IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Undervolting i7-9750h
policelinijkas
dodano 24-12-2019, 13:34
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 111
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



https://megawrzuta.pl/filesgroup/416b635fac...62ab7eee06.html

czy ktoś mi powie, czy mam dobrze wykonany undervolting? Jak nie, to co zmienić i na jakie wartości? Dodam, że mam 330W zasilacz oraz wgrany vbios na 2080 na 190W.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 24-12-2019, 15:07
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 26 762
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



Ja bym dał na core i cache - 160 mV, wylączył speedstep i C1.

System agent nie ma sensu ruszać, bo powoduje niestabilność i nic nie daje w kwestii temperatur.
iGPU Unslice też można undervoltnąć
UV GPU możesz podnieść do -50 lub -75.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
policelinijkas
dodano 24-12-2019, 19:26
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 111
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



System agent nie ruszałem, o ile undervoltnąć iGPU Unslice? UV GPU jak rozumiem to INTEL GPU, tak? I co daje wyłączenie speedstep oraz C1E? I jak z TPL? CZy 70 i 90W mogą zostać?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
policelinijkas
dodano 24-12-2019, 21:12
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 111
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



Jednym słowem byłbym wdzięczny za rozpisanie każdej wartości jaką mam ustawić.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 24-12-2019, 21:45
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 26 762
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



Ja bym ustawił tak, https://imgur.com/a/Tc7ejnF
Tylko zamiast -145 mV daj -160 dla core i cache. GPU undervolting na na przykład -75 mV w obu przypadkach (unslice i intel GPU). Jeśli nie wywali błędów to jest stabilnie.

Daj plan zasilania najwyższa wydajność i nie zmieniaj. Jak to zrobić, https://www.howtogeek.com/368781/how-to-ena...-in-windows-10/
Steruj boostem tylko za pomocą EPP.

Do internet/multimediów możesz dać EPP 128.
Do gier 0 lub 80.
U mnei na zdjęciu są profile. Mam cztery. Na drugim - wydajność mam ustawione EPP 80, na pierwszym (maksymalna wydajność) 0. Na trzecim (internet) 128, a na czwartym (bateria) 255.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
policelinijkas
dodano 24-12-2019, 23:01
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 111
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



Ok, dzięki. A jak w sekcji TPL? ile mam mieć watów ustawionych? I jakie ICCMAX dla cache i dla core?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jaceknokia
dodano 26-12-2019, 9:12
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 384
Rejestracja: 8/11/07
Z: Bielsko-Biała
Nr użytkownika: 3 964
Laptop: Legion Y540



QUOTE(Luqart @ 24-12-2019, 22:45) *
Ja bym ustawił tak, https://imgur.com/a/Tc7ejnF
Tylko zamiast -145 mV daj -160 dla core i cache. GPU undervolting na na przykład -75 mV w obu przypadkach (unslice i intel GPU). Jeśli nie wywali błędów to jest stabilnie.

Daj plan zasilania najwyższa wydajność i nie zmieniaj. Jak to zrobić, https://www.howtogeek.com/368781/how-to-ena...-in-windows-10/
Steruj boostem tylko za pomocą EPP.

Do internet/multimediów możesz dać EPP 128.
Do gier 0 lub 80.
U mnei na zdjęciu są profile. Mam cztery. Na drugim - wydajność mam ustawione EPP 80, na pierwszym (maksymalna wydajność) 0. Na trzecim (internet) 128, a na czwartym (bateria) 255.


Ustawiłem za Twoja propozycją 3 profile uv-145,5 na kazdym z trzech tylko inne EPP. Tryb wydajny ( Vantage ) ustawiony i nawet GTA 5 działa w 60 klatkach w trybie internet smile.gif w mega ciszy. Detale Wysokie albo ultra wysokie. smile.gif Fakt że zegary zchodzą do 2,8 Ghz


--------------------
ASUS G73JW - 9 lat i działa

Nexus 7 - umarł

Nexus 5 - rozbity wyświetlacz

Xiaomi Mi5

Lenovo Y540
Go to the top of the page
 
+Quote Post
policelinijkas
dodano 26-12-2019, 19:56
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 111
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



Niestety często wywala mi blue screen ,,clock watchdog timeout" a także dzisiaj podczas grania w Anthem wyskoczył mi blue screen ,,driver irql not less or equal", komputer się zrestartował i kolejny bluescreen ,,clock watchdog timeout"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 26-12-2019, 20:09
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 26 762
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



To błędy spowodowane za dużym UV.
Zmniejsz trochę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
policelinijkas
dodano 26-12-2019, 20:11
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 111
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



Ok, ale widziałem ludzi, którzy mają do -250 i na spokojnie im działa wszystko. Powiedz mi proszę jak ma u mnie wyglądać sekcja TPL? Na ile wat ma być ustawiony Turbo Boost Long Power Max i na ile Turbo Boost Short Power Max? W sekcji limits mam na żółto PL1, PL2, EDP OTHER
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 26-12-2019, 20:14
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 26 762
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



QUOTE(policelinijkas @ 26-12-2019, 20:11) *
Ok, ale widziałem ludzi, którzy mają do -250 i na spokojnie im działa wszystko

Te -250 nic nie daje. Napięcie się zmniejsza kiedy core i cache mają taką samą wartość smile.gif Ustaw taką samą wartość dla cache i core. Ale nie -250. Tak koło -150 powinno być stabilnie.
Można trzymać -250, ale z EPP na 0.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
policelinijkas
dodano 26-12-2019, 20:23
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 111
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



No dobra, a druga część pytania? ;P
Bo mam ustawione 72 waty i 90 wat i nie wiem czy to nie za dużo/za mało
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 26-12-2019, 20:26
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 26 762
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



Zrób TS Bench na 1024 i pokaż wynik.
72 waty wydają się na pierwszy rzut oka spoko i wystarczające do 9750H.

Jak będzie poniżej 90 sekund to CPU nie jest ograniczone przez TDP.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
policelinijkas
dodano 26-12-2019, 20:30
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 111
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



Na 16 wątków, tak? Wyszło 109.512. Widziałem, że masz w FIVR non turbo ratio ustawione na 25
https://megawrzuta.pl/filesgroup/aad75f94e0...b1bede866c.html

Dodatkowo teraz robię update sterownikow z oficjalnej strony, okazuje się że mam starego Biosa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
policelinijkas
dodano 26-12-2019, 21:08
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 111
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



Niestety podczas robienia tego ts bench mam na 6 rdzeniach 4GHz przez chwilę i ok 65 watów (na prawo od pkg power), po chwili zaznacza się ,,throttle" (na prawo od limits), pl1 i epd other zapalają się na czerwono i spada do ok. 45 watów i zatrzymuje się na 3,5GHz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
policelinijkas
dodano 26-12-2019, 22:25
Nr wypowiedzi: #16





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 111
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



Również podczas gry wyświetla się PL1 oraz EPD OTHER na czerwono i zegary spadają do 3,5 Ghz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
policelinijkas
dodano 27-12-2019, 2:19
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 111
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



Czytam sb na innych forach i podobno laptopy mają limit do 45W, a mój ma long term power limit 35W xD
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Luqart
dodano 27-12-2019, 11:24
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 26 762
Rejestracja: 26/12/12
Nr użytkownika: 52 998



Z tym nic nie poradzisz sad.gif
Masz niskie i zablokowane limity.
Jedynie odblokowany BIOS mógłby coś zmienić.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
policelinijkas
dodano 27-12-2019, 11:51
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 111
Rejestracja: 9/04/18
Nr użytkownika: 73 591



Niestety mój BIOS to jest porażka, gdzie nie da się nic zmienić
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ichris
dodano 27-12-2019, 11:54
Nr wypowiedzi: #20





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 514
Rejestracja: 24/10/12
Nr użytkownika: 51 714
Laptop: HP Pavilion Gaming 15 1660Ti Max-Q + ASUS UX303UB



Po czym można poznać czy są zablokowane limity? Ts bench będzie odbrym narzedziem do tego? W TT w TPL mogę sobie swobodnie przesuwać ustawienia ale nie robię tego bo nie ogarniam tych ustawień. Jedynie co to zazczyłem albo odznaczyłem opcję Clamp. Nie wiem czy to powinno być zaznaczone czy nie sad.gif


--------------------
HP Pavilion Gaming 15 i5-9300H | 1660Ti Max-Q 6GB VRAM DDR6
Hynix 16GB DDR4 2666MHz Dual Channel
Hynix 512GB BC501 M.2 NVMe + Samsung 500GB 860 EVO SSD
Eizo FlexScan EV2450 BK
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 20-01-2020 - 18:27