IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
i7-4785T szukam takiego lub pasującego procka do dell9020M, kupię lub zamienię z dopłatą i5-4590T
słoniu
dodano 13-06-2019, 7:35
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 27/05/19
Nr użytkownika: 75 731



Witam szukam procka do mini pc dell9020M chcę zamienić z i5 na i7 może być taki jak w tytule albo pasujący socket 1150 , procek musi mieć grafikę wbudowaną ,może byc inny ale nie znam sie tak do końca na tym i nie wiem które będą pracowały stabilnie w takiej konstrukcji oczywiście w logicznych pieniądzach :
https://www.amazon.de/Dell-Optiplex-Desktop...z/dp/B00NTR1H7Q
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jakubd
dodano 13-06-2019, 8:10
Nr wypowiedzi: #2


jdtech.pl


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 404
Rejestracja: 15/12/07
Nr użytkownika: 5 006
Laptop: Envy 17, 8510p, 5101, HDX Dragon, Dell M2010



Na szybko: to nie ma sensu. Ani wydajnościowo, ani w stosunku cena/efekt. CRaczej szukaj skoku wydajności dzięki RAM i SSD.
Za CPU i7 zapłacisz prawie tyle, co za całego 9020, a zysk wydajności będzie (poza specyficznymi zastosowaniami i testami syntetycznymi) raczej symboliczny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
słoniu
dodano 13-06-2019, 8:18
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 27/05/19
Nr użytkownika: 75 731



Już mi to ktos mówił i byc może masz i rację , ramu dałem mu juz tyle ile można 16gb dysk jest ssd samsung evo , to co bycś proponował żeby chociaz troche zwiększyć wydajność tego mini , bo nie ukrywam że bardzo spodobał mi sie ten komputerek jest szybki i cichy i co ważne zajmuje bardzo mało miejsca ,system win10pro odpala w 13sekund , planuje zastąpic go za laptopa dell xps 15 9530
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jakubd
dodano 13-06-2019, 9:10
Nr wypowiedzi: #4


jdtech.pl


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 404
Rejestracja: 15/12/07
Nr użytkownika: 5 006
Laptop: Envy 17, 8510p, 5101, HDX Dragon, Dell M2010



O jaki parametr wydajnościowy ci chodzi? Do czego?

Popatrz na tę tabelkę:
http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i7-4785...l-Core-i5-4590T
jak na 100% ceny urządzenia to zysk jest żaden. Pamiętaj, że procesor pozostaje nadal ograniczony mocą maksymalną, która tutaj jest niewielka (cały komputer chodzi na zasilaczu 60/90W).

To już jest wyżyłowany jak na te wymiary i konstrukcję i fajnie się Dellowi udało, ale to jednak ciągle sprzęt zbliżony do laptopa bardziej budżetowego, niż desktopu i stacji roboczej.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
słoniu
dodano 13-06-2019, 9:29
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 27/05/19
Nr użytkownika: 75 731



QUOTE(jakubd @ 13-06-2019, 9:10) *
O jaki parametr wydajnościowy ci chodzi? Do czego?

Popatrz na tę tabelkę:
http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i7-4785...l-Core-i5-4590T
jak na 100% ceny urządzenia to zysk jest żaden. Pamiętaj, że procesor pozostaje nadal ograniczony mocą maksymalną, która tutaj jest niewielka (cały komputer chodzi na zasilaczu 60/90W).

To już jest wyżyłowany jak na te wymiary i konstrukcję i fajnie się Dellowi udało, ale to jednak ciągle sprzęt zbliżony do laptopa bardziej budżetowego, niż desktopu i stacji roboczej.


Tak ogólnie chciałbym z niego wycisnąć tzw maxa smile.gif ile sie da ,ale tak żeby pracował stabilnie bo nie gram w gry ale dużo przeglądam neta yotobe i np do tego 25 zakładek mam otwartych itp itd , wiem że to powinno mi wystarczyć do tego co na nim robię , ale lubie jak komp chodzi błyskawicznie i nie zastanawia sie , z tabeli wynika że wyniki ma bardzo podobne rozumiem smile.gif to może ramy jakieś szybsze tak ? co bys sugerował ? pytam tak ogólnie bo znawcą nie jestem i doświadczenie mam znikome jeśli chodzi o podkręcanie pc smile.gif zasilacz mam 130w do niego
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jakubd
dodano 13-06-2019, 10:16
Nr wypowiedzi: #6


jdtech.pl


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 404
Rejestracja: 15/12/07
Nr użytkownika: 5 006
Laptop: Envy 17, 8510p, 5101, HDX Dragon, Dell M2010



W zasadzie to jesteś już na krawędzi wydajności tego sprzętu (dobry SSD jest, RAM jest) - teraz to już optymalizuj środowisko pracy. Blokery reklam, Tab Suspender, żeby ram oszczędzać itd.
BTW: SSD masz na m.2 czy SATA zamiast talerzowca?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
słoniu
dodano 13-06-2019, 10:22
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 27/05/19
Nr użytkownika: 75 731



ssd to 2,5" nie wiem czy tam można wsadzić m2 ? wiem że te m2 są dużo szybsze ale nie mam pojęcia czy mozna je tam zapchać , chyba że z jakąś przejaściówką ?

QUOTE(jakubd @ 13-06-2019, 9:10) *
O jaki parametr wydajnościowy ci chodzi? Do czego?

Popatrz na tę tabelkę:
http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i7-4785...l-Core-i5-4590T
jak na 100% ceny urządzenia to zysk jest żaden. Pamiętaj, że procesor pozostaje nadal ograniczony mocą maksymalną, która tutaj jest niewielka (cały komputer chodzi na zasilaczu 60/90W).

To już jest wyżyłowany jak na te wymiary i konstrukcję i fajnie się Dellowi udało, ale to jednak ciągle sprzęt zbliżony do laptopa bardziej budżetowego, niż desktopu i stacji roboczej.

A tak jescze zapytam bo w i5 jest 4 rdzenie na i7 jest tez 4rdzenie ale 8 watków w i5 jest 4 wątki nie ma to dużego znaczenia ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jakubd
dodano 13-06-2019, 10:35
Nr wypowiedzi: #8


jdtech.pl


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 404
Rejestracja: 15/12/07
Nr użytkownika: 5 006
Laptop: Envy 17, 8510p, 5101, HDX Dragon, Dell M2010



Jest gniazdo m.2 na płycie głównej i nawet obsługuje NVMe, ale podobno nie można z niego bootować:
https://www.dell.com/community/Storage-Driv...re/td-p/4717055
Będę to sprawdzał jak w końcu kupię 9020M.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
słoniu
dodano 13-06-2019, 10:47
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 27/05/19
Nr użytkownika: 75 731



QUOTE(jakubd @ 13-06-2019, 10:35) *
Jest gniazdo m.2 na płycie głównej i nawet obsługuje NVMe, ale podobno nie można z niego bootować:
https://www.dell.com/community/Storage-Driv...re/td-p/4717055
Będę to sprawdzał jak w końcu kupię 9020M.

smile.gif)szybko działasz , no tak z tego co wyczytałem to lipa narazie z tym ,jak chcesz taki komp to daj znać na pw
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 18-06-2019 - 6:36