IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
ThinkPad T430 dobór podzespołów eGPU AMD vs nVidia
szczarek
dodano 13-11-2019, 0:00
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 21/11/15
Nr użytkownika: 66 580



Witam, dopiero zaczynam zabawę z eGPU, jutro pożyczę od kumpla EXP i zacznę się bawić smile.gif
Parametry T430 i5-3320M i 6GB ramu, brak dedykowanej karty, Win 10.

Mam do dyspozycji HD5450, pewnie jest wydajnościowo podobna jak GPU wbudowana w procesor, ale do testów się nada.

Zbudowałem prowizoryczną obudowę ze starego leżącego DELLa optiplex, po przeróbkach zmieścił się zwykły zasilacz 400W. Obudowa ma ograniczone miejsce na grafikę, maksymalnie może mieć 26cm długości i 14 szerokości wraz z EXP.

Jeżeli jutrzejsze testy przejdą dobrze będę stał przed wyborem kupna GPU. Jest wiele zestawów eGPU na 1050ti, są teraz dość tanie jednak porównując do RX570 wypada blado. Mam w okolicy taką do kupienia za dobre pieniądze, chciałbym się dowiedzieć czy mogę mieć z nią jakieś problemy? Wiem że na AMD nie będę mógł przesyłać sygnału na wbudowany wyświetlacz, ale mam już dwa monitory zewnętrzne i raczej nie będzie to potrzebne. RX570 na ścisk by weszła do mojej obudowy.

Czy zestawy eGPU działają na hot plug czyli przy włączonym/uśpionym/zahibernowanym laptopie jest możliwość wpięcia EXP, czy laptop musi być wyłączony.

Jeszcze pozostaje kwestia czy brać nową czy używkę. Podobno sklep * zablokowano * w ciągu 14 dni bez problemowo przyjmuje zwroty, byłoby to dla mnie wygodne bo w Gliwicach jest stacjonarny sklep. Nie wiem jak wygląda sprawa w Morele, podobno tez jest punkt odbioru w Gliwicach ale nie wiem jak to u nich działa.

Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szczarek
dodano 15-11-2019, 21:14
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 21/11/15
Nr użytkownika: 66 580



Dla potomnych, RX560 działa wyśmienicie z T430. Odpaliłem na tym Forze Apex, tej gry mój stary gamingowy laptop na i5-4215h i 860m nie chciał odpalić. Działa hotplug i plugout ale czasami są z tym problemy. Raz w menegerze urządzeń miałem błąd kod 12 ale restart pomógł. Nie wiem czy coś sie zmieniło w kartach AMD lecz forza odpaliła się na ekranie laptopa bez problemu smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amiga Rulez!
dodano 19-01-2020, 12:02
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 72
Rejestracja: 2/01/16
Z: Kraków
Nr użytkownika: 67 021
Laptop: T430



QUOTE(szczarek @ 15-11-2019, 20:14) *
Dla potomnych, RX560 działa wyśmienicie z T430. Odpaliłem na tym Forze Apex, tej gry mój stary gamingowy laptop na i5-4215h i 860m nie chciał odpalić. Działa hotplug i plugout ale czasami są z tym problemy. Raz w menegerze urządzeń miałem błąd kod 12 ale restart pomógł. Nie wiem czy coś sie zmieniło w kartach AMD lecz forza odpaliła się na ekranie laptopa bez problemu smile.gif


Ciekawa sprawa z tym "Optimusem" w AMD cool.gif
Zasugerowałem się Twoim komentarzem i nabyłem RX570. Działa od strzała z GDC 8.5c, żadnych błędów ale karta śmiga tylko na ekranie zewnętrznym. Na internalu tylko Integra choć oczywiście RX jest widoczny, jak już pisałem, bez żadnych błędów. Jakiej wersji sterowników używasz? Masz możliwość wyboru karty graficznej?

Pozdro!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szczarek
dodano 13-04-2020, 16:24
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 21/11/15
Nr użytkownika: 66 580



Aktualnie mam rx480 i trochę żałuję że zmieniłem grafikę, bo i tak mi się wydaje że ograniczenie przez szynę bardzo wpływa na wydajność i nie widać poprawy. Jest wręcz gorzej xD zmieniłem na kartę po koparce i pod obciążeniem lubi wywalić bluescreen. Aktualnie używam Adrenalin 2019 19.11.2 ale jak masz jakiś sprawdzony sterownik to podeślij. Forza chodzi bardzo spoko, warzone do 35fps i lubi wyrzucić do windowsa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amiga Rulez!
dodano 7-05-2020, 18:00
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 72
Rejestracja: 2/01/16
Z: Kraków
Nr użytkownika: 67 021
Laptop: T430



Hej. Po przesiadce na Lenovo W541 posiadam na zbyciu Lenovo T430. Super wytrzymały. Matryca matowa o podwyższonej rozdzielczości HD+ (1600 x 900) z kamerą. Zadbany.Szybki dysk SSD 256 GB EVO. Pamięć RAM 8GB. Niespotykany w tym modelu 4 rdzeniowy (8 wątków) procesor i7 3630QM - znacząco zwiększa osiągi w porównaniu do i5 3320M. Laptop bez problemu współpracuje z zewnętrznymi kartami graficznymi. Sprawdzony z PE4C oraz GDC 8.5. Plug and Play. Bez setupów i kombinowania w BIOS.

3dmark 11
https://www.3dmark.com/3dm11/12259888

Fire Strike
https://www.3dmark.com/3dm/20899940?

Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 1-06-2020 - 17:53