IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Dell e6230 + eGPU - Problem z internalem
Brolly321
dodano 6-12-2019, 11:00
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 20
Rejestracja: 7/04/14
Nr użytkownika: 60 176



Hej,
ostatnio złożyłem sobie następująca konfigurację:

Laptop Dell e6230:
- Intel Core i5-3360M,
- HD 4000,
- 8 GB RAM,
- Dysk SSD 128GB,
- Ustawienia BIOS na Legacy.

eGPU:
- EXP GDC 8.5c na ExpressCard,
- GTX 760(OEM) - 192-bit z 1,5 GB VRAM,
- Sterowniki - 441.41 typ DCH,
- Zasilacz chieftec csm-250p,
- Setup 1.35 zakupiłem jak się okazało profilaktycznie.

Na external-u wszystko działa poprawnie "od strzała" ale jedynie w sytuacji kiedy uruchamiam eGPU przed rozruchem Bios (delay - 7s), inne metody nie działają.
Po uruchomieniu nie miałem żadnych problemów z błędem 12 itp.

System normalnie wykrywa kartę i pod obciążeniem przełącza na PCI 1.0 na 2.0.
Problemem jest brak obrazu na internal-u, menedżer urządzeń wykrywa jedynie kartę zewnętrzną a "Setup 1.35" pokazuje, że iGPU jest na off i nie mogę jej uruchomić.

Czy wie ktoś jak zmusić iGPU do działania przy eGPU? Czy jest możliwość uruchomienia eGPU na external-u a internala na iGPU? Chciałbym, żeby obydwa ekrany działały jednocześnie.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 6-12-2019, 13:24
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 018
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Tak, te modele były z tego znane, że rozruch eGPU przed bootowaniem wyłączał iGPU (dzięki temu swego czasu nando4 mógł zrobić testy 1.2Opt vs 1.2). Spróbuj podłączyć eGPU dopiero w momencie gdy będziesz w Setupie, albo pod F8. Niestety EXP GDC średnio się do tego nadaje bo nie ma przełącznika.

QUOTE(Brolly321 @ 6-12-2019, 12:00) *
Czy jest możliwość uruchomienia eGPU na external-u a internala na iGPU?


Nawet jeśli w końcu uda Ci się wymusić działanie iGPU, to obraz na internala będzie leciał przez eGPU. Ale efekt będzie podobny, można mieć obraz na kilku ekranach.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Brolly321
dodano 6-12-2019, 20:50
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 20
Rejestracja: 7/04/14
Nr użytkownika: 60 176



Mały sukces, przy włożeniu ExpressCard podczas rozruchu Bios, system wykrywa obydwie karty.
Niestety przy GTX760 wyskakuje błąd 12 :/ rozumiem, że w tej sytuacji należy zrobić patch DSDT?
Czy może jest jakieś inne wyjście? np. przy wykorzystaniu setup 1.35?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 7-12-2019, 13:11
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 018
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



No spróbuj kompaktować przez Setupa bez DSDT. Może wskoczy.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Brolly321
dodano 8-12-2019, 12:31
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 20
Rejestracja: 7/04/14
Nr użytkownika: 60 176



Przetestowałem wszystkie opcje kompaktowania w setup 1.35, niestety bez rezultatu :/ więc jak rozumiem zostaje jedynie DSDT.
Czy ktoś z forum pomógł by mi w naprawie błędów kompilacji?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 8-12-2019, 13:32
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 018
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Tak, ja mogę pomóc. Wrzuć jako załącznik świeżo wygenerowany plik DSL z iasla wesja 20120620


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Brolly321
dodano 8-12-2019, 20:35
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 20
Rejestracja: 7/04/14
Nr użytkownika: 60 176



Dzięki smile.gif w załączniku plik dsl z iasl-win-20120620
Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  dsdt_CBX3.zip ( 20.08k ) Liczba ściągnięć: 28
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 8-12-2019, 21:19
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 018
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Ten plik wygląda na uszkodzony. Spróbuj na nowszej wersji iasla, powiedzmy 20161222


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Brolly321
dodano 9-12-2019, 0:25
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 20
Rejestracja: 7/04/14
Nr użytkownika: 60 176



Dsdt z wersji iasl-win-20161222
Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  dsdt.zip ( 70.87k ) Liczba ściągnięć: 29
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 9-12-2019, 0:52
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 018
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



W załączniku poprawiony .dsl i wygenerowany .aml

Masz już jedną "dużą pamięć" QWordMemory, mam nadzieję, że druga nie będzie kolidować.

Dalej postępuj wg instrukcji. Jak wrzucasz "na stałe" przez asl to kopia danych obowiązkowo bo w razie niepowodzenia może wywalić system i potrzebny będzie format.
Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  iasl.zip ( 53.29k ) Liczba ściągnięć: 25
 


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Brolly321
dodano 9-12-2019, 1:43
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 20
Rejestracja: 7/04/14
Nr użytkownika: 60 176



Super smile.gif teraz działa jak marzenie smile.gif Dziękuję za twoją bezcenną pomoc smile.gif oraz proszę o dopisanie do listy posiadaczy egpu na blogu egpu.pl smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 9-12-2019, 2:10
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 018
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(Brolly321 @ 9-12-2019, 2:43) *
oraz proszę o dopisanie do listy posiadaczy egpu na blogu egpu.pl smile.gif


Od dawna go nie aktualizuję. Z końcem stycznia zniknie z neta. Nie jest już potrzebny. Wszystkie ważne informacje są na egpu.io, a testy gier są już bez znaczenia.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Brolly321
dodano 9-12-2019, 2:24
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 20
Rejestracja: 7/04/14
Nr użytkownika: 60 176



Rozumiem, w takim razie jeszcze raz dziękuję za pomoc smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Brolly321
dodano 10-12-2019, 8:43
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 20
Rejestracja: 7/04/14
Nr użytkownika: 60 176



Mam jeszcze jedno pytanie, a nie chce zakładać nowego wątku.
Muszę sformatować system i zastanawiam się czy nie postawić go ponownie na UEFI.
Z tego co czytałem UEFI rozwiązuje sporo problemów związanych z eGPU w tym error 12, czy rzeczywiście tak jest? Czy jednak lepiej pozostać przy Legacy?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 20-01-2020 - 19:25