IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
eGPU w roku 2020, pomoc w doborze karty
Malanow
dodano 28-02-2020, 13:35
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 28/02/20
Nr użytkownika: 76 743
Laptop: x220



Cześć!
Po latach wahań postanowiłem uzbroić mojego laptopa w zewnętrzną kartę graficzną.
Moja konfiguracja wygląda tak:
- Lenovo x220
- CPU: Intel Core i7-2640M 2.80 GHz
- RAM: 8GB
- System: Windows 10 Pro, wersja 1909, 64 bitowy.

Co do eGPU to na razie mam zasilacz Dell DA-2, z Chin idzie EXP GDC w wersji z Expresscard (mam nadzieję, że zdążyli wysłać, zanim się pochorowali).

Pytanie moje jest takie, w jaką kartę, w cenie do 500 zł, zainwestować. eGPU ma pracować z zewnętrznym monitorem, zestaw ma posłużyć do gier, okazjonalnie AutoCAD i Rihnoceros 3D.
Zastanawiam się też, czy od razu inwestować w Setup 1.x czy poczekać i sprawdzić, czy to wszystko zagra.

Z góry dziękuje za pomoc.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 28-02-2020, 13:51
Nr wypowiedzi: #2


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 12 537
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



do 500zl to pewnie najlepiej wyjdzie jakis GTX980ti


--------------------
DESKTOP: HP 800 G4 | i5-8500 | 64GB RAM | 1.5TB NVMe | 40" 4K |
LAPTOP: HP X360 1030 G3, Dell Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA, Mantiz Venus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 28-02-2020, 17:08
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 25 188
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



Tylko czy nie lepiej kupić Amazon Fire TV Cube, Xiaomi MiBox S albo NVidia Shield TV

https://www.amazon.de/der-neue-fire-tv-cube...r/dp/B07MK5JWGN

https://www.amazon.de/Xiaomi-Version-Assist...z/dp/B07K3KC5CP

https://www.nvidia.com/pl-pl/shield/shield-tv/


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malanow
dodano 28-02-2020, 17:10
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 28/02/20
Nr użytkownika: 76 743
Laptop: x220



QUOTE(bjorm @ 28-02-2020, 12:51) *
do 500zl to pewnie najlepiej wyjdzie jakis GTX980ti

Dzięki!
Rzuciłem okiem w internet i ceny GTX980ti oscylują w okolicach 800 zł, na razie trochę to przekracza mój budżet, ale nie pali mi się z tym więc jest czas żeby odłożyć trochę większą sumę.
Może jakieś inne propozycje?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 28-02-2020, 17:21
Nr wypowiedzi: #5


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 12 537
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



980, 970, 880ti


--------------------
DESKTOP: HP 800 G4 | i5-8500 | 64GB RAM | 1.5TB NVMe | 40" 4K |
LAPTOP: HP X360 1030 G3, Dell Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA, Mantiz Venus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malanow
dodano 28-02-2020, 17:26
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 28/02/20
Nr użytkownika: 76 743
Laptop: x220



QUOTE(Sparc @ 28-02-2020, 16:08) *


Ale to raczej nie są karty graficzne, no chyba, że czegoś nie łapię smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 28-02-2020, 18:26
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 25 188
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



Przemyśl czy eGPU ma sens


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pocomirower89
dodano 28-02-2020, 18:47
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 33
Rejestracja: 24/06/16
Z: Kraków
Nr użytkownika: 68 453
Laptop: Medion Erazer x7815, i7 2670qm, 16gb ram, gtx 970m



polecam shielda, jestem posiadaczem od tygodnia smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amiga Rulez!
dodano 28-02-2020, 21:36
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 66
Rejestracja: 2/01/16
Z: Kraków
Nr użytkownika: 67 021
Laptop: T430



Jeśli ekran zewnętrzny to RX 570 -smile.gif Bardzo dobry stosunek ceny do jakości. U mnie z T430 oraz EXP GDC w wersji z Expresscard działa od strzała.
KLIK
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malanow
dodano 29-02-2020, 16:56
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 28/02/20
Nr użytkownika: 76 743
Laptop: x220



QUOTE(Sparc @ 28-02-2020, 17:26) *
Przemyśl czy eGPU ma sens

Przemyślałem, znam plusy i minusy tego rozwiązania, ale jakbyś mógł to rozwiń trochę temat urządzeń z linków, które podałeś. Obejrzałem recenzję Shielda, poczytałem też o tym urządzeniu i pod moje potrzeby to raczej nie podejdzie, chyba że da się to zmusić do pracy z Rihnoceros i AutoCADem. Fajne jest granie na serwerach Nvidi ale niestety moje łącze internetowe nie pozwoli mi na granie w ten sposób. Dlatego eGPU jest dla mnie optymalnym rozwiązaniem.

QUOTE(Amiga Rulez!)
Jeśli ekran zewnętrzny to RX 570 -smile.gif Bardzo dobry stosunek ceny do jakości. U mnie z T430 oraz EXP GDC w wersji z Expresscard działa od strzała.

Dzięki za odpowiedź!Sprawdziłem ceny i jest to interesująca opcja:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amiga Rulez!
dodano 29-02-2020, 23:28
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 66
Rejestracja: 2/01/16
Z: Kraków
Nr użytkownika: 67 021
Laptop: T430



QUOTE(Malanow @ 29-02-2020, 15:56) *
Dzięki za odpowiedź!Sprawdziłem ceny i jest to interesująca opcja:)


Tu masz dobrą z gwarancją KLIK
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Astarte_Corp
dodano 11-03-2020, 23:34
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 68
Rejestracja: 27/06/16
Nr użytkownika: 68 474
Laptop: HP EliteBook 8460p i7-2820qm/16GB/512GB SSD+1TB HDD/WWAN/EXP GDC v8.3 + GTX780



Też się zastanawiałem nad czym lepszym typu GTX 980 lub GTX 980 Ti, ale udało mi się za 350PLN kupić Gigabyte GTX 960 4GB Windforce OC. Plus jest taki, że radzi ją zasilacz Dell i nie ma dodatkowej plątaniny kabli. Do uruchomienia karty wystarczył DSDT Override, przy GTX-ie 980 pewnie nie obyło by się bez dodatkowego programu Setup 1.35 ( wcześniej miałem GTX 780 i był niezbędny żeby karta działała bez problemu, no i zasilacz...).

Zestaw z GTX 960 jest do giercowania wystarczający dla mnie, SilidWorks też działa ok


--------------------
Gadu: 5058080
Laptop: HP EliteBook 8460p i7-2820qm/16GB/512GB SSD+2TB HDD/WWAN/PE4C 3.0 + GTX960 1.2Opt
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malanow
dodano 15-03-2020, 15:50
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 28/02/20
Nr użytkownika: 76 743
Laptop: x220



QUOTE(Amiga Rulez! @ 29-02-2020, 22:28) *
Tu masz dobrą z gwarancją KLIK

Dzięki za link! Karta zakupiona, EXP GDC dotarł, tylko mam jedno, lamerskie, pytanie, czy mam podłączyć dodatkowe zasilanie do karty, w sensie kablem 6 pin (tak jak w stacjonarnym PC)?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 15-03-2020, 19:08
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 037
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Tak
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amiga Rulez!
dodano 16-03-2020, 21:25
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 66
Rejestracja: 2/01/16
Z: Kraków
Nr użytkownika: 67 021
Laptop: T430



QUOTE(Malanow @ 15-03-2020, 14:50) *
Dzięki za link! Karta zakupiona, EXP GDC dotarł, tylko mam jedno, lamerskie, pytanie, czy mam podłączyć dodatkowe zasilanie do karty, w sensie kablem 6 pin (tak jak w stacjonarnym PC)?


Podłączysz np. takim kablem. Jest krótki więc trzeba wykorzystać dwa czarne smile.gif Jednej do karty a drugi do EXP GDC i voila!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SiaraSiarzeski
dodano 18-03-2020, 2:40
Nr wypowiedzi: #16





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 26
Rejestracja: 20/02/20
Nr użytkownika: 76 719



QUOTE(Amiga Rulez! @ 28-02-2020, 20:36) *
Jeśli ekran zewnętrzny to RX 570 -smile.gif Bardzo dobry stosunek ceny do jakości. U mnie z T430 oraz EXP GDC w wersji z Expresscard działa od strzała.
KLIK

Ile % wydajności karty jest na egpu?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amiga Rulez!
dodano 18-03-2020, 13:14
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 66
Rejestracja: 2/01/16
Z: Kraków
Nr użytkownika: 67 021
Laptop: T430



QUOTE(SiaraSiarzeski @ 18-03-2020, 1:40) *
Ile % wydajności karty jest na egpu?



KLIK?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 18-03-2020, 13:31
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 037
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Nie rozśmieszajcie mnie. W większości nowych gier nie ma nawet 50% tej wydajności. Smarki nie nadają się do benchmarkowania eGPU.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Amiga Rulez!
dodano 18-03-2020, 17:43
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 66
Rejestracja: 2/01/16
Z: Kraków
Nr użytkownika: 67 021
Laptop: T430



QUOTE(nowiutki @ 18-03-2020, 12:31) *
Nie rozśmieszajcie mnie. W większości nowych gier nie ma nawet 50% tej wydajności. Smarki nie nadają się do benchmarkowania eGPU.


A kto tu mówi o wydajności w grze? smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Malanow
dodano 18-03-2020, 21:09
Nr wypowiedzi: #20





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 28/02/20
Nr użytkownika: 76 743
Laptop: x220



QUOTE(Amiga Rulez! @ 16-03-2020, 20:25) *
Podłączysz np. takim kablem. Jest krótki więc trzeba wykorzystać dwa czarne smile.gif Jednej do karty a drugi do EXP GDC i voila!

Kabelek ogarnięty. Wszystko podłączone, system wykrył kartę bez problemów, nawet jakiś sterownik sobie do niej zainstalował. Teraz ściągam stery i będę testował jak to działa. smile.gif

//edit
Jak na moje potrzeby hula elegancko! Dzięki za pomoc!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 2-04-2020 - 17:18