IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Windows 7 UEFI GTX1060 błąd 12, próba uruchomienia GTX1060 na Win 7 ( zewnetrzny monitor)
dragon2224
dodano 2-06-2019, 13:24
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 13
Rejestracja: 29/12/18
Nr użytkownika: 75 001



witam!
To mój drugi post. Mam pytanie do znawców tematu EGPU. Jaki czas temu udało mi się podłaczyć egpu ( beast 8.4 ) , GTX1060 do laptopa dell 7720 SE ( wersja 3D z zablokowaną grafiką intela), dGPU Gt650M, pod zewnetrzny monitor, pod WIN 10 ( dysk na GPT, UEFI ). Wszystko działa bez najmniejszego problemu, bez setupa, ale po instalacji sterownikow wersji 368.81. Na najnowszych był bład 43. Zmierzają do sedna. Dorzuciłem do laptopa drugi dysk SSD z WIN 7, który rownież chcicałbym puścić na zewnetrzny monitor. Aby oba systemy wspołgrały ze sobą, Win 7 zainstałowałem rownież na GPT i UEFI. Jednak po podłaczeniu i instalacji Egpu mam bład 12 w menadzerze. ( karte pokazuje prawidłowo- GTX1060). Z racji UEFI i GPT nie mogę uzyć Setupa, dlatego szukam innego rozwiązania. Próbowałem zrobić DSDT override z podradnika nando z forum egpu.io, jednak nie potrafię wygenerować pliku dsdt-modified.aml z pliku dsdt-modified.dsl. ( metoda intela ). Po dodaniu kodu ( edycji pliku ) i użyciu :
c: & cd \dsdt
iasl -ve dsdt-modified.dsl

Nie tworzy pliku aml. Pokazuje za to ponad 70 błędów. Uzywam WDK wersji 10.
Moj plik asl : https://drive.google.com/open?id=1_XfNZ7fde...kotxrG2nHDIgXQ4
Moj plik dsl : https://drive.google.com/open?id=1snFXyhq8X...TT1_91e0SiRXdVO

Może byłby ktoś w stanie pomoc w wygenerowaniu poprawnie pliku aml. Ewentualnie jakies pomysły co do pozbycia sie błedu 12, i uruchomienia EGPU na Win 7.
Z góry dzieki za wszelką pomoc. Na WIN 10 wszystko działa idealnie ( plug&play).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pan QnshT
dodano 5-06-2019, 7:55
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 53
Rejestracja: 22/01/16
Z: UĆ
Nr użytkownika: 67 209



Na 99,(9)% wina stoi po stronie sterowników , ponieważ pierwszym numerem wspierającym 1060 są "372.54" proponuję zacząć od tych i iść w górę aż znajdziesz stabilne na win7.


--------------------
X230 {i7, 16GB RAM, 240 GB SSD} on UB3 {HP LA2306x, 1 TB SSHD, SPC GK530, DeathAdder Elite} with Exp GDC 8.5c + Zotac GTX 1060 3 GB
X230 {i5, 8GB RAM, 256 GB SSD} on 4337 {Belinea 2225 S1W, 1 TB SSHD}
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dragon2224
dodano 5-06-2019, 16:00
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 13
Rejestracja: 29/12/18
Nr użytkownika: 75 001



Dzieki za odowiedz. Zaraz bedę próbował z tymi sterownikami. Udało mi się wygenerować poprawny plik aml bez żadnych błędów oraz wrzucić go w rejest, ( w trybie testu), jednak nie pojawiła się u mnie Duża pamięć w menadżerze urządzeń. Nic, będę próbował dalej coś wykombinować z błędem 12.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dragon2224
dodano 10-06-2019, 22:55
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 13
Rejestracja: 29/12/18
Nr użytkownika: 75 001



Niestety, probowałem juz wszystkich dostepych sterownikow dla gtx1060 i bład 12 nadal występuje. Udał mi sie zrobic override dsdt, duża pamieć jest widoczna w menadzerze urzadzeń, jednak nic to nie daje. Nie przypisuje GTXa do tej pamieci. Dziwne, że z Win 10 nie ma najmniejszego problemu, natomiast Win 7 nie może sobie z tym poradzic. Chyba faktycznie pozostaje tylko tryb bios, legacy i setup 1.35. Jednak pogodzenie go z win10 na uefi nie bedzie raczej mozliwe.

Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  duza_pamiec.jpg ( 290k ) Liczba ściągnięć: 1
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dragon2224
dodano 11-06-2019, 9:21
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 13
Rejestracja: 29/12/18
Nr użytkownika: 75 001



No i w końcu mały sukces. Gtx1060 działa i podaje obraz na zewnętrzny monitor. Zastosowałem tzw. Hot plug, czyli podłączenie karty po uruchomieniu win7 i uspieniu go. Po wybudzeniu obraz jest puszczony na zewnętrzny monitor, brak błędu 12 w menadżera. Czyli jest to problem z poprawnym podłączeniem egpu oraz jego alokacją. Czy istnieje jakiś sposób aby komputer robił to automatycznie ? Jakiś program w autostarcie ? Jest to dość kłopotliwe za każdym razem usupiać komputer i włączać zasilanie od egpu. Dzięki
PS. Sposób działa tylko i wyłącznie na sterownikach 368.81, przy innych po uśpieniu, podłączeniu egpu i restarcie występuje błąd 43.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pan QnshT
dodano 11-06-2019, 12:27
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 53
Rejestracja: 22/01/16
Z: UĆ
Nr użytkownika: 67 209



Tak. Tryb legacy biosu i nowa instalacja win i karta startuje od razu.


--------------------
X230 {i7, 16GB RAM, 240 GB SSD} on UB3 {HP LA2306x, 1 TB SSHD, SPC GK530, DeathAdder Elite} with Exp GDC 8.5c + Zotac GTX 1060 3 GB
X230 {i5, 8GB RAM, 256 GB SSD} on 4337 {Belinea 2225 S1W, 1 TB SSHD}
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dragon2224
dodano 13-06-2019, 23:04
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 13
Rejestracja: 29/12/18
Nr użytkownika: 75 001



Niestety, przejście ma tryb legacy nie pomogło, a wręcz zaszkodziło. Po włączeniu laptopa pojawia się logo Dell, i słychać bipanie 3 krotne, dosyć głośne, kilka sekund przerwy i tak w koło. Nie bootuje się do Windowsa jak na uefi. Próbowałem z trybem ATX oraz czasem opóźnienia 7, 15s. Bez skutku... Próbowałem nawet z setupem 1.35. Gdy włączę egpu po logo dell, gtx1060 jest widoczny w setupie, jednak mam problem z za dużym plikiem aml... Mój ma 43kb, a Max. Może być 42kb. Nie wiem czemu pokazuje , że nie jest zaladowany, skoro w menadżerze mam Duzą pamięć...( metoda intela). Podpowie ktos jak zmniejszyć ten plik aml ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pan QnshT
dodano 13-06-2019, 23:30
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 53
Rejestracja: 22/01/16
Z: UĆ
Nr użytkownika: 67 209



Sama zmian w biosie na legacy nie wystarczy musisz jeszcze przeinstalowac system na legacy (GTP) !


--------------------
X230 {i7, 16GB RAM, 240 GB SSD} on UB3 {HP LA2306x, 1 TB SSHD, SPC GK530, DeathAdder Elite} with Exp GDC 8.5c + Zotac GTX 1060 3 GB
X230 {i5, 8GB RAM, 256 GB SSD} on 4337 {Belinea 2225 S1W, 1 TB SSHD}
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dragon2224
dodano 14-06-2019, 2:00
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 13
Rejestracja: 29/12/18
Nr użytkownika: 75 001



Chyba raczej MBR. We wszystkich poradnikach z setupa 1.35 pisze by przekształcić dysk z GPT na MBR. Widzę, że wiedza na tym kanale nie jest mocną stroną. I raczej nikt nie jest w stanie mi pomóc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pan QnshT
dodano 15-06-2019, 16:36
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 53
Rejestracja: 22/01/16
Z: UĆ
Nr użytkownika: 67 209



Nie, raczej nikt ci nie pomoże. Ale na pociechę powiem że nam działa.


--------------------
X230 {i7, 16GB RAM, 240 GB SSD} on UB3 {HP LA2306x, 1 TB SSHD, SPC GK530, DeathAdder Elite} with Exp GDC 8.5c + Zotac GTX 1060 3 GB
X230 {i5, 8GB RAM, 256 GB SSD} on 4337 {Belinea 2225 S1W, 1 TB SSHD}
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dragon2224
dodano 16-06-2019, 8:51
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 13
Rejestracja: 29/12/18
Nr użytkownika: 75 001



Mi na win 10 działa plug and play, beż żadnych kombinacji i setupa za 15$. Temat do zamknięcia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 18-06-2019 - 19:12