Więc zmiana na inne ramy nie pomagają. Co w takim przypadku? Uszkodzony kontroler pamięci procesora? Uszkodzone piny na gnieździe płyty głównej? W bios ustawiłem profil XMP i to działa z wyjątkiem tego że zamiast pełnych 16GB jest cały czas 8GB.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 18-05-2019, 19:10
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 9 096
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



Dziwne to. W tych nowszych płytach nie ma opcji jakiejś w biosie? Sprawdzałeś te kości z inną PG? Kości są jednostronne czy dwustronne?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hejzel
dodano 19-05-2019, 11:14
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 55
Rejestracja: 10/10/18
Nr użytkownika: 74 544



@Master_one Witaj pamięci są wszystkie obustronne. Nie mam możliwości sprawdzenia ich u siebie. Mogę najwyżej w jakimś serwisie sprawdzić. W BIOS już sporo zmieniałem profile taktowania reset CMOS itd i nie pomaga nic. Jest albo 4GB z 8GB na Patriotach albo 8GB z 16GB na Crucial Ballistix. MemTest wszystkie kości zaliczony pozytywnie. Po włożeniu 2 kości w jaki by nie był slot jest 8GB. Po dołożeniu 4GB i kolejnych 4GB problem nie czyta ich BIOS i system choć widzi w SPD Information 4 włożone kości. Wyjątkiem są programy diagnostycznye które pokazują 16GB.















Go to the top of the page
 
+Quote Post
mruwka1979
dodano 19-05-2019, 11:33
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 130
Rejestracja: 1/12/08
Nr użytkownika: 16 065



Aktualizacja bios, instalacja Win na czysto (stery tylko). Postaw innego Wina, np.10. Windows z jakiego źródła? Itp.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hejzel
dodano 19-05-2019, 12:21
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 55
Rejestracja: 10/10/18
Nr użytkownika: 74 544



QUOTE(mruwka1979 @ 19-05-2019, 11:33) *
Aktualizacja bios, instalacja Win na czysto (stery tylko). Postaw innego Wina, np.10. Windows z jakiego źródła? Itp.

Napisałem na PW
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 19-05-2019, 12:23
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 9 096
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



Kolega mruwka mnie ubiegł z odpowiedzią smile.gif powinno pomóc smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hejzel
dodano 19-05-2019, 16:18
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 55
Rejestracja: 10/10/18
Nr użytkownika: 74 544



Napisze do serwisu Asus w temacie płyt głównych tam może mi ktoś doradzi. Dzięki
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hejzel
dodano 19-05-2019, 21:05
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 55
Rejestracja: 10/10/18
Nr użytkownika: 74 544



Tak pokazuje menedżer zadań wydajność w Windows 10. Tutaj nie wykrywa 2 kości? Dziwna sprawa jest z tym wszystkim.




A tu pokazuje dobrze HWiNFO64

Go to the top of the page
 
+Quote Post
mruwka1979
dodano 19-05-2019, 21:24
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 130
Rejestracja: 1/12/08
Nr użytkownika: 16 065



A kiedy zobaczyłeś że tak się dzieje, chodzi mi o sytuację, zmiana systemu, aktualizacja biosu, aktualizacja windowsa? Może coś Ci się przypomni?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hejzel
dodano 20-05-2019, 12:18
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 55
Rejestracja: 10/10/18
Nr użytkownika: 74 544



Wymieniłem płytę główną z 1156 i procesor intela i7 860 na tą Asusa i intela i5 3470. Ramy Patriot chodziły 8GB na płycie Gigabyte GAP55AUD3 a na tej P8Z77V LX2 już podaje 4GB. Procesor wkładałem do gniazda na płycie wszystko skręcałem sam. Po tym odpaliłem i zainstalowałem świeży Windows 7 HP 64 bit i od tego momentu już jestem z tym problemem do dziś. Dwa sloty czytają a drugie dwa nie. Tak to wygląda że płyta Asusa nie chce odpalić Ram na 4 slotach a tylko na 2. Działa tylko kombinacja 2x2Gb lub 2x 4Gb albo 1x2Gb lub 1x4Gb. Nie odczytuje Bios 3 i 4 slotu choć gdy wejdę głęboko w opcje pokazuje że włożony jest cały komplet 4 kości Ram i tam odczytuje. Część programów widzi 16GB np Cpu-z czy HWiNFO a MemTest pokazał 8GB a przetestował 4/4 czyli 16GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hejzel
dodano 20-05-2019, 13:00
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 55
Rejestracja: 10/10/18
Nr użytkownika: 74 544



Odpowiedź wsparcia technicznego Asus odnośnie tematu:
Szanowny Kliencie ASUS,
W takim przypadku są dwie możliwości - albo ma Pan uszkodzone sloty, albo problem może leżeć po stronie kompatybilności.
Profilaktycznie przesyłam link do listy kompatybilnych pamięci RAM - nie występują na niej żadne z podanych przez Pana kości.
https@//dl cdnets.asu s.com/pub/ ASUS/mb/LG A1155/P8Z7 7-V_LE/Z77 _memory_re port.pdf?_ ga=2.16005 4078.22532 0897.15583 35103-1228 965517.152 6384352
W przypadku zostosowania pamięci spoza listy kompatybilności nie będziemy w stanie zagwarantować poprawnej pracy płyty.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mruwka1979
dodano 20-05-2019, 19:07
Nr wypowiedzi: #16





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 130
Rejestracja: 1/12/08
Nr użytkownika: 16 065



Serwis wydaje się mieć rację, skoro RAM chodził na innej płycie, wydaje się być sprawny, to mogą być uszkodzone sloty, a przekładałeś RAM tak aby włożone były pamięci raz w jedne sloty raz w drugie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hejzel
dodano 20-05-2019, 20:27
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 55
Rejestracja: 10/10/18
Nr użytkownika: 74 544



Tak każdy slot działa bo robiłem test na tylko jednej kości i każdy slot wykrywał ją bez problemu więc są sprawne wszystkie 4. Pobawie się jeszcze timingami i napięciem 1.50-1.65 może coś odpali. Jak nie mam zamiar zostać przy dwóch kościach 2x4GB lub może zrobię 2x8GB. Sprawdzę też piny w gnieździe na procesor. Nie widzę już innego rozwiązania w tym temacie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hejzel
dodano 22-05-2019, 10:11
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 55
Rejestracja: 10/10/18
Nr użytkownika: 74 544



Płyta główna ma wgrany najnowszy ostatni aktualny Bios i na tej wersji nie działa problem występuje cały czas. Mógłbym wgrać niższą wersje sprawdzić i wgrać od nowa najwyższą. Resety Biosu nic nie dają. Niedługo sprawdzę opcję dwa moduły po 8Gb z QVL producenta zobaczymy co pokaże i zostane na zajętych 2 slotach i 2 pustych
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hejzel
dodano 22-05-2019, 11:43
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 55
Rejestracja: 10/10/18
Nr użytkownika: 74 544



Może po prostu każdy bios ma jakiś błąd w kosmetyce przy 4 slotach, ale ostatecznie wszystko działa? Może to, że pokazuje mi 8Gb a nie 16Gb to szczegół bo będzie system korzystał z całości tylko jak to sprawdzić? Odpalić coś co ma w wymaganiach sprzętowych minimum 16Gb RAM wtedy wszystko się wyjaśni. Co byście zaproponowali?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hejzel
dodano 23-05-2019, 18:06
Nr wypowiedzi: #20





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 55
Rejestracja: 10/10/18
Nr użytkownika: 74 544



Planuje włożyć dwie kości po 8gb Corsair Vengeance LP 1600MHz 10-10-10-27 1.50V w dual channel do niebieskich slotów. Dwa czarne zostawiam puste. Nie będę bawił się w 4 moduły bo płyta nie chce tyle i woli dwa. Poza tym muszą to być RAMy z QVL. Płyty główne Asusa są chyba mega wybredne w tym temacie bo na Gigabytach wszystko chodzi bez marudzenia. W każdym razie na Asusie działa tylko 1 DIMM oraz 2 DIMM i więcej już nie chce. Testowane na Patriotach 4x2Gb oraz 4x4Gb Ballistix. Zobaczymy jak płyta zareaguje na 2 moduły 8gb z QVL.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 23-09-2019 - 8:47