IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

28 Strony: V  « < 6 7 8 9 10 > »   
Reply to this topicStart new topic
Acer Aspire 5930G, Recenzja
sanCH0
dodano 13-10-2008, 15:04
Nr wypowiedzi: #141


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 130
Rejestracja: 9/12/07
Z: Radom
Nr użytkownika: 4 754
Laptop: Desktop



Znaczy się, że zainstalowałeś te pamięci czy znalazłeś gdzieś tą informację? Niedługo będę miał te pamięci (800MHz) i zobaczę czy działają z tą częstotliwością.
Planuję zmienić jeszcze procesor na któryś z tych: T9400, P9500, T9600 a za jakiś czas może dysk SSD tongue.gif

Załączam service guide:
http://rapidshare.com/files/152730222/Acer...erviceGuide.pdf

I jeszcze mała ciekawostka:
http://forum.notebookreview.com/showpost.p...amp;postcount=2


--------------------
TOSHIBA C660
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek3
dodano 14-10-2008, 16:03
Nr wypowiedzi: #142


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 174
Rejestracja: 5/10/08
Nr użytkownika: 14 747
Laptop: Acer 5930g



Ludzie pisali o tych pamięciach na anglojęzycznych forach. Z tego co wiem niektóre osoby dokonaly juz takiej wymiany.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Darius1984
dodano 15-10-2008, 20:40
Nr wypowiedzi: #143


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 71
Rejestracja: 12/10/08
Z: Istebna
Nr użytkownika: 14 922
Laptop: Dell E6330



proca nie wymienicie bez utraty gwarancji chyba ze zrobi wam to serwis ACERa (dzwonilem pytalem)
Pamieci 800MHz jak bede mial mozliwosc(czyli bede skladac compala na takich wloze do testu) ,sprawdze co to daje, ale nie spodziewam sie zadnej roznicy.
Co do oplacalnosci takiej zmiany nie radze sprzedawac oryginalnych pamieci. Acer bedzie kasowal za serwis jesli sie okaze ze pamieci sa wina awarii. Wiec najlepiej odsylac sprzet w pierwotnej formie.
Do 90 dni od daty zakupu mozna dokupic Acer Advantage na 3 lata zarejestrowac i miec gwarancje przedluzona+ ewentualne przypadkowe uszkodzenia sa naprawiane ( z wykluczeniem rozbicia matrycy tylko za sama matryce bedzie trzeba zaplacic)
Poza tym nasz sprzet bedzie serwisowany w pierwszej kolejnosci. Sprzet zastepczy na czas serwisu i czasami naprawa u klienta)
Jedyne co warto wlozyc to dysk SSD, to da niezle kopyto i nawet znienawidzona przez was Vista bedzie fruwac.
Co do dziur to raczej jest mniej niz zalatano w XP. Nie mowiac o Linuxach gdzie statystycznie jest ich w ogole 2 razy wiecej.
Nie zebym byl jakis zagorzalym fanatykiem ale korzystam z Visty i nie narzekam. Jedyne co mi sie od czasu do czasu sypie, to IE ale zawsze mozna wgrac FireFoxa lub Opere.

Dyski SSD nie musza szukac pliku i moga pracowac na kilku naraz wiec jak Vista zacznie cos wymyslac to zrobi to blyskawicznie.
Brak grzania sie niski pobor mocy niska awaryjnosc odpornosc na wstrzasy i zywotnosc jak w zwyklych to plusy
minusy cena do pojemnosci - 128GB Patriot(179MB/s odczytu) ok 1500zl ale warto i sobie kupie a potem wiekszy i znowu wiekszy az nie bedzie juz innych dyskow.

Z mojej strony ACER to przedewszystkim swietny i szybki serwis gwarancyjny.
Praktyka czyni mistrza pare lat sypiacych sie serii w tych srebrych obudowach ich nauczylo jak szybko i sprawnie radzic sobie z ogromem napraw.
Ilosc ich nie zmiejszyla sie drastycznie ze wzgledu na drastyczny wzrost sprzedazy ich sprzetu a jest on juz naprawde solidny
wytrzymuje zalanie piwem na klawiature (pracuje w serwisie i nie jednego widzialem) wyrywanie klawiszy i ich montaz spowrotem banalny
upadek z metra wysokosci tak ze bateria zabespieczona blokada wypadla i nic dziala juz rok.
Jesli juz cos to problemy sa z zasilaczami bateriami ale ta w 5930 jest nowa zobaczymy wkrotce jak sie sprawuje.

Brak mi tylko Touch Pada tego z serii aspire Altec ma fajne funkcje.
poza tym ideal bo gietkosc pokrywy zmiejsza ryzyko pekniecia lub odksztalcenia obudowy z gory gdy mamy twarde i zle umieszczone akcesoria w torbie na laptopa.
Moglbym jeszcze tak pisac i piscac alem ide spac moze jutro jeszcze cos naskrobie.


--------------------
Dell Latitude E6330 Core i5 8GB RAM Kingston HyperX 240GB SSD HDD BT 4.0 Sierra Wireless mc7710 LTE modem i mysz microsoft presenter 8000
Go to the top of the page
 
+Quote Post
sanCH0
dodano 16-10-2008, 13:32
Nr wypowiedzi: #144


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 130
Rejestracja: 9/12/07
Z: Radom
Nr użytkownika: 4 754
Laptop: Desktop



QUOTE
proca nie wymienicie bez utraty gwarancji chyba ze zrobi wam to serwis ACERa (dzwonilem pytalem)


Myślę, że z tym problemu nie będzie i w przypadku awarii oryginalny procek bym wsadził z powrotem.


--------------------
TOSHIBA C660
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek3
dodano 16-10-2008, 13:49
Nr wypowiedzi: #145


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 174
Rejestracja: 5/10/08
Nr użytkownika: 14 747
Laptop: Acer 5930g



QUOTE(sanCH0 @ 16-10-2008, 15:25) *
Myślę, że z tym problemu nie będzie i w przypadku awarii oryginalny procek bym wsadził z powrotem.


Dokładnie, nawet sam serwis odpisuje w mailach żeby przysylac do nich notebooki z fabrycznym wyposażeniem, ale nic nie pisze o zakazie wymiany itp.

Co do temperatur. Nowa wersja HWmonitora (tj 1.11) pokazuje temperatury o 10C wyższe niż stara wersja (1.10). A ja myslalem ze moj Acer sie grzeje bardziej od waszych ;] Tylko ktore teraz sa wiarygodne..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 16-10-2008, 13:49
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
osqar
dodano 17-10-2008, 18:19
Nr wypowiedzi: #146


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 15/10/08
Nr użytkownika: 14 990
Laptop: poszukiwany



mam pytanie

czym rozni sie http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/338510

od http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/394451
Go to the top of the page
 
+Quote Post
damian1711
dodano 17-10-2008, 21:07
Nr wypowiedzi: #147


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 91
Rejestracja: 29/05/08
Z: Sosnowiec
Nr użytkownika: 10 502
Laptop: Acer 5930g



pewnie niczym, zreszta skapiec.pl to chyba miejsce ktore niewiele moze wiedziec o prawdziwych parametrach i modelach. zreszta od kiedy 5930 ma biala obudowe..to jest niemozliwe, nawet zdjec wlasciwych nie maja. a jak szukasz tego modelu tanio zajrzyj tu: http://itmobile.com.pl/index.php nie wiem jak teraz maja z cenami ale dobry miesiac temu jak kupowalem mojego 5930g mieli najlepsza oferte i jestem zadowolony.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
endrjuu83
dodano 18-10-2008, 20:54
Nr wypowiedzi: #148


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 18/10/08
Nr użytkownika: 15 061



Witam

wpadla mi dzis w oko okazja niezla (chyba), mianowicie w RTV EURO AGD Acer 5930g-733g25MN o parametrach

C2D-2ghz P7350
pamiec 3gb 667MHz
dysk 320 gb
grafa GF 9600GT 512 MB
+Vista Home premium

za 2599pln

i teraz moje pytanie bo obok stal model Acer 5930g-733g25N i mial to samo tylko grafe zintegrowana i 250gb dysku i kosztowal ok 3200pln i za nic nie rozumiem skad taka promocja? podam ze to na otwarcie sklepu w galerii w Bialymstoku...

czy ktos z Was wie o jakiejs roznicy ktora moze istniec ?

BTW. czy na tych acerkach mozna spokojnie zainstalowac win 2003 server ?

dzieki z gory za odpowiedz smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
damian1711
dodano 18-10-2008, 21:04
Nr wypowiedzi: #149


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 91
Rejestracja: 29/05/08
Z: Sosnowiec
Nr użytkownika: 10 502
Laptop: Acer 5930g



jesli im sie nic nie pomylilo to bierz! ale wyglada to tak jakby kartki z info o produktach przypadkiem zamienili. win2003 powinien dzialac..jesli zadzialaja na nim stery do xp, bo takie sa dostepne
Go to the top of the page
 
+Quote Post
endrjuu83
dodano 18-10-2008, 21:13
Nr wypowiedzi: #150


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 18/10/08
Nr użytkownika: 15 061



wlasnie trzymam gazetke ze sklepu i tam jest to potwierdzone ... wiec jesli jutro tylko zdaze to wezme to malenstwo pod swoja opieke wink.gif zastanawia mnie tylko roznica w oznaczeniu ... bo ten na koncu ma MN a ten drozszy N ... nie wiecie co to moze oznaczac?


mam nadzieje ze linki do sterow ktore podawaliscie wczesniej beda jeszcze dzialac i sobie sciagne smile.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek3
dodano 19-10-2008, 10:47
Nr wypowiedzi: #151


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 174
Rejestracja: 5/10/08
Nr użytkownika: 14 747
Laptop: Acer 5930g




Tylko ze te sklepy, które wypuszczają te gazetki mają tam drobnym druczkiem napisane ze oferta może się różnić i nie odpowiadają za błędy w druku smile.gif Ale i tak myśle ze oferta prawdziwa.
Sterowniki działają, sam je instalowałem aczkolwiek w komentarzach na tej stronce jest link do ruskiego portalu gdzie są nowsze wersje tych sterowników. I właśnie na tych śmigam.
Jesteś pewien że w tym drugim jest integra? Sam nie spotkałem się z takim modelem z integrą, a już na pewno nie po takiej cenie. Ogolnie w Polsce dostępne są dwa modele z różnymi oznaczeniami i akurat cena nie sugeruje który jest 'lepszy'. Oba są po podobnych cenach, co jasno pokazuje ceneo.pl np.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
endrjuu83
dodano 19-10-2008, 11:41
Nr wypowiedzi: #152


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 18/10/08
Nr użytkownika: 15 061



wydaje mi sie ze na pewno byla tam integra co pokazuje ponizsza oferta w RTV EURO AGD
http://www.euro.com.pl/laptopy-notebooki/a...3g25n-vhp.bhtml

a jesli chodzi o ta wersje z GF 9600 GT to w tym samym serwisie ....
http://www.euro.com.pl/laptopy-notebooki/a...33g25-vhp.bhtml

gdzie lapek kosztuje 2999 a w promocji akurat w tej jednostce kosztuje 2599pln

co do sterow to zaraz sie za nie zabieram .... naprawde nie wiem gdzie jest haczyk wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek3
dodano 19-10-2008, 14:50
Nr wypowiedzi: #153


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 174
Rejestracja: 5/10/08
Nr użytkownika: 14 747
Laptop: Acer 5930g



Szczerze mówiąc to wygląda na przypadek że akurat model z tym oznaczeniem jest w promocji a nie ten drugi, bo jak już pisałem oba są w porównywalnych cenach u innych sprzedawców. Co do pomyłek: przy złączu e-sata jest informacja 'nie', wiec już błąd w opisie jak znalazł.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
endrjuu83
dodano 19-10-2008, 17:42
Nr wypowiedzi: #154


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 18/10/08
Nr użytkownika: 15 061



no coz ... moj model posiada e-sata wiec sie tym za bardzo nie denerwuje wink.gif i jesli kogos to interesuje to w Bialymstoku w EURO RTV AGD dzis jeszcze byly te modele w cenie 2599 pln a promocja trwa do konca tygodnia czyli do zaraz ;p
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Przemek89
dodano 21-10-2008, 9:37
Nr wypowiedzi: #155


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 23
Rejestracja: 9/09/08
Nr użytkownika: 13 714



Ja mam takie pytanie, czy też możecie ustawić odświeżanie ekranu jedynie z częstotliwością 60 Hz, bez możliwości zmiany na wyższą?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
wojownik
dodano 21-10-2008, 11:42
Nr wypowiedzi: #156


miglanc
*****

Grupa: Zablokowano
Wypowiedzi: 150
Rejestracja: 6/09/07
Nr użytkownika: 2 769
Laptop: zt1130



to normalna częstotlwość dla LCD
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marmar16
dodano 21-10-2008, 16:31
Nr wypowiedzi: #157


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 830
Rejestracja: 30/05/08
Nr użytkownika: 10 508



Powyżej 60Hz to mają chyba tylko telewizory. smile.gif Bo mój LCD telewizor ma 100Hz, dlatego wnioskuję, że w laptopach musieliby poprawić jeszcze czas reakcji matrycy, żeby to coś dało.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jacek3
dodano 21-10-2008, 20:01
Nr wypowiedzi: #158


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 174
Rejestracja: 5/10/08
Nr użytkownika: 14 747
Laptop: Acer 5930g



Zachęcony wypowiedzią jednego z użytkowników oraz moim odczuciem że laptop w idle jest zbyt głośny postanowiłem napisać skrypt NHC który kontrolowałby temperatury oraz obroty wiatraczka. W zależności od dostępnego czasu zobaczymy ile mi to zajmie. Czy ktoś już zajmował się tym?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Venomprosk8er
dodano 21-10-2008, 20:13
Nr wypowiedzi: #159


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 13
Rejestracja: 22/08/08
Nr użytkownika: 12 970



Zauważyłem na stronie ze sterownikami do niego bios 1.21 . Testował juz ktoś ten bios ? jeśli tak to niech sie wypowie czy warto i co wnosi takiego on..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Morthal
dodano 21-10-2008, 20:41
Nr wypowiedzi: #160


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 257
Rejestracja: 10/05/07
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 1 258
Laptop: Compal FL90



QUOTE(jacek3 @ 21-10-2008, 21:54) *
Zachęcony wypowiedzią jednego z użytkowników oraz moim odczuciem że laptop w idle jest zbyt głośny postanowiłem napisać skrypt NHC który kontrolowałby temperatury oraz obroty wiatraczka. W zależności od dostępnego czasu zobaczymy ile mi to zajmie. Czy ktoś już zajmował się tym?


Możesz podpytać Roderica, który napisał takowe do Compali: http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=1209...t=0&start=0


--------------------
Compal FL90

> Intel Core 2 Duo T7300 2x2GHz
> nVidia GeForce 8600M GT 256MB GDDR2
> Kingston 2x1024 MB 667MHz
> Seagate Momentus 120 GB 7200rpm

Ostatnia recenzja: Acer Aspire 6935G

Najpierw czytaj, potem pytaj!

W drodze dwa maluchy: MSI Wind U210, HP Mini 5101.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

28 Strony: V  « < 6 7 8 9 10 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 24-11-2014 - 9:01