IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Bios
Wishmaker
dodano 22-11-2019, 19:11
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 2 438
Rejestracja: 5/11/14
Nr użytkownika: 62 600
Laptop: Asus G751JY :)



Temat poruszyłem w wątku asus G751, ale doszły nowe rzeczy. W zatoke gdzie mam dysk ssd na którym jest system, podłączyłem m2 ssd czysty Na pen mam system do bootowania instalki. W biosie co bym nie ustawił .... za każdym razem muli długo potem jakby się chciał na nowo ładować stary system (niebieska ikonka windows i kreci sie kolko) tak nawet do 10 minut a potem niebieski ekran . Jeśli wypnę nowy dysk i włozę stary z systemem to nic nie ruszająć w biosie laduję sie system albo bootuje mi z pena i normalnie moglbym instalowac system. Problem mam w tym że nowy dysk moze byc tylko w tej samej zatoce co stary ssd z systemem a razem sie nie zmiescza sad.gif Wychodzi na to jakby stary system blokowal jakos (ale jak , jak wyciagam dysk systemowy) , i co nie ustawie w biosie to i tak nie bootuje mi z pena sad.gif


--------------------
ASUS G751 JY / i7 4860 HQ / GTX 980 M / 16 GGB RAM / SSD 256 PLEXTOR M6S / HDD 1 TB HITACHI 7200 :)
Stock: OC +135 Gpu:
Fire Strike Fire Strike OC
3dmark 11 Oc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 22-11-2019, 20:22
Nr wypowiedzi: #2


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 580
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



Sprawdź SMART tego m2


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W
GT660 do diagnostyki samochodu i testów
GT70 3gen do testów
Dell XT3 dla reszty rodziny :)

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
T-9
dodano 22-11-2019, 21:44
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 646
Rejestracja: 15/09/10
Nr użytkownika: 32 135



Czy czasem winda przy starej instalacji nie wrzuciła sobie rozruchowych, ukrytych partycji na stary dysk?
Sprawdź co pokazuje menadzer dysków diskmgmt.msc


--------------------
GT62VR, i7 7700HQ, 16GB 2133mhz, PM951 512gb nvme, 2TB HDD, GTX 1060 6GB, FHD ips, Win 10
8460p, T420, 850 G1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wishmaker
dodano 22-11-2019, 21:48
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 2 438
Rejestracja: 5/11/14
Nr użytkownika: 62 600
Laptop: Asus G751JY :)



QUOTE(T-9 @ 22-11-2019, 21:44) *
Czy czasem winda przy starej instalacji nie wrzuciła sobie rozruchowych, ukrytych partycji na stary dysk?
Sprawdź co pokazuje menadzer dysków diskmgmt.msc

Ale pamiętaj że ja stary dysk ssd na którym jest system wyciągam jak wkładam m2 ssd ....


--------------------
ASUS G751 JY / i7 4860 HQ / GTX 980 M / 16 GGB RAM / SSD 256 PLEXTOR M6S / HDD 1 TB HITACHI 7200 :)
Stock: OC +135 Gpu:
Fire Strike Fire Strike OC
3dmark 11 Oc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 23-11-2019, 18:35
Nr wypowiedzi: #5


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 580
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



A tak w ogóle to bios poprawnie rozpoznaje ten dysk?

Jest taki program BootDisk do diagnostyki i innych cudów na dyskach Odpala się go z pendriva więc m2 nie musi byś z systemem
Tym programem sprawdziłbyś dysk i w razie potrzeby wyczyścił do zera lub sformatował od razu na MBR lub GPT w zależności co planujesz instalować

Druga opcja to podesłanie go komuś co ma oddzielne złącze m2 i sprawdzenie go na innym komputerze



--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W
GT660 do diagnostyki samochodu i testów
GT70 3gen do testów
Dell XT3 dla reszty rodziny :)

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wishmaker
dodano 24-11-2019, 0:27
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 2 438
Rejestracja: 5/11/14
Nr użytkownika: 62 600
Laptop: Asus G751JY :)



QUOTE(andrzejz78 @ 23-11-2019, 18:35) *
A tak w ogóle to bios poprawnie rozpoznaje ten dysk?

Jest taki program BootDisk do diagnostyki i innych cudów na dyskach Odpala się go z pendriva więc m2 nie musi byś z systemem
Tym programem sprawdziłbyś dysk i w razie potrzeby wyczyścił do zera lub sformatował od razu na MBR lub GPT w zależności co planujesz instalować

Druga opcja to podesłanie go komuś co ma oddzielne złącze m2 i sprawdzenie go na innym komputerze

Bios widzi go w pcie idealnie


--------------------
ASUS G751 JY / i7 4860 HQ / GTX 980 M / 16 GGB RAM / SSD 256 PLEXTOR M6S / HDD 1 TB HITACHI 7200 :)
Stock: OC +135 Gpu:
Fire Strike Fire Strike OC
3dmark 11 Oc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sgl
dodano 24-11-2019, 18:57
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 900
Rejestracja: 8/03/15
Nr użytkownika: 64 102



format partycji sprawdziłeś gpt/mbr jak robisz pena to musisz zrobić w tym samym formacie wszystko. Jak jest nowy dysk to musisz go sformatować i wybrać gpt/mbr
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wishmaker
dodano 25-11-2019, 11:14
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 2 438
Rejestracja: 5/11/14
Nr użytkownika: 62 600
Laptop: Asus G751JY :)



QUOTE(sgl @ 24-11-2019, 18:57) *
format partycji sprawdziłeś gpt/mbr jak robisz pena to musisz zrobić w tym samym formacie wszystko. Jak jest nowy dysk to musisz go sformatować i wybrać gpt/mbr

Tylko jak mam cokolwiek zrobić z nowym dyskiem, jeśli tak jak piszę, nie mogę odpalić ani systemu ze starego dysku(musze go przelozyc do 2 bay w miejsce hdd), ani bootowac z pena jak wpinam ten nowy m2 .


--------------------
ASUS G751 JY / i7 4860 HQ / GTX 980 M / 16 GGB RAM / SSD 256 PLEXTOR M6S / HDD 1 TB HITACHI 7200 :)
Stock: OC +135 Gpu:
Fire Strike Fire Strike OC
3dmark 11 Oc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sgl
dodano 25-11-2019, 15:28
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 900
Rejestracja: 8/03/15
Nr użytkownika: 64 102



przy wyboze gdzie chcesz zainstalowac wybierasz zaawansowane tam masz wszystkie dyski wybierasz ten nowy nadajesz mu odpowiedni tryb i go formatujesz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wishmaker
dodano 25-11-2019, 15:49
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 2 438
Rejestracja: 5/11/14
Nr użytkownika: 62 600
Laptop: Asus G751JY :)



QUOTE(sgl @ 25-11-2019, 15:28) *
przy wyboze gdzie chcesz zainstalowac wybierasz zaawansowane tam masz wszystkie dyski wybierasz ten nowy nadajesz mu odpowiedni tryb i go formatujesz

Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post .... gdybym mógł bootwać pendrive z widocznym dyskiem m2 to nie byłoby tematu .


--------------------
ASUS G751 JY / i7 4860 HQ / GTX 980 M / 16 GGB RAM / SSD 256 PLEXTOR M6S / HDD 1 TB HITACHI 7200 :)
Stock: OC +135 Gpu:
Fire Strike Fire Strike OC
3dmark 11 Oc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sgl
dodano 25-11-2019, 16:17
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 900
Rejestracja: 8/03/15
Nr użytkownika: 64 102



no to przez dos


Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 25-11-2019, 20:26
Nr wypowiedzi: #12


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 580
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



Skoro nie widać dysku i nie chce bootować z pena to nie ma znaczenia co na nim jest (chyba że coś źle zrozumiałem)

Dysk się zachowuje jak by nie był kompatybilny z tym laptopem Obecnie jest to mało prawdopodobne ale kilka lat temu pewien ssd nie działał na żadnym msi a działał na innej marce
Pisali coś podobnego na zagranicznym forum ale nie wnikałem tylko kupiłem dysk innej firmy i wszystko było ok

Jak jest w tym konkretnym przypadku to trudno na odległość coś wywnioskować


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W
GT660 do diagnostyki samochodu i testów
GT70 3gen do testów
Dell XT3 dla reszty rodziny :)

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
T-9
dodano 25-11-2019, 21:20
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 646
Rejestracja: 15/09/10
Nr użytkownika: 32 135



Trochę nie tak sprecyzowałem w poprzednim poście - Nie stary dysk tylko ten drugi - talerzowy (bo nic nie wspomniałeś o nim, biorę tylko to co w podpisie napisane), bowiem piszesz:

QUOTE
za każdym razem muli długo potem jakby się chciał na nowo ładować stary system (niebieska ikonka windows i kreci sie kolko) tak nawet do 10 minut a potem niebieski ekran

I będę podtrzymywał swoją tezę.


Wywal wszystkie inne dyski.......

I pokaż screen z diskmgmt.msc na starym systemie


--------------------
GT62VR, i7 7700HQ, 16GB 2133mhz, PM951 512gb nvme, 2TB HDD, GTX 1060 6GB, FHD ips, Win 10
8460p, T420, 850 G1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
szyno
dodano 25-11-2019, 22:30
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 708
Rejestracja: 22/09/07
Nr użytkownika: 3 089



Dzień dobry,

Miałem kiedyś coś podobnego, nowy dysk wymagał oznaczenia jako aktywny, inaczej instalka nie widziała dysku. Nie wiem dlaczego, ale już na kilku egzemplarzach tak miałem.


--------------------
Pozdrawiam,
Szymon K
___________________________________________
Z informacji korzystasz na własną odpowiedzialność
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wishmaker
dodano 26-11-2019, 10:24
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 2 438
Rejestracja: 5/11/14
Nr użytkownika: 62 600
Laptop: Asus G751JY :)



QUOTE(andrzejz78 @ 25-11-2019, 20:26) *
Skoro nie widać dysku i nie chce bootować z pena to nie ma znaczenia co na nim jest (chyba że coś źle zrozumiałem)

Dysk się zachowuje jak by nie był kompatybilny z tym laptopem Obecnie jest to mało prawdopodobne ale kilka lat temu pewien ssd nie działał na żadnym msi a działał na innej marce
Pisali coś podobnego na zagranicznym forum ale nie wnikałem tylko kupiłem dysk innej firmy i wszystko było ok

Jak jest w tym konkretnym przypadku to trudno na odległość coś wywnioskować


Wyczytałem na rog forum, że pod m2 w g751 jy dzialają najlepiej te samsungi co wklejałem z protokołem AHCI . Jedyna rzecz to ten co wziąłem ma dopiskę lenovo, ale chyba nie ma jakiegoś przypisania dysku do danego modelu lapka ?
QUOTE(szyno @ 25-11-2019, 22:30) *
Dzień dobry,

Miałem kiedyś coś podobnego, nowy dysk wymagał oznaczenia jako aktywny, inaczej instalka nie widziała dysku. Nie wiem dlaczego, ale już na kilku egzemplarzach tak miałem.

Ale jak ?

QUOTE(T-9 @ 25-11-2019, 21:20) *
Trochę nie tak sprecyzowałem w poprzednim poście - Nie stary dysk tylko ten drugi - talerzowy (bo nic nie wspomniałeś o nim, biorę tylko to co w podpisie napisane), bowiem piszesz:


I będę podtrzymywał swoją tezę.


Wywal wszystkie inne dyski.......

I pokaż screen z diskmgmt.msc na starym systemie

https://www.exefiles.com/pl/msc/diskmgmt-msc/ o to chodzi ?
Co do wywalenia wszystkich dyskow, zrobiłem , tak wstawilęm potem tylko nowy m2 ten co kupiłem i pendrive z systemem. I problem był w tym, że w hdd widziałem pena i samsunga m2 i jeśli wybrałem pena do bootowania na 1 miejscu , to jak wyszedłem spowrotem do zakladki bootowanie w bios widzialem dwie pozycje z penem jedna z UEFI dopisek i dvd , a zero samsunga . A jak wzialem samsunga pod hdd na 1 miejsce to w boot nie widzialem pena. jakiekolwiek zapisanie i proba startu konczyla sie potem tak samo, czyli jakby proba ladowania systemu, zero bootowania pena i po jakims czasie niebieski ekran.


--------------------
ASUS G751 JY / i7 4860 HQ / GTX 980 M / 16 GGB RAM / SSD 256 PLEXTOR M6S / HDD 1 TB HITACHI 7200 :)
Stock: OC +135 Gpu:
Fire Strike Fire Strike OC
3dmark 11 Oc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 26-11-2019, 17:23
Nr wypowiedzi: #16


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 580
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



QUOTE(szyno @ 25-11-2019, 22:30) *
nowy dysk wymagał oznaczenia jako aktywny,

O ile odpali system i dysk będzie widoczny

Wishmaker jak chcesz to wyślij go do mnie Mam wolne porty to bym go sprawdził i może goły system postawił


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W
GT660 do diagnostyki samochodu i testów
GT70 3gen do testów
Dell XT3 dla reszty rodziny :)

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wishmaker
dodano 26-11-2019, 20:32
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 2 438
Rejestracja: 5/11/14
Nr użytkownika: 62 600
Laptop: Asus G751JY :)



QUOTE(andrzejz78 @ 26-11-2019, 17:23) *
O ile odpali system i dysk będzie widoczny

Wishmaker jak chcesz to wyślij go do mnie Mam wolne porty to bym go sprawdził i może goły system postawił

Właśnie sprawdziłem jeszcze raz, i mając moje dyski włożone, wpiąłem pen z systemem i normalnie restart bez wchodzenia w bios zrobilem ESC, odpaliłó się menu bootowania tylko widziałem znowu 2 razy nazwany pendrive i moje dyski wybrałem z uefi pendrive i normalnie po chwili mogłem już instalować system .... a wystarczy że wyciągnę swoje dyski i włożę ten nowy i dupa nic sie nie dzieję. To jest w ogóle możliwe żeby dysk blokował bootowanie ?
Andrzej rozmawiałem ze sklepem z którego mam ten dysk używany i mają jeszcze jeden, ale bez dopiski lenovo, czysty samsung m2 ten pasujący do mojego lapka i chce wymienić bo może to to . Ten dysk sprawdzałem obok u kobity na lapku jej asus g752 ma osobno 2 porty m2, wiec moglem go podpiac bez ruszania starego systemowego. Zrobiłem test i ruszyl z pena tam installer.

Na lapku kobity G752, zrobiłem teraz tak że wypiąłem, jej systemowy i zostawiłem tylko ten nowy, podpiąłem pena, zrobiłem restart wcisnąłem ESC, odpaliło się menu bootowania ale widział tam tylko pena więc wcisnąłem i pokazało się menu instalacji, potwierdziłem że start i że nowa instalka i doszliśmy do pytania gdzie chcesz zainstalować, a tam nic nie mam tongue.gif


--------------------
ASUS G751 JY / i7 4860 HQ / GTX 980 M / 16 GGB RAM / SSD 256 PLEXTOR M6S / HDD 1 TB HITACHI 7200 :)
Stock: OC +135 Gpu:
Fire Strike Fire Strike OC
3dmark 11 Oc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
T-9
dodano 26-11-2019, 21:58
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 1 646
Rejestracja: 15/09/10
Nr użytkownika: 32 135



A może instalator na penie walnięty? Zrób go na nowo lub innym penie bo taka możliwość istnieje.

diskmgmt to komponent systemowy:

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-se...disk-management

Jak go widzi w starym systemie to utwórz w nim partycje oznacz pierwszą jako aktywną (prawoklik).

Ewentualnie opcja z samym dyskiem, ale musisz to przygotować uprzednio:

https://www.bleepingcomputer.com/forums/t/6...ard-disk-drive/

I wywalasz wszystkie inne dyski, pendrivy, etc........

Trzecia opcja to klonowanie na żywca ze starego dysku lub zrobienie instalacji na innym sprzęcie i potem przekładka.


--------------------
GT62VR, i7 7700HQ, 16GB 2133mhz, PM951 512gb nvme, 2TB HDD, GTX 1060 6GB, FHD ips, Win 10
8460p, T420, 850 G1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wishmaker
dodano 26-11-2019, 22:24
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 2 438
Rejestracja: 5/11/14
Nr użytkownika: 62 600
Laptop: Asus G751JY :)



Załącznik (obraz)
Zrzut na starych dyskach . To co znalazłem o tym dysku https://twojepc.pl/artykuly.php?id=Test-Sam...;jedna_strona=1 , mam dokładnie tą wersję lenovo i jak widać trzeba trochę warunków spełniać, żeby on chodził . Na forum rog w tematach z przed 3 lat jest właśnie że to najszybszy dysk jaki pójdzie na moim lapku bez modowania biosu . Podejrzewam, że dysk nie jest sformatowany jako GPT.

Myślę że pomogłoby, gdybym mol go sformatować z usb bez systemu, coś jak te BootDisk ( ale ta strona wygląda jak z przed 20 lat i nie wiem co tam pobrac tongue.gif ) . Znalazłem coś takiego jak Gparted podobno też mogę z plyty czy usb go atakować smile.gif


--------------------
ASUS G751 JY / i7 4860 HQ / GTX 980 M / 16 GGB RAM / SSD 256 PLEXTOR M6S / HDD 1 TB HITACHI 7200 :)
Stock: OC +135 Gpu:
Fire Strike Fire Strike OC
3dmark 11 Oc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Babap
dodano 27-11-2019, 11:52
Nr wypowiedzi: #20





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 232
Rejestracja: 6/11/15
Nr użytkownika: 66 416



Samsung produkował dyski SM951 o pojemności 1TB ?


--------------------
MS16L3, GTX1070, 6700K
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (2 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 6-12-2019 - 8:37