IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
t490 jaki RAM jest wmontowany
under555
dodano 8-12-2019, 22:04
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 713
Rejestracja: 9/11/16
Nr użytkownika: 69 389
Laptop: y50-70



Witajcie, za kilka dni będę miał thinkpada t490 i ma on 8GB wlutowane i chcę 8GB kość dokupić natomiast zależy mi,żęby były takie same.
Nie wiem czy jest to prawda ale w głowie z dawnych lat mam taki info,że najlepiej kości mieć w 100% takie same.
tam jest jakieś ddr4 2400Mhz i tyle wiem a po psref akurat tutaj ciezko odnaleźć bo 20N3 model był w 15stu odmianach (mój ma i5 + polską klawaturę aczkolwiek jest z jakiegoś innego kraju).
No i jakby kupić jakikolwiek ddr4 np. 2600 czy coś to wiem,że kontroler RAMu zbije ustawienia do takiego jak jest fabryczne ale z tego co słyszałem to wtedy kontroler się lubi nagrzać czy inne takie (chociaż ja tego nie wiem w praktyce bo nie wiem jak to przetestować).

Pytanie brzmi: można jakoś sprawdzić jakie dokładnie jest RAM wlutowany do tego thinkpada zanim on do mnie przyjdzie fizycznie?


PS. Inna kwestia: ktoś corsaira mp510 960GB montował do jakiegoś thinkpada? jakiekolwiek problemy napotkaliście?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 9-12-2019, 8:13
Nr wypowiedzi: #2


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 12 474
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



A nie lepiej ci poczekac na lapka, sprawdzic z HW info i zakupic taka sama kosc?
Naprawde tak ci sie piekli by ja zamowic wczesniei i ryzykowac ze bedzie niezbyt kompatybilna?


--------------------
DESKTOP: HP 800 G4 | i5-8500 | 64GB RAM | 1.5TB NVMe | 40" 4K |
LAPTOP: HP X360 1030 G3, Dell Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA, Mantiz Venus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Misieq9999
dodano 9-12-2019, 8:54
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 927
Rejestracja: 4/03/11
Z: Wadowice
Nr użytkownika: 37 341
Laptop: MSI GT780 i7-2760QM 8970M



Poczekaj aż przyjdzie laptop bo może tam siedzieć wszystko. Możesz mieć 2 laptopy w identycznym konfigu ale na innych kościach.

Co do kompatybilności RAM to możesz mieć GoodRAM z Hyperx połączone i będą chodzić w dualu smile.gif To są na prawdę epizodyczne przypadki że kości się nie dogadują. Jeżeli chodzi o taktowanie to obie kości będą automatycznie chodzić z prędkością najwolniejszej z nich i nic Ci się nie przegrzeje smile.gif
Zresztą nigdy nie będziesz miał totalnie identycznej kości z RAM wlutowanym więc nie ma co się doktoryzować tylko polecam kupić kość tego samego producenta, o tym samym taktowaniu co wbudowana i musi być dobrze.


--------------------
Był: Asus G73JH i7-920XM 5870M> Alienware m17x R2 i7-920XM 2x 5870M CF, potem 580M i 6990M> Alienware m17x R4 i7-3610QM 770M> Alienware m18x R2 i7-3630QM 2x7970M CF> MSI GT780 i5-2430M> i7-2630QM> i7-2670QM> i7-2760QM, 560M > 580M > 675M > 6990M > 7970M > 8970M> MSI GT70 i7-4900MQ 780M> MSI GT70 i7-2960XM 560M> MSI GE70 Apache i5-4200H, 850M

Jest: Stacjonarka... oraz MSI GT780 i7-2670QM + 980M
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 9-12-2019, 12:51
Nr wypowiedzi: #4


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 12 474
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



Juz nie chcialem mu pisac by kupil jakakolwiek kosc z takimi samymi zegarami jak ta z lapka, bo zraz bedzie burza i dochodzenie czy takie kosci nie spala mu lapka.


--------------------
DESKTOP: HP 800 G4 | i5-8500 | 64GB RAM | 1.5TB NVMe | 40" 4K |
LAPTOP: HP X360 1030 G3, Dell Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA, Mantiz Venus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
under555
dodano 9-12-2019, 16:24
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 713
Rejestracja: 9/11/16
Nr użytkownika: 69 389
Laptop: y50-70



Dzieki za odpowiedzi.
Miałem nadzieję,że sobie na wyjazd skompletuję całość ale widocznie tak się nie uda czyli poczekam i zobaczę co w srodku mam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
under555
dodano 10-12-2019, 23:18
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 713
Rejestracja: 9/11/16
Nr użytkownika: 69 389
Laptop: y50-70



Lapek przyszedł i powiem Wam,że nigdy przenigdy tak nie miałem.
Próbowałem w bios
w ustawieniach
w aida 64
w everest
w cpuz tez

nigdzie nie mogę znaleźć symbolu tego RAMu- widzę tylko,żę 8GB jest.

Macie pomysł jak bez otwierania to ogarnąć?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 11-12-2019, 7:42
Nr wypowiedzi: #7


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 12 474
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



zainstaluj mu sterowniki a pozniej hw info


--------------------
DESKTOP: HP 800 G4 | i5-8500 | 64GB RAM | 1.5TB NVMe | 40" 4K |
LAPTOP: HP X360 1030 G3, Dell Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA, Mantiz Venus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
under555
dodano 11-12-2019, 16:49
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 713
Rejestracja: 9/11/16
Nr użytkownika: 69 389
Laptop: y50-70



oczywiście,że ma sterowniki.
który konkretnie sterownik wg. Ciebie jest za to odpowiedzialny?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
under555
dodano 11-12-2019, 23:28
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 713
Rejestracja: 9/11/16
Nr użytkownika: 69 389
Laptop: y50-70



hw info też nie widzi co to za ram...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 20-01-2020 - 19:23