IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
[s] PC, E5-1650v2, Plexhd, 16 gb
Alwego
dodano 3-09-2019, 8:17
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 173
Rejestracja: 15/01/11
Z: Szczecin
Nr użytkownika: 35 772



Jako, że komp mi się znudził nim go do skrzynki zapakowałem to myślę nad sprzedażą.

Mobo: x79, PLexHD od majfrienda. 4 sloty ram, USB 3.0, jakieś chłodzenie na sekcji zasilania.
CPU: E5-1650v2 ( 6 jajek 3,5 Ghz+turbo, da rade trochę podkręcić na tym mobo)
ram: 2x8 GB 1866 Mhz
Zasilanie: XFX ATX Core 450W
Buda: SilentiumPC Regnum RG1


cena...nie wiem, po premierze ZEN2 pewnie będzie słabo, jakieś propozycje? 950 zł + opłaty allegro?



edit: https://allegro.pl/oferta/xeon-e5-1650v2-16-gb-8460690090
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cmoku7
dodano 4-09-2019, 16:03
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 85
Rejestracja: 8/06/16
Z: Podlaskie
Nr użytkownika: 68 346
Laptop: Dell Latitude E6540



Ten zasilacz do jakiegoś GTXa 1660 styknie? Ten procek znam bo w HP z420 z GTX 1070 używam, ale tam zasilacz około 600W jest chyba i jak na moje użytkowanie to starcza, nic dziwnego się nie działo. Pytanie czy 450W to nie będzie za mało
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Tomek K
dodano 4-09-2019, 17:31
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 107
Rejestracja: 24/05/10
Z: Łódź
Nr użytkownika: 28 847



zasilacz na linie 12 ma 408w więc starczy. Procesor pod pełnym obciążeniem weźmie jakieś 120-140w, grafa podobnie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Babap
dodano 4-09-2019, 17:33
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 192
Rejestracja: 6/11/15
Nr użytkownika: 66 416



CPU-130W, GTX1070-150W ,reszta PC nie dobije do 450W. Tak że jeśli zestaw z jedną kartą graficzną to myślę że firmowy zasilacz 450W jest bardzo dobrym wyborem. A no i scenariusz że CPU i GPU pociągnie max mocy na raz to chyba tylko w syntetykach.


--------------------
MS16L3, GTX1070, 6700K
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Alwego
dodano 4-09-2019, 19:17
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 173
Rejestracja: 15/01/11
Z: Szczecin
Nr użytkownika: 35 772



U mnie z gtx 1060 chodzi bez problemu (120W jak dobrze pamiętam), jak koledzy wspomnieli - CPU 130W ciągnie, bo płyta więcej papu nie da, ma limity i cpu throttluje przy za dużym OC, więc zostaje spory zapas na GPU i reszte drobnicy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cmoku7
dodano 4-09-2019, 19:34
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 85
Rejestracja: 8/06/16
Z: Podlaskie
Nr użytkownika: 68 346
Laptop: Dell Latitude E6540



No to elegancko, jak się zdecyduję to na pw się odezwę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MójLogin
dodano 5-09-2019, 0:42
Nr wypowiedzi: #7


486 Turbo


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 560
Rejestracja: 19/10/12
Z: Ziemia, Polska i Europa
Nr użytkownika: 51 627
Laptop: Czarny, Srebrno-czarny, Biały, Czarno-niebieski, Srebrny i Szary



Czy jest odblokowany mnożnik w CPU?


--------------------

Kupię:
- stacje dyskietek wys. 17,8mm
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Alwego
dodano 5-09-2019, 7:21
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 173
Rejestracja: 15/01/11
Z: Szczecin
Nr użytkownika: 35 772



Tak, E5-1xxx ma odblokowany mnożnik. Fabrycznie ma max 3,7 Ghz na jednym jajku, obecnie mam ustawione 6x 3,9 ghz ale nie jest to stabilne (ograniczenie 130W) i zbija takty do 3,7 - 3,8. Dla mniejszej ilości jajek pewnie da radę ustawić stabilne 3,9 Ghz, ale to już trzeba się bawić w testowanie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Tomek K
dodano 5-09-2019, 8:32
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 107
Rejestracja: 24/05/10
Z: Łódź
Nr użytkownika: 28 847



QUOTE(Alwego @ 5-09-2019, 8:21) *
Tak, E5-1xxx ma odblokowany mnożnik. Fabrycznie ma max 3,7 Ghz na jednym jajku, obecnie mam ustawione 6x 3,9 ghz ale nie jest to stabilne (ograniczenie 130W) i zbija takty do 3,7 - 3,8. Dla mniejszej ilości jajek pewnie da radę ustawić stabilne 3,9 Ghz, ale to już trzeba się bawić w testowanie.


zrób uv i zwiększ na płycie power limit. Powinien utrzymać 3.9 ghz.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MójLogin
dodano 5-09-2019, 10:56
Nr wypowiedzi: #10


486 Turbo


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 560
Rejestracja: 19/10/12
Z: Ziemia, Polska i Europa
Nr użytkownika: 51 627
Laptop: Czarny, Srebrno-czarny, Biały, Czarno-niebieski, Srebrny i Szary



A kojarzycie czy E5-46xx też ma odblokowany mnożnik?
Nie mogę znaleźć żadnego info o tym.


--------------------

Kupię:
- stacje dyskietek wys. 17,8mm
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Tomek K
dodano 5-09-2019, 11:01
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 107
Rejestracja: 24/05/10
Z: Łódź
Nr użytkownika: 28 847



QUOTE(MójLogin @ 5-09-2019, 11:56) *
A kojarzycie czy E5-46xx też ma odblokowany mnożnik?
Nie mogę znaleźć żadnego info o tym.


nie spotkałem się z odblokowanymi procesorami xeon (pomijam es) polecam strone cpu-world.com
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Babap
dodano 5-09-2019, 11:30
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 192
Rejestracja: 6/11/15
Nr użytkownika: 66 416



Najprawdopodobniej ma odblokowany mnożnik
https://ithardware.pl/testyirecenzje/test_z...n_x79-7694.html

Natomiast Alwego pisał że na tej chińskiej płycie idzie na 3,7, a powinien na 3,9. W jakiś sposób coś chińczykom nie poszło więc odblokowany mnożnik tu nie pomoże


--------------------
MS16L3, GTX1070, 6700K
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Alwego
dodano 5-09-2019, 12:29
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 173
Rejestracja: 15/01/11
Z: Szczecin
Nr użytkownika: 35 772



Nie to, że nie poszło. Po prostu to nie jest płyta za jednego kafla z sekcją zasilania z prawdziwego zdarzenia. Nie ta półka cenowa. BIOS ma ograniczone możliwości podkręcania aby nie ugotować sekcji zasilania. Maksymalne co udało mi się ustawić to mnożnik x42 na dwóch rdzeniach i nawet to działało, puki się tego solidnie nie obciążyło. Ostatecznie zszedłem do x39 i widzę, że częstotliwość skacze w OCCT między x39, a x37 (na wszystkich rdzenaich). Z tym, że ja w podkręcaniu mam małe doświadczenie, może ktoś wyciśnie z tego 100 mhz więcej, bo wydaje mi sie to górną granicą. Na stockowych ustawieniach nawet tego nie testowałem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 19-09-2019 - 14:23