IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Dlaczego nie wszystkie pliki się kopiują?
neah
dodano 25-06-2019, 21:47
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 20
Rejestracja: 29/04/11
Nr użytkownika: 38 925



Kopiuję właśnie wszystkie pliki na dysk zewnętrzny, gdyż wysyłam laptop na gwarancję. Zawsze po każdym skopiowaniu, a przed usunięciem folderu z laptopa porównuję foldery czy na pewno wszystko się dobrze skopiowało. Niestety przy jednym pojawił pewien problem - po skopiowaniu na dysk zewnętrzny folder ma mniejszy rozmiar i mniej plików. Zamiast 165gb ma 130, zamiast 550 plików ma ok 400. Nie mam żadnych problemów z dyskiem, kopiowałem metodą kopiuj-wklej, nie było żadnych błędów. Ponowiłem próbę - tak samo. Zrobiłem zatem wytnij - wklej i znów tak samo - gdzieś uciekło 35gb danych. Co się stało? Czy to były jakieś uszkodzone pliki? A może pierwszy folder pokazywał złe informacje? Były to głównie filmy + zdjęcia.

Czy kolejne foldery kopiować inną metodą dla pewności np total commanderem?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 25-06-2019, 21:57
Nr wypowiedzi: #2


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 505
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



A nie lepie było by zrobić obraz calego dysku i i po powrocie z naprawy gwarancyjnej wgrywasz go i nasz dokładnie to samo jak przed wysyłką?


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W
GT660 do diagnostyki samochodu i testów
GT70 3gen do testów
Dell XT3 dla reszty rodziny :)

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
neah
dodano 25-06-2019, 22:09
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 20
Rejestracja: 29/04/11
Nr użytkownika: 38 925



Szczerze mowiac nie potrafie robic obrazow dysku. Poza tym nie wiem czy laptop wroci z gwarancji - moze kupie nowy. I nie wiem czy wszystkie pliki z powrotem bede wgrywal na laptopa czy tylko czesc. Zreszta - temat dotyczy czegos innego - utraty(?) plikow. Niestety nie zrobilem spisu plikow przed wycinaniem i wklejaniem, tak bym sie domyslil co sie moglo stac

PS: Odkryłem coś nowego - gdy klikam na folder "właściwości" to pokazuje mi ten mniejszy rozmiar 130gb. Gdy wchodzę w folder, zaznaczam wszystkie pliki i klikam właściwości - to pokazuje mi 165gb. Czyli wychodzi na to, że chyba wszystko się dobrze skopiowało. Dlaczego zatem informacje całego folderu są błędne?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jakubd
dodano 26-06-2019, 0:15
Nr wypowiedzi: #4


jdtech.pl


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 414
Rejestracja: 15/12/07
Nr użytkownika: 5 006
Laptop: Envy 17, 8510p, 5101, HDX Dragon, Dell M2010



Może jedna metoda pokazuje wielkość plików, a druga - fizycznie zajmowaną przestrzeń na dysku (z zaokrągleniami związanymi z wielkością klastra).
Ja bym takie porównanie zrobił za pomocą np. Total Commandera i opcji ctrl-q lub dowolnego innego narzędzia porównującego zawartość folderów/plików.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
T-9
dodano 26-06-2019, 19:53
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 634
Rejestracja: 15/09/10
Nr użytkownika: 32 135



Może windowsowa kompresja. Albo thumby - miniaturki i inne bałagany, często ukryte, a może i nawet ukryte pliki z flagą systemowy.

Sprawdź ile faktycznie jest plików po ich zaznaczeniu (eksplorator pokazuje ich ilość w dolnym lewym rogu)


--------------------
GT62VR, i7 7700HQ, 16GB 2133mhz, PM951 512gb nvme, 2TB HDD, GTX 1060 6GB, FHD ips, Win 10
8460p, T420, 850 G1
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 24-08-2019 - 23:50