IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Wydajność 8300h + 1060 6gb - 30-40% wykorzystania GPU 45-50FPS, Dell G5 5587
reven1010
dodano 8-05-2020, 8:55
Nr wypowiedzi: #1


Głupota powinna boleć.


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 324
Rejestracja: 13/06/11
Nr użytkownika: 39 959
Laptop: Dell G5



Cześć,
Wczoraj zauważyłem coś dziwnego. Do tej pory pykałem sobie w Pathfinder Kingmaker i miałem ok 110-120FPS no i ok (matryca 120HZ + Vsync włączony). A wczoraj ni z gruchy ni z pietruchy wykorzystanie GPU/CPU na poziomie 30-40% i FPSy na poziomie do 50. Rdzeń do ok 1200MHz "boostuje", gdzie normalnie jechał do 1860MHz. Nic nie zmieniałem, żadnych sterowników, nowych programów - nic. Może jakaś aktualna Windy w tle się zrobiła, tego nie wiem.

Zainstalowałem najnowsze stery i dalej to samo. Komputer wydaje się czysty - skanowałem ADWCleanerem, CCleanerem, Malawarebytes i Bitdefenderem - nic. Robiąc Render test z GPU-Z, karta boostuje normalnie do 1860MHz. W Heaven Benchmarku też. Czy to może być skopana optymalizacja gierki w danym miejscu?


--------------------
SPRZEDAM CHEMIĘ BUDOWLANĄ SILPAC HURT PW PRODUCENT

PC: 2009 Beast: Core 2 Quad Q8300 | GTX 275 896MB GDDR3 | 128Gb SSD + 500GB Seagate Barracuda 7200RPM | WIN 7 64bit

Laptop: Dell G5 5587 i5-8300H UC 3,7GHz UV -0,400V | FHD 120Hz | 16GB DDR4 2666MHz HyperX Impact | GTX 1060 6GB 0,880V 1860Mhz | Samsung 970 Evo 250GB NVME + 750GB Crucial MX300 | Win 10 Home
---
Star 486-n (wciąż działa) ->Acer 3002lm -> Acer Aspire 5100 -> Asus K50AB -> Asus K53SV -> Clevo P150HM -> Thinkpad Edge E430 -> Elitebook 8460p -> HP 6730S -> Dell G5
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reven1010
dodano 9-05-2020, 0:03
Nr wypowiedzi: #2


Głupota powinna boleć.


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 324
Rejestracja: 13/06/11
Nr użytkownika: 39 959
Laptop: Dell G5



Coś jest nie tak z gierką... Czy dam max detale czy min detale sytuacja wygląda tak samo.


--------------------
SPRZEDAM CHEMIĘ BUDOWLANĄ SILPAC HURT PW PRODUCENT

PC: 2009 Beast: Core 2 Quad Q8300 | GTX 275 896MB GDDR3 | 128Gb SSD + 500GB Seagate Barracuda 7200RPM | WIN 7 64bit

Laptop: Dell G5 5587 i5-8300H UC 3,7GHz UV -0,400V | FHD 120Hz | 16GB DDR4 2666MHz HyperX Impact | GTX 1060 6GB 0,880V 1860Mhz | Samsung 970 Evo 250GB NVME + 750GB Crucial MX300 | Win 10 Home
---
Star 486-n (wciąż działa) ->Acer 3002lm -> Acer Aspire 5100 -> Asus K50AB -> Asus K53SV -> Clevo P150HM -> Thinkpad Edge E430 -> Elitebook 8460p -> HP 6730S -> Dell G5
Go to the top of the page
 
+Quote Post
koTiONe
dodano 10-05-2020, 17:57
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 524
Rejestracja: 16/04/11
Z: Den Haag
Nr użytkownika: 38 595
Laptop: Acer TM 7720G, MSI GX740, P170EM, barebone MS-1785



Chcesz powiedzieć, że twój gtx 1060 trzyma 1860 mhz przy napięciu 0,880v? Daj screena z drugiej zakładki(sensors) gpu-z po 10 minutowej rozgrywce, to zweryfikujemy. rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reven1010
dodano 11-05-2020, 9:30
Nr wypowiedzi: #4


Głupota powinna boleć.


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 324
Rejestracja: 13/06/11
Nr użytkownika: 39 959
Laptop: Dell G5



QUOTE(koTiONe @ 10-05-2020, 18:57) *
Chcesz powiedzieć, że twój gtx 1060 trzyma 1860 mhz przy napięciu 0,880v? Daj screena z drugiej zakładki(sensors) gpu-z po 10 minutowej rozgrywce, to zweryfikujemy. rolleyes.gif


Bardziej mnie interesuje dlaczego tak dziwnie się zachowuje gierka niż ile mam tych magicznych megaherców tongue.gif Jak dla mnie to może być i 1000MHz core clock, byle FPS był stabilny (ok 60, bo stabilne 10 mnie nie interesuje xD)
Wystarczy Render Test z GPU-Z ?
Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  gpuz_.bmp ( 1.96mb ) Liczba ściągnięć: 10
Załącznik (plik)  gpuzz.bmp ( 588.34k ) Liczba ściągnięć: 9
 


--------------------
SPRZEDAM CHEMIĘ BUDOWLANĄ SILPAC HURT PW PRODUCENT

PC: 2009 Beast: Core 2 Quad Q8300 | GTX 275 896MB GDDR3 | 128Gb SSD + 500GB Seagate Barracuda 7200RPM | WIN 7 64bit

Laptop: Dell G5 5587 i5-8300H UC 3,7GHz UV -0,400V | FHD 120Hz | 16GB DDR4 2666MHz HyperX Impact | GTX 1060 6GB 0,880V 1860Mhz | Samsung 970 Evo 250GB NVME + 750GB Crucial MX300 | Win 10 Home
---
Star 486-n (wciąż działa) ->Acer 3002lm -> Acer Aspire 5100 -> Asus K50AB -> Asus K53SV -> Clevo P150HM -> Thinkpad Edge E430 -> Elitebook 8460p -> HP 6730S -> Dell G5
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reven1010
dodano 11-05-2020, 15:20
Nr wypowiedzi: #5


Głupota powinna boleć.


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 324
Rejestracja: 13/06/11
Nr użytkownika: 39 959
Laptop: Dell G5



Teraz trochę żałuję że wymieniłem matrycę na 120Hz, przy 60Hz byłoby chłodniej, ciszej ...


--------------------
SPRZEDAM CHEMIĘ BUDOWLANĄ SILPAC HURT PW PRODUCENT

PC: 2009 Beast: Core 2 Quad Q8300 | GTX 275 896MB GDDR3 | 128Gb SSD + 500GB Seagate Barracuda 7200RPM | WIN 7 64bit

Laptop: Dell G5 5587 i5-8300H UC 3,7GHz UV -0,400V | FHD 120Hz | 16GB DDR4 2666MHz HyperX Impact | GTX 1060 6GB 0,880V 1860Mhz | Samsung 970 Evo 250GB NVME + 750GB Crucial MX300 | Win 10 Home
---
Star 486-n (wciąż działa) ->Acer 3002lm -> Acer Aspire 5100 -> Asus K50AB -> Asus K53SV -> Clevo P150HM -> Thinkpad Edge E430 -> Elitebook 8460p -> HP 6730S -> Dell G5
Go to the top of the page
 
+Quote Post
koTiONe
dodano 11-05-2020, 18:35
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 524
Rejestracja: 16/04/11
Z: Den Haag
Nr użytkownika: 38 595
Laptop: Acer TM 7720G, MSI GX740, P170EM, barebone MS-1785



Kolego dobra sztuka ci się trafiła. Moja przy 1860 MHZ na 0.8810V się wysypuje niestety... W moim przypadku najlepiej wypada 0.850V na 1746,5 MHz.
Dopiero teraz zobaczyłem, że twoja to Max-Q a to chyba selekty są.

MSAA daj na max i sprawdź.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reven1010
dodano 11-05-2020, 19:30
Nr wypowiedzi: #7


Głupota powinna boleć.


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 324
Rejestracja: 13/06/11
Nr użytkownika: 39 959
Laptop: Dell G5



Co dać na max?


--------------------
SPRZEDAM CHEMIĘ BUDOWLANĄ SILPAC HURT PW PRODUCENT

PC: 2009 Beast: Core 2 Quad Q8300 | GTX 275 896MB GDDR3 | 128Gb SSD + 500GB Seagate Barracuda 7200RPM | WIN 7 64bit

Laptop: Dell G5 5587 i5-8300H UC 3,7GHz UV -0,400V | FHD 120Hz | 16GB DDR4 2666MHz HyperX Impact | GTX 1060 6GB 0,880V 1860Mhz | Samsung 970 Evo 250GB NVME + 750GB Crucial MX300 | Win 10 Home
---
Star 486-n (wciąż działa) ->Acer 3002lm -> Acer Aspire 5100 -> Asus K50AB -> Asus K53SV -> Clevo P150HM -> Thinkpad Edge E430 -> Elitebook 8460p -> HP 6730S -> Dell G5
Go to the top of the page
 
+Quote Post
koTiONe
dodano 11-05-2020, 23:08
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 524
Rejestracja: 16/04/11
Z: Den Haag
Nr użytkownika: 38 595
Laptop: Acer TM 7720G, MSI GX740, P170EM, barebone MS-1785



No podpowiadają żeby spróbować ustawić antialiasing na MSAA x8.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reven1010
dodano 12-05-2020, 8:21
Nr wypowiedzi: #9


Głupota powinna boleć.


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 324
Rejestracja: 13/06/11
Nr użytkownika: 39 959
Laptop: Dell G5



No własnie sądziłem, że ten skrót to antialiasing, ale rozmawialiśmy o OC i myślałem, że tym samym skrótem jest coś jeszcze określane tongue.gif Jeśli chodzi o ustawienia w gierce to próbowałem ustawień max maxów i low lowów - nie ma różnicy. W miejscu gdzie mam 41FPS to mam 41FPS żebym nie wiem jakie ustawienia ustawiał. Próbowałem od strony ustawień wewnątrz gry jak i panelu Nvidia. No nic trudno jest jak jest. Dalej da się grać, nie ma mega biedy ale da się odczuć dropy.

Już powiedziałem żonie, że lapek nie domaga i muszę zmienić xD Za chwilę jeszcze odpalę na moim biurowym optiplexie- i5-2400+1650 4Gb i zobaczę co się dzieje bo wydajność pewnie zbliżona do 8300h+1060MQ


--------------------
SPRZEDAM CHEMIĘ BUDOWLANĄ SILPAC HURT PW PRODUCENT

PC: 2009 Beast: Core 2 Quad Q8300 | GTX 275 896MB GDDR3 | 128Gb SSD + 500GB Seagate Barracuda 7200RPM | WIN 7 64bit

Laptop: Dell G5 5587 i5-8300H UC 3,7GHz UV -0,400V | FHD 120Hz | 16GB DDR4 2666MHz HyperX Impact | GTX 1060 6GB 0,880V 1860Mhz | Samsung 970 Evo 250GB NVME + 750GB Crucial MX300 | Win 10 Home
---
Star 486-n (wciąż działa) ->Acer 3002lm -> Acer Aspire 5100 -> Asus K50AB -> Asus K53SV -> Clevo P150HM -> Thinkpad Edge E430 -> Elitebook 8460p -> HP 6730S -> Dell G5
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reven1010
dodano 13-05-2020, 11:33
Nr wypowiedzi: #10


Głupota powinna boleć.


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 324
Rejestracja: 13/06/11
Nr użytkownika: 39 959
Laptop: Dell G5



Sterowniki od Nvidii pierdzielą coś z wydajnością GPU. Na najnowszych sterach były takie cyrki jak wyżej pisałem. Wczoraj karta przestała mi w ogóle boostować do 1860MHz i z jakiegoś powodu zatrzymywała się na 1600MHz. Wróciłem do sterów starszych i mam już normalnie jak było. 1860Mhz i bez takich dziwnych dropów.


--------------------
SPRZEDAM CHEMIĘ BUDOWLANĄ SILPAC HURT PW PRODUCENT

PC: 2009 Beast: Core 2 Quad Q8300 | GTX 275 896MB GDDR3 | 128Gb SSD + 500GB Seagate Barracuda 7200RPM | WIN 7 64bit

Laptop: Dell G5 5587 i5-8300H UC 3,7GHz UV -0,400V | FHD 120Hz | 16GB DDR4 2666MHz HyperX Impact | GTX 1060 6GB 0,880V 1860Mhz | Samsung 970 Evo 250GB NVME + 750GB Crucial MX300 | Win 10 Home
---
Star 486-n (wciąż działa) ->Acer 3002lm -> Acer Aspire 5100 -> Asus K50AB -> Asus K53SV -> Clevo P150HM -> Thinkpad Edge E430 -> Elitebook 8460p -> HP 6730S -> Dell G5
Go to the top of the page
 
+Quote Post
koTiONe
dodano 14-05-2020, 18:59
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 524
Rejestracja: 16/04/11
Z: Den Haag
Nr użytkownika: 38 595
Laptop: Acer TM 7720G, MSI GX740, P170EM, barebone MS-1785



Może stery od audio się gryzły. Fajnie, że napisałeś co i jak, może pomoże to innym ludzikom z tym problemem. smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 28-05-2020 - 20:51