IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Windows 10 GTX870m błąd sterownika nr 43, System Windows zatrzymał to urządzenie z powodu problemów (kod 43)
pepon
dodano 15-11-2019, 0:00
Nr wypowiedzi: #1


lubię placki


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 7/04/15
Nr użytkownika: 64 406
Laptop: Erazer x7830



Cześć,
z niewiadomych przyczyn przestała mi działać karta graficzna. Ostatnimi czasy nie grałem prawie w ogóle, więc obciążenia nie miała.

Mój laptop:
Medion Erazer x7830

Co zrobiłem:
- zreinstalowałem system
- aktualizowałem sterowniki przez menadżera urządzeń
- instalowałem nowe sterowniki NVidii
- instalowałem sterowniki od ze strony producenta (Medion)

Żadne z powyższych nie pomogło.

Czytałem różne poradniki, w niektórych przypadkach powinno pomóc zaktualizowanie BIOSu.

Jakieś porady?


Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
luk578
dodano 15-11-2019, 19:03
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 260
Rejestracja: 8/01/16
Z: Grudziądz
Nr użytkownika: 67 078
Laptop: msi gt683



Kod 43 błędu tyczy sie sterownika ... cos nie pozwala mu przejść dalej i go zainstalować . Pokombinuj ze sterami
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pepon
dodano 22-03-2020, 15:05
Nr wypowiedzi: #3


lubię placki


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 7/04/15
Nr użytkownika: 64 406
Laptop: Erazer x7830



Bondziorno,
wracam z problemem.

- pod Windowsem 10 żadne sterowniki nie naprawiają błędu - próbowałem różnych poradników, trybu awaryjnego, srutututu, nic to nie daje
- programy typu HWinfo pokazują model, ale nie pokazują np taktowań
- pod Mintem (którego nie modyfikowałem od dawna) zamiast Nvidii załączyła się zintegrowana karta. Przełączyłem na 870m i system się zawiesił.
- otwierałem go, odłączyłem kartę, wyczyściłem, przesmarowałem, podłączyłem, nic to nie dało
- Wersja/data systemu BIOS American Megatrends Inc. E1763IM7.50V, 11.03.2015
- czy powyższa wersja BIOSu jest najnowsza dla tego Erazera?

Powyższe mi sugeruje, że problem jest sprzętowy - coś się zjarało. Jest taka możliwość, bo zdarzyło mi się schować lapka do plecaka i kliknąć niewyłączoną klawiaturę bezprzewodową - laptop się wybudził i zaczął grzać. Jak to zauważyłem to sprawdziłem i wszystko było okej, ale może raz nie zauważyłem :/

Obecnie jeszcze coś pokombinuję, ale powoli tracę chęci.
Myślałem już też o zakupie nowej karty, ale nie mam pewności czy zadziała

Może któryś forumowy wymiatacz chciałby się przyjrzeć?


Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
waldeksik
dodano 22-03-2020, 21:28
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 12 836
Rejestracja: 10/07/12
Nr użytkownika: 49 499
Laptop: msi gt60 from gt660 :)



Jak sie instaluje sterownik poprawnie i po resecie nadal 43 to raczej cos fizycznego z karta sie stało.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DDaro83
dodano 23-03-2020, 8:21
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 067
Rejestracja: 9/12/15
Z: Ciężkowice/Kraków
Nr użytkownika: 66 783
Laptop: ASUS UX32/AW 17 R4



Najlepiej sprawdzić kartę na innym laptopie i będziesz miał pewność


--------------------
Praca:
Asus UX32A. I5/6GB/240GBSSD/Integra
Alienware 17 R4 I7/16GB/GtX 1060/1TB SSD

Kolekcja
MSI GT 683
MSI GT780
MSI GT60
MSI GT70
Clevo P170EM
Asus G73
Erazer X7829
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pepon
dodano 27-03-2020, 23:27
Nr wypowiedzi: #6


lubię placki


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 7/04/15
Nr użytkownika: 64 406
Laptop: Erazer x7830



Jasne, tylko nie mam pod ręką nikogo znajomego z lapkiem gdzie mógłbym to sprawdzić.

Jeśli ktoś tutaj byłby skory do pomocy to wyślę kartę, za pomoc oferuję szczery uśmiech i piwko lub jakąś rozsądną kwotę tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DDaro83
dodano 28-03-2020, 8:00
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 067
Rejestracja: 9/12/15
Z: Ciężkowice/Kraków
Nr użytkownika: 66 783
Laptop: ASUS UX32/AW 17 R4



Mam 3 generacji kilka msi to mogę wrzucić kartę na chwilę i zobaczyć u mnie czy też wywali bląd jak chcesz to pisz PW


--------------------
Praca:
Asus UX32A. I5/6GB/240GBSSD/Integra
Alienware 17 R4 I7/16GB/GtX 1060/1TB SSD

Kolekcja
MSI GT 683
MSI GT780
MSI GT60
MSI GT70
Clevo P170EM
Asus G73
Erazer X7829
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KLICHO
dodano 30-03-2020, 2:34
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 490
Rejestracja: 24/04/12
Nr użytkownika: 47 968



Przeflashuj na nowo bios karty. Może pomóc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DDaro83
dodano 30-03-2020, 6:28
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 067
Rejestracja: 9/12/15
Z: Ciężkowice/Kraków
Nr użytkownika: 66 783
Laptop: ASUS UX32/AW 17 R4



Warto spróbować..może coś się wysypało w Vbiosie karty...Może lubiany Win10 coś namieszał.....


--------------------
Praca:
Asus UX32A. I5/6GB/240GBSSD/Integra
Alienware 17 R4 I7/16GB/GtX 1060/1TB SSD

Kolekcja
MSI GT 683
MSI GT780
MSI GT60
MSI GT70
Clevo P170EM
Asus G73
Erazer X7829
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DDaro83
dodano 4-04-2020, 11:57
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 067
Rejestracja: 9/12/15
Z: Ciężkowice/Kraków
Nr użytkownika: 66 783
Laptop: ASUS UX32/AW 17 R4



Wygląda na fizyczne uszkodzenie się karty.Karta u mnie w 2 laptopach wywala błąd 43 po instalacji różnych wersji sterownika .
Karta po instalacji jest rozpoznawalna ale chyba problem tkwi w uszkodzonym VRam bo go nie wykrywa ile jest .A mam inna karte co też ma kod 43 ale wszystkie parametry widać..


--------------------
Praca:
Asus UX32A. I5/6GB/240GBSSD/Integra
Alienware 17 R4 I7/16GB/GtX 1060/1TB SSD

Kolekcja
MSI GT 683
MSI GT780
MSI GT60
MSI GT70
Clevo P170EM
Asus G73
Erazer X7829
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KLICHO
dodano 4-04-2020, 12:23
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 490
Rejestracja: 24/04/12
Nr użytkownika: 47 968



Wylutuj każdą pamięć nowe kuleczki i znowu lut i zobacz jak masz możliwość
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DDaro83
dodano 4-04-2020, 12:48
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 067
Rejestracja: 9/12/15
Z: Ciężkowice/Kraków
Nr użytkownika: 66 783
Laptop: ASUS UX32/AW 17 R4



niestety nie bawię się aż tak w elektronikę żeby ramy podmienić ...pozatym nie moja karta więc właściciel będzie sobie decydować


--------------------
Praca:
Asus UX32A. I5/6GB/240GBSSD/Integra
Alienware 17 R4 I7/16GB/GtX 1060/1TB SSD

Kolekcja
MSI GT 683
MSI GT780
MSI GT60
MSI GT70
Clevo P170EM
Asus G73
Erazer X7829
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DDaro83
dodano 4-04-2020, 14:33
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 067
Rejestracja: 9/12/15
Z: Ciężkowice/Kraków
Nr użytkownika: 66 783
Laptop: ASUS UX32/AW 17 R4



Vbios wygrany inny i nic to nie dało..Udało mi się kartę zainstalować bez błędu 43 na jakiś starszych sterach ale przy próbie odpalenia niebieski ekran lub zwiecha więc karta na wystawę:-)


--------------------
Praca:
Asus UX32A. I5/6GB/240GBSSD/Integra
Alienware 17 R4 I7/16GB/GtX 1060/1TB SSD

Kolekcja
MSI GT 683
MSI GT780
MSI GT60
MSI GT70
Clevo P170EM
Asus G73
Erazer X7829
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pepon
dodano 4-04-2020, 15:10
Nr wypowiedzi: #14


lubię placki


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 7/04/15
Nr użytkownika: 64 406
Laptop: Erazer x7830



Szkoda, no ale niespodzianki nie ma tongue.gif
Daro, serdeczne dzięki za pomoc, jeśli chcesz się jeszcze bawić to śmiało, jeśli nie to ktoś inny chciałby spróbować?
Sam też za cienki w uszach jestem żeby ramy lutować.

Wygląda na to że pozostaje mi rozglądać się za nową kartą, albo sprzedać tego i kupić coś innego...
Jakieś sugestie? Kiedyś czytałem, że maksymalnie mógłbym wsadzić gtx10xx, ale wymagałoby to jakichś przeróbek.

Edit:
czytam sobie taki temat:
http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=108189
i gość tam pisze o takim programie:
https://egpu.io/forums/expresscard-mpcie-m-...-error43-fixer/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bujok
dodano 13-04-2020, 15:23
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 7/07/09
Nr użytkownika: 20 527
Laptop: Clevo P370EM / Dell M4700



Jeżeli chodzi o kod 43 to myślę, że padł któryś z kontrolerów VRM (są 3) lub cewka. Miałem taki problem z kontrolerem VRM. Pomogła wymiana jednego układu SMD. Pamięci są raczej w porządku. Jeżeli możesz zainstalować kartę na starych sterownikach to odpal Furmarka i sprawdź jakie masz napięcie na rdzeniu. Jeżeli nie wchodzi powyżej 0,9v tzn., że padł układ SMD odpowiedzialny za regulację napięć i karta jest w trybie awaryjnym.

Jak coś to służę pomocą.

W moim GTX 980m aktualnie pękła cewka - kod 43, ale nie wiem czy nie poszło na mosfety pomiędzy cewkami R22. Będę kombinował na dniach.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 25-05-2020 - 18:44