IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Problem po wymianie matrycy QHD
KLICHO
dodano 27-06-2020, 10:12
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 511
Rejestracja: 24/04/12
Nr użytkownika: 47 968



Mam pewien problem zmieniałem w swoim laptopie. Wymieniałem matryce na B173QTN01.5oczywiście taśma matrycy nowa pod matryce WHD czy UHD. W sprzedaży oryginalnie występuje ta matryca tylko wersja 1.0. Laptop Clevo P775DM3G. Nie ma szans wymusić odświeżania czy to w FHD czy QHD 120Hz ledwo co robi 70Hz. Stara matryce FHD 75 LG spokojnie do 100Hz robi. Oczywiście taśma matrycy pod QHD została kupiona 6-43-P7751-221-1N COAXIAL CABLE i taki kabel jest so tej matrycy QHD. Oryginalnie wychodziły w tych laptopach B173QTN01.0 ja mam następna rewizje jej czyli B173QTN01.5 to tu może być problem ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 28-06-2020, 8:22
Nr wypowiedzi: #2


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 872
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



QUOTE
Resolution 2560(RGB)×1440, Quad-HD
Czemu wybrałeś akurat tą rozdzielczość ? O FullHD zapomnij na niej chyba że masz dobre oczy i zostawisz na natywnej

Paleta barw rewelacji nie robi jak i kąty Jedynie 120Hz i rozdziałka natywna jest ok


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W

I jeszcze trzy inne modele

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KLICHO
dodano 28-06-2020, 8:47
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 511
Rejestracja: 24/04/12
Nr użytkownika: 47 968




Rozmyślałem UHD ale szukałem czegoś co ma 120Hz + i będzie pod RTX2080 a tutaj musiałem tylko wymienic taśmę i matryce przy innych ekranach dużo więcej. Tylko pytanie czemu nie mam tego 120Hz ? Dlatego ze nie jest wspierana wersja matrycy jednak 1.5 i muszę dac to 1.0 czy marny zamiennik jej ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 28-06-2020, 10:48
Nr wypowiedzi: #4


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 872
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



Co do 120Hz to miałem TN i tam nie było problemu z odświeżaniem (kolory też całkiem fajne ) https://www.panelook.com/N173HHE-G32_Innolu...view_28924.html

Tu trochę o niej pisaliśmy http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=9766...t&p=1141216

Ja tylko wymieniłem taśmę i nie było problemów żadnych Oczywiście mowa o matrycach w pełni sprawnych bo dwie miały wady fabryczne

Sprawdź jakimś programem diagnostycznym jaką masz na prawdę matrycę Na którymś zagranicznym forum pisali o fałszowaniu modelu lub rewizji matrycy


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W

I jeszcze trzy inne modele

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KLICHO
dodano 28-06-2020, 12:54
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 511
Rejestracja: 24/04/12
Nr użytkownika: 47 968






Hwinfo pokazuje poprawnie

https://eurocom.com/ec/lcd()upgrade jak widać jakie matryce obsługuje ten laptop +

https://eurocom.com/ec/upgrade(2,392,0)CLEV...-G_SAGER_NP9172 tutaj jak widać w wyborze części jest ta matryca tylko że wersja 1.0 czy to może mieć to znaczenie ? Kabel jest ori czyli 6-43-P7751-221-1N
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KLICHO
dodano 28-06-2020, 16:45
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 511
Rejestracja: 24/04/12
Nr użytkownika: 47 968



QUOTE(andrzejz78 @ 28-06-2020, 10:48) *
Co do 120Hz to miałem TN i tam nie było problemu z odświeżaniem (kolory też całkiem fajne ) https://www.panelook.com/N173HHE-G32_Innolu...view_28924.html

Tu trochę o niej pisaliśmy http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=9766...t&p=1141216

Ja tylko wymieniłem taśmę i nie było problemów żadnych Oczywiście mowa o matrycach w pełni sprawnych bo dwie miały wady fabryczne

Sprawdź jakimś programem diagnostycznym jaką masz na prawdę matrycę Na którymś zagranicznym forum pisali o fałszowaniu modelu lub rewizji matrycy



Wiec nie wiem gdzie ten błąd ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pawo
dodano 28-06-2020, 17:13
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 517
Rejestracja: 6/01/18
Z: Świętokrzyskie
Nr użytkownika: 72 886
Laptop: GT72 6QE i7-6700HQ/16GB 2666/HD530/970 Pro 512GB/2TB HDD



Bios i EC najnowsze??? W MSI były przypadki braki regulacji jasności ekranu w Bios lub Windows i pomagało odłączenie baterii laptopa i Bios na kilka minut a czasem ponowne instalowanie EC. Jak już problem powstał to spróbować nie zaszkodzi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
KLICHO
dodano 28-06-2020, 18:32
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 511
Rejestracja: 24/04/12
Nr użytkownika: 47 968



Mam zmodyfikowany bios Dsake pod RTX2080 nawet przez pod producentów on jest sprzedawany z tą matrycą.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 5-08-2020 - 7:32