IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Jak przywrócić do fabrycznych ustawień laptopa?, problem z Acer 5930
Ciper666
nadaj 28-07-2008, 14:30
Nr wypowiedzi: #1


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 30
Rejestracja: 7/07/08
Nr użytkownika: 11 496
Laptop: Acer 5930



Witam,

Zakupiłem Acera 5930, jednak chciałbym od nowa zainstalować Viste bo partycje od góry narzucone w ogóle mi nie odpowiadają... Dysk jest pojemności 320GB a partycje to tylko c i d każda po 142GB. Takie rozłożenie pojemności zupełnie mi nie odpowiada i zastanawiam się co z resztą z tych 320GB. Może i recovery no ale po co aż tyle jeśli wystarczy niecałe 10GB. Powracając do tematu chciałbym dowiedzieć się co zrobić , aby powrócić do ustawień defaultowych, a najlepiej do ekranu startowego (wybór wersji eng/pl i dalszej instalacji).
Jeszcze jedna sprawa, a mianowicie jak mogę sprawdzić poejmność lub wejść w partycję recovery i czy to możliwe?


Pomożecie?


--------------------
Acer Aspire 5930G
Intel® Core™2 Duo P7350 2.0GHz (FSB 1066MHZ 3 MB cache L2)
NVidia 9600M GT 512MB DDR3
3072 MB DDR2
15.4 WXGA 1280x800
HDD 320 GB S-ATA
802.11a/b/g/Draft-N WLAN
Bluetooth 2.0 + EDR
Windows Vista Home Premium PL SP1
Podkładka - kupno w toku
Go to the top of the page
 
+Quote Post
_OskaR
nadaj 28-07-2008, 14:42
Nr wypowiedzi: #2


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 407
Rejestracja: 26/07/08
Nr użytkownika: 12 037



Tak się składa, że nie masz "reszty". Recovery + 2 partycje i masz cały dysk wykorzystany. A przyczyną tego jest fakt, że producent dysków traktuje 1MB jako 1000KB, a system 1MB jako 1024KB (tak samo z mniejszymi jednostkami)- i wychodzi niby mniej. A co ew. sprawdzania dysku- wystarczy jakiś program do partycjonowania.
A jeśli chcesz przywrócić ustawienia "fabryczne", to najprościej przywrócić system z recovery. A po co w ogóle robić reinstall, jeśli tylko nie pasuje rozłożenie partycji?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ciper666
nadaj 28-07-2008, 18:31
Nr wypowiedzi: #3


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 30
Rejestracja: 7/07/08
Nr użytkownika: 11 496
Laptop: Acer 5930



No właśnie przed chwilą do tego doszedłem, jeśli chodzi o przywracanie do początkowego stanu, ale dziękuję. Po to chciałem,bo laptop na prezent dla syna. Chciałem zeby był jak nowy ;p .

Szkoda że te 284 giga tylko no ale jeśli reszta to part. recovery to spoko.


--------------------
Acer Aspire 5930G
Intel® Core™2 Duo P7350 2.0GHz (FSB 1066MHZ 3 MB cache L2)
NVidia 9600M GT 512MB DDR3
3072 MB DDR2
15.4 WXGA 1280x800
HDD 320 GB S-ATA
802.11a/b/g/Draft-N WLAN
Bluetooth 2.0 + EDR
Windows Vista Home Premium PL SP1
Podkładka - kupno w toku
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marcinisko
nadaj 5-08-2008, 13:24
Nr wypowiedzi: #4


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 21
Rejestracja: 13/02/08
Z: Gdynia
Nr użytkownika: 7 262



Wznawiając pytanie czy w ogóle jest możliwy powrót do najlepiej do ekranu startowego (wybór wersji eng/pl i dalszej instalacji)?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dav4
nadaj 5-08-2008, 20:34
Nr wypowiedzi: #5


Dawid
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 138
Rejestracja: 29/12/07
Nr użytkownika: 5 533
Laptop: Lenovo Thinkpad X201



Oczywiście że tak wink.gif Musisz właśnie uruchomić recovery. Jeżeli masz płytki do uruchomienia recovery to włóż, ustaw bootowanie w biosie z CD/DVD i postępuj zgodnie z wskazówkami na ekranie. Czasami recovery uruchamia się poprzez klawisz na ekranie POST (wtedy będzie pisało na dole coś o recovery)


--------------------
Lenovo Thinkpad X201 3680-6D6 [ CPU: i5 560M 2,66Ghz | RAM: 8GB DDR3 | HDD: 320GB 7200RPM | WWAN: Gobi2000 + Aero2 | AKU: 6cell ] + OS: LMDE 201403 x64 Cinnamon + Win7 Pro x64 + DELL 19" 1908WFP
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
nadaj 5-08-2008, 20:34
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
Marcinisko
nadaj 5-08-2008, 21:46
Nr wypowiedzi: #6


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 21
Rejestracja: 13/02/08
Z: Gdynia
Nr użytkownika: 7 262



Chodzi o to,że nie mam płytek. Wszystko mam na ukrytej partycji. Podobno przy pierwszym uruchomieniu komputera można było wybrać czy angielski czy polski. Żona zarzeka się, że wybrała polski-no i mam angielski. Da się to przeinstalować na polski?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dav4
nadaj 5-08-2008, 22:15
Nr wypowiedzi: #7


Dawid
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 138
Rejestracja: 29/12/07
Nr użytkownika: 5 533
Laptop: Lenovo Thinkpad X201



Może to ci pomoże wink.gif
http://peb.pl/windows-vista/112184-vista-h...g-na-vista.html

link do ukrytego linku:
http://www.froggie.sk

powodzenia ! smile.gif


--------------------
Lenovo Thinkpad X201 3680-6D6 [ CPU: i5 560M 2,66Ghz | RAM: 8GB DDR3 | HDD: 320GB 7200RPM | WWAN: Gobi2000 + Aero2 | AKU: 6cell ] + OS: LMDE 201403 x64 Cinnamon + Win7 Pro x64 + DELL 19" 1908WFP
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marcinisko
nadaj 6-08-2008, 9:37
Nr wypowiedzi: #8


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 21
Rejestracja: 13/02/08
Z: Gdynia
Nr użytkownika: 7 262



dav4 dzięki bardzo! Pomogło biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 21-04-2014 - 5:31