IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
DELL Precision m6500 nie widzi dysku msata, Dysk SSD Kingston mSATA UV500 480GB
bulbacz
dodano 25-06-2019, 23:02
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 7/04/14
Z: Chrzanów
Nr użytkownika: 60 179
Laptop: DELL PRECISION M6500



Siema

Jestem posiadaczem Della Precision M6500. Kupiłem do niego dysk SSD Kingston mSATA UV500 480GB. I niestety bios go nie widzi. Jest w slocie FCM. Po necie grzebałem i niektórym się udawało jakoś w tym slocie msata dysk ssd odpalić. Ktoś może TU próbował ? Doradzi coś ? Robiłem downgrade biosu od A10 do A07 niżej już nie chciał zejść i na każdym go nie widział


--------------------
Dell Precision M6500 | i5 M560 2.66GHz | SSD 240GB | HDD 250GB | nVidia QUADRO FX2800M | 4GB RAM 1600MHz | 1920x1200 | Windows 7 Professional 64-bit |

HP Probook 5320m | i3 M380 | 4GB RAM 1333MHz | SSD 240GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jakubd
dodano 26-06-2019, 1:12
Nr wypowiedzi: #2


jdtech.pl


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 414
Rejestracja: 15/12/07
Nr użytkownika: 5 006
Laptop: Envy 17, 8510p, 5101, HDX Dragon, Dell M2010



Najlepszą dyskusję znalazłem tutaj:
http://forum.notebookreview.com/threads/de...cm-slot.784596/
1. Włączyć tryb RAID - wtedy rozpoznaje dyski mSATA
2. Jeżeli w systemie podczas instalacji jest jakikolwiek inny dysk, to Windows wrzuci na niego partycję rozruchową i BIOS będzie próbował z niej startować, a nie z mSATA w FCM.
3. Ogólnie to nie jest wspierana jakkolwiek metoda działania, bo ten FCM powstał przed standardem mSATA i nie miał służyć do tego celu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bulbacz
dodano 26-06-2019, 11:19
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 7/04/14
Z: Chrzanów
Nr użytkownika: 60 179
Laptop: DELL PRECISION M6500



Zrobiłem raid z dwóch hdd 250gb i dalej nie widzi tego msata :/


--------------------
Dell Precision M6500 | i5 M560 2.66GHz | SSD 240GB | HDD 250GB | nVidia QUADRO FX2800M | 4GB RAM 1600MHz | 1920x1200 | Windows 7 Professional 64-bit |

HP Probook 5320m | i3 M380 | 4GB RAM 1333MHz | SSD 240GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jakubd
dodano 26-06-2019, 11:56
Nr wypowiedzi: #4


jdtech.pl


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 414
Rejestracja: 15/12/07
Nr użytkownika: 5 006
Laptop: Envy 17, 8510p, 5101, HDX Dragon, Dell M2010



Chodziło tylko o włączenie trybu - z AHCI na RAID, nic więcej, nie trzeba budować samej macierzy.
Na próbę wyjmij wszystkie inne urządzenia.
No i upewnij się, że sam dysk mSATA jest sprawny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bulbacz
dodano 26-06-2019, 11:58
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 7/04/14
Z: Chrzanów
Nr użytkownika: 60 179
Laptop: DELL PRECISION M6500



Bez też próbowałem i dalej to samo sad.gif


--------------------
Dell Precision M6500 | i5 M560 2.66GHz | SSD 240GB | HDD 250GB | nVidia QUADRO FX2800M | 4GB RAM 1600MHz | 1920x1200 | Windows 7 Professional 64-bit |

HP Probook 5320m | i3 M380 | 4GB RAM 1333MHz | SSD 240GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jakubd
dodano 26-06-2019, 12:06
Nr wypowiedzi: #6


jdtech.pl


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 414
Rejestracja: 15/12/07
Nr użytkownika: 5 006
Laptop: Envy 17, 8510p, 5101, HDX Dragon, Dell M2010



Możliwe, że to działa tylko z niektórymi modelami dysków mSATA właśnie z powodu leciwości złącza FCE. Więc jak nie kupisz modelu który potwierdzają inni w sieci może być słabo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
T-9
dodano 26-06-2019, 19:40
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 634
Rejestracja: 15/09/10
Nr użytkownika: 32 135



Coś gdzieś czytałem że ten FCE "łykał" tylko niektóre dyski więc...


--------------------
GT62VR, i7 7700HQ, 16GB 2133mhz, PM951 512gb nvme, 2TB HDD, GTX 1060 6GB, FHD ips, Win 10
8460p, T420, 850 G1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bulbacz
dodano 26-06-2019, 19:43
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 7/04/14
Z: Chrzanów
Nr użytkownika: 60 179
Laptop: DELL PRECISION M6500



No to jedynie chyba zostanie mi kupienie obudowy na sata do niego. Szkoda. Bo HP Probook 5320m też niestety go nie widzi


--------------------
Dell Precision M6500 | i5 M560 2.66GHz | SSD 240GB | HDD 250GB | nVidia QUADRO FX2800M | 4GB RAM 1600MHz | 1920x1200 | Windows 7 Professional 64-bit |

HP Probook 5320m | i3 M380 | 4GB RAM 1333MHz | SSD 240GB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 26-06-2019, 21:39
Nr wypowiedzi: #9


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 12 322
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



Mialem to samo z M6600, mSATA Samsunga i nic, niewazne jaki konfig w BIOS to nie widzialo go. Dysk zdrowy, widoczny w innych kompach. Odpuscilem.


--------------------
DESKTOP: HP 800 G4 | i5-8500 | 64GB RAM | 1.5TB NVMe | 40" 4K |
LAPTOP: HP X360 1030 G3, Dell Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA, Mantiz Venus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pawo
dodano 28-06-2019, 11:39
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 446
Rejestracja: 6/01/18
Z: Świętokrzyskie
Nr użytkownika: 72 886
Laptop: GT72 6QE i7-6700HQ/16GB 2666/HD530/970 Pro 512GB/2TB HDD



Problemem może być pojemność dysku tzn w tym slocie może działać np dysk do 128gb a większych nie odczyta.
Kiedyś sprzedałem komuś dysk 1TB mSata i był problem bo osoba która kupiła myślała że wysłałem uszkodzony bo miała 120gb 840evo a kupiła 1tb 840evo i dziwiła się czemu ten sam model dysku nie chciał działać a ograniczenie było w pojemności przez płytę główną. W Alienie M18 R3 działały wszystkie dyski mSata:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 25-08-2019 - 0:28