IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Thinkpad t450 + egpu EXP GDC + R9 270 PROBLEM, Problem z uruchomieniem egpu
lempetro
dodano 18-07-2019, 17:31
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 18/07/19
Nr użytkownika: 75 932
Laptop: Lenovo Thinkpad t450



Witam,
Witam wszystkich, gdyż jestem nowy. Nie będę ukrywał, że w temacie egpu jestem dość zielony. Wczoraj zacząłem podpinać egpu do laptopa. Zestaw stanowi adapter EXP GDC NGFF, Karta Radeon R9 270 oraz zasilacz który wyciągnąłem z jakiegoś nieużywanego PC- Chieftec HPC-300-202 o mocy max 300W. POsiadam zewnętrzny monitor, ale początkowo nie podłączałem go bezpośrednio do karty (z tego co czytałem już a forum przy AMD trzeba jedak podpinać, albo się mylę). Początkowo wszystko szło gładko, laptop rozpoznał kartę, zainstalowałem sterowniki, odpaliłem program konfiguracyjny Radeon, lecz wskaźnik użycia karty wskazywał cały czas zero, mogłem regulować prędkość wiatraków (nie wiem czy to istotne info).
Zacząłem przeszukiwać tematy na forum, zaktualizowałem bios do najnowszego, ostatecznie odłożyłem zabawę na dziś.
Pojawił się problem, mianowicie karta przestała być widoczna przez komputer. Zacząłem kombinować różnych konfiguracji zworków, różnych "momentów" włączania karty (po wygaszeniu kompa etc.), przy włączaniu egpu w tym samym momencie co laptop, czarny ekran, co ciekawe wydaje mi się, że przy pierwszych odpaleniach zestawu kiedy laptop rozpoznawał kartę tego nie było. Reasumując, jest gorzej niż było i raczej sam sobie z tym nie poradzę. Z góry dziękuję za pomoc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 18-07-2019, 18:35
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 999
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Karty AMD możesz używać wyłącznie na zewnętrznym ekranie. Bez Optimusa nie ma możliwości przesyłania obrazu z eGPU na matrycę laptopa.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lempetro
dodano 18-07-2019, 18:46
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 18/07/19
Nr użytkownika: 75 932
Laptop: Lenovo Thinkpad t450



Podlaczajac kartę przez monitor komputer również jej nie widzi
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pan QnshT
dodano 18-07-2019, 19:41
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 58
Rejestracja: 22/01/16
Z: UĆ
Nr użytkownika: 67 209



Mogę się mylić ale ten zasilacz jest za słaby no chyba że całe 300W ma na jednej linii. To sprawa numer jeden. Po drugie, czy sprawdziłeś ustawienia biosu po update ?


--------------------
X230 {i7, 16GB RAM, 240 GB SSD} on UB3 {HP LA2306x, 1 TB SSHD, SPC GK530, DeathAdder Elite} with Exp GDC 8.5c + Zotac GTX 1060 3 GB
X230 {i5, 8GB RAM, 256 GB SSD} on 4337 {Belinea 2225 S1W, 1 TB SSHD}
KOPARKA -> Asus P8P67 Pro, I5-3470, 2x 1070 8GB, 12GB RAM
- - -- --- = = == === [RETRO] === == = = --- -- - -
T20 {Win 98SE}
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 18-07-2019, 19:43
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 999
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Pewnie ten update biosu spieprzył sprawę.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lempetro
dodano 18-07-2019, 20:01
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 18/07/19
Nr użytkownika: 75 932
Laptop: Lenovo Thinkpad t450



Co do zasilacza to kupię nowy z tym że chciałbym wrócić przynajmniej do sytuacji z dnia wczorajszego kiedy to laptop rozpoznawal mi kartę, dało się zainstalować sterowniki i zarządzać np prędkością wiatraka. Co do biosu właśnie też o tym pomyślałem i próbowałem zainstalować znowu stara wersję ale wyskakiwal błąd. Na co zwrócic uwagę w ustawieniach biosu?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pan QnshT
dodano 19-07-2019, 7:56
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 58
Rejestracja: 22/01/16
Z: UĆ
Nr użytkownika: 67 209



Jeśli możesz to zrób zdjęcia zakładek biosu i daj je, będzie mi łatwiej coś doradzić.


--------------------
X230 {i7, 16GB RAM, 240 GB SSD} on UB3 {HP LA2306x, 1 TB SSHD, SPC GK530, DeathAdder Elite} with Exp GDC 8.5c + Zotac GTX 1060 3 GB
X230 {i5, 8GB RAM, 256 GB SSD} on 4337 {Belinea 2225 S1W, 1 TB SSHD}
KOPARKA -> Asus P8P67 Pro, I5-3470, 2x 1070 8GB, 12GB RAM
- - -- --- = = == === [RETRO] === == = = --- -- - -
T20 {Win 98SE}
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Natalcia
dodano 19-07-2019, 14:09
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 3
Rejestracja: 19/06/19
Nr użytkownika: 75 817
Laptop: HP Probook 6470b



Spróbuj na 20pin zasilacza podłączyć zielony kabelek do któregoś z czarnych (najpierw odepnij 20pin od exp gdc i zostaw samo 4pin). U mnie pomogło z niewykrywaniem wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mitusm
dodano 2-09-2019, 11:52
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 13
Rejestracja: 22/08/19
Nr użytkownika: 76 068
Laptop: X250



Pod jakie złącze podłączyłeś się do komputera ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 21-10-2019 - 12:14