IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
MSI GT72 + 1070 problemy z boot/freezy
K4RW4S
dodano 15-11-2019, 17:13
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 83
Rejestracja: 6/09/18
Nr użytkownika: 74 344
Laptop: MSI GT-72 6QE



Witam wszystkich!!

Mam problem z moim lapkiem. W pazdzierniku 2018 zmienilem GPU z 980m na 1070 i do tego momentu smigalo wszystko ok. Problem zaczal sie od freezow systemu tylko przy pierwszym uruchomieniu lapka. Reset z guzika power no i kolejne uruchomienie juz spoko. Lapek stabilny nawet przy katowaniu grami po pare godzin. Zlozony byl na thermal grizzly i zmieniona zostala krzywa temperatur/wentylator tak zeby byl chlodniejszy (i tak gram w sluchawkach a wole jak sprzet jest chlodniejszy niz cichy). Dodam ze po aktualizacji win10 do 1903 przestalo dzialac Dragon Center i SCM.

Niestety teraz doszly problemy raczej hardware'owej natury bo czasem sie zdarza, ze laptop nie wyswietli nawet logo MSI po restarcie (czarny obraz) lub tez zawiesi obraz podczas ladowania systemu w momencie kiedy zaczyna ladowac drivery gpu. Sam laptop dziala raczej bo num lock i caps lock reaguja.

Kiedys byl problem z kostka BIOS bo nie widziala BOOT na dysku i trzeba bylo kostke wylutować i wrzucic na programator po czym wrocilo wszystko do normy. To ładnie ogarnął mi Majster MSI i to chyba nawet w niedziele jak dobrze pamietam.
Obawiam sie ze GPU stroi fochy albo wlasnie ta kostka Biosu na plycie glownej. Nie moge przelaczyc sie na integre bo SCM nie dziala a narazie reinstalacja windowsa nie wchodzi w gre. Moze na dniach uda mi sie fizycznie wywalic GTX i odpalic lapka bez 1070 o ile wystartuje.

Ktoś ma jakieś sugestie??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
koTiONe
dodano 19-11-2019, 20:18
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 508
Rejestracja: 16/04/11
Z: Den Haag
Nr użytkownika: 38 595
Laptop: Acer TM 7720G, MSI GX740, P170EM, barebone MS-1785



Mi po ostatniej aktualizacji windy też zaczął wariować SCM. Teraz przynajmniej wiem, że to nie moja wina. biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
K4RW4S
dodano 21-11-2019, 14:01
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 83
Rejestracja: 6/09/18
Nr użytkownika: 74 344
Laptop: MSI GT-72 6QE



QUOTE(koTiONe @ 19-11-2019, 20:18) *
Mi po ostatniej aktualizacji windy też zaczął wariować SCM. Teraz przynajmniej wiem, że to nie moja wina. biggrin.gif



Znalazles jakies rozwiazanie? Nie wiem czy reinstalacja windy cos pomoże skoro nie tylko u mnie ten problem wystepuje...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pawo
dodano 22-11-2019, 6:44
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 475
Rejestracja: 6/01/18
Z: Świętokrzyskie
Nr użytkownika: 72 886
Laptop: GT72 6QE i7-6700HQ/16GB 2666/HD530/970 Pro 512GB/2TB HDD



Jakieś pół roku temu po pięknej aktualizacji windows 10 mój gt72 też zaczął świrować. Zaczeły się restarty zaraz po uruchomieniu systemu i zawieszanie.
Po przetestowaniu wszystkiego nie znalazłem żadnej usterki w sprzęcie - pomogła ponowna instalacja windowsa i działa do tej pory
Go to the top of the page
 
+Quote Post
koTiONe
dodano 23-11-2019, 1:09
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 508
Rejestracja: 16/04/11
Z: Den Haag
Nr użytkownika: 38 595
Laptop: Acer TM 7720G, MSI GX740, P170EM, barebone MS-1785



No właśnie ja też dość często reinstaluję system. Dla mnie to około 30 minut i mam wszystko czyste i działające jak należy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sgl
dodano 24-11-2019, 19:06
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 921
Rejestracja: 8/03/15
Nr użytkownika: 64 102



Ja również po nowych aktualizacjach mam problemy z oprogramowaniem msi. Dragon center to muszę klikać z 20sekund zanim zalapie.
Do autora wątku tu coś ewidentnie jest z kartą nie tak jak na starej karcie było dobrze a na nowej źle to albo bios karty padł albo karta. Ktoś się pozbył problemu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
K4RW4S
dodano 29-11-2019, 11:30
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 83
Rejestracja: 6/09/18
Nr użytkownika: 74 344
Laptop: MSI GT-72 6QE



QUOTE(sgl @ 24-11-2019, 19:06) *
Ja również po nowych aktualizacjach mam problemy z oprogramowaniem msi. Dragon center to muszę klikać z 20sekund zanim zalapie.
Do autora wątku tu coś ewidentnie jest z kartą nie tak jak na starej karcie było dobrze a na nowej źle to albo bios karty padł albo karta. Ktoś się pozbył problemu


Zaczynam miec wieksza pewnosc ze to albo cos gpu albo windows z driveramimnie robia w ciula bo dzisiaj po zalogowaniu do windowsa nastapil freeze\bialy ekran i latajace kolorowe artefakty po ekranie.
Karta dzialala bez zarzutu przez rok czasu. Jesli reinstalacja windowsa nie pomoze to wysylam GPU do serwisu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sgl
dodano 29-11-2019, 17:36
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 921
Rejestracja: 8/03/15
Nr użytkownika: 64 102



tu gpu na 100%, serowniki inaczej sie zachowuja
Go to the top of the page
 
+Quote Post
K4RW4S
dodano 5-12-2019, 20:11
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 83
Rejestracja: 6/09/18
Nr użytkownika: 74 344
Laptop: MSI GT-72 6QE



Po wyjeciu mxm pomeczylem lapka na integrze, zero problemow. Zainstalowalem nowa winde i podczas instalacji driverow do gtx, black screen. Gpu poszlo do serwisu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
K4RW4S
dodano 12-12-2019, 14:12
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 83
Rejestracja: 6/09/18
Nr użytkownika: 74 344
Laptop: MSI GT-72 6QE



Chip gpu uwalony. Serwis sie nie podejmuje u mnie w miescie bo nie maja dostepu do takiego chipu. Najtaniej ponoc ali z tym ze plus wymiana ukladu i robi sie to nieoplacalne....rok bylo dobrze, troche krotko. Nie wiem co zrobic teraz...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sgl
dodano 12-12-2019, 15:26
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 921
Rejestracja: 8/03/15
Nr użytkownika: 64 102



Tylko nowe GPU
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gosc_Hipolit_*
dodano 12-12-2019, 16:12
Nr wypowiedzi: #12





Gość






QUOTE(K4RW4S @ 12-12-2019, 14:12) *
Chip gpu uwalony. Serwis sie nie podejmuje u mnie w miescie bo nie maja dostepu do takiego chipu. Najtaniej ponoc ali z tym ze plus wymiana ukladu i robi sie to nieoplacalne....rok bylo dobrze, troche krotko. Nie wiem co zrobic teraz...


Czy brał Kolega pod uwagę takie rozwiązanie, aby sprzedać ten komputer tylko z karta zintegrowaną i kupić coś nowszego z najlepsza grafiką na jaką będzie stać.

Całkiem niedawno szukałem karty m2000m i trochę przepatrzyłem rynek. Kart po prostu nie ma i już, po prostu dramat. Można kombinować z Ali, ale jest i bardzo drogo i bardzo ryzykownie. Reasumując, o posiadane karty graficzne dbać trzeba jak o największy skarb. Odwrotnie jest z procesorami, do wyboru, do koloru, nowe, fabrycznie nowe, używane co chcesz, a i okazji mnóstwo.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
koTiONe
dodano 12-12-2019, 19:42
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 508
Rejestracja: 16/04/11
Z: Den Haag
Nr użytkownika: 38 595
Laptop: Acer TM 7720G, MSI GX740, P170EM, barebone MS-1785



Ale co tam padło, rdzeń czy układ zasilania?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mullrof
dodano 12-12-2019, 19:51
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 4 201
Rejestracja: 15/12/11
Nr użytkownika: 45 204
Laptop: MSI GTWX60 ultra zombie power



tak czytam i co chwilę widzę, że jakaś 1070 padła.

Cóż to za felerne karty.


--------------------
Sprzedam: MSI GT60: CPU: i7-4910MQ, GPU: NVIDIA GTX 980m 4GB, RAM: 8GB DDR3 2133MHz, SSD: 120GB
Praca: Dell Precision 7520: CPU: i7-7820HQ, GPU: NVIDIA Quadro M1200 4GB, RAM: 8GB DDR4 2400MHz, SSD: NVMe 256GB, HDD: 1TB

na sprzedaż CPU intel i7-4810mq
Go to the top of the page
 
+Quote Post
koTiONe
dodano 12-12-2019, 21:02
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 508
Rejestracja: 16/04/11
Z: Den Haag
Nr użytkownika: 38 595
Laptop: Acer TM 7720G, MSI GX740, P170EM, barebone MS-1785



Dokładnie, ciekawe tylko czy to przez OC czy "tak miało być". Ceny używanych gtx 1070 mxm od MSI polecą na łeb jak nic.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tyriel
dodano 12-12-2019, 21:10
Nr wypowiedzi: #16





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 2 236
Rejestracja: 10/09/07
Z: Brzeszcze
Nr użytkownika: 2 843
Laptop: MSI GT72VR



Z tego co widać na zagranicznych forach to taka seria była, np moja jest wolna od wad o których czytałem np. na techinferno.

Ponoć po przeflaszowaniu vbios 06.04.5b.00.8a problem znika...https://www.nvidia.com/en-us/geforce/forums/discover/247431/gtx-1070-in-new-msi-gt72vr-dominator-pro-keeps-failing/

tutaj temat http://forum.notebookreview.com/threads/10...problem.804978/


--------------------
GT72vr i7 6700hq /20gb ram 2400mhz ddr4 /512gb Samsung 960 PRO + 3Tb hdd /wifi killer ac /GTX 1070 8gb /FHD 120hz
Phone:
Samsung Galaxy S9+ Android 9.0 320gb flash

Były:
Liteon Centerprise E320S, Dell Cp, Dell Cpi, Dell Cpt, Dell Cpx, Dell Inspiron 3200,Dell C600, Dell C800, Dell C810, IBM T20, IBM T40, Toshiba Portege 3410, IBM t41, IBM T43, Advent 3310, Compal Fl90/92, Samsung R580, Acer D250, Asus 1001pxd, Acer AO722 c50/c60, IBM T400, Dell e4300, Dell Vostro 3460, Acer V3, Asus g750js, lenovo e320, lenovo x201, Hp probook 2560p:), t420, t430, hp 840
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 12-12-2019, 21:49
Nr wypowiedzi: #17


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 639
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



QUOTE(koTiONe @ 12-12-2019, 21:02) *
Dokładnie, ciekawe tylko czy to przez OC czy "tak miało być".

GT72 nie bardzo nadaje się do kręcenia 1070

OC i kiepska pasta lub smarowanie i masz 92st czli ścinanie taktów zegara


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W
GT660 do diagnostyki samochodu i testów
GT70 3gen do testów
Dell XT3 dla reszty rodziny :)

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tyriel
dodano 12-12-2019, 21:51
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 2 236
Rejestracja: 10/09/07
Z: Brzeszcze
Nr użytkownika: 2 843
Laptop: MSI GT72VR



QUOTE(andrzejz78 @ 12-12-2019, 21:49) *
GT72 nie bardzo nadaje się do kręcenia 1070

OC i kiepska pasta lub smarowanie i masz 92st czli ścinanie taktów zegara



Co prawda nie kręcę ale po uv na stokowych wentylach mam max 82c a na wymuszonym booście 65c, no ale pewnie słowo klucz - "nie kręcę"


--------------------
GT72vr i7 6700hq /20gb ram 2400mhz ddr4 /512gb Samsung 960 PRO + 3Tb hdd /wifi killer ac /GTX 1070 8gb /FHD 120hz
Phone:
Samsung Galaxy S9+ Android 9.0 320gb flash

Były:
Liteon Centerprise E320S, Dell Cp, Dell Cpi, Dell Cpt, Dell Cpx, Dell Inspiron 3200,Dell C600, Dell C800, Dell C810, IBM T20, IBM T40, Toshiba Portege 3410, IBM t41, IBM T43, Advent 3310, Compal Fl90/92, Samsung R580, Acer D250, Asus 1001pxd, Acer AO722 c50/c60, IBM T400, Dell e4300, Dell Vostro 3460, Acer V3, Asus g750js, lenovo e320, lenovo x201, Hp probook 2560p:), t420, t430, hp 840
Go to the top of the page
 
+Quote Post
K4RW4S
dodano 12-12-2019, 22:27
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 83
Rejestracja: 6/09/18
Nr użytkownika: 74 344
Laptop: MSI GT-72 6QE



Karta zanim trafila do mnie byla u majstra na wrzucenie vbiosu. Wgrany byl bios 1400mhz na rdzeniu ale w grach czasami pokazywalo sie nawet 1800mhz, dokladnie nie pamietam. Nie krecilem jej a i tempy byly spoko bo nigdy nie osiagnela 80st. Z tego co serwis twierdzi to sam rdzen sie posypal.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tyriel
dodano 12-12-2019, 22:37
Nr wypowiedzi: #20





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 2 236
Rejestracja: 10/09/07
Z: Brzeszcze
Nr użytkownika: 2 843
Laptop: MSI GT72VR



Może ktoś coś wcześniej kombinował przed Tobą...


--------------------
GT72vr i7 6700hq /20gb ram 2400mhz ddr4 /512gb Samsung 960 PRO + 3Tb hdd /wifi killer ac /GTX 1070 8gb /FHD 120hz
Phone:
Samsung Galaxy S9+ Android 9.0 320gb flash

Były:
Liteon Centerprise E320S, Dell Cp, Dell Cpi, Dell Cpt, Dell Cpx, Dell Inspiron 3200,Dell C600, Dell C800, Dell C810, IBM T20, IBM T40, Toshiba Portege 3410, IBM t41, IBM T43, Advent 3310, Compal Fl90/92, Samsung R580, Acer D250, Asus 1001pxd, Acer AO722 c50/c60, IBM T400, Dell e4300, Dell Vostro 3460, Acer V3, Asus g750js, lenovo e320, lenovo x201, Hp probook 2560p:), t420, t430, hp 840
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 21-01-2020 - 15:14