IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Dell e6230 + eGPU - Problem z internalem
Brolly321
dodano 6-12-2019, 12:00
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 7/04/14
Nr użytkownika: 60 176



Hej,
ostatnio złożyłem sobie następująca konfigurację:

Laptop Dell e6230:
- Intel Core i5-3360M,
- HD 4000,
- 8 GB RAM,
- Dysk SSD 128GB,
- Ustawienia BIOS na Legacy.

eGPU:
- EXP GDC 8.5c na ExpressCard,
- GTX 760(OEM) - 192-bit z 1,5 GB VRAM,
- Sterowniki - 441.41 typ DCH,
- Zasilacz chieftec csm-250p,
- Setup 1.35 zakupiłem jak się okazało profilaktycznie.

Na external-u wszystko działa poprawnie "od strzała" ale jedynie w sytuacji kiedy uruchamiam eGPU przed rozruchem Bios (delay - 7s), inne metody nie działają.
Po uruchomieniu nie miałem żadnych problemów z błędem 12 itp.

System normalnie wykrywa kartę i pod obciążeniem przełącza na PCI 1.0 na 2.0.
Problemem jest brak obrazu na internal-u, menedżer urządzeń wykrywa jedynie kartę zewnętrzną a "Setup 1.35" pokazuje, że iGPU jest na off i nie mogę jej uruchomić.

Czy wie ktoś jak zmusić iGPU do działania przy eGPU? Czy jest możliwość uruchomienia eGPU na external-u a internala na iGPU? Chciałbym, żeby obydwa ekrany działały jednocześnie.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 6-12-2019, 14:24
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 042
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Tak, te modele były z tego znane, że rozruch eGPU przed bootowaniem wyłączał iGPU (dzięki temu swego czasu nando4 mógł zrobić testy 1.2Opt vs 1.2). Spróbuj podłączyć eGPU dopiero w momencie gdy będziesz w Setupie, albo pod F8. Niestety EXP GDC średnio się do tego nadaje bo nie ma przełącznika.

QUOTE(Brolly321 @ 6-12-2019, 12:00) *
Czy jest możliwość uruchomienia eGPU na external-u a internala na iGPU?


Nawet jeśli w końcu uda Ci się wymusić działanie iGPU, to obraz na internala będzie leciał przez eGPU. Ale efekt będzie podobny, można mieć obraz na kilku ekranach.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Brolly321
dodano 6-12-2019, 21:50
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 7/04/14
Nr użytkownika: 60 176



Mały sukces, przy włożeniu ExpressCard podczas rozruchu Bios, system wykrywa obydwie karty.
Niestety przy GTX760 wyskakuje błąd 12 :/ rozumiem, że w tej sytuacji należy zrobić patch DSDT?
Czy może jest jakieś inne wyjście? np. przy wykorzystaniu setup 1.35?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 7-12-2019, 14:11
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 042
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



No spróbuj kompaktować przez Setupa bez DSDT. Może wskoczy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Brolly321
dodano 8-12-2019, 13:31
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 7/04/14
Nr użytkownika: 60 176



Przetestowałem wszystkie opcje kompaktowania w setup 1.35, niestety bez rezultatu :/ więc jak rozumiem zostaje jedynie DSDT.
Czy ktoś z forum pomógł by mi w naprawie błędów kompilacji?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 8-12-2019, 14:32
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 042
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Tak, ja mogę pomóc. Wrzuć jako załącznik świeżo wygenerowany plik DSL z iasla wesja 20120620
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Brolly321
dodano 8-12-2019, 21:35
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 7/04/14
Nr użytkownika: 60 176



Dzięki smile.gif w załączniku plik dsl z iasl-win-20120620
Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  dsdt_CBX3.zip ( 20.08k ) Liczba ściągnięć: 57
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 8-12-2019, 22:19
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 042
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Ten plik wygląda na uszkodzony. Spróbuj na nowszej wersji iasla, powiedzmy 20161222
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Brolly321
dodano 9-12-2019, 1:25
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 7/04/14
Nr użytkownika: 60 176



Dsdt z wersji iasl-win-20161222
Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  dsdt.zip ( 70.87k ) Liczba ściągnięć: 57
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 9-12-2019, 1:52
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 042
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



W załączniku poprawiony .dsl i wygenerowany .aml

Masz już jedną "dużą pamięć" QWordMemory, mam nadzieję, że druga nie będzie kolidować.

Dalej postępuj wg instrukcji. Jak wrzucasz "na stałe" przez asl to kopia danych obowiązkowo bo w razie niepowodzenia może wywalić system i potrzebny będzie format.
Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  iasl.zip ( 53.29k ) Liczba ściągnięć: 51
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Brolly321
dodano 9-12-2019, 2:43
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 7/04/14
Nr użytkownika: 60 176



Super smile.gif teraz działa jak marzenie smile.gif Dziękuję za twoją bezcenną pomoc smile.gif oraz proszę o dopisanie do listy posiadaczy egpu na blogu egpu.pl smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 9-12-2019, 3:10
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 042
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(Brolly321 @ 9-12-2019, 2:43) *
oraz proszę o dopisanie do listy posiadaczy egpu na blogu egpu.pl smile.gif


Od dawna go nie aktualizuję. Z końcem stycznia zniknie z neta. Nie jest już potrzebny. Wszystkie ważne informacje są na egpu.io, a testy gier są już bez znaczenia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Brolly321
dodano 9-12-2019, 3:24
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 7/04/14
Nr użytkownika: 60 176



Rozumiem, w takim razie jeszcze raz dziękuję za pomoc smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Brolly321
dodano 10-12-2019, 9:43
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 7/04/14
Nr użytkownika: 60 176



Mam jeszcze jedno pytanie, a nie chce zakładać nowego wątku.
Muszę sformatować system i zastanawiam się czy nie postawić go ponownie na UEFI.
Z tego co czytałem UEFI rozwiązuje sporo problemów związanych z eGPU w tym error 12, czy rzeczywiście tak jest? Czy jednak lepiej pozostać przy Legacy?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 9-08-2020 - 7:54