IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Laptop do prac biurowych
Misiaczq
dodano 25-08-2019, 18:20
Nr wypowiedzi: #1


:o


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 878
Rejestracja: 25/01/12
Z: Rzepin
Nr użytkownika: 46 142
Laptop: M4600+E6230



Witam, długo mnie tutaj nie było smile.gif Mój wysluzony M4600 powoli przestaje wyrabiać, więc chcąc zrobić koszty w firmie pomyślałem o kupnie nowego lapka. Koniecznie FV, może być używka. Praca w pakietach offica, praca na 2-3 przegladarki po 20 kart. Wieczorami jakiś film, a na od święta szybki mecz w LoLa, hirołsy3 lub w3, więc integra powinna wystarczyć. Matryca koniecznie matowa, podświetlana klawiatura i złącze stacji dokującej. Laptop bedzie używany codziennie w biurze i dodatkowo w domu do oglądania filmów. Rozmiar najchętniej 15.6 ale nieduża 17 też ujdzie.

Budżet do 6000brutto ale czym mniej tym lepiej.


--------------------
Obecnie: Dell Precision M4600: i7-2760qm, Quadro 1000m, 8GB DDR3 1600MHz, Samsung 830 256GB, WWAN F5521GW + Dell Latituide E6230: i3-3120m, 6GB DDR3 1600MHz, Samsung SM841(aka 840 Pro) 128GB, WWAN 5560.

Był: Dell Precision M6600: [s]i5-2520m i7-2760qm, M8900 M6100, 10 GB DDR3-1333MHz, Samsung 830 256GB + Seagate Momentus 7200RPM 500GB, LG Philips LP173WF1 FHD Anti-glare, WWAN 5550+Areo2
[/s]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gray
dodano 25-08-2019, 18:56
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 75
Rejestracja: 13/07/19
Nr użytkownika: 75 915



Za 6200 masz Lenovo X1 Extreme jeśli.
Zobacz sobie test na notebookcheck i opinie na reddicie czy negatywna strona tego modelu (glownie glosnosc) ci nie przeszkadza.
Cena może jeszcze delikatnie spaść bo gen2 wchodzi do sklepów.
Inaczej mozesz sie rozczarować przeskakując z M4600.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 25-08-2019, 19:05
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 24 106
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



X1 Extreme mocno się grzeje i ma throttling.


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misiaczq
dodano 25-08-2019, 20:25
Nr wypowiedzi: #4


:o


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 878
Rejestracja: 25/01/12
Z: Rzepin
Nr użytkownika: 46 142
Laptop: M4600+E6230



To może zadam jeszcze pytanie czy wg was, jest sens przesiadki z M4600 z i7 2760 czy po prostu dokupić tutaj ramu,wymienić matrycę na coś jaśniejszego? Czy Win10 znacząco odświeży szybkość działania? W porównaniu do nowych flagowców(telefonów) mam wrażenie że precel czasami mocno laguje.


--------------------
Obecnie: Dell Precision M4600: i7-2760qm, Quadro 1000m, 8GB DDR3 1600MHz, Samsung 830 256GB, WWAN F5521GW + Dell Latituide E6230: i3-3120m, 6GB DDR3 1600MHz, Samsung SM841(aka 840 Pro) 128GB, WWAN 5560.

Był: Dell Precision M6600: [s]i5-2520m i7-2760qm, M8900 M6100, 10 GB DDR3-1333MHz, Samsung 830 256GB + Seagate Momentus 7200RPM 500GB, LG Philips LP173WF1 FHD Anti-glare, WWAN 5550+Areo2
[/s]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 26-08-2019, 9:32
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 24 106
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



W czym laguje?

Zaczałbym od reinstalacji systemu, bo to pewnie problem software owy.


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misiaczq
dodano 26-08-2019, 10:26
Nr wypowiedzi: #6


:o


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 878
Rejestracja: 25/01/12
Z: Rzepin
Nr użytkownika: 46 142
Laptop: M4600+E6230



Ogólnie w przeglądarce, w pakiecie office. Reinstal by się przydał bo ostatni zrobiłem ze dwa lata temu:D Chyba na weekend spróbuję to ogarnąć, bo jak mam wywalić 3-6k i nie odczuwać wielkiej różnicy to wolę te pieniądze zainwestować w jakieś przyjemności. Za 1k mogę odświeżyć precla. Chociaż jak czytam o tych nowszych konstrukcjach z ekranami 500-700nit to łapię na nie chrapkę.


--------------------
Obecnie: Dell Precision M4600: i7-2760qm, Quadro 1000m, 8GB DDR3 1600MHz, Samsung 830 256GB, WWAN F5521GW + Dell Latituide E6230: i3-3120m, 6GB DDR3 1600MHz, Samsung SM841(aka 840 Pro) 128GB, WWAN 5560.

Był: Dell Precision M6600: [s]i5-2520m i7-2760qm, M8900 M6100, 10 GB DDR3-1333MHz, Samsung 830 256GB + Seagate Momentus 7200RPM 500GB, LG Philips LP173WF1 FHD Anti-glare, WWAN 5550+Areo2
[/s]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 26-08-2019, 10:38
Nr wypowiedzi: #7


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 12 365
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



Mialem jakies 20 sztuk x360 z 700nit i powiem ci ze to nic fajnego. Wyrazny bleeding i bardzo nierownomierne podswietlenie, juz lepiej, rownomiernie i ladniej to wygladalo na opcji z 400nit.

Jak ci laguje w przegladarce to najpierw sprawdz neta, pozniej sproboj podmienic ramy i sprawdz zycie SSDka. Tak jak piszesz, lepiej na della wydac 1kzl niz 6kzl na nowe konstrukcje ktore niczym do siebie nie przekonuja.


--------------------
DESKTOP: HP 800 G4 | i5-8500 | 64GB RAM | 1.5TB NVMe | 40" 4K |
LAPTOP: HP X360 1030 G3, Dell Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA, Mantiz Venus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misiaczq
dodano 26-08-2019, 11:41
Nr wypowiedzi: #8


:o


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 878
Rejestracja: 25/01/12
Z: Rzepin
Nr użytkownika: 46 142
Laptop: M4600+E6230



Jak patrze na teraźniejsze ceny ssdkow to smiać mi się chce, pamiętam jak pierwszego 128kg kupowałem za 1091złbiggrin.gif

Do weekendu pomyślę, albo spróbuje odratować precla albo pomyślę nad jakimś lekkim 14" po domu, a do biura jakiś desktop z dwoma monitorami.


--------------------
Obecnie: Dell Precision M4600: i7-2760qm, Quadro 1000m, 8GB DDR3 1600MHz, Samsung 830 256GB, WWAN F5521GW + Dell Latituide E6230: i3-3120m, 6GB DDR3 1600MHz, Samsung SM841(aka 840 Pro) 128GB, WWAN 5560.

Był: Dell Precision M6600: [s]i5-2520m i7-2760qm, M8900 M6100, 10 GB DDR3-1333MHz, Samsung 830 256GB + Seagate Momentus 7200RPM 500GB, LG Philips LP173WF1 FHD Anti-glare, WWAN 5550+Areo2
[/s]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ivan-niezbyt-gro...
dodano 26-08-2019, 12:24
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 249
Rejestracja: 22/06/11
Z: NS, KR
Nr użytkownika: 40 175
Laptop: e6430, Vostro 7570



Przy Win 10 i Sandy Bridge może okazać się, że lagowanie oprócz typowych przyczyn (brudny układ chłodzenia, zeschnięta pasta na CPU) winowajcą jest sam system. Po wiosennej aktualizacji W10 wiele kompów, które mam pod swoją pieczą zaczęło mieć problemy z zarządzaniem energią (większość to właśnie Delle z SB, czyli II generacja Core). Nie wiem, czy da się to rozwiązać przez instalację świeżej Windy, ale obawiam się, że w niektórych przypadkach sprawa jest przesądzona.
Oprócz tego z tego co wiem to HD3000 nie jest już wspierane przez Intela, a rolę "wsparcia" przejął Microsoft, który serwuje przez Windows Update jakiś przedwieczny driver.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mayugo
dodano 26-08-2019, 19:27
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 524
Rejestracja: 31/07/08
Nr użytkownika: 12 187
Laptop: T450s



QUOTE(gray @ 25-08-2019, 19:56) *
Za 6200 masz Lenovo X1 Extreme jeśli.
Zobacz sobie test na notebookcheck i opinie na reddicie czy negatywna strona tego modelu (glownie glosnosc) ci nie przeszkadza.
Cena może jeszcze delikatnie spaść bo gen2 wchodzi do sklepów.
Inaczej mozesz sie rozczarować przeskakując z M4600.

Prędzej znikną niż stanieją. Mają status EOL już od jakiegoś czasu w dystrybucji.
QUOTE(Sparc @ 25-08-2019, 20:05) *
X1 Extreme mocno się grzeje i ma throttling.

A ten dalej swoje rolleyes.gif

QUOTE(Misiaczq @ 25-08-2019, 21:25) *
To może zadam jeszcze pytanie czy wg was, jest sens przesiadki z M4600 z i7 2760 czy po prostu dokupić tutaj ramu,wymienić matrycę na coś jaśniejszego? Czy Win10 znacząco odświeży szybkość działania? W porównaniu do nowych flagowców(telefonów) mam wrażenie że precel czasami mocno laguje.

Coś mi mówi, że za lagowanie może współodpowiadać dysk ssd ze stopki. Samsung 830 to był fajny dysk, ale czas nie stoi w miejscu. Zarówno dla tego egzemplarza jak i dla tego segmentu rynku. Niby 8 gb ram powinno wystarczyć, ale jeśli są wolne gniazda, grzechem byłoby tego nie wykorzystać. W wymianę matrycy raczej bym się nie bawił.


--------------------
Lenovo ThinkPad T450s - 14" FHD IPS|i5-5200U|940M DDR3 + Optimus|20 GB DDR3 (4+16)|256 GB Samsung 850 Pro|WWAN|Power Bridge

LG P310 - 13,3 LED|P8400|9600GT gddr3|4 GB ddr3|250 GB Samsung SSD - wciąż działa
wcześniej kilka lat z Acerem Aspire 3023 - 15,4|sempron 3000+|x700|512|80
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gray
dodano 27-08-2019, 13:46
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 75
Rejestracja: 13/07/19
Nr użytkownika: 75 915



QUOTE
Prędzej znikną niż stanieją. Mają status EOL już od jakiegoś czasu w dystrybucji.


Rzeczywiście raczej już znikają. 6200 już nawet nie aktualne.Czyli to było absolutne minimum.

QUOTE
X1 Extreme mocno się grzeje i ma throttling.


Tak jak MacbookiPro bez undervoltingu które Apple im stosuje....
To samo możesz sobie zrobić sam pod Windowsem.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 27-08-2019, 14:36
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 24 106
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



Ale nie mówimy o tym co mogę zrobić tylko jak laptop działa w fabrycznej konfiguracji.

QUOTE(mayugo @ 26-08-2019, 19:27) *
A ten dalej swoje rolleyes.gif


Testy są jednoznaczne w tej kwestii.


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misiaczq
dodano 27-08-2019, 19:17
Nr wypowiedzi: #13


:o


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 878
Rejestracja: 25/01/12
Z: Rzepin
Nr użytkownika: 46 142
Laptop: M4600+E6230



Niestety po jednym małym wypadku oryginał FHD szlag trafił, a że w szafie mialem coś szajsowatego z HD to wsadziłem na chwilę i tak rok już siedzi, stąd chęć powrotu do oryginału.

Tak czy inaczej zapadła decyzja o rewitalizacji precla. Pod nóż pójdzie gruntowne czyszczenie, wymiana matrycy, baterii, dorzucę 8gb w dwóch kościach i pomyślę nad wymianą ssd. Spróbuję też win 10, jesli nie będzie działał zauważalnie lepiej od 7 to wrócę do niej.


--------------------
Obecnie: Dell Precision M4600: i7-2760qm, Quadro 1000m, 8GB DDR3 1600MHz, Samsung 830 256GB, WWAN F5521GW + Dell Latituide E6230: i3-3120m, 6GB DDR3 1600MHz, Samsung SM841(aka 840 Pro) 128GB, WWAN 5560.

Był: Dell Precision M6600: [s]i5-2520m i7-2760qm, M8900 M6100, 10 GB DDR3-1333MHz, Samsung 830 256GB + Seagate Momentus 7200RPM 500GB, LG Philips LP173WF1 FHD Anti-glare, WWAN 5550+Areo2
[/s]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hipolit
dodano 27-08-2019, 20:07
Nr wypowiedzi: #14


Pasjonat :-)


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 115
Rejestracja: 30/06/19
Z: zDolny Śląsk
Nr użytkownika: 75 856
Laptop: DELL Precision M4800 i7-4940MX|32GB / Lenovo X230 i5|8GB



QUOTE(Misiaczq @ 27-08-2019, 19:17) *
Tak czy inaczej zapadła decyzja o rewitalizacji precla. Pod nóż pójdzie gruntowne czyszczenie, wymiana matrycy, baterii, dorzucę 8gb w dwóch kościach i pomyślę nad wymianą ssd. Spróbuję też win 10, jesli nie będzie działał zauważalnie lepiej od 7 to wrócę do niej.


Bardzo dobra decyzja rolleyes.gif Niech Kolega nie przegina z tym starym dyskiem SSD, a kupi nowego Cruciala 500GB 2,5" SATA SSD MX500 za około 300pln, do tego 16 GB RAM (do rozważenia 32GB), Win10 i będzie Git. Procesor i7 2760 QM jest bardzo dobry, mam go w starej, ale zrewitalizowanej stacji roboczej Lenovo W520 i śmiga, aż miło. Stary dysk SSD można wykorzystać i zamontować w miejsce napędu DVD.

Pamięć jest ważna, nie znam aktualnych cen, ale zastanowiłbym się (po wcześniejszej analizie) czy nie wstawić do kolegi Della 32 GB RAM (4x8GB). Kolegi Dell ma chyba 4 sloty na pamieć.


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misiaczq
dodano 27-08-2019, 21:45
Nr wypowiedzi: #15


:o


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 878
Rejestracja: 25/01/12
Z: Rzepin
Nr użytkownika: 46 142
Laptop: M4600+E6230



128gb do tej pory mi było na styk więc może zrobię z niego dysk zewnętrzny o ile testy nie wykażą jakichkolwiek problemów. Z kolei 32gb to w moim przypadku będzie przerost formy nad treścią biggrin.gif 4x4gb spełni moje wymagania smile.gif Na weekend zacznę go powoli ogarniać.

Czy nadal można zaktualizować win7 do win10 za darmo?


--------------------
Obecnie: Dell Precision M4600: i7-2760qm, Quadro 1000m, 8GB DDR3 1600MHz, Samsung 830 256GB, WWAN F5521GW + Dell Latituide E6230: i3-3120m, 6GB DDR3 1600MHz, Samsung SM841(aka 840 Pro) 128GB, WWAN 5560.

Był: Dell Precision M6600: [s]i5-2520m i7-2760qm, M8900 M6100, 10 GB DDR3-1333MHz, Samsung 830 256GB + Seagate Momentus 7200RPM 500GB, LG Philips LP173WF1 FHD Anti-glare, WWAN 5550+Areo2
[/s]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hipolit
dodano 27-08-2019, 21:54
Nr wypowiedzi: #16


Pasjonat :-)


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 115
Rejestracja: 30/06/19
Z: zDolny Śląsk
Nr użytkownika: 75 856
Laptop: DELL Precision M4800 i7-4940MX|32GB / Lenovo X230 i5|8GB



QUOTE(Misiaczq @ 27-08-2019, 21:45) *
Z kolei 32gb to w moim przypadku będzie przerost formy nad treścią biggrin.gif 4x4gb spełni moje wymagania smile.gif


Jak laptop ma być do wszystkiego, to po się ograniczać, 16 GB w używanym codziennie komputerze, to absolutne minimum, 32 GB jest w sam raz zwłaszcza jak się ma stację roboczą smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master_one
dodano 27-08-2019, 22:19
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 9 091
Rejestracja: 29/02/12
Nr użytkownika: 46 945
Laptop: XPS M1530, X220



Hipolit to zależy w jakim laptopie. Ja do starusieńkiego xpsa m1530 wpakowałem tylko 8GB (więcej się nie da) i też daje rade pod win 10 bez problemu. Zobacze jeszcze jak sie zachowa x220 z 16GB na pokładzie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hipolit
dodano 28-08-2019, 19:57
Nr wypowiedzi: #18


Pasjonat :-)


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 115
Rejestracja: 30/06/19
Z: zDolny Śląsk
Nr użytkownika: 75 856
Laptop: DELL Precision M4800 i7-4940MX|32GB / Lenovo X230 i5|8GB



QUOTE(Master_one @ 27-08-2019, 22:19) *
Zobacze jeszcze jak sie zachowa x220 z 16GB na pokładzie.


Ja do swojego x230 też chcę wstawić 16GB pamięci smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 28-08-2019, 20:41
Nr wypowiedzi: #19


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 12 365
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



QUOTE(Hipolit @ 27-08-2019, 22:54) *
16 GB w używanym codziennie komputerze, to absolutne minimum

Nie zgodze sie, zalezy co robisz, jak tylko net (<20 zakladek), spotify i office to 8gb na luzie wystarcza.


--------------------
DESKTOP: HP 800 G4 | i5-8500 | 64GB RAM | 1.5TB NVMe | 40" 4K |
LAPTOP: HP X360 1030 G3, Dell Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA, Mantiz Venus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hipolit
dodano 28-08-2019, 22:24
Nr wypowiedzi: #20


Pasjonat :-)


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 115
Rejestracja: 30/06/19
Z: zDolny Śląsk
Nr użytkownika: 75 856
Laptop: DELL Precision M4800 i7-4940MX|32GB / Lenovo X230 i5|8GB



Życie nie powinno się składać z rzeczy czy spraw wystarczających. Mocny procesor i dużo, dużo pamięci RAM, to podstawa do czerpania przyjemności w korzystaniu z komputera smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 19-09-2019 - 14:27