IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Jak wyłączyc Hybrid Power Medion x7826/zasilacz
Cherbi
dodano 28-07-2020, 12:56
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 109
Rejestracja: 14/10/17
Nr użytkownika: 72 146



Witam
Mam pytania:

1. Jak wylaczyc hybrid power w Medion erazer x7826?
W biosie nie ma takiej opcji
Nie mam odblokowanego biosu
Wersja biosu E1763IEM.05T
EC 1763EM71.515
Windows 7
screeny biosu https://drive.google.com/drive/folders/14Nr...252?usp=sharing

2. Czy da sie w domowych warunkach sprawdzic zasilacz np miernikiem cyfrowym (multimetr) lub innym urzadzeniem
W teori bez obciazenia przez koncowke ktora podlaczamy do laptopa rozebrac zasilacz/ obciazyc laptop i sprawdzic pomiar na stykach wyjsciowych????
Zasilacz HP 230w HP HSTNN-LA12

3. Jezli wylaczymy hybrid power a zasilacz nie daje rady to czy laptop nie bedzie sie wylaczal?

i7 4700/gtx980m/8gb ram/
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mullrof
dodano 28-07-2020, 13:17
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 4 331
Rejestracja: 15/12/11
Nr użytkownika: 45 204
Laptop: Brak prywatnego



mi się nie udało tego wyłączyć. a trochę kombinowałem.

Andrzej kiedyś twierdził, że coś tam trzeba zrobić ale nie mówił jak.

Mi się wydaje, że to jest mechaniczny feature płyty głównej a nie jakieś ustawienie.


--------------------
Praca: Dell Precision 7520: CPU: i7-7820HQ, GPU: NVIDIA Quadro M1200 4GB, RAM: 8GB DDR4 2400MHz, SSD: NVMe 256GB, HDD: 1TB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 28-07-2020, 13:38
Nr wypowiedzi: #3


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 872
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



Pisałem jak to trzeba zrobić
Trzeba odblokować bios i tam wyłączyć hybrida

Nie pamiętam który ale któryś program od msi włączał ponownie tą funkcję w zależności co się tam ustawiło
Tak że ja pomimo wyłączenia tego w biosie usunąłem któryś bajer od msi

Co do zasilacza to będzie cyklicznie przełączal na baterie i z powrotem na zasilacz jeśli będzie za słaby
Wyjmij baterie i obciąż laptopa
Przy słabym zasilaczu laptop się wyłączy i tyle w temacie


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W

I jeszcze trzy inne modele

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cherbi
dodano 28-07-2020, 13:56
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 109
Rejestracja: 14/10/17
Nr użytkownika: 72 146



Dasz rade mi zmodyfikowac bios zeby wylaczyc hybrid power?
Ewentualnie potem moge wgrac oryginaly?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 28-07-2020, 14:10
Nr wypowiedzi: #5


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 872
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



Możesz podesłać bios tylko 4gen nie wiem czemu ale nie tak łatwo wgrać (w porównaniu do starszych wersji) Tu niech Ci inni pomagają bo mnie wygodniej bylo to załatwić programatorem

QUOTE(Cherbi @ 28-07-2020, 13:56) *
Ewentualnie potem moge wgrac oryginaly?

Jak masz programator to na pewno Ponoć pod dosem też sie uda ala ja tego nie praktykowałem


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W

I jeszcze trzy inne modele

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cherbi
dodano 28-07-2020, 14:59
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 109
Rejestracja: 14/10/17
Nr użytkownika: 72 146



AMIBCP.exe a tym programem przestawic funkcje na user i wgrac z pod windowsa afuwinx64.
Z poziomu windowsa tez zrobilem kopie aktualnego biosu.
Czy nie probowac bo jest duza szansa na uwalenie biosa??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mullrof
dodano 28-07-2020, 16:37
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 4 331
Rejestracja: 15/12/11
Nr użytkownika: 45 204
Laptop: Brak prywatnego



tak, tam było w biosie coś do wyłączenia ale to i tak rozładowywało baterię.

no ale ciężko mi już teraz o tym mówić.
już niedługo nowe MSI


--------------------
Praca: Dell Precision 7520: CPU: i7-7820HQ, GPU: NVIDIA Quadro M1200 4GB, RAM: 8GB DDR4 2400MHz, SSD: NVMe 256GB, HDD: 1TB
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 28-07-2020, 17:30
Nr wypowiedzi: #8


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 872
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



QUOTE(Mullrof @ 28-07-2020, 16:37) *
tak, tam było w biosie coś do wyłączenia ale to i tak rozładowywało baterię.

To z tego co pamiętam chyba tylko u ciebie bo inni byli zadowoleni

Autor chce wyłączyć to niech wyłącza Nie pamiętam aby pisał o drenowaniu baterii (chyba że przeoczyłem)

QUOTE(Cherbi @ 28-07-2020, 14:59) *
Czy nie probowac bo jest duza szansa na uwalenie biosa??

Zawsze może pójść coś nie tak ale to normalne Najwyżej ktoś programatorem później wgra i tyle wink.gif


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W

I jeszcze trzy inne modele

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cherbi
dodano 28-07-2020, 18:03
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 109
Rejestracja: 14/10/17
Nr użytkownika: 72 146



A wlasnie z bateri pobiera prad pod duzym obciazeniem poniewaz hybrid power sie odpala.
Czy mimo wylaczenia hybrid power przez program dragon gaming center moze go aktywowac?

Zrobilem botowalnego pena rufus'em pod freedossa tylko nie moge zbotowac pena bo mi go nie wykrywa wogole w menu szybkiego rozruchu jest tylko dysk/naped dvd [ustawiony boot=legacy]
pena wykrywa w biosie ale po ustawieniu go jako pierwszy po zapisaniu ustawien dysk ssd jest dalej jako pierwszy.
Zmienialem w biosie wlasciwosc pendrive na dysk/stacje/iinne opcje ktore tam byly ale to tez nie przynioslo zadnego efektu
[sprawdzalem na stacjonarnym i dziala]

Podobnie z dyskami mam podlaczony drugi dysk to na ktorym mam windowsa jezeli chce przelaczyc kolejnosc botowania z hd na ssd czy pendrive to po zapisaniu i ponownym uruchomieniu dalej ssd ma kolejnosc jedyne co pomaga to odlaczenie jednego z dyskow
odpalenie lapka i wtedy ten co siedzi ma pierszenstwo
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 28-07-2020, 19:37
Nr wypowiedzi: #10


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 872
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



QUOTE
Czy mimo wylaczenia hybrid power przez program dragon gaming center moze go aktywowac?

Właśnie to chyba ten program włącza hybrida i chyba jego musiałem się pozbyć


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W

I jeszcze trzy inne modele

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cherbi
dodano 29-07-2020, 1:24
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 109
Rejestracja: 14/10/17
Nr użytkownika: 72 146



Usune go i zobacze jak sprawa sie ma bo bez bateri wylacza mi sie po 40-50minutach na pelnym obciazeniu przez occt power stress cpu/gpu.
Czy sytem center menager(SCM od MSI Gt70) ma wplyw na hybrid power?
Modowanie biosa przez AMIBCP.exe jest bezpieczne ?
Mianowicie zmienie opcje dostepu z default na user.

Pokombinowalem i juz wiem jak zrobic zeby mozna botowac z pendriva
1. Przy podlaczonym pendriv'ie wchodzimy do biosu w zakladce "boot" sekcja "bios mode" zmieniamy z " legacyna UEFI lub UEFI/CSM " zapisujemy i wychodzimy.
2. Potem znowu wchodzimy w bios i zmieniamy w zakladce "boot" na "legacy i juz domyslnie powinien byc ustawiony pendrive jako pierwsze zrodlo rozruchu,[ jezeli nie patrz punkt 3].
3. Jezeli nie pokaze nam sie zadne zrodlo po przelaczeniu na LEGACY takie jak hd/ssd/pendrive zapisujemy zmiany i wychodzimy.
4. Wchodzimy do biosu i teraz powinnie byc juz pendraive jako glowne zrodlo rozruchu mozemy wyjsc i powinno startowac z pendriva tak przynajmniej jest u mnie takim sposobem mozna zmusic moj bios zeby botowal z pendriva.
Umozliwia to wejsc do dosu czy instalowanie z botowalnego pendrive: windowsa/linuxa/biosu/komend doss i innych programow uruchamianych z botowalnego pendriva

Wyglada na pokretna metode ale u mnie dziala moze komus sie przyda smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 29-07-2020, 9:50
Nr wypowiedzi: #12


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 872
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



Jeśli laptop na pewno sprawny to wychodzi że zasilacz nie daje rady na dłuższą metę Obstawiam przegrzanie jego i awaryjne wyłączenie

Tylko żadna gra tak nie obciąża przez cały czas więc z normalnych warunkach nie wyłączył by się

Ja w 230W wyciągnąłem 260W przez kilkanaście minut Więcej już nie dawał rady

Z obecnego 330W wyciągnąłem 450W tylko poza laptopem ale to już była przesada bo nawet przewody zrobiły się miękkie 😉


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W

I jeszcze trzy inne modele

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cherbi
dodano 29-07-2020, 14:31
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 109
Rejestracja: 14/10/17
Nr użytkownika: 72 146



Przez ktory program lepiej wgrac modowany bios afuwinx64/afuwinguix64 z poziomu windowsa czy lepiej z pod dossa czy jakis inny program[mam windows7]?

Zrobilem backup obecnego biosu i modowalem go przez AMIBCP przestawilem funkcjez default na user w zakladce main>hiden function> zmienilem na endable

Ktore komendy dodac/wpisac do flashowania? Mam takie i cos nie trybi [afuwinx64 x7826mod.rom /p /b /n /r /shutdown ] z poziomu windowsa.
Tak szybko miga ze musialem nagrac zeby zobaczyc kod bledu 4- error rom file romid is not compatibile with existing bios romid.


Czy jakies inne programy sa potrzebne zeby wgrac modowany bios??
Zrobilem to poprawnie?
Mozna wgrywac ta sama wersje jak mam .05T na .05T modowany?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 29-07-2020, 15:44
Nr wypowiedzi: #14


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 872
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



Właśnie o takich kaprysach kiedyś pisałem przy 4gen
Czasami bez problemu uda się pod win7 ale najczęściej mignie okno z wierszem poleceń tak że nie zdążysz przeczytać i tyle
Ponoć pod Dosem idzie gładko ale nigdy tego nie robiłem
Pawo więcej wie o tym to do niego napisz

Jeśli chodzi o program to używałem fptw64

A w pliku .bat polecenie - fptw64 -f 51A.rom -bios


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W

I jeszcze trzy inne modele

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cherbi
dodano 29-07-2020, 15:45
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 109
Rejestracja: 14/10/17
Nr użytkownika: 72 146



Dodanie /x -pomjanie sprawdzania id biosu w komendzie moze byc pomocne??
Jak powinna wgladac ta komenda? [afuwinx64 x7826mod.rom /p /b /n /r /x /shutdown ]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cherbi
dodano 29-07-2020, 22:48
Nr wypowiedzi: #16





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 109
Rejestracja: 14/10/17
Nr użytkownika: 72 146



Nawet przy probie wgrywania oryginalnego biosu nowszej wersji wyskakuje 18 unable to start secure flash session pod dosem tez.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 29-07-2020, 22:55
Nr wypowiedzi: #17


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 872
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



No to programator jak już wspomniałem wcześniej


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W

I jeszcze trzy inne modele

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cherbi
dodano 29-07-2020, 23:23
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 109
Rejestracja: 14/10/17
Nr użytkownika: 72 146



Jezeli pokazuje sie ten kod bledu to znaczy ze co bios jest zabezpieczony czy jak?
Bo ec udalo mi sie zaktualizowac a biosu nie moge
Moze robie cos zle jakie dokladnie programy/sterowniki/pliki sa potrzebne?
Tu mam pliki bios i ec oryginalne ze strony producenta
https://drive.google.com/drive/folders/1G-M...1g1?usp=sharing
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cherbi
dodano 30-07-2020, 12:30
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 109
Rejestracja: 14/10/17
Nr użytkownika: 72 146



Wielkie podziekowania dla wszystkich zainteresowanych tematem.
Szczegolnie dla "Pawo" za odblokowanie biosu i wytlumaczenie wszystkiego lopatologicznie biggrin.gif

Zeby nie bylo ze sam otrzymal pomoc a wiedza sie nie podzieli:
1 Robimy bootowalnego pendriva rufus'em pod freedoss
2 Wrzucamy rozpakowane pliki do glownego katalogu folderu na pendrive https://drive.google.com/drive/folders/1CnV...ciV?usp=sharing
3 Uruchamiamy ponownie komputer Bootujemy z pendriva u mnie wciskajac F10 po tym jak komputer zacznie sie uruchamiac czyli czany ekran biggrin.gif
Wybieramy naszego pendrive i enter wybieramy uklad klawiatury potem wpisujemy update.bat <klik enter> po zakonczeniu flasha ctrl+alt+del
4. Wchodzimy do biosu i ustawiamy kolejnosc botowania dyskow (w zaleznosci od potrzeb ustawiamy boot mode na legacy lub uefi)
[jezeli mamy naprawde stary bios tak jak ja i nie mozecie ruszyc z pendriva bo pendriva nie pokazuje sie w menu szybkiego rozruchu a przelaczenie w biosie zeby pendrive byl glownym zrodlem
mozecie uzyc tej metody ktora opisalem wyzej
QUOTE
Pokombinowalem i juz wiem jak zrobic zeby mozna botowac z pendriva
1. Przy podlaczonym pendriv'ie wchodzimy do biosu w zakladce "boot" sekcja "bios mode" zmieniamy z " legacyna UEFI lub UEFI/CSM " zapisujemy i wychodzimy.
2. Potem znowu wchodzimy w bios i zmieniamy w zakladce "boot" na "legacy i juz domyslnie powinien byc ustawiony pendrive jako pierwsze zrodlo rozruchu,[ jezeli nie patrz punkt 3].
3. Jezeli nie pokaze nam sie zadne zrodlo po przelaczeniu na LEGACY takie jak hd/ssd/pendrive zapisujemy zmiany i wychodzimy.
4. Wchodzimy do biosu i teraz powinnie byc juz pendraive jako glowne zrodlo rozruchu mozemy wyjsc i powinno startowac z pendriva tak przynajmniej jest u mnie takim sposobem mozna zmusic moj bios zeby botowal z pendriva.
Umozliwia to wejsc do dosu czy instalowanie z botowalnego pendrive: windowsa/linuxa/biosu/komend doss i innych programow uruchamianych z botowalnego pendriva


Autorem modowanego biosa jest "Pawo" jemu naleza sie podziekowanie za wiedze i checi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andrzejz78
dodano 30-07-2020, 13:01
Nr wypowiedzi: #20


majsterkowicz


Grupa: Moderator
Wypowiedzi: 8 872
Rejestracja: 13/11/13
Z: lubelskie
Nr użytkownika: 58 017
Laptop: MSI GT72S



Bios biosem ale napisz co wyszło z wyłączeniem hybrid power


--------------------
MSI GT72S | i7 6820HK | Intel HD 530 | 16GB 2666MHz | 250GB 960 Evo + SSD 1TB | 17" AUO 4K 100% Adobe | Zasilator 330W

I jeszcze trzy inne modele

Nie pomagam indywidualnie na PW Od tego jest forum
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 5-08-2020 - 6:59