IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Nie da się wejść w bios
thirdman
dodano 12-06-2019, 15:43
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 21/08/17
Nr użytkownika: 71 696



Witam. Zakupiłem laptopa Medion Erazer x6817 (bez systemu). Chciałem zainstalować na nim nowy system z poziomu usb. Niestety nie mam pojęcia jak mam wejść w biosa, próbowałem już wszelkich kombinacji klawiszy F2, del, esc, itd. Podczas uruchamiania pokazuje się tylko logo mediona przez 2 sekundy a następnie napis ,,Reboot and Select Proper Boot Device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key''. Znalazłem manuala do tego latopa na stronie producenta, i jest tam napisane, że do biosu wchodzi się poprzez wciśnięcie F2, ale tak jak pisałem to nie działa :/

Włożenie pendrive z system lub płyty DVD do napędu też nic nie daje..

Konkretnie mam tego laptopa http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=91971
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 12-06-2019, 16:11
Nr wypowiedzi: #2


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 505
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



DEL ten dole obok cyfry zero


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W
GT660 do diagnostyki samochodu i testów
GT70 3gen do testów
Dell XT3 dla reszty rodziny :)

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thirdman
dodano 12-06-2019, 16:17
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 21/08/17
Nr użytkownika: 71 696



Niestety nie pomaga. Dalej to samo..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
majster msi
dodano 12-06-2019, 16:21
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 717
Rejestracja: 4/03/11
Nr użytkownika: 37 347
Laptop: GT80



Hmmm tam był oryginalny bios także klikaj zaraz po włączeniu f2 , może cos z klawą się stało obadaj na zewnętrznej.


--------------------
Xiaomi Mi Notebook Air 13,3
msi ge63vr rider
msi gt75vr
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thirdman
dodano 12-06-2019, 16:35
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 21/08/17
Nr użytkownika: 71 696



Naciskałem F2 na różne sposoby i wszystkie inne klawisze. Klawisz F2 działa bo jak go potem naciskam to powiela się ten napis ,,Reboot and Select Proper Boot Device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key''.
Na zewnętrznej klawiaturze to samo..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 12-06-2019, 17:01
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 764
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



Czyli klawiatura żadna nie działa i reset przez ctrl+alt+del też nie z klawiatury?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thirdman
dodano 12-06-2019, 17:06
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 21/08/17
Nr użytkownika: 71 696



Klawiatury działają. ctr+alt+del restartuje komputer. Nie wiem już co zrobić, chcę tylko ustawić bootowanie na usb i zainstalować system.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 12-06-2019, 17:12
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 764
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



Reset biosu robiles przez wyciagniecie baterii, odciecie zasilania calkowite i probe odpalenia (bez zdanych baterii)? a potem normalnie odpalenie na zasilaczu?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jazzman
dodano 12-06-2019, 17:16
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 294
Rejestracja: 5/07/12
Nr użytkownika: 49 393



Można jeszcze sprawdzić czy po bokach laptopa nie ma otworu do recovery systemu.Zwykły spinacz wystarczy do uruchomienia ekranu opcji startu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thirdman
dodano 12-06-2019, 17:35
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 21/08/17
Nr użytkownika: 71 696



Zwycięstwo! Zrobiłem tak jak pisał Waldeksik. Widocznie jakiś błąd w biosie. Trzeba było wypiąć baterie z biosu. Laptop uruchomił się tak samo z tym, że pod logiem Mediona pokazały się opcje wejścia do biosu. System się już instaluje. Wielkie dzięki za pomoc !!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 25-08-2019 - 0:58