IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Problemy z włączeniem laptopa
Piotreku66
dodano 1-07-2020, 18:15
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 1/07/20
Nr użytkownika: 77 189



Witam, jestem nowy na forum. Niestety nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, być może taka jest dlatego z góry przepraszam za nowy temat. A mianowicie mam problem z włączeniem laptopa firmy Asus. Pojawia się czarny ekran i dwie opcję "uruchom narzędzie do naprawy systemu podczas uruchamiania ( zalecane)" i " uruchom system Windows normalnie" przy wyborze pierwszej opcji idzie jakiś pasek i wyskakuje coś w stylu "nie dało rady rozwiązać problemu" i pytanie czy zgłosić problem do Microsoftu. Przy drugiej opcji pojawia się logo Asusa i wraca do tych dwóch opcji. Próbowałem uruchomić także tryb awaryjny i jego wszystkie opcje "z obsługą sieci" i "z wierszem polecenia" Niestety także nie da rady uruchomić i pojawiają się tylko te dwie opcję z początku. Przywróciłeś także ustawienia fabryczne w biosie. Ale i to nie pomogło.

Dodam jeszcze że po włączeniu tych "narzędzi do naprawy systemu" wyskoczyło takie coś:
Nazwa zdarzenia problemu: startuprepairoffline
Podpis problemu: 01: 6.1.7600.16385
Podpis problemu: 02: 6.1.7600.16385
Podpis problemu: 03: unknown
Podpis problemu: 04: -1
Podpis problemu: 05: autofailover
Podpis problemu: 06: 12
Podpis problemu: 07: corruptvolume
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.256.1
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Go to the top of the page
 
+Quote Post
duzyy
dodano 1-07-2020, 18:51
Nr wypowiedzi: #2


Są dwie rzeczy nieskończone: Wszechświat i ludzka głupota


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 42 656
Rejestracja: 5/06/11
Nr użytkownika: 39 799



Źle nazwany temat - to nie problem z włączeniem laptopa czyli problem sprzętowy.
To klasyczny przykład problemu z oprogramowaniem - system Windows wymaga uwagi, gdyż nie uruchamia się w pełni.
Zamiast bawić się w naprawy systemu, co tylko odwleka katastrofę to polecam czystą instalacje systemu.

Chyba, że klęka dysk lub coś na płycie głównej lub pamięć - to wtedy problem sprzętowy ale w 95% to problem z Windowsem.

Nie wiem jaki Asus. Nie wiem jaki OS. Nie wiem czy preinstalowany czy instalowany samodzielnie.
Nie wiem czy dane ważne są na dysku - generalnie nic nie wiadomo czyli można wyjąc szklaną kule i wróżyć :-)


--------------------
Lenovo G580 (upgrade i5 3gen i ssd:) )
HP Elitebook 840 G3
HP Gaming Pavilion 15-CX0073NW
Lenovo y540-17IRH (upgrade 16GB, ssd 500GB :) )
PS4 PRO 1TB SSD :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Piotreku66
dodano 1-07-2020, 19:08
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 1/07/20
Nr użytkownika: 77 189



Nie znam się na tym dlatego napisałem tak jak umiem i proszę o poradę. System operacyjny to Windows 7. Jak był instalowany tego nie wiem. A dane na dysku są ważne i fajnie było by odzyskać chociaż jakąś część.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wnikliwy
dodano 1-07-2020, 19:19
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 271
Rejestracja: 1/04/20
Nr użytkownika: 76 875
Laptop: Lenovo X230i najsłabszy jaki mam, ale na baterii trzyma całą wieczność...



Jak ktoś ma ważne dane na dysku, chce je odzyskać, a nie zna się na tym, to idzie do specjalisty. Nie jest ważne czy do specjalistycznej firmy czy do zorientowanego znajomego. Tego tak się przez Forum nie da załatwić, bo widać że problem poważny.

Ja jak miałem (bardzo rzadko) do czynienia z czymś takim, to nie bawiłem się w żadne odzyskiwanie Windowsa bo to nieistotny bzdet, ale poprzez np. Linux live dobierałem się do dysku i zgrywałem ważne dane. Zwykle chodziło o dane z pulpitu, bo dokumentów nie trzyma się na dysku systemowym.. Ale mówię, jak ktoś się nie zna, to są trudne i dość jednostkowe przypadki. Najprościej wyciągnąć dysk, podłączyć do drugiego komputera i zgrać dane.


--------------------
Forumowe trolle wraz z ich pomagierami zgłaszam natychmiast Administracji Forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Piotreku66
dodano 1-07-2020, 19:19
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 1/07/20
Nr użytkownika: 77 189



W sumie to działał jeszcze dziś, włączyłem go i wydawało się wszystko ok. Avast poprosił o ponowne uruchomienie w celu aktualizacji bazy wirusów i już się nie uruchomił.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 1-07-2020, 21:12
Nr wypowiedzi: #6


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 879
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



QUOTE(Wnikliwy @ 1-07-2020, 19:19) *
Najprościej wyciągnąć dysk, podłączyć do drugiego komputera i zgrać dane.

To chyba najlepszy pomysł bo możesz wyciągnąć ważne dane, przy okazji zdiagnozować sam dysk i może programowo go postawić na nogi


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W

I jeszcze trzy inne modele

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Wnikliwy
dodano 1-07-2020, 21:31
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 271
Rejestracja: 1/04/20
Nr użytkownika: 76 875
Laptop: Lenovo X230i najsłabszy jaki mam, ale na baterii trzyma całą wieczność...



QUOTE(Piotreku66 @ 1-07-2020, 19:19) *
Avast poprosił o ponowne uruchomienie w celu aktualizacji bazy wirusów i już się nie uruchomił.


Mi się właśnie tak złe rzeczy z Windowsem działy albo po aktualizacjach Windowsa, a raz po aktualizacji antywirusa i firewalla. Tego się po prostu nie przewidzi i trudno temu zapobiec. Trzeba więc nauczyć się sobie radzić w takiej kryzysowej sytuacji. I starać się nic ważnego nie trzymać na dysku systemowym. Najlepiej mieć jak się da, drugi dysk w komputerze i tam trzymać dokumenty i dane.


--------------------
Forumowe trolle wraz z ich pomagierami zgłaszam natychmiast Administracji Forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
duzyy
dodano 1-07-2020, 23:31
Nr wypowiedzi: #8


Są dwie rzeczy nieskończone: Wszechświat i ludzka głupota


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 42 656
Rejestracja: 5/06/11
Nr użytkownika: 39 799



Ważne dane - backup najlepiej na dysku zewnętrznym i trzymanie ich w porządku jak i w jednym, wiadomym miejscu. Czemu? W razie problemu wiemy gdzie szukać naszych danych.

Jeśli obecne chcemy odzyskać to:

- wyciągamy dysk i przez kieszeń USB zgrywany w drugie miejsce dane
- wkładamy dysk do drugiego komputera i zgrywamy dane
- przez system na live cd czy USB zgrywamy dane na inny bezpieczny dysk

To moje opcje. Tak postępowałem gdy bawiłem się w serwisowanie.


--------------------
Lenovo G580 (upgrade i5 3gen i ssd:) )
HP Elitebook 840 G3
HP Gaming Pavilion 15-CX0073NW
Lenovo y540-17IRH (upgrade 16GB, ssd 500GB :) )
PS4 PRO 1TB SSD :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Piotreku66
dodano 2-07-2020, 3:55
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 1/07/20
Nr użytkownika: 77 189



Dzięki za pomoc. Czyli na chłopski rozum, mam rozumieć że wystarczy wyjąć dysk z laptopa i podłączyć go jako zewnętrzny do innego i bez problemu dostanę się do wszystkich danych jakie się tam znajdują?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
duzyy
dodano 2-07-2020, 6:59
Nr wypowiedzi: #10


Są dwie rzeczy nieskończone: Wszechświat i ludzka głupota


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 42 656
Rejestracja: 5/06/11
Nr użytkownika: 39 799



Tak. Dokładnie tak.


--------------------
Lenovo G580 (upgrade i5 3gen i ssd:) )
HP Elitebook 840 G3
HP Gaming Pavilion 15-CX0073NW
Lenovo y540-17IRH (upgrade 16GB, ssd 500GB :) )
PS4 PRO 1TB SSD :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mayugo
dodano 2-07-2020, 20:06
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 687
Rejestracja: 31/07/08
Nr użytkownika: 12 187
Laptop: T450s



Pozostaje jakiś (pewnie niewielki ale jednak) procent na problemy z dyskiem. Wciąż niewiele wiemy. Jaki to laptop (coś więcej niż "Asus"), jaki to dysk? I co na nim robił Windows 7 w 2020 roku...


--------------------
Lenovo ThinkPad T450s - 14" FHD IPS|i5-5200U|940M DDR3 + Optimus|20 GB DDR3 (4+16)|256 GB Samsung 850 Pro|WWAN|Power Bridge

LG P310 - 13,3 LED|P8400|9600GT gddr3|4 GB ddr3|250 GB Samsung SSD - wciąż działa
wcześniej kilka lat z Acerem Aspire 3023 - 15,4|sempron 3000+|x700|512|80
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 2-07-2020, 21:01
Nr wypowiedzi: #12


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 879
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



QUOTE(mayugo @ 2-07-2020, 20:06) *
I co na nim robił Windows 7 w 2020 roku...

Pewnie to samo co i u mnie win 7 na czterech laptopach w obecnym roku
Lubi win 7 to niech ma i nie ma potrzeby wytykac mu tego

To tyle w sprawie systemu który nijak się ma do opisanego problemu


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W

I jeszcze trzy inne modele

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 2-07-2020, 21:01
Nr wypowiedzi: #13


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 879
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



QUOTE(mayugo @ 2-07-2020, 20:06) *
I co na nim robił Windows 7 w 2020 roku...

Pewnie to samo co i u mnie win 7 na czterech laptopach w obecnym roku
Lubi win 7 to niech ma i nie ma potrzeby wytykac mu tego

To tyle w sprawie systemu który nijak się ma do opisanego problemu


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W

I jeszcze trzy inne modele

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mayugo
dodano 2-07-2020, 22:47
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 687
Rejestracja: 31/07/08
Nr użytkownika: 12 187
Laptop: T450s



Nadal nie wiemy jaki to sprzęt i czy problem jest hard czy soft. Więc ja nie będę tak kategoryczny i nie stwierdzę, że coś nijak się ma (lub ma się na 100%) do sytuacji.


--------------------
Lenovo ThinkPad T450s - 14" FHD IPS|i5-5200U|940M DDR3 + Optimus|20 GB DDR3 (4+16)|256 GB Samsung 850 Pro|WWAN|Power Bridge

LG P310 - 13,3 LED|P8400|9600GT gddr3|4 GB ddr3|250 GB Samsung SSD - wciąż działa
wcześniej kilka lat z Acerem Aspire 3023 - 15,4|sempron 3000+|x700|512|80
Go to the top of the page
 
+Quote Post
duzyy
dodano 3-07-2020, 0:20
Nr wypowiedzi: #15


Są dwie rzeczy nieskończone: Wszechświat i ludzka głupota


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 42 656
Rejestracja: 5/06/11
Nr użytkownika: 39 799



QUOTE(mayugo @ 2-07-2020, 23:47) *
Nadal nie wiemy jaki to sprzęt i czy problem jest hard czy soft. Więc ja nie będę tak kategoryczny i nie stwierdzę, że coś nijak się ma (lub ma się na 100%) do sytuacji.


Dlatego trzeba wyjąc te szklane kule i snuć wizje biggrin.gif


--------------------
Lenovo G580 (upgrade i5 3gen i ssd:) )
HP Elitebook 840 G3
HP Gaming Pavilion 15-CX0073NW
Lenovo y540-17IRH (upgrade 16GB, ssd 500GB :) )
PS4 PRO 1TB SSD :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 3-07-2020, 0:46
Nr wypowiedzi: #16


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 879
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



Czy to win7 czy win10 itp może wystąpić problem z bootowaniem
Można próbować naprawić rozruch systemu ale ja bym najpierw zrobił kopię najważniejszych plików, sprawdził sam dysk i na początek pobawił się naprawą rozruchu
W ostateczności jeśli dysk jest ok stawianie systemu od nowa

Warto np raz na tydzień czy tam miesiąc robić kopię/obraz przyrostowy całego dysku W razie problemów w kilka minut masz sprawny system z dnia ostatniej kopii


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W

I jeszcze trzy inne modele

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pawo
dodano 3-07-2020, 10:46
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 518
Rejestracja: 6/01/18
Z: Świętokrzyskie
Nr użytkownika: 72 886
Laptop: GT72 6QE i7-6700HQ/16GB 2666/HD530/970 Pro 512GB/2TB HDD



Najgorsze jest to że serwisy i ludzie instalując system formatują tylko dysk - to tyle co nic.
Ja dyski od kilku lat zawsze zeruje przed instalacją systemu bo wtedy jak ma mi się dysk rozjechać to tak będzie a jeśli podczas zerowania nic się nie stało i SMART czysty to mam pewność że będzie ok. Po zerowaniu jeszcze sprawdzam powierzchnie dysku. Czasu długo schodzi ale dla mnie ważne że ma to działać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 13-08-2020 - 12:49