IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Kabel sieciowy odłączony windows 10
voodoo21
dodano 5-01-2020, 14:37
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 772
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



1 stycznia w Netii miałem zmianę oferty netu na szybszy pakiet. I od 31 grudnia zauważyłem problemy na stacjonarnym kompie.

31,1 nie wnikałem w to bardzo bo liczyłem,że coś przestawiają.Jednak wczoraj znowu to powróciło.


W sprzęcie nic nie zmieniałem. Kable też na swoim miejscu. W sumie ,żeby nie pykanie w CS:GO bym tego nie zauważył.

Czasami po powrocie do pulpitu internet sam zaskoczy lub jest brak internetu połączenia sieciowego. Przy braku biorę naprawę i naglę samo naprawia i już z braku kabla sieciowe robi się ,że jednak jest smile.gif


Czy jednak nie wiem jakiś nowy sterownik może od lanu coś skopał?Chociaż nie wiem czy coś instalowałem nowego.
Czy bardziej coś fizycznie padło karta sieciowa wbudowana w płytę MSI ?
Czy jednak przy zmianie umowy coś źle im się ustawiło.

Dziś spróbuje lapka podłączyć i posiedzieć na samym lanie na tym kablu co leci do PC.


Po wifi na laptopach nie zauważyłem braku internetu.Jednak korzystam tam z Wifi puszczonego z systemu Mesh innej firmy podpiętego prosto do routera Netii.
Stacjonarkę mam wpiętą bezpośrednio w router Netii. Wifi odłączone w routerze Netii na rzecz Mesha.

Bardzo irytujący jest ten losowy brak internetu smile.gif


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamilo23
dodano 5-01-2020, 15:32
Nr wypowiedzi: #2


Hejter HP


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 347
Rejestracja: 4/04/12
Nr użytkownika: 47 608
Laptop: ¯_(ツ)/¯



Masz światełko, vdsl czy adsl?


--------------------
HP EliteBook 8770w DC3 i7 3920xm nVidia Quadro K5000M
Go to the top of the page
 
+Quote Post
voodoo21
dodano 5-01-2020, 16:49
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 772
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



Na aneksie do umowy mam technologie ETTH. Po Lanie wpada do mieszkania.

W wakacje nawet na moim łączu zachęcali do zakupu 1 Gb/s i przez miesiąc testowania chodziło bez problemów:)
Wcześniej miałem umowę do do 150 Mb/s chodziło bezproblemowo . Teraz za 5 zł więcej dostałem do 500 Mb/s i mam problem.

Nie wiem czy w czasie coś się złożyło i jakaś awaria czegoś po mojej stronie sprzętowej czy jednak u nich coś się skopało. Przełączenie pakietu na wyższy niby własnie na pierwszy stycznia miałem planowane.

Net jest szybszy sprawdzałem na speed teście i mam coś koło 485 Mb/s . Jak technik był na wcześniejszym montażu tym do 150 Mb/s to niby jak spadnie prędkość poniżej 10% deklarowanego maxa to pisać i wyregulują. Teraz zwiększenie prędkości nastąpiło tylko zdalnie.

Na razie nic nie zgłaszałem. Jednak nie wiem co mogło się stać w tej stacjonarce , że internet na niej pojawia się i znika po lanie w losowym czasie.
Raczej nie ma też możliwości ,że wina samego kabla lan.Nic z nim nie robiłem.


Na lapkach po wifi nie zauważyłem zaniku netu.


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post
voodoo21
dodano 5-01-2020, 22:06
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 772
Rejestracja: 14/10/07
Nr użytkownika: 3 448
Laptop: Lenovo Thinkpad T420 ( Nvidia 4200m )



A może coś takiego dopadło ?
https://www.dobreprogramy.pl/Windows-10-ma-...ews,103687.html

Testowałem net podpięty kabel ten sam lan pod lapka i nic nie przerywało skakało.
A w stacjonarce ikonka od lan wariuje pojawia się net znika. Pojawia na dłużej i znowu znika. Sterowniki niby przez windows pobrane najnowsze.

Windows update jakiś coś skopał czy jednak pada lan wbudowany? Jest jakiś program do testowania karty sieciowej?


--------------------
Lenovo Thinkpad T420 i5 2520, 16GB, Nvidia 4200m, 128GB SSD & 256GB SSD msata 60 GB SSD, Win7 Pro,Win8 Pro
9 cell battery 1600x900 HD+ 14" +ViDock 4 Plus + ASUS GTX560 Ti DirectCUII TOP
Lenovo Thinkpad X201T Asrock Beebox
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 1-04-2020 - 19:27