IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
zawieszanie się PC z dzwiekiem, przy randomowej czynnosci`
dawidczun
dodano 27-07-2019, 17:04
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 9/02/19
Nr użytkownika: 75 232



Witam,
Mam problem ze swoim PC i od dłuższego czasu nie mogę zlokalizować przyczyny nawet nie jestem w stanie stwierdzić czy to usterka hardwarowa czy softwarowa...
Zacznijmy od początku otóż chwile po włączeniu, po w randomowej sytuacji następuje zawiecha. W czasie zawieszenia pojawia się dziwny dźwięk w słuchawkach/głośnikach: "tyyyyyyyyyy" i tylko reset może pomóc.
Występuję w czasie grania czasem przy przeglądaniu internetu.

moje podzespoły:
-Typ procesora OctalCore AMD FX-8320, 3700 MHz (18.5 x 200)
-Nazwa płyty głównej MSI 990FXA-GD65 (MS-7640) (1 PCI, 4 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR3 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
-DIMM3: Corsair Vengeance CMZ8GX3M2A1600C9 4 GB DDR3-1333 DDR3 SDRAM (9-9-9-24 @ 666 MHz) (8-8-8-22 @ 592 MHz) (7-7-7-19 @ 518 MHz) (6-6-6-16 @ 444 MHz)
-DIMM3: Corsair Vengeance CMZ8GX3M2A1600C9 4 GB DDR3-1333 DDR3 SDRAM (9-9-9-24 @ 666 MHz) (8-8-8-22 @ 592 MHz) (7-7-7-19 @ 518 MHz) (6-6-6-16 @ 444 MHz)
-Karta dźwiękowa nVIDIA HDMI/DP @ nVIDIA GK104 - High Definition Audio Controller
-Karta dźwiękowa Realtek ALC892 @ ATI SB900 - High Definition Audio Controller
-Dysk fizyczny Samsung SSD 850 EVO 500GB ATA Device (500 GB, SATA-III)
-Dysk fizyczny TOSHIBA DT01ACA050 ATA Device (500 GB, 7200 RPM, SATA-III)
-Karta sieciowa Realtek USB GbE Family Controller
-zasilacz CX750M

Czynności które podjąłem przed napisaniem tego tematu:
-sprawdziłem temp. wszystko było ok proc 42 GPU 35 bez obciążania
-wyczyściłem komputer, nałożyłem nową pastę na procka
-próbowałem wyłączać randomowe urządzenia w menadżerze w celu zdiagnozowania który komponent może to powodować, fail
-resetowałem baterie na płycie głównej
-przepinałem ramy do rożnych portów
-zaktualizowałem sterowniki, windowsa, robiłem defragmentacje, zainstalowałem avast cleanup premium
-aktualizowałem bios

niestety nic nie pomogło i strasznie mnie to irytuje proszę pomocy!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sylwester Cyba
dodano 27-07-2019, 17:14
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Administrator
Wypowiedzi: 9 788
Rejestracja: 12/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1



To jeszcze sprawdź co się dzieje pod Linuksem uruchomionym z CD/DVD albo pendrive'a. Będzie wiadomo czy to wina Windows czy jednak sprzętu.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawidczun
dodano 27-07-2019, 17:38
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 9/02/19
Nr użytkownika: 75 232



QUOTE(Sylwester Cyba @ 27-07-2019, 17:14) *
To jeszcze sprawdź co się dzieje pod Linuksem uruchomionym z CD/DVD albo pendrive'a. Będzie wiadomo czy to wina Windows czy jednak sprzętu.

dzięki za trop tak zrobię
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sylwester Cyba
dodano 27-07-2019, 18:54
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Administrator
Wypowiedzi: 9 788
Rejestracja: 12/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1



Dysk z systemem można jeszcze sprawdzić czy jest sprawny. A RAM to nie tylko przekładać ale i wyjmować to co może być niesprawne. Taki freeze z dźwiękiem zdarza się i na poziomie oprogramowania ale i z powodu usterki sprzętowej.

Tam w menedźerze urządzeń nie ma wykrzykników ani podobnych odstępstw od normy? Sprawdź czy któryś proces nie wchodzi na 100% zajęcia CPU albo nie robi tego samego z RAM.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 27-07-2019, 20:42
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 764
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



Wstaw screeny z crystaldiskinfo z całego smarta dla obu dysków.

W podglądzie zdarzeń widać coś?

Memtest był robiony na 2-3 passy minimum?


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawidczun
dodano 29-07-2019, 1:25
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 9/02/19
Nr użytkownika: 75 232



QUOTE(Sylwester Cyba @ 27-07-2019, 18:54) *
Dysk z systemem można jeszcze sprawdzić czy jest sprawny. A RAM to nie tylko przekładać ale i wyjmować to co może być niesprawne. Taki freeze z dźwiękiem zdarza się i na poziomie oprogramowania ale i z powodu usterki sprzętowej.

Tam w menedźerze urządzeń nie ma wykrzykników ani podobnych odstępstw od normy? Sprawdź czy któryś proces nie wchodzi na 100% zajęcia CPU albo nie robi tego samego z RAM.


próbowałem też z wyciąganiem bez zmian. W menadrzeże urządzeń wszystko ok aktualizowałem sterowniki i wyłączałem urządzenia zauważyłbym jakieś odstępstwo od normy. Menadżer zadań pokazuje zurzycie 3% CPU 39% pamięć potrafi się zawiesić w trakcie obserwacji też nic nie zauważyłem.
Spróbowałem postawić ubutu w ciężkich bólach po wielu resetach i byłem w szoku działał sprawnie choć nie mogłem odpalić żadnej gry w celu testu.


QUOTE(waldeksik @ 27-07-2019, 20:42) *
Wstaw screeny z crystaldiskinfo z całego smarta dla obu dysków.

W podglądzie zdarzeń widać coś?

Memtest był robiony na 2-3 passy minimum?


zrobione 3 loopy 0 błędów
crystaldiskinfo wygląda ok
Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
Załącznik (obraz)
Załącznik (obraz)
Załącznik (obraz)

 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 29-07-2019, 16:15
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 764
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



Podglą zdarzeń miało być dziennik zdarzeń czy co tam jest.

Jak sie zawiesi to wstaw ponownie SMARTY z dysków w zasadzie z HDD.

Memtest ma sens tylko ten z bootowalnego pena - bo wtedy używa prawie całego RAMu a nie tego co zostaje po systemie.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawidczun
dodano 30-07-2019, 12:08
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 9/02/19
Nr użytkownika: 75 232



QUOTE(waldeksik @ 29-07-2019, 16:15) *
Podglą zdarzeń miało być dziennik zdarzeń czy co tam jest.

Jak sie zawiesi to wstaw ponownie SMARTY z dysków w zasadzie z HDD.

Memtest ma sens tylko ten z bootowalnego pena - bo wtedy używa prawie całego RAMu a nie tego co zostaje po systemie.


Screeny z podglądu zdarzeń
memtest nie mogę ogarnąć żeby bootowal
ogólnie postanowiłem zrobić format zobaczę czy coś się zmieni.
Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
Załącznik (obraz)
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawidczun
dodano 2-08-2019, 13:50
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 9/02/19
Nr użytkownika: 75 232



problem jednak lezal po stronie windowsa, reinstall pomogl i wszystko dziala.
Dzieki za zainteresowanie
//Close
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 24-08-2019 - 23:51