IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Gdzie skonfigurować Della?
rasquer
dodano 26-08-2019, 23:03
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 29
Rejestracja: 25/08/14
Nr użytkownika: 61 713
Laptop: UX430UA



Cześć!

Po wielu pytaniach i otrzymanych odpowiedziach zdecydowałem się na zakup Della - aktualnie zastanawiam się nad:
* Dell Precision 3530
* Dell Inspirion 5591


Celuję w i5 w wersji "H", 16GB RAM, dysk 256GB NVMe, matrycę FHD, bez dedykowanej grafiki, obowiązkowo wersję z powiększoną baterią.
Z tego co zauważyłem to bardzo trudno o jakiś sensowny konfigurator i moje myśli krążą wokół zakupu wersji ekonomicznej i do osobistej rozbudowy
- laptopa bez dysku, bez pamięci RAM, bez Windowsa (i tak wyląduje tam Linux Mint) ale z rozszerzoną baterią. Tak będzie najtaniej i najsensowniej.

Gdzie szukać takich ciekawostek? Z kim można negococjować? Zakup na FVat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kaCuCh
dodano 27-08-2019, 9:45
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 822
Rejestracja: 13/02/10
Z: Radom
Nr użytkownika: 26 183
Laptop: HP PB 640 G4



Precisiona da się konfigurować, ale nie zamówisz go bez dysku i pamięci. Musi być podstawowa najtańsza opcja. Integra tylko z i5-8400H, z i5-8300H jest Quadro P600. A dodatkowo powiem, żeby wziąć fabrycznie dużą baterię 6 cell 92Wh, nie możesz wybrać opcji z dyskiem 2,5''. Może być tylko z M.2. Najtaniej to Cię wyjdzie poszukać opcji z outletu... Będzie taniej niż golas z PL dystrybucji.
Inspirona nie skonfigurujesz, musisz wybierać spośród dostępnych na rynku fabrycznych opcji, lub modyfikowanych przez sprzedawców.


--------------------
Notebooki: HP Probook 640 G4 FHD i5-8250U 16GB 512SSD_PCIe LTE Win10Pro | Hyperbook U13S | Hyperbook Pulsar Z15S 144Hz i7-9750H 32GB 2x512PCie RAID0 + 1TB SSD RTX2060 Wifi Killer Win10Pro |
Mobile: iPhone X @ Play
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 27-08-2019, 11:28
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 24 106
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



Konfigurator jest na stronie Dell.pl

Co do Linuksa to wsparcie jest marne i wiele rzeczy nie działa, nawet jak kupisz konfigurację z preinstalowanym Ubuntu czy SUSE.


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rasquer
dodano 27-08-2019, 16:06
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 29
Rejestracja: 25/08/14
Nr użytkownika: 61 713
Laptop: UX430UA



@kaCuCh - dzięki, szukam jeszcze Dell Precision 5530, może da się w tym temacie poszukać czegoś przystępnego

@Sparc - spoko, raczej wszystko co mnie interesuje działa jak należy biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 27-08-2019, 18:20
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 24 106
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



Jak dla mnie hibernacja i hot swap portów to kluczowe rzeczy.


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Antek.D
dodano 27-08-2019, 18:37
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 208
Rejestracja: 2/12/17
Nr użytkownika: 72 619
Laptop: Lenovo Y540-15



A co? Mac'i aż tak wolno się ładują, że trzeba hibernacji używać?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gray
dodano 27-08-2019, 20:42
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 75
Rejestracja: 13/07/19
Nr użytkownika: 75 915



Chodzi o kontynuacje pracy tam dokładnie gdzie się ja skończyło.
Sam non stop tego używam.
Dlatego tak wygodna jest praca na wirtualkach.
I tak najlepiej sie pracuje na Linuxie ... :-).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rasquer
dodano 27-08-2019, 21:30
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 29
Rejestracja: 25/08/14
Nr użytkownika: 61 713
Laptop: UX430UA



Dziwne bo ja nigdy nie miałem problemu z usypianiem na żadnej konfiguracj (no dobra, kiedyś sie udało to zepsuć hehe) cool.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 28-08-2019, 13:36
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 24 106
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



Usypianie to nie hibernacja.


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rasquer
dodano 28-08-2019, 15:08
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 29
Rejestracja: 25/08/14
Nr użytkownika: 61 713
Laptop: UX430UA



QUOTE(Sparc @ 28-08-2019, 13:36) *
Usypianie to nie hibernacja.


Co do stwierdzenia to fakt, co to działania hibernacji - również problemów brak smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rasquer
dodano 10-09-2019, 16:17
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 29
Rejestracja: 25/08/14
Nr użytkownika: 61 713
Laptop: UX430UA



...tymczasem wybór chyba padnie na Dell Vostro 7590 - to bardzo ciekawy model.

Pytanie pozostaje czy warto brać z outletu Della USA/UK?
Na polskim rynku nie mogę znaleźć poniżej 6000zł w konfiguracji i7/8Gb/97Wh.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kaCuCh
dodano 11-09-2019, 14:09
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 822
Rejestracja: 13/02/10
Z: Radom
Nr użytkownika: 26 183
Laptop: HP PB 640 G4



W PL dystrybucji nie widzę aktualnie żadnego modelu z baterią 97Wh, same 56Wh. W polskiej dystrybucji występują tylko zafixowane konfiguracje tej serii, nie ma możliwości indywidualnej konfiguracji (jedyna opcja to duże projekty i specjalna zgoda centrali). Na tą chwilę pozostaje Ci tylko zakup za granicą. W miarę upływu czasu model z powiększona baterią może się pojawić.


--------------------
Notebooki: HP Probook 640 G4 FHD i5-8250U 16GB 512SSD_PCIe LTE Win10Pro | Hyperbook U13S | Hyperbook Pulsar Z15S 144Hz i7-9750H 32GB 2x512PCie RAID0 + 1TB SSD RTX2060 Wifi Killer Win10Pro |
Mobile: iPhone X @ Play
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rasquer
dodano 11-09-2019, 15:35
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 29
Rejestracja: 25/08/14
Nr użytkownika: 61 713
Laptop: UX430UA



Czy w takim Vostro mogę sobie na własną rękę wymienić baterię na większą bez utraty gwarancji?
Powiększyłem na szybko foto z manuala i wyszło mi że to 6GTPY. U kogo sprawdzić czy jest kompatybilna z modelem który jest w sprzedaży z 56Wh? Czy tutaj nie ma się nad czym głowić i skoro to ten sam model to bateria musi pasować?
Dodam, iż są wersje 7590 z dodatkowym dyskiem który nie pozwala na większą baterię.
Powód zmiany treści: zmieniłem drukowane litery na pogrubienie i podkreślenie /tc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kaCuCh
dodano 11-09-2019, 16:33
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 822
Rejestracja: 13/02/10
Z: Radom
Nr użytkownika: 26 183
Laptop: HP PB 640 G4



Wg. mnie nie przerobisz wersji z mała baterią na wersję z dużą baterią. Konstrukcje mocowań na pewno będą inne, ze względu na rozmiar baterii. Kupując sprzęt za 6k bawić się w takie przeróbki? Bez sensu. Już lepiej kupić dedykowany zewnętrzny powerbank (powercompanion) do ładowania laptopa.


--------------------
Notebooki: HP Probook 640 G4 FHD i5-8250U 16GB 512SSD_PCIe LTE Win10Pro | Hyperbook U13S | Hyperbook Pulsar Z15S 144Hz i7-9750H 32GB 2x512PCie RAID0 + 1TB SSD RTX2060 Wifi Killer Win10Pro |
Mobile: iPhone X @ Play
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 19-09-2019 - 14:59