IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Lenovo Y700 włączenie NVME
damianb1986
dodano 23-06-2019, 8:41
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 22/06/19
Nr użytkownika: 75 828
Laptop: Lenovo Y700



Cześć wszystkim smile.gif
Jest to mój pierwszy wątek na tym forum, akurat dotyczący Lenovo Y700 i jego modyfikacji. Chciałbym wymienić mój SSD M.2 Plextor na szybszy np . Samsung Evo 970. Z tego co wyczytałem to, żeby osiągnać pełną moć dysku z NVME to trzeba odblokować DMI Link Speed do Gen3. Instrukcja zawarta pod linkiem https://www.geektech.co.nz/how-to-unlock-th...the-lenovo-y700 jest dla mnie jasna. Nie mam tylko odpowiedniego programu, który zrobiłby dump zmiennych a potem załadował je ponownie (ze zmienioną wartością w odpowiednim miejscu). Czy ktoś mógłby podesłać link, gdzie można go ściągnąć? Serdeczne dzięki smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 23-06-2019, 9:18
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 836
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



hehe
zrozumiała faktycznie bo widać nie ...

Insyde H2O UEFI Variable Editor widzisz tam? wink.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
damianb1986
dodano 23-06-2019, 18:15
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 22/06/19
Nr użytkownika: 75 828
Laptop: Lenovo Y700



No ok, ale którą rzecz zmodyfikować? I czy jest ten program gdzieś dostępny?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 23-06-2019, 19:29
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 836
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



nie wiem jak szukałes ale ja z mediafire szybko znalazlem,

Mam sprzeczne uczucia czy jednak rozumiesz ta prosta instrukcje ? smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
damianb1986
dodano 24-06-2019, 7:11
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 22/06/19
Nr użytkownika: 75 828
Laptop: Lenovo Y700



Masz prawo mieć. Znalazłem program, który się tak nazywa, lecz przy próbie powtórzenia kroków z instrukcji program pokazuje mi błąd

C:\>cd bios

C:\bios>h20uve.exe -gv vars.txt
'h20uve.exe' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.

C:\bios>H20UVE.exe -gv vars.txt
'H20UVE.exe' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.

C:\bios>

Jeśli dostałbym go w pełni działający to myślę, że sobie poradzę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 24-06-2019, 16:59
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 836
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



wstaw screena z totalcommandera z folderu z tym programem


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
damianb1986
dodano 24-06-2019, 17:50
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 22/06/19
Nr użytkownika: 75 828
Laptop: Lenovo Y700



Hej, znalazłem dwie wersje H20UVE_100.00.16.08 (screen 1) H20UVE_100.00.9.2 (screen 2). Zawartością sporo się różnią, moim zdaniem nowsza wersja jest niepełna albo nie umiem się nią posłużyć. Po odpaleniu starszej wersji, przełączeniu się na Variable Editor > File > Load from ROM mam coś takiego jak w screenie 3.
Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
Załącznik (obraz)
Załącznik (obraz)
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 24-06-2019, 17:55
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 836
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



hmm nie wiem co ty wstawiasz za screeny bo nie o to mi chodzilo

screen z folderu C:\bios


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
damianb1986
dodano 24-06-2019, 18:44
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 22/06/19
Nr użytkownika: 75 828
Laptop: Lenovo Y700



Screen 1 zawiera dokładnie to samo smile.gif

Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 24-06-2019, 18:56
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 836
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



Wstaw te paczki zebym je stestowal, bo troche dziwne ze wywalaja takie blad przy odpalaniu.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
damianb1986
dodano 24-06-2019, 19:10
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 22/06/19
Nr użytkownika: 75 828
Laptop: Lenovo Y700



Wstawiam, jestem ciekawy wyników. Link tutaj: https://we.tl/t-UAdNQ994ic
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 24-06-2019, 19:21
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 836
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



odpal testowo czy ten sample.bat coś robi i potem odpal h2*.exe a potem finalnie sprawdz czy juz w CMD dzialaja komendy

cosik dziwnego z tym czyms jest ale poczatkowo wywalal ten sam error, a teraz (mam inna platforme) chiałby juz czytac dane do pliku

edit
widze ze temacie jest pare opisow do tego
http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=8661...t&p=1154216


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
damianb1986
dodano 25-06-2019, 22:00
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 22/06/19
Nr użytkownika: 75 828
Laptop: Lenovo Y700



Odpaliłem sample.bat i wynik jak w załączniku
Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Puniek
dodano 23-04-2020, 22:42
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 110
Rejestracja: 25/06/11
Nr użytkownika: 40 231



Witam,
Potrzebuję pomocy z włączeniem NVMe. Przez 2 lata używałem przy moim Y700-15ISK H2OUVE do odblokowania tego protokołu, natomiast coś sie stało z moim plikiem H2O i teraz jak nie mogę się dostać do mojego biosu bo przy próbie pobrania moich ustawień do pliku vars.txt mam komunikat z odmową dostępu. Używam tego samego pliku H2O i ten sam komputer ale przestało to działać.
Czy można prosić o pomoc?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aliennn
dodano 23-04-2020, 23:13
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 462
Rejestracja: 31/05/18
Nr użytkownika: 73 858
Laptop: Alienware A18



Szczerze miałem ten laptop. Nie lepiej ja byłem zadowolony, lipa to jest Integra
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Puniek
dodano 23-04-2020, 23:36
Nr wypowiedzi: #16





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 110
Rejestracja: 25/06/11
Nr użytkownika: 40 231



Nie rozumiem o co Ci chodzi. Po prostu procedura mi działała a teraz nie.
Procedura była taka:

"klikasz na lupę w lewym dolnym ekranie, wpisujesz cmd, znajduje ci "wiersz poleceń", klikasz prawym przyciskiem myszy na wiersz polecenia i rozwija ci się menu, tam masz opcje uruchom jako administrator, klikasz, zatwierdzasz uruchomienie klikając tak.
Teraz wyskakuje ci okienko z linią poleceń, musisz teraz przejść do odpowiedniego folderu z aplikacją, aby to uczynić wpisujesz: np:
cd C:\Users\Piotr\Desktop\h2o
Jak już jesteś w odpowiednim folderze to wpisujesz: H2OUVE.exe -gv vars.txt, program teraz zczyta ustawienia BIOdo pliku vars.txt, który zostanie utworzony w tym samym folderze.
"

No i w efekcie tego u mnie wygląda tak:

"© 2019 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.
C:\Windows\system32>cd C:\Users\piotr\Desktop\h2o
C:\Users\piotr\Desktop\h2o>H2OUVE.exe -gv vars.txt
Now parsing Variable Information.
LoadDeviceDriver fail, GetLastError = 0x2
Failed to get bios data!
Fail to get Variable Information.

C:\Users\piotr\Desktop\h2o>"
Wytłuściłem odpowiedź. Nie wiem co się stało bo z rok temu mi działało a teraz nie. bo ie zaciąga ustawień do pliku i jest to co wytłuściłem
Może poterzbny inny/nowszy H2OUVE.exe ale nie wiem skąd go pobrać :-(
Dlatego proszę o pomoc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aliennn
dodano 24-04-2020, 0:34
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 462
Rejestracja: 31/05/18
Nr użytkownika: 73 858
Laptop: Alienware A18



Miałem kiedyś y700 i zrobiłem to przez menadżer urządzeń
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Puniek
dodano 24-04-2020, 0:54
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 110
Rejestracja: 25/06/11
Nr użytkownika: 40 231



Panowie i Panie.. udalo się . Miałem uszkodzony/niekompletny plik H2O. Ściągnąłem inny i poszło
Jak to w menadżerze urządzeń? Przecież zmiany robi się w Bios a nie Windows!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aliennn
dodano 24-04-2020, 2:02
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 462
Rejestracja: 31/05/18
Nr użytkownika: 73 858
Laptop: Alienware A18



Mi ziomek zrobił przez menadżer urządzeń, aaa zapomniałem napisać o wierszu poleceń...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 25-05-2020 - 19:35