IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
[K] Dysk SS M.2 2260, Kupię dysk do zbook 17 G2
gmikol
dodano 14-08-2019, 14:28
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 94
Rejestracja: 25/03/07
Nr użytkownika: 931



Witam,
poprzedni dysk:
PCIe 2.0 x2
SanDisk SD6PP4M-256G-1006 (seria A110) 2260 256GB niestety zawiesza się i grzeje dlatego potrzebuję następcy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
grzybek141
dodano 14-08-2019, 20:03
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 4 263
Rejestracja: 30/11/09
Z: WO
Nr użytkownika: 24 068
Laptop: "oldie but goodie" 6570b :)



Nie wiem czy tam nie musi być jakiś konkretny model dysku, jak w 15 g2 wrzucilismy że znajomym zwykły sata 2260 to co nie widział.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gmikol
dodano 16-08-2019, 10:44
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 94
Rejestracja: 25/03/07
Nr użytkownika: 931



Dzięki za inf. ale co masz na myśli pod zwykły sata 2260?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
EB4U
dodano 16-08-2019, 11:13
Nr wypowiedzi: #4


aka Pan Okoliczny


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 870
Rejestracja: 5/01/14
Z: UK
Nr użytkownika: 58 820
Laptop:  + HP



No m.2 2260 SATA, a nie M.2 2260 PCIe 2.0 x2
Np taki:
https://www.amazon.co.uk/Transcend-256-SATA...;th=1&psc=1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gmikol
dodano 16-08-2019, 11:17
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 94
Rejestracja: 25/03/07
Nr użytkownika: 931



QUOTE(EB4U @ 16-08-2019, 11:13) *
No m.2 2260 SATA, a nie M.2 2260 PCIe 2.0 x2
Np taki:
https://www.amazon.co.uk/Transcend-256-SATA...;th=1&psc=1



dzięki, a wiesz może jakie modele dysków 256 lub większych będą na pewno współpracowały?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
EB4U
dodano 16-08-2019, 11:40
Nr wypowiedzi: #6


aka Pan Okoliczny


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 870
Rejestracja: 5/01/14
Z: UK
Nr użytkownika: 58 820
Laptop:  + HP



Nie mam pojęcia, nawet wówczas ten temat nie był jakoś bardzo zgłębiany, a co dopiero teraz po tylu latach.

Czemu swoją droga sie uparłeś na M.2 skoro tam są jeszcze 2 zatoki na normalne dyski (a wliczając miejsce napędu optycznego, to i 3), przecież róznica prędkości między SATA 3 a PCIe 2.0 x2 jest realnie niezauważalna, a cena między takimi dyskami (szczególnie obecnie) raczej tak.

Dlatego najpewniej i temat nie był nigdy zgłębiany, bo od zawsze tak było. Format 2260, podobnie jak i tych mniejszych szybko odszedł do lamusa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gmikol
dodano 16-08-2019, 15:03
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 94
Rejestracja: 25/03/07
Nr użytkownika: 931



dlatego, ze oba dyski sata mam już, a potrzebuje trzeci:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
EB4U
dodano 16-08-2019, 15:04
Nr wypowiedzi: #8


aka Pan Okoliczny


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 870
Rejestracja: 5/01/14
Z: UK
Nr użytkownika: 58 820
Laptop:  + HP



To wsadź go w miejsce napędu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gmikol
dodano 16-08-2019, 15:09
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 94
Rejestracja: 25/03/07
Nr użytkownika: 931



QUOTE(EB4U @ 16-08-2019, 15:04) *
To wsadź go w miejsce napędu

dzięki, ale jednak czasem potrzebuje napędu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
EB4U
dodano 16-08-2019, 15:53
Nr wypowiedzi: #10


aka Pan Okoliczny


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 870
Rejestracja: 5/01/14
Z: UK
Nr użytkownika: 58 820
Laptop:  + HP



To kup sobie taki na usb, albo po prostu większy dysk.
Nie widzę szczerze mówiąc realnych zastosowań 3 dysków na raz.
Masz tam jakiś RAID?

Tu jest oficjalna i chyba najbardziej aktualna lista napędów dla 17 G2, i jedynym SSD na M.2 jest 256GB na PCIe 2.0 x2 i do tego chyba w 100% SanDisk A110, nic innego raczej nie pójdzie, przynajmniej nigdzie nie doczytałem.
Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marcineeek
dodano 17-08-2019, 21:03
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 16/04/08
Nr użytkownika: 9 387
Laptop: HP Elitebook 820G1: i7 4600U 16GB 256GB 2260 m.2 + 256GB SSD WWAN 12,5" IPS FULLHD



Posiadam HP820g1 i tam mam zamontowany dysk LITEONIT LJT-256L6G-11 M.2 2260 256GB.
Pewnie pasowałby do Twojego ZBOOK-a wink.gif

Zupełnie nie wiem ile można za to wziąć ... i czy byłoby Ci wystarczające.
Jeśli potrzebne dodatkowe info - mogę wykonać testy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
EB4U
dodano 17-08-2019, 21:24
Nr wypowiedzi: #12


aka Pan Okoliczny


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 870
Rejestracja: 5/01/14
Z: UK
Nr użytkownika: 58 820
Laptop:  + HP



QUOTE(marcineeek @ 17-08-2019, 20:03) *
Posiadam HP820g1 i tam mam zamontowany dysk LITEONIT LJT-256L6G-11 M.2 2260 256GB.
Pewnie pasowałby do Twojego ZBOOK-a

Ale ten Lite-On to SATA (widac m.in. po transferach):
https://pl.aliexpress.com/item/32652451814.html
a tam podejdzie najprawdopodobniej wyłącznie PCIe - o to się właśnie rozchodzi w tej całej dyskusji, bo musi do tego byc 2260, bo 2280 tam z tego co pamiętam się nie zmieści.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marcineeek
dodano 17-08-2019, 21:36
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 16/04/08
Nr użytkownika: 9 387
Laptop: HP Elitebook 820G1: i7 4600U 16GB 256GB 2260 m.2 + 256GB SSD WWAN 12,5" IPS FULLHD



Ok. Daję info - nie wiem czy zadziała. Wolny może być - to fakt.
W moim 820g1 tylko dyski 2240 a ten 2260 też wszedł (prowizorka pracuje pięknie od kilku lat) ... może do tego ZBOOK-a wejdzie 2280?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gmikol
dodano 19-08-2019, 7:43
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 94
Rejestracja: 25/03/07
Nr użytkownika: 931



znalazłem tutaj dyskusję n temat dysków w zbooku G2
http://forum.notebookreview.com/threads/zb...7#post-10082368
co do 2280 to z tego co widziałem w dyskusjach to on na długość wejdzie tylko nie zgra się miejsce na śrubę i podklejają go np. izolacją.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
EB4U
dodano 19-08-2019, 11:23
Nr wypowiedzi: #15


aka Pan Okoliczny


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 870
Rejestracja: 5/01/14
Z: UK
Nr użytkownika: 58 820
Laptop:  + HP



Zdejmij dekiel i zmierz 8cm od portu, i zobaczysz czy wejdzie, i czy nie musi być wówczas jednostronny żeby klapa się zamknęła.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 25-08-2019 - 0:50