IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Pomylenie pomieszanie - 6700hq vs 7/7/8gen U
under555
dodano 10-09-2019, 4:52
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 639
Rejestracja: 9/11/16
Nr użytkownika: 69 389
Laptop: y50-70



Witajcie, przypomnę na początku,że zawsze wychodziło,żę ja jakiś nietypowy jestem ( i nie ,żeby mnie to cieszyło, wolałbym ,żeby obecna wydajność mi wystarczyła)
Praktycznie zawsze pracuje na konfigu - Windows 8.1 Legal (64Bity, uefi, w pełni aktualny) + 2x8 GB RAM (w zależności gdzie jaki ale zawsze stosunkowo szybki) + SSD MLC dobrej jakości.

Windows 8 kwestia przekonać. Jak muszę grać (mam do tego PC ) to tam dla wydajności postawiłem W10 i znoszę jego bolączki( w wielkim skrócie z W10 miałem ze 20 problemów najpierw na gt72vr potem na PC a windows 8 od 3 lat jak go mam nie dał ani razu bluescreena)

Chodzi o pracę (szybką, z szybkim netem) na wielu zakładkach chrome'a (aczkolwiek tesotwane były chromy bez rozszerzeń/z nimi/ z adblockiem/bez + firefoxy i opery w różnych konfigach = efekt zawsze taki sam).
e
Warto wspomnieć,że (również z moich przekonań aczkolwiek te wg. niektórych są sensowne wg. niektórych nie) mam pełnego lega ESETa smart security.

teraz tak.

Był Lenovo y50 kiedyś z 6700hq + gtx (ale chrome na integrze latał chyba) i konfig reszty jak w drugiej linijce tematu = było mega szybko i dobrze
Potem był msi gt72vr z 6700hq = to samo
Potem y580 lenovo z 4710mq bodajże i dalej dobrze

Wjechał thinkpad t460 z 6gen i5 U i muli. RAMu zużycie po 4GB może 6 , dysk wyrabia a bylo cokolwiek polatam po necie muli mi procka (zużycie wrasta do 100%) i są ściny aż pracować się nie da. W "mój komputer" wiele rzeczy na raz z plikami wszystko super, office (stary bo 2003) bardzo płynnie i super. w necie pracować nie mogę.

Kwestie są 3
1. Jakakolwiek szansa jest ,żę na tych pierwszych 3 lapkach gdzie były gtxy jakimś cudem Chrome'a obsługiwał procek + GPU? wątpię ale można na tym różnica polega.
2. Zmiana 6gen U i5 na 7gen i5/i7 tak, jak kiedyś rozmawialiśmy - w praktyce nic nie da?
3. Zmiana na 4 jaja i5 8gen U/i7 już robotę zrobić? Gdzieś czytałem,że właśnie te 4 jajowce są do 6700hq podobne

Temat nietypowy bo muszę mieć i wydajność i pracę na baterii wiec musi być niskonapięciówka ale jak patrzę na ceny fajnnego t580 to włosy mi dęba stają i tak rozkminiam co można by tu zrobić...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 10-09-2019, 10:21
Nr wypowiedzi: #2


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 12 391
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



Jak ci ESET lata po kompie z 4 jajcami albo z prockiem U + 2 jajca to sie nie dziw ze proc chodzi na 100% przy przegladaniu neta.
Odinstaluje zupelnie ESETa i zobacz czy jest roznica.


--------------------
DESKTOP: HP 800 G4 | i5-8500 | 64GB RAM | 1.5TB NVMe | 40" 4K |
LAPTOP: HP X360 1030 G3, Dell Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA, Mantiz Venus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hipolit
dodano 10-09-2019, 10:34
Nr wypowiedzi: #3


Pasjonat :-)


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 142
Rejestracja: 30/06/19
Z: zDolny Śląsk
Nr użytkownika: 75 856
Laptop: DELL Precision M4800 i7-4940MX|32GB / Lenovo X230 i5|8GB



Przyznaję, że teraz bardzo ciężko jest dobrać właściwego antyvirusa do kompa i tak to skonfigurować, aby szybko chodziło. Nawet znakomity SecureAPlus się ostatnio popsuł - czytaj mocno muli sprzęta. ESET jest dobry, ale jako scaner online, tak raz na jakiś czas biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
EB4U
dodano 10-09-2019, 11:11
Nr wypowiedzi: #4


aka Pan Okoliczny


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 964
Rejestracja: 5/01/14
Z: UK
Nr użytkownika: 58 820
Laptop:  + HP



QUOTE(under555 @ 10-09-2019, 3:52) *
SSD MLC

Tak na marginesie w tym kontekscie (i tak na prawde w każdym) to kompletnie nieistotne info.
natomiast o interface dysku ani słowa ? Domyślać się z wymienionych modeli ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
under555
dodano 11-09-2019, 2:15
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 639
Rejestracja: 9/11/16
Nr użytkownika: 69 389
Laptop: y50-70



Bjorn, podejrzewam,że różnica by była bo już kiedyś (jak nie było jeszcze 8 gen U) podobna dyskusja, którą wywołałem do tego wniosku doprowadziła.
Temat polega na tym (to też odpowiedź do Hipolita) ,że czuję się bezpieczny jak mam ESETa - opcja bez antywira i szybko na 6genie nie jest opcją dla mnie.
Z kolei kwestia szukania lekkiego antywira kończy się fiaskiem bo teraz wszystkie poza Windowsowym mulą.

EB4U wszystkie zawsze na SATA najnowszym możliwym były.
Bardziej mi chodziło o to,że to nie jest kwestia dysku bo teoretycznie mogłąby być gdyby to był jakiś bardzo słabej jakości, zużyty zapchany SSD albo na złym złączu.

Cała rozkmina wróciła z racji 8 generacji procków.
Bo można było mieć szybkość i ESETA na ww. 6700hq ale tam czas pracy na baterii był słaby.

Sprawdzam właśnie(dlatego ten temat) czy już jest taki czas,że można mieć to, co 6700hq (szybkość + ESET) + pracę na baterii ja jakimś i5 8gen.

Od razu odpowiem,że wiem o tym,że 8gen ciągnie trochę prądu (jakoś musi jak ma 2x wiecej rdzeni niż 7gen czy 6gen) + u mnie z ESETem to już pewnie w ogóle było 3x gorzej niż podaje np. NBC aczkolwiek realnie ok 7h pracy mi wystarczy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 11-09-2019, 8:29
Nr wypowiedzi: #6


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 12 391
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



Jezus Maria...
Kup sobie jakiegos taniego 830 G5, wrzuc tego gownianego ESETa i zobacz czy ci te male 4 jajka uciagna twojego neta, eseta i wystarcza na 7h.
J A K I JEST T U PROBLEM?


--------------------
DESKTOP: HP 800 G4 | i5-8500 | 64GB RAM | 1.5TB NVMe | 40" 4K |
LAPTOP: HP X360 1030 G3, Dell Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA, Mantiz Venus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
under555
dodano 11-09-2019, 19:54
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 639
Rejestracja: 9/11/16
Nr użytkownika: 69 389
Laptop: y50-70



Miałem taki pomysł ale nie chcę kolejnego urządzenia nie chcę , które później będę musiał sprzedać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
salceson
dodano 11-09-2019, 20:16
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 54
Rejestracja: 19/02/18
Nr użytkownika: 73 249



jakie procesy w menadżerze zadań "zjadają" CPU?
ja osobom które prosiły o pomoc z komputrem pociskam bitdefendera, nie słyszę narzekań. może pomoże osobom które klikają wszystkie załączniki i co tam jeszcze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 11-09-2019, 21:04
Nr wypowiedzi: #9


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 12 391
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



QUOTE(under555 @ 11-09-2019, 20:54) *
Miałem taki pomysł ale nie chcę kolejnego urządzenia nie chcę , które później będę musiał sprzedać.

No tak, lepiej teoretyzowac...


--------------------
DESKTOP: HP 800 G4 | i5-8500 | 64GB RAM | 1.5TB NVMe | 40" 4K |
LAPTOP: HP X360 1030 G3, Dell Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA, Mantiz Venus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
under555
dodano 12-09-2019, 3:48
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 639
Rejestracja: 9/11/16
Nr użytkownika: 69 389
Laptop: y50-70



Lepiej jest zapytać na forum, gdzie jest wielu użytkowników laptopów (w tym już pewnie także 8genów)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 12-09-2019, 8:48
Nr wypowiedzi: #11


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 12 391
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



No i co? Szukasz kogos kto ci zainstaluje ESETa, poustawia twoje programy, otworzy twoje zakladki i nagra ci filmik czy ''net szybko chodzi''?


--------------------
DESKTOP: HP 800 G4 | i5-8500 | 64GB RAM | 1.5TB NVMe | 40" 4K |
LAPTOP: HP X360 1030 G3, Dell Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA, Mantiz Venus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
under555
dodano 13-09-2019, 4:19
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 639
Rejestracja: 9/11/16
Nr użytkownika: 69 389
Laptop: y50-70



Nie, szukam kogoś ,kto powie mi np. że 8gen U jest sprawny i szybki w chromie i tego typu rzeczach jak/podobnie jak np. 6700hq/4710mq.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 13-09-2019, 6:37
Nr wypowiedzi: #13


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 12 391
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



LOL
Nie wiem czy sobie jaja robisz czy sam nie wiesz do konca po co i o czym stworzyles watek.


--------------------
DESKTOP: HP 800 G4 | i5-8500 | 64GB RAM | 1.5TB NVMe | 40" 4K |
LAPTOP: HP X360 1030 G3, Dell Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA, Mantiz Venus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ktoś
dodano 19-09-2019, 10:48
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 287
Rejestracja: 22/01/10
Nr użytkownika: 25 523
Laptop: Dell Latitude C400



QUOTE(under555 @ 13-09-2019, 4:19) *
Nie, szukam kogoś ,kto powie mi np. że 8gen U jest sprawny i szybki w chromie i tego typu rzeczach jak/podobnie jak np. 6700hq/4710mq.


8gen serial u w netach/biurze daje jak najbardziej rade. Nawet na zaśmieconych korpo systemech.
Zreszta spojrz na wyniki benchmarków (nie peak, ale sustined)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pokrzept
dodano 19-09-2019, 19:54
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 925
Rejestracja: 20/10/08
Nr użytkownika: 15 111
Laptop: Thinkpady: T601F, W700, P70



Ja mam na to prostą odpowiedź - sprzedaj T460, kup P50/51. Możesz się rozejrzeć za czymś nowszym, ale moim zdaniem wzrost ceny nie będzie współmierny do zysku. Sprawa znana z autopsji - aktualnie jestem średnio szczęśliwym użytkownikiem ZBooka G5 15 z i7-8750H i po przesiadce z P70 napędzanej i7-6820HQ nie zauważyłem żadnej różnicy. Owszem, recenzje wskazują znaczący wzrost wydajności w testach syntetycznych, ale nie od dziś wiadomo jak te testy mają się do rzeczywistości. Pomijam już tu fakt kwestii braku wydolności do utrzymania właściwych temperatur i zegarów procesora - problem ten występuje obecnie zarówno w ultrabookach jak i pełnowymiarowych stacjach roboczych.


--------------------
IBM ThinkPad
Go to the top of the page
 
+Quote Post
under555
dodano 19-09-2019, 20:36
Nr wypowiedzi: #16





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 639
Rejestracja: 9/11/16
Nr użytkownika: 69 389
Laptop: y50-70



Ciekawostka, odpaliłem sobie najnowszy zaktualizowany Windows 10 na tym moim t460 i nie instalowałem ESETA ani żadnych śmieci.
Laptop się krztusi i chodzi moooże minimalnie lepiej niż na W8.1 doładowanym w Eseta i inne rzeczy.

Zrobiłem fotkę biosa apropos CPU i wg. mnie jest tam wszystko dobrze ustawione : zobaczcie prosze swoim okiem.

Pytanie do Pokrzepta, z czystej ciekawości: ile czasu realnie pracy w chrome na baterii robią lapki z takimi mocnymi prockami?

link do biosa

link
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pokrzept
dodano 19-09-2019, 21:46
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 925
Rejestracja: 20/10/08
Nr użytkownika: 15 111
Laptop: Thinkpady: T601F, W700, P70



Ciężko będzie mi ocenić realny czas ciągłej pracy ze względu na mój specyficzny profil obciążenia. Komputer zwykle zostaje odłączony od zasilania o godzinie 8 rano przez kolejne 4 godziny wędruje po budowie, następnie w porze lunchu trafia pod gniazdko na ~~ 30 minut w trybie uśpienia i dalej funkcjonuje przez kolejne 4h. W tym czasie zwykle wielokrotnie jest usypiany ze względu na przemieszczanie się między miejscami pracy. Przez cały czas jestem podłączony do access pointów, mam odpalonego outlooka, excela kilka PDFów, wirtualną maszynę z softem do PLC/HMI, jasność ustawiona na maksimum. Na koniec dnia zwykle bateria wykazuje ~~ 40-50% ładunku przy czym czas kiedy komputer nie jest uśpiony to obecnie około 4h. Szacuję, że przy pracy ciągłej pod takim obciążeniem powinien śmiało uciągnąć 6-8 godzin zależnie od intensywności obciążenia. Założenie to przyjmuję dla scenariusza gdzie nie bawię się w żadne tworzenie dodatkowych profili zasilania celem ograniczenia poboru energii. Przy pracy biurowej śmiało możesz sobie doliczyć jeszcze 1-2 godziny. Szacunek dotyczy jednostek z procesorami i7-H 8-gen, przeciętnym quadro (P1/2000) wyposażonych w matrycę FHD i baterię 90 Wh.


--------------------
IBM ThinkPad
Go to the top of the page
 
+Quote Post
under555
dodano 20-09-2019, 2:04
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 639
Rejestracja: 9/11/16
Nr użytkownika: 69 389
Laptop: y50-70



Ciekawa historia smile.gif
Wychodzi na to,że taka bateria by mi wystarczyła.
Dziwi mnie to,że miałem lenovo y50 z i7 6700hq i na integrze w chrome max 2h było i bateria padała (ale nie wiek jaka jje pojemnośc była a przede wszystkim stan zużycia).

Przyjrzę się tym sprzętom z 4 rdzeniami ale nie potrzebuje 6rdzeni wiec może 6gen again smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 14-10-2019 - 9:46