IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Dell M6600 prośba o radę, Prośba o radę przy konfiguracji eGPU
dawid84
dodano 6-09-2019, 23:34
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 28/04/19
Nr użytkownika: 75 581
Laptop: Dell M6600



Cześć,

Kupiłem jakiś czas temu EXP GDC chyba jest to wersja 8.5d z kablem na Express Card.

Teraz dopiero dokupiłem Zotac'a 1070 Ti i chcę to uruchomić.

Powiedzcie mi jaki konkretny zasilacz dokupić (bo nie wiem czy wspomniane przez kogoś zasilacze Della dadzą radę w tej konfiguracji).

Czekam jeszcze aż karta przyjdzie do mnie do domu.

I co dalej trzeba zrobić też jestem zielony, bo wszystko co do tej pory przeczytałem zrobiło mi tylko mentlik w głowie ;-)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawid84
dodano 7-09-2019, 13:16
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 28/04/19
Nr użytkownika: 75 581
Laptop: Dell M6600



Poprawka Zotac 1070 Ti ma szczycie 199W wiec mniemam, że zasilacz Dell DA-2 o mocy 220W będzie ok?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 7-09-2019, 20:18
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 780
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



Powinien być OK bo pełnej mocy nigdy nie zdołasz osiągnać smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawid84
dodano 7-09-2019, 20:46
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 28/04/19
Nr użytkownika: 75 581
Laptop: Dell M6600



QUOTE(waldeksik @ 7-09-2019, 20:18) *
Powinien być OK bo pełnej mocy nigdy nie zdołasz osiągnać smile.gif


Tak wiem, dodatkowo mój komputer już swoje lata ma, kupiłem dość tanio kartę bo i tak planuję niedługo kupić coś z Thunderboltem 3.

Tylko w egpu jestem totalnie zielony i nie wiem co się z czym je, czytałem dużo ale mam straszny mentlik w głowie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawid84
dodano 7-09-2019, 21:51
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 28/04/19
Nr użytkownika: 75 581
Laptop: Dell M6600



Moja karta używa wejścia 8 pin jak myślicie czy przejściówka z wyjścia 6 pin adaptera na 8 pin da radę? Czy muszę jednak kupić zasilacz ATX zamiast zasilacza Dell'a?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawid84
dodano 7-09-2019, 23:22
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 28/04/19
Nr użytkownika: 75 581
Laptop: Dell M6600



Jednak będą potrzebne 2 przejściówki męski 6-pin na męski 6-pin i żeński 6-pin na męski 6-pin tylko ciekawe jak to się rozłoży z mocą dzieloną z adaptera
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 8-09-2019, 9:52
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 780
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



A nie 2x8pin ci potrzeba?

O rozłożenie mocy nie ma sie co przejmowac bo masz tylko jedna linie 12v na tym zasilaczu dellowym.

Oczywiscie plusem normalnego zasilacza bedzie zapas, chłodzenie etc.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawid84
dodano 8-09-2019, 15:03
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 28/04/19
Nr użytkownika: 75 581
Laptop: Dell M6600



QUOTE(waldeksik @ 8-09-2019, 9:52) *
A nie 2x8pin ci potrzeba?

O rozłożenie mocy nie ma sie co przejmowac bo masz tylko jedna linie 12v na tym zasilaczu dellowym.

Oczywiscie plusem normalnego zasilacza bedzie zapas, chłodzenie etc.


Ma tylko jedną linię 8-pin



Narazie chcę maksymalnie obniżyć koszty i potem poszukam jakiegoś lepszego zasilacza. Ogólnie ciekawi mnie czy są jakieś obudowy pod Bestę...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawid84
dodano 10-09-2019, 10:26
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 28/04/19
Nr użytkownika: 75 581
Laptop: Dell M6600



QUOTE(waldeksik @ 8-09-2019, 9:52) *
A nie 2x8pin ci potrzeba?

O rozłożenie mocy nie ma sie co przejmowac bo masz tylko jedna linie 12v na tym zasilaczu dellowym.

Oczywiscie plusem normalnego zasilacza bedzie zapas, chłodzenie etc.


Miałeś może kontakt z setupem 1.3X od nando, właśnie go zakupiłem i nie wiem czy muszę do tego robić zmiany dsdt, czy ten program to środowisko uruchomieniowe dla eGPU?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 10-09-2019, 12:34
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 999
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Środowisko uruchomieniowe. DSDT robisz jak wykrywa Ci kartę, ale z błędem 12 (brak wolnej pamięci).


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawid84
dodano 10-09-2019, 23:51
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 28/04/19
Nr użytkownika: 75 581
Laptop: Dell M6600



QUOTE(nowiutki @ 10-09-2019, 12:34) *
Środowisko uruchomieniowe. DSDT robisz jak wykrywa Ci kartę, ale z błędem 12 (brak wolnej pamięci).


Dostałem z "programem" instrukcję, ale mimo wszystko mam pytanie. Mój system ma dwie karty Intel HD 3000 i nV Quadro 4000m, mniemam, że dGPU to Quadro i w tym programie mogę wybrać opcję, aby używać wewnętrznego wyświetlacza jako obrazu z eGPU lub rozdzielić eGPU od iGPU?

Jedna kwestia mnie jeszcze interesuje, od których sterowników najlepiej zacząć, bo nie wiem też, że niektóre wymagają edycji inf?

Dzięki za jakiekolwiek sugestie. Zamówiłem jednak standardowy zasilacza ATX i pewnie za jakieś 2-3 dni będę mógł sprawdzić jak to się sprawdzi.

Miłej nocy życzę
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawid84
dodano 14-09-2019, 0:29
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 28/04/19
Nr użytkownika: 75 581
Laptop: Dell M6600



No jestem po pierwszym teście. Zasilacz mam 700W, adapter pracuje w trybie wymuszenia zasilania, inaczej nie działa. BIOS niestety nie przepuszcza karty i muszę wypinać adapter. Niestety mam problem z kodem 12. Robiłem w setupie 1.35 jak w tutorialach. Mam 32GB RAM więc starałem się wymusić maksymalny zakres w 32 bitach. Polecenie przechodzi, ale karta nie jest dostępna po "Compaction" w Windowskie - podobnie jak dGPU, które ustawiłem jako wyłączaone, adapter w trybie Gen2.

W menadżerze występuje wtedy taki problem

Screenshot
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 14-09-2019, 12:04
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 999
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



No to musisz robić DSDT, a potem kompaktować kartę Setupem do "dużej pamięci".


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawid84
dodano 14-09-2019, 15:08
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 28/04/19
Nr użytkownika: 75 581
Laptop: Dell M6600



QUOTE(nowiutki @ 14-09-2019, 12:04) *
No to musisz robić DSDT, a potem kompaktować kartę Setupem do "dużej pamięci".


DSDT zrobił mi za opłatą Nando, poza tym wystąpił błąd 43, co załatwił odpowiedni skrypt. Problemem jest tylko to, że wszystkie benchmarki używają iGPU Intel a nie 1070 Ti
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 14-09-2019, 15:33
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 999
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



A eGPU wskakuje do "dużej pamięci" ? Sprawdzasz na zewnętrznym ekranie podłączonym do eGPU ?


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawid84
dodano 14-09-2019, 15:51
Nr wypowiedzi: #16





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 28/04/19
Nr użytkownika: 75 581
Laptop: Dell M6600



QUOTE(nowiutki @ 14-09-2019, 15:33) *
A eGPU wskakuje do "dużej pamięci" ? Sprawdzasz na zewnętrznym ekranie podłączonym do eGPU ?


Teraz mi tylko na zewnętrznym działa? Ale furmar wykorzystuje 1070 Ti, dziwne że jeszcze touch pad przestał działać? Jest możliwość przełączenia wszystkiego na panel laptopa?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 14-09-2019, 16:49
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 999
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Jeśli masz optimusa to powinna być możliwość przełączenia na wbudowany ekran, ale tutaj jeszcze dochodzi kwestia sterowników.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawid84
dodano 14-09-2019, 17:10
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 28/04/19
Nr użytkownika: 75 581
Laptop: Dell M6600



QUOTE(nowiutki @ 14-09-2019, 16:49) *
Jeśli masz optimusa to powinna być możliwość przełączenia na wbudowany ekran, ale tutaj jeszcze dochodzi kwestia sterowników.


Mam Optimusa włączonego w BIOS-ie, o jakich sterownikach mówisz?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 14-09-2019, 17:23
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 999
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(dawid84 @ 14-09-2019, 18:10) *
o jakich sterownikach mówisz?


Chodzi o to, że na nowszych sterownikach wiele osób sygnalizowało problemy z Optimusem.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dawid84
dodano 14-09-2019, 17:28
Nr wypowiedzi: #20





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 28/04/19
Nr użytkownika: 75 581
Laptop: Dell M6600



QUOTE(nowiutki @ 14-09-2019, 17:23) *
Chodzi o to, że na nowszych sterownikach wiele osób sygnalizowało problemy z Optimusem.


Możesz mi wskazać które by były ok? Poza tym czytałem też o dumny hdmi, czy to by załatwiło sprawę?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 21-10-2019 - 11:37