IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

6 Strony: V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
Test/Recenzja TOSHIBA A100-847
energhizer
nadaj 27-01-2007, 4:55
Nr wypowiedzi: #1

epny

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 978
Z: Wroc?aw
Nr użytkownika: 521

Mam nadziej?, ze recenzja oka?e sie pomocna:-)

Z chwil? rozpocz?cia studiow na Politechnice Wroc?awskiej postanowi?em kupi? laptopa. Kwota, jak? dysponowa?em, to 5000 z?. Komputer mia? umo?liwi? korzystanie z uczelnianej sieci Wi-Fi, jak rownie? sau?y? do grania. Na poczatku okre?li?em, jakie elementy konfiguracji sa dla mnie istotne. Wiedzia?em, ze procesora ani karty graficznej nie wymieni?, stad musia?y by? to komponenty z wy?szej po?ki. Wybor pad? na jednostk? centraln? Intela, gdy? platforma Centrino uwa?ana jest za lepiej dopracowan? niz AMD. Obsauga instrukcji 64-bitowych mia?a zapewni? korzystanie z przysz?o?ciowych aplikacji. Odno?nie karty graficznej mialem zle wspomnienia ze wspo?pracy z ATI, wiec od poczatku szuka?em karty NVIDII. Dysk i pami?? RAM by?y spraw? drugorz?dn?, gdy? sa wymienne, wiec zawsze mozna je dokupi?. Dodam, ze by?em "zielony jak trawa" w temacie laptopow. Postanowi?em rozejrze? sie po uczelni i popatrze?, jakie marki sa popularne w?rod kolegow. Przewa?a?y: Asus, Acer, HP i oczywi?cie Toshiba. Szybko okaza?o sie, ze ci??ko znalezc laptop, ktory spe?nia?by moje za?o?enia. Je?li juz nawet taki znalaz?em, to kosztowa? on 7000z? (HP, Asus). Od niechcenia rzuci?em okiem na ofert? laptopow Toshiby i znalaz?em to, czego szuka?em! Toshiba A100-847 - procesor taki jak trzeba, karta graficzna te? i najwa?niejsze, cena... 4750z?! Przejd?my, wiec do opisu mojego nowego "towarzysza".

Procesor Intel Core 2 Duo T7200 2000 MHz 4 MB L2 Cache, 667 MHz FSB
Chipset: Intel i945PM
Karta graficzna: NVIDIA GeForce Go7600 256 MB DDR2 (w?asnej pami?ci)
taktowanie GPU 450 MHz MEM 350@450 MHz (700 MHz DDR)

Matryca: 15,4 cali 16:10, 1280x800 pikseli, TruBrite WXGA TFT, refleksuj?ca: tak

RAM: 512 MB DDR2 PC4300 SDRAM, maks. 4096 MB
HDD: 100 GB 5400 obr. HTS541010G9SA00 (HITACHI)
Karta d?wi?kowa: Realtek HD Audio

Interfejsy: ExpressCard, PCMCIA TypII, IEEE1394 Firewire, wej?cie
mikrofonowe, wyj?cie sauchawkowe, 4x USB 2.0, S-Video out, VGA-out, LAN, modem

LAN: Wireless LAN 802.11 a/b/g, 10/100 Base-TX LAN, modem 56K V.90, Bluetooth
Nagrywarka DVD: DVD +/-R (DL) Matshita UJ-841S

Wymiary i waga: 37x360x267 WxSxD 2500+300 g

Akumulator: litowo-jonowy 4000 mAh 10.8V

Cena: ok. 5000 PLN

Inne: czytnik kart 5w1, czytnik linii papilarnych, glosniki Harman/Kardon,
wy??cznik WLAN, Kensington Lock, sauchanie muzyki i ogl?danie filmow bez w??czania Windows

WYPOSA?ENIE: zasilacz 115V-230V 90W, p?yty z oprogramowaniem.
OPROGRAMOWANIE Windows XP Home, Norton Internet Security 2006, Express Media Player, pakiet do zarz?dzania energi? i podzespo?ami takimi jak czytnik linii papilarnych. Wszystko jest razem jako Recovery Disc.

OBUDOWA
Nie bede sie rozpisywa? na temat wygl?du laptopa. Jest to kwestia gustu, wygl?d identyczny jak w modelu A100-979(test na notebookcheck.pl) wiec mozna samemu oceni?, czy takie zestawienie kolorow nam odpowiada.

Obudowa jest cz?sto spotykana w innych modelach i mozna j? uzna? za udan?. Wszystkie z??cza rozmieszczone sa logicznie. Mozna mie? zastrze?enia do USB po prawej stronie. Kiedy korzystamy z pendrive'a i pracujemy myszk?, troche brakuje miejsca. Zawsze jednak mozna pod??czy? pendrive'a do portu USB umieszczonego z ty?u obudowy. Poza tym wszystko jest na swoim miejscu - ?adnych niespodzianek.

System rygluj?cy ekran jest ?atwy w obsaudze, a jednocze?nie pewny. Pewn? niedogodno?ci? moze by? lekko uginaj?ca sie na ?rodku klawiatura. Ca?o?? jest dobrze spasowana brak skrzypienia czy trzaskow. Komputer mozna bez obaw trzyma? w r?kach i spokojnie wk?ada? do plecaka czy torby bez ryzyka, ze co? sie z?amie. Na spodzie obudowy zamontowane sa gumowe podk?adki, zapobiegaj?ce przesuwaniu sie komputera.

Mocowanie ekranu jest stabilne, nie ko?ysze sie on niepotrzebnie. R?ce wygodnie opieraj? sie na obudowie za spraw? zaokr?glonego frontu, dzieki czemu nie bol? nadgarstki.

EKRAN

Posiada dobre k?ty widzenia, jego jasno?? jest odpowiednia. Jest ca?kowicie czytelny nawet przy minimalnej jasno?ci, co pozwala znacznie wyd?u?y? czas pracy na baterii. Nie m?czy wzroku nawet po kilku godzinach grania. Gra sie i ogl?da filmy bardzo przyjemnie.

OSI?GI

Na wst?pie napisz?, i? gram g?ownie w wy?cigi stad wi?kszo?? testow dotyczy? bedzie serii Need For Speed (Underground 1, 2; Most Wanted, Carbon). Pojawi sie rownie? FarCry. sadz? jednak, ze ka?dy widzia? przynajmniej jeden z tych tytu?ow, wiec bedzie mia? porownanie. Dodam, ze wyniki w grach bardziej do mnie przemawiaj? niz jakie? tam punkty, stad uwa?am je za bardziej miarodajne. Testy przeprowadzane by?y przy nast?puj?cych parametrach:
- oryginalne sterowniki,
- pe?ne taktowanie procesora 2x2GHz,
- wydajno?? karty graficznej (Performance)
- wy??czona synchronizacja pionowa (VSync), aby nie ogranicza?a wy?wietlania do 60kl/s
- konfiguracja gier podana jest osobno dla kazdej
- ilo?? klatek/sekund? mierzona programem Fraps(?rednia)
- rozdzielczo?? ekranu 1024x768

Wyniki oznaczone *xxxx* to wyniki po ustawieniu taktowania pami?ci 350@450MHZ. Sk?oni?o mnie do tego oznaczenie DDR2 wed?ug niego pami?ci maja czas dost?pu 2.2ns czyli powinny jak sie sausznie okaza?o pracowa? stabilnie przy 450MHz. Nie bior? odpowiedzialno?ci za wszelkie nieudane proby.

Oto wyniki benchmarkow i testow
3Dmark 01 20830 *22702* (+9%)
3Dmark 03 zg?asza? b??d...
3Dmark 05 3496 *4046* (+16%)
3Dmark 06 2211 *2453*(+11%)

Aquamark 3 61402 *66258*(+8%)
PC Mark 04 6571
PC Mark 05 4718
NFS Underground FULL DETAL+MOTION BLUR 84fps *91fps*
(wy??czenie Motion Blur+10fps)

NFS Underground 2 ?
NFS Most Wanted ?
NFS Carbon ?
Far Cry Detale: Wysokie 71fps *81fps*
HD Tune min 21MB/s max 42,1MB/s ?rednio 33,4MB/s czas dost?pu 17,4ms

Komentarz: Podkr?cenie karty graficznej pozwala zbli?y? sie wydajnosci? do GF7700 ca?kowicie za darmo. Nale?y jednak pami?ta?, ze ta druga zamiast 8/5 jednostek teksturuj?cych (GF7600) ma ich odpowiednio 12/5 (GF7700).
W celu zwi?kszenia wydajnosci moim zdaniem korzystne bedzie dokupienie pami?ci taktowanej 667 MHz, co pozwoli na synchroniczn? prac? z procesorem, gdy? on takze jest taktowany zegarem 667 MHz. Dodatkowo pami?? bedzie pracowa?a w trybie Dual Channel, co powoduje wzrost wydajnosci o 10-15%. Razem mozna, wiec zyska? nawet 25% (orientacyjnie).Nale?y przy tym pami?ta?, ze sama czestotliwosc pami?ci 667 MHz to nie wszystko! Istotne sa takze parametry samej pami?ci, tzn. tzw. CL (Cycle Latency). Najcz??ciej spotykane sa modu?y z CL=5, warto jednak do?o?y? troche i poszuka? tych z opo?nieniem CL=4. sa dostepne jeszcze lepsze CL=3 pewnej firmy, ale nie bede robi? reklamy...

Osi?gi dysku sa bardzo dobre na co warto zwroci? uwag?. Nie ma problemow z czekaniem na odczyt danych. Transfer na poziomie 30-35 MB/s zapewnia spokojne konwertowanie filmow.

WP?YW NA OTOCZENIE

Ha?as
Mimo ci?g?ej pracy wentylatora, nie saycha? wcale, ze laptop dziala. Drugi bieg wiatraka w??cza sie tylko przy d?ugotrwa?ej pracy na pe?nym taktowaniu 2x2 GHz. Nawet wtedy jest jednak ca?kowicie zno?ny. Zdarza sie to rzadko, bowiem do grania wystarcza taktowanie 2x1,5 GHz. G?o?niej robi sie przy u?ywaniu nap?du DVD, ale tylko przez okres jego pracy, czyli maksymalnie 10 minut. Pisanie na klawiaturze jest bezg?o?ne za spraw? bardzo mi?kko osadzonych klawiszy.

Ciep?o
Podczas normalnej pracy (tekst, internet) ciep?o pojawia sie tylko po prawej stronie touchpada (okolo 30stopni). Kiedy gramy d?u?sz? chwil?, cieplej robi sie przy wylocie wentylatora z lewej strony, ale to akurat zupe?nie normalne. Zjawisko to nie powoduje ?adnych nieprawid?owo?ci w pracy laptopa, ani nie utrudnia pracy na nim.

G?o?niki
Wszelki komentarz jest tu chyba zb?dny. Moim i nie tylko zdaniem Toshiba ta ma najlepsze g?o?niczki montowane w laptopach, a na pewno w tym przedziale cenowym. Umo?liwiaj? one odtwarzanie d?wi?ku w trybie SRS WOW, ktory sprawia wra?enie przestrzennego. Oczywi?cie nie polecam ich katowa? g??bokim basem. U?ywam ich do sauchania zespo?ow rockowych i do pasma przenoszonych cz?stotliwo?ci nie mozna mie? ?adnych zastrze?e?.

WYDAJNO?? AKUMULATORA
Na wyposa?eniu seryjnym znajduje sie akumulator 6-komorowy 4000 mAh 10,8 V. Przy tych parametrach moim zdaniem zapewnia przyzwoite czasy pracy. Korzystanie z internetu ko?czy sie ?rednio po 2–2,5h (zale?nie od sygna?u). Podczas pracy w edytorze tekstu sprawa wygl?da podobnie. Czas ?adowania jest krotki, bo wynosi tylko 2 godziny i 10 minut przy wy??czonym kompie. Warto napisa? w tym miejscu, ze za pomoc? programu Notebook Hardware Control mozna zmniejszy? zasilanie procesora. Tym samym zmniejsza sie pobor mocy przez procesor i wydzielane przez niego ciep?o. W moim przypadku daje to oszcz?dno?? na poziomie ?rednio 10% wzgl?dem normalnego zasilania. Kart? graficzna rownie? mozna troche zmusi? do oszcz?dno?ci:-) Reasumuj?c, my?l?, ze wynik rz?du 3 godzin bez Wi-Fi jest w zasi?gu, ale nic nie obiecuj?. Warto doda?, ze laptop moze pracowa? na zasilaniu sieciowym bez w?o?onego akumulatora. Sam korzystam z tego, aby nie skraca? ?ywotno?ci baterii. Kiedy gramy, korzystaj?c z zasilania sieciowego, a akumulator znajduje sie w ?rodku, nie?le go podgrzewamy. To z kolei przek?ada sie na skrocenie czasu jego ?ycia. Z tego wzgl?du nie jestem w stanie poda? czasu pracy na baterii podczas gry. Istnieje mo?liwo?? dokupienia 12-komorowego akumulatora 8800 mAh - zainteresowanym nie musz? nic wiecej pisa?;-)

INNE
Zebra?em tu informacje ktore ci??ko przyporz?dkowa?.
1. Czu?o?? touchpada jest bardzo dobra. Tabliczka reaguje poprawnie i nie trzeba powtarza? kilkakrotnie operacji przesuwania kursora.
2. Czytnik linii papilarnych rownie? dziala za pierwszym razem, jesli oczywi?cie jeste?my uprawnion? osob?:-) Nie daje sie oszuka?.
3. Regulacja g?o?no?ci z przodu obudowy pozwala gra? swobodnie, a kiedy robi sie za g?o?no, przyciszy? d?wi?k bez wy??czania aplikacji.
4. Touchpad mozna bardzo szybko wy??czy? (Fn+F9) i nie bedzie przeszkadza? w graniu.
5. Wyj?cie na sauchawki z przodu obudowy powoduje, ze kabelek nie pl?ta sie mi?dzy r?kami i nie przeszkadza w pisaniu na klawiaturze.
6. Brak jest ca?ej masy naklejek na obudowie, wiec laptop nie rzuca sie w oczy...
7. Bardzo przyjemna w pisaniu i intuicyjna klawiatura.
8. Akumulator mozna w ?atwy sposob wyjmowa?.
9. ?atwy dost?p do gniazd pami?ci, przy czym sprzedawca poinformowa? mnie, ze nie ma ?adnych plomb, wiec mozna samemu zainstalowa? dodatkowy modu?!

TIPS&TRICKS
Decyzj? o ich zastosowaniu pozostawiam U?ytkownikom. sa to moje spostrze?enia jako elektronika i posiadacza laptopa.

1. Warto zainstalowa? program Notebook Hardware Control. Program pozwala sterowa? dynamicznie cz?stotliwo?ci? w zale?no?ci od obci??enia procesora. Standardowy program Toshiba Power Saver pe?ni t? sam? funkcj?, ale z gorszym skutkiem. Dodatkowo NHC pozwala obni?y? zasilanie procesora. Moje ustawienia na zasilaczu sa nast?puj?ce (odpowiednio mno?nik i napi?cie):

6x 0,95 V
7x 0,95 V
8x 0,95 V
9x 1,05 V
10x 1,10 V
11x 1,1625 V
12x 1,1625 V(zamiast 1,2125) 8% mniejsze wydzielanie ciep?a, 5 stopni ni?sza temperatura
Podczas pracy na akumulatorze mam sta?e taktowanie 1 GHz (mno?nik x6)

Nie sa to warto?ci ostateczne. Mozna zej?? jeszcze ni?ej, ale mnie tyle wystarcza. Komputer jest oczywi?cie w pe?ni stabilny.

2. Warto doda? do rejestru plik "coolbits". Pozwala on zmniejszy?/zwi?kszy? taktowanie karty graficznej w trybie 2D oraz 3D (gry, filmy). Przegl?daj?c strony internetowe lub pracuj?c w edytorze tekstu, nie potrzebujemy taktowania na poziomie GeForce'a 4Ti 250MHZ/250MHZ. W zupe?no?ci wystarczy taktowanie na poziomie kart zintegrowanych 125MHz/125MHz. Moje ustawienia:

2D (internet, tekst, muzyka) GPU 125 MHz MEM 125 MHz
3D (filmy, gry) GPU 350 MHz MEM 450 MHz
Ustawienia dotycz? zarowno pracy na zasilaczu jak i na akumulatorze, z tym zastrze?eniem, ze na baterii nie gram.

3. Przy pracy na akumulatorze warto zmniejszy? jasno?? ekranu. Mozna w ten sposob zyska? do 30 minut za darmo. Oczywi?cie poziom, do ktorego mozna zmniejszy? jasno??, zale?y od o?wietlenia jak rownie? od predyspozycji U?ytkownika. Nale?y pami?ta?, aby nie przesadza? i nie przem?cza? oczu, bo zysk czasu pracy na baterii okupiony bedzie kupnem okularow:-)

4. Akumulator uzyskuje pe?n? sprawno?? po 3 pe?nych cyklach ?adowania i roz?adowania. Pomimo tego, co mowi sie o akumulatorach Li-Ion, nie polecam do?adowywa? baterii, ktora nie jest roz?adowana ponizej 5%. Ilo?? ?adowa? akumulatora jest ograniczona, lepiej wiec wykorzysta? je na pe?ne ?adowania niz pod?adowania.

PLUSY:
- osiagi
- cena
- mo?liwo?? BEZPIECZNEGO podkr?cenia karty graficznej
- cicha praca
- glosniki Harman/Kardon
- czytnik linii papilarnych (wzorowe dzialanie)
- mo?liwo?? kupienia 12-komorowej baterii
- mo?liwo?? sauchania muzyki bez w??czania systemu.

MINUSY
- wolny odczyt DVD-RW
- ubogie wyposa?enie dodatkowe
- lakoniczna instrukcja
- u?o?enie USB po prawej stronie przeszkadza, gdy jest w?o?ony pendrive i korzystamy z myszki

PODSUMOWANIE
Czy ten laptop ma jakie? istotne wady? Ja sie ich nie doszuka?em, dlatego go kupilem. Dla mnie to idealny laptop w tym przedziale cenowym. Dobra alternatywa wzgl?dem porownywalnych, lecz znacznie dro?szych konfiguracji innych producentow. Dzieki zastosowaniu procesora 64-bitowego nie ma obawy, ze za rok bedzie trzeba kupi? nowego laptopa, aby korzysta? z Visty. Pami?? RAM mozna rozbudowa?, gdy? jest wolne gniazdo (obsauga do 4GB RAM). Karta graficzna zapewnia wydajno?? wystarczaj?c? do grania w nowe gry, jednocze?nie posiada umiarkowany apetyt na moc. G?o?niczki powoduj?, ze nie chce sie przerywa? sauchania muzyki...
W pigu?ce: laptop o bardzo dobrych parametrach fabrycznych z mo?liwo?ci? rozbudowy w rewelacyjnej cenie. Mile widziane uwagi na forum na temat tego artyku?u.

Zdj?cia i reszt? wynikow postaram sie do??czy? nied?ugo bowiem zacz??a sie sesja;)
Pozdrawiam Mateusz Szynalski (energhizer)
Go to the top of the page

+Quote Post
Pabloz90
nadaj 27-01-2007, 12:19
Nr wypowiedzi: #2

miglanc

Wypowiedzi: 205
Z: Wodzisław Śląski
Nr użytkownika: 230
Laptop: ASUS F3JP AS053C

No, brawo energhizer. Ciekawy tekst. Dobre podsumowanie. Czekam tylko na reszt? wynikow. wink.gif

+Quote Post
tomek198609
nadaj 27-01-2007, 13:10
Nr wypowiedzi: #3

karlus

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 83
Nr użytkownika: 314

very good;]

+Quote Post
Gosc__*
nadaj 27-01-2007, 23:28
Nr wypowiedzi: #4

Gość

rewelacja...calkowicie przewazylo to o moim zakupie tego modelu:)

+Quote Post
tomek198609
nadaj 28-01-2007, 10:32
Nr wypowiedzi: #5

karlus

Wypowiedzi: 83
Nr użytkownika: 314

uzytkownicy 847 rosnijmy w sile ;]

+Quote Post
Reklama
nadaj 28-01-2007, 10:32
Nr wypowiedzi: #

.

Quote Post
Qbas77
nadaj 28-01-2007, 19:11
Nr wypowiedzi: #6

bajtel

Wypowiedzi: 43
Z: Danzig
Nr użytkownika: 445

brawwwo maestro
mam prosb-energhizer mozesz zapodac mi swoje gg
pozdrawiam

+Quote Post
energhizer
nadaj 30-01-2007, 15:29
Nr wypowiedzi: #7

epny

Przykro mi, ale jeszcze nie uruchomi?em GG ew 696-393-969

+Quote Post
Robert
nadaj 30-01-2007, 17:09
Nr wypowiedzi: #8

cielepa
*

Wypowiedzi: 27
Nr użytkownika: 150

Zg?asza sie kolejny zadowolony u?ytkownik 847 ;D

+Quote Post
el_kojote
nadaj 30-01-2007, 18:41
Nr wypowiedzi: #9

Ponboczek

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 2 406
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 506
Laptop: Toshiba X200-253

good work - ciekawy test.
co do tych USB to lewor?czni tacy jak ja bed? zadowoleni:cool:

jedno co mnie zainteresowa?o.... flmy/muzyka bez windows...
na jakiej zasadzie dziala.. jezeli kto moglby to orzyblizyc..? jakis dodatkowy scalak itp?

--------------------
TOSHIBA X200-253 - moja recenzja + fotki ;)

Philips X54 - T2300; 2GB RAM; Geforce 7400Go; 100GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/b/g, Bluetooth; 15,4"(1280x800) + Vista Bussines oddany rodzicom:)
Dell Latitude D830 - T7200; 2GB RAM; 120GB HDD; DVD-RW; WIFI a/b/g; BT; 15,4''(1680x1050) + Vista Business ; Logitech RX-1000 oddany - bardzo dobry sprzęt.
Toshiba X200-253 - T8300; 3GB RAM; Geforce M8700GT; 400GB HDD (2x200GB); DVD-RW; WIFI a/g/n; BT; 17,1''(WSXGA 1680x1050) + Vista Home Premium; X-750BF (do BF`a 2:) ) do użytku domowego.
Dell Latitude E6500 - P8700; 4GB RAM; NVidia Quadro NVS 160; 250GB HDD ; DVD-RW ; WiFI a/g/n, Bluetooth; 15,4"WUXGA+ (1920x1200) + Windows 7 Enterprise x64 + podświetlana klawiatura + modem HSDPA - nowy nabytek służbowy:)

+Quote Post
ARN
nadaj 30-01-2007, 19:54
Nr wypowiedzi: #10

karlus

Wypowiedzi: 51
Z: pod Warszawą
Nr użytkownika: 585
Laptop: VAIO FW21Z (T9400 2,53/ 4GB RAM/HDD 320GB, 7200rpm/16,4" 1920x1080/Radeon HD 3650) oraz Toshiba U400-13D

witam
czeka?em na ten tekst smile.gif
dzieki - tak w?a?nie odbieram Toshib? (ktorych mialem juz 2)
no i chyba teraz wiem, ze w najbli?szych dniach kupi? 847 albo 012
pozdrawiam

+Quote Post
pascal
nadaj 3-02-2007, 16:59
Nr wypowiedzi: #11

cielepa
*

Wypowiedzi: 14
Nr użytkownika: 613

?wietna recenzja!!! Ja rownie? chc? go kupi?!!! Moim problemem w podj?ciu ostatecznej decyzji jest matryca. Mog?by? zamie?ci? zdj?cia matrycy w ?wietle dziennym i domowym?

+Quote Post
energhizer
nadaj 3-02-2007, 17:37
Nr wypowiedzi: #12

epny

Zdj?cia nie oddaj? w pe?ni jakosci obrazu, ale pojawi? sie wkrotce. Pracowa? da sie spokojnie w pokoju przy normalnym o?wietleniu. Refleksy cho? wyst?puj? nie utrudniaj? pracy o czym mog? ?wiadczy? nie tylko moje wypowiedzi, ale innych U?ytkownikow. Na dworze nie pracowa?em z racji niskich temperatur i braku potrzeby. Matrycy nie trzeba sie obawia? zapewniam:-)

Dla innych U?ytkownikow
PS czytnik linii papilarnych zapewnia pami?? 10 skanow palcow nie ma, wiec problemu ze kiedy sie skaleczymy to nie w??czymy komputera jak niektorzy twierdz?.

+Quote Post
Sylwester Cyba
nadaj 3-02-2007, 19:57
Nr wypowiedzi: #13

Koordynator Notebookcheck.pl

Grupa: Administrator
Wypowiedzi: 6 183
Nr użytkownika: 1
Gadu: 1383975

Test w nieco zmienionej formie pojawi? sie na stronie g?ownej:
http://www.notebookcheck.pl/Toshiba-Satell...ika.2779.0.html

bedziemy jeszcze pracowa? nad lepszymi zdj?ciami.

--------------------

+Quote Post
Tomasz Cyba
nadaj 4-02-2007, 11:56
Nr wypowiedzi: #14

Naczelny Notebookcheck.pl

Grupa: Naczelny
Wypowiedzi: 10 091
Nr użytkownika: 2
Laptop: MSI VR340

No, no, no - my?l?, ze to kawa? dobrej roboty. Kiedy ogl?dam t? recenzj? na naszej stronie, rozumiem, jaka to by?aby strata, gdyby pozosta?a tylko w takiej bezbarwnej dosc formie na forum.

energhizer wysoko zawiesi? poprzeczk? dla przysz?ych testuj?cych. Nie wiem, czy nie jest to najciekawsza recenzja u?ytkownika, z jak? sie spotka?em. By?em wielce zadowolony z recenzji Aristo 1600 piora kajstofa, ale ta podoba mi sie chyba jeszcze bardziej. Chyba dlatego, ze autor odszed? od naszego schematu, wnosz?c troche ?wie?o?ci i odmienne spojrzenie na problematyk?.

No to co, Mateuszu - warto bylo? smile.gif

+Quote Post
energhizer
nadaj 4-02-2007, 14:44
Nr wypowiedzi: #15

epny

Mi?o czyta? takie saowa od Administratorow:wstyd:

Pytanie jednak skierowa?bym do Forumowiczow dla nich bowiem powsta?a ta recenzja i mam g??boka nadziej?, ze nikt czytaj?c ja przez 15minut nie uzna tego czasu za zmarnowanego. Stara?em sie pisa? j?zykiem przyst?pnym, ale jesli co? jest niezrozumia?e to najmocniej przepraszam.

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczow i jeszcze raz dzi?kuje za ciep?e saowa. Sp?dzi?em nad recenzj? ca?y tydzie? w czasie sesji, ale warto bylo!

+Quote Post
PLANET
nadaj 5-02-2007, 0:32
Nr wypowiedzi: #16

miglanc

Wypowiedzi: 157
Nr użytkownika: 175
Gadu: 939666
Laptop: Asus F3JP-AS022P, Samsung NP-NC10-KAP1PL

Witam!

BARDZO DOBRA RECENZJA! Obszerna, precyzyjna, jak najbardziej fachowa. Oby samych takich dalej, bedzie to podnosic poziom recenzji uzytkownikow "naszego" serwisu (a ja juz postaram sie nie tylko stanac na wysokosci zadania, ... ; )

Niestety, musze wetknac kij w mrowisko, moze taka juz moja rola... wink.gif

1) Istnieje przeciez mozliwosc wymiany procesora, co bardziej doswiadczeni/odwazniejsi wink.gif uzytkownicy wezma sie za taka operacje sami korzystajac ze schematow dostepnych w sieci (a chocby i z tutejszego porownania Core Duo VS Core 2 Duo - tam bylo to 'rozrysowane', mniej-wiecej). Cala reszta moze oddac sprzet do dobrego serwisu, same procesory sa latwo dostepne (czy BOXy, czy tez wersje OEM). Oczywiscie cala operacja ma sens po uplywie gwarancji (najlepiej dwuletniej, inaczej spadek cen prockow bylby za maly, a po trzech latach moze wystapic problem bariery kompatybilnosci chipsetu dostepnych prockow z aktualna plyta), bo przed czyniac to - utraci sie ja. Maly problem pozostaje potem, co zrobic z takim procesorem. Oczywiscie sprzedaz na Allegro jest mozliwa, ale wysokiej ceny nie nalezy oczekiwac (jesli docelowy procesor jest tani, to poprzedni jest przeciez duzo tanszy...). Podsumowujac - procek to nie grafika.

2) Temat bezposrednio zwiazany z powyzszym - Vista dziala bardzo dobrze i na T5600, nie przeszkadza tu w zadnym stopniu 2 MB cache, bo zegar to juz zupelnie jest nieodczuwalny. To tak gwoli scisclosci, zeby podsumowac jedna kwestie z podsumowania recenzji ; )

3) Moim skromnym zdaniem, po ostatnich doswiadczeniach, ATI rozni sie od NVidii... nazwa biggrin.gif Powiem szczerze - kiedys bylem wyraznym sympatykiem NVidii i palalem ograniczona, ale jednak - antypatia do ATI. Kupienie Asi zdecydowanie poprawilo ocene ATI w moich oczach - dalej delikatnie faworyzuje NVidie, ale tylko w komputerach stacjonarnych. Po prostu, w tej chwili wole lepszy stosunek mocy do ceny i tyle (aktualnie w PieCach - mimo wszystko - 8800 GTX, za rok przyjdzie kupic takiego zapewne).

4) Potrafie zrozumiec, ze kiedy szukales lapka, znalazles porownywalna konfiguracje HP w cenie ~7000. Ale w Asusie ??? Zastanow sie jeszcze raz, czy to nie jakas pomylka, chyba, ze mowisz o jakims w skorze albo innym Lambo biggrin.gif Bo Asusy maja jednak, podobnie jak Toshiba, bardzo dobry stosunek ceny do mocy. Albo tez - nie byla to podobna konfiguracja (procek T7200, owszem, ale juz grafika 7600 to z czterech kart z tej polki (7600/X1600/X1700/7700 - tak mniej wiecej wyglada poziom mocy, idac w gore) jest jednak najslabsza, choc w minimalnym stopniu do X1600 (pol oczka co najwyzej, chyba, ze mowimy o pewnych konkretnych tytulach) i "jedynie" 512 RAMu i to 533 (zwaz Asus daje 667 standardowo)). Bardziej prawdopodobna cena bylaby na poziomie 5000-5500. Na pewno nie 7000, to jest ewidentna pomylka.

5) Piszac o akumulatorze nie zapomnij tylko dopisac, ze (niestety) kosztuje on ponad 650 zl (okolo 700 ; 750 max, hopefully) i (takze niestety) nie jest prawie nigdzie dostepny - pisze do mnie troche osob, a czesc z nich powiedziala to wprost - nie ma go nigdzie w sklepach! Dostepnosc = 0. Przyjdzie wiec poczekac na niego pare tygodni... albo miesiecy (byly ponoc takie przypadki, sprzedawcy opowiadaja : o). Jak bardzo jest to szokujace, kupujesz taka baterie i niestety trzeba sie ubezpieczyc na to, ze bedzie sie z nia pracowac przez dluzszy czas (o ile nie bardzo dlugi), dopoki nie szarpnie sie na te 3/4 tysiaca na nowa baterie... troche drogie akcesorium, jesli mam byc szczery. Nie twierdze, ze kazdy lapek powinien miec rozszerzona baterie i trzymac max 5 h (patrz F3JP), bo takie sa relatywnie BARDZO rzadkie (szczegolnie z dobrymi spekami - albo cena jest na poziomie Sony VAIO i wtedy sa to "smutne spodnie") ale powinien IMHO z oszczedzaniem energii + sciemniona, ale nie CALKOWICIE (co najwyzej na 1/3-1/2) matryca trzymac okolo 3,5 h max, 3 h w miare komfortowo. A niestety tutaj tej swobody nie ma, dostaje sie 2,5 h pracy max, 2,25 h przecietnie : / Co do tematu grania nawiaze w ktoryms z kolejnych punktow.

6) Kwestia naklejek - to, co napisales, jest troche nielogiczne - sam lapek rzuca sie w oczy jako tako, chocby ze wzgledu na rozmiar. Jesli natomiast chodzi Ci o "krzykliwosc" designu poprzez dodanie naklejek, to zapewniam, ze u 99 % (jak nie wiecej ; ) producentow zapewne mozna je zdjac bez szwanku dla sprzetu smile.gif

7) W sporej czesci laptopow nie ma problemu z dostaniem sie do obydwu gniazd pamieci samodzielnie (w czesci jest latwy dostep tylko do jednego gniazda), w zadnych (acz podkreslam - w tych, o ile pytalem!) nie ma plomb na grafice, natomiast czesto moga byc plomby zabezpieczajace dostep do procesora czy grafiki... tak zastrzegali sie (asekuracyjnie?) sprzedawcy... Wiec w praktycznie kazdym lapku mozesz zainstalowac samodzielnie wlasne kosci pamieci - akurat to jest najprostsza zmiana, zarowno w przenosnym, jak i stacjonarnym komputerze smile.gif

8) Co do plyt Recovery/dolaczonego systemu (jak kto woli to nazwac) - a nie masz przypadkiem dodatkowo ukrytej partycy z taka sama zawartoscia ? U mnie taka istnieje, zajmuje okolo 1,8 GB i co tu duzo mowic - przywrocenie systemu trwa rowne 7 minut.

9) Minimalne podswietlenie matrycy - zwaz, ze tylko w ciemnosci (i to tez nieczesto...) praca w takich warunkach zaczyna byc w miare komfortowa. Zwykle logicznie nalezaloby ustawic minimum 1/4-1/3 jasnosci ekranu jako minimum (u mnie akurat sensowne ustawienie wynosi 3/16, 1/16 jest owszem do uzywania, ale nie daje pelnego komfortu, chyba ze masz glowe NAPRAWDE blisko matrycy, inaczej meczysz wzrok ze wzgledu na niskie podswietlenie). Slusznie zatem zauwazasz, ze nie warto oszczedzac baterie na sile, traca wzrok...

10) Czas ladowania, o jakim wspomniales (2 h 10 m) wydaje mi sie byc w miare standardowym - o ile ladujesz przy wylaczonym komputerze, zwykle jest to wlasnie okolo 2 h, moze ciut wiecej wlasnie.

11) "Kiedy gramy, korzystaj?c z zasilania sieciowego, a akumulator znajduje sie w ?rodku, nie?le go podgrzewamy. To z kolei przek?ada sie na skrocenie czasu jego ?ycia. Z tego wzgl?du nie jestem w stanie poda? czasu pracy na baterii podczas gry" - wybacz, tutaj powiem "BUAHAHA". Remedium: zrob prosty test - rozladuj baterie calkowicie (w systemie czy tez BIOSie, jak wolisz), przy wylaczonym lapku naladuj go calkowicie, odepnij zasilanie, wlacz system (albo wybudz z hibernacji, jak kto woli) i jednoczesnie jakis timer/stoper, wlacz ulubiona gre (byle bardzo mocno obciazajaca system, tak tez samo go skonfiguruj (aby dawal z siebie max wydajnosc ; w Asusie opcje Super Performance, a takze ztweakowane opcje graficzne ; taktowanie rdzenia/pamieci moze byc standardowe, procka rowniez)) i graj intensywnie, az padnie system - ot i tyle. Powinienes dostac czas okolo godziny, jak sadze. Przy takiej pojemnosci baterii nie liczylbym na fajerwerki.

12) Co do plusa pt "mo?liwo?? bezpiecznego podkr?cenia karty graficznej" - to powiem tak - mimo wszystko - w tym temacie nigdy nie ma pelnego "bezpieczenstwa" smile.gif

Z drugiej strony, pare uwag, ktore Ty oceniles krytycznie albo neutralnie, wydalo mi sie zaleta, stad z innej beczki, napisze cos pozytywnego wink.gif

1) Taki uklad zlacz nie wydaje mi sie w ZADNYM stopniu problemem ; zwaz pewien margines, jaki musisz zarezerwowac na (teoretyczna przynajmniej) podkladke, poza tym wiekszosc pendrive'ow jest przeciez bardzo mala, nawet, jesli czesc myszek "notebookowych" moze miec krotki kabel 'by default'.

2) Problemem IMHO nie jest takze brak DVI - mozna przeciez dokupic bardzo tania przejsciowke. Co prawda spada nieco jakosc obrazu, ale nie jest to gigantyczna roznica.

3) Niebieskie kontrolki ocenilbym jako bardzo mily dodatek, nie jest to tylko element neutralny smile.gif

Pozdrawiam, Kamil.

+Quote Post
energhizer
nadaj 5-02-2007, 14:22
Nr wypowiedzi: #17

epny

Napisz? w skrocie:)

Nie pope?nia b??dow ten tylko, ktory nic nie robi(nie jest to ?adna aluzja do Planet). sa to moje spostrze?enia kto? moze sie z nimi nie zgadza? i ma prawo ?yjemy podobno w demokratycznym kraju. Jednak?e na tym polega fenomen ludzki, ze potrafimy my?le? ro?nymi kategoriami. W zwi?zku z tym do Czytelnikow mojej recenzji nale?y podj?cie decyzji czy zgadzaj? sie czy te? nie. Niemniej jednak dziekuje za wszystkie uwagi rownie? te krytyczne.

PS Jeste?my tylko lud?mi.

Pozdrawiam

+Quote Post
piterboss
nadaj 5-02-2007, 14:35
Nr wypowiedzi: #18

cielepa
*

Wypowiedzi: 3
Nr użytkownika: 599

mam pytanie do jakiegos laptop-mastaha.

zamowilem sobie a100-847 wraz z pamiecia 1Gb 667MHz

Koles w sklepie powiedzial mi lapek pamiec wykryje, ale zmniejszy jej taktowanie do 533, bo wyzej tosia nie obsluguje.

Prawda to?

+Quote Post
Pabloz90
nadaj 5-02-2007, 16:19
Nr wypowiedzi: #19

miglanc

Wypowiedzi: 205
Z: Wodzisław Śląski
Nr użytkownika: 230
Laptop: ASUS F3JP AS053C

Je?eli zostawisz standardow? pami?? ( taktowanie 533), to pami?? zwolni do 533. Szybsza zwolni do tej saabszej. Je?li jednak bedzie tylko np. 1 ko?? 1 GB o taktowaniu 667 to bedzie pracowa? z takim w?a?nie taktowaniem!

+Quote Post
Gosc__*
nadaj 5-02-2007, 23:50
Nr wypowiedzi: #20

Gość

artyku? pierwsza klasa smile.gif

+Quote Post

6 Strony: V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

RSS Wersja Lo-Fi Zegar wskazuje: 3-09-2010 - 17:02