IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Test BlueBerry M86TU, dostarczyło Blue Mobility
Sylwester Cyba
nadaj 29-08-2008, 16:07
Nr wypowiedzi: #1

Koordynator Notebookcheck.pl

Grupa: Administrator
Wypowiedzi: 6 183
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1
Gadu: 1383975

Blue Mobility postarało się o wyłączność na kadłubek Clevo M86TU, który nie ma pomarańczowych wstawek a jest czarno-biały.
Załączony obrazek

BlueBerry M86TU to na dzień dzisiejszy najwydajniejsza piętnastka na rynku.

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
_OskaR
nadaj 29-08-2008, 16:14
Nr wypowiedzi: #2

Ponboczek

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 188
Nr użytkownika: 12 037
Gadu: 2186077
Laptop: Hell

No wreszcie. Myślałem o Cizmo, ale widzę, że w PL ktoś się zdecydował rozpocząć sprzedaż tego grzejniczka laugh.gif
Oby w przyszłym roku wydajne 15,4" kosztowały mniej happy.gif

+Quote Post
lou_cypher82
nadaj 30-08-2008, 9:14
Nr wypowiedzi: #3

cielepa
*

Grupa: Zablokowano
Wypowiedzi: 14
Nr użytkownika: 12 916
Gadu: 6018710

Witam,

czy jakieś konkrety się już klarują? chciałbym poznać opinię speców na temat tego sprzętu. Bo to że jest głośniejszy wentlator niż w aristo i ma od niego troche ciemniejszą matrycę niewiele mi mówi, czy to znaczy ze nie warto go brac, że jest taka drastyczna różnica, poza tym aristo jest dla mnie również niewiadomą? Nie wiem, moze jest zupelnie lipny? Czy się mocno grzeje przy i bez obciążenia, czy może chłodzenie jest wydajne? Czy ta głośna klawiatrura jest naprawdę aż tak głośna? nawet nie mam punktu odniesienia, może mój Asus F3JC jest głośniejszy. Jak wnętrzności, karta, procesor? bo na papierze to marzenie. Wiecie to w końcu składak, a za 6800zł to chciałbym mieć pewność (a przynamniej mocne przekonanie) ze biorę coś wartego tej kwoty. Proszę o informacje bo być może za tydzień będę mógł go już zamówić.

Pozdrawiam:
Kuba

+Quote Post
Sylwester Cyba
nadaj 30-08-2008, 9:17
Nr wypowiedzi: #4

Za tydzień recenzji na pewno nie będzie.

--------------------

+Quote Post
lou_cypher82
nadaj 30-08-2008, 9:30
Nr wypowiedzi: #5

cielepa
*

To chociaż ogólne, czy wart tych pieniędzy? W stosunku jakości wykonania / zamonotowanych podzespołów do ceny? Bo mówiliście że BM to solidna firma i raczej starają się dokładnie składać swoję notki. A jak w tym przypadku, dość kosztownym? Czy posłuży mi trochę i rokuje nadzieje na bezawaryjność czy wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że pół życia spędzi w serwisie?

+Quote Post
Reklama
nadaj 30-08-2008, 9:30
Nr wypowiedzi: #

.

Quote Post
Sylwester Cyba
nadaj 30-08-2008, 9:37
Nr wypowiedzi: #6

Zadajesz pytania, na które niesposób odpowiedzieć. Ledwie co go rozpakowaliśmy i ja a nie brat używam go dopiero drugi raz.

Bazując na tym, że polecałem już takie laptopy i wiem co wychodzi w praniu. Po roku będziesz miał dość grzania po prawej od touchpada. Jeśli nie będziesz trzymał tam dłoni lub używał myszki to komputer jest w porządku.

Wskazania CPUID Hardware Monitor (tylko Opera i Tlen):
chipset: min 49 max 59
procesor: min 42 max 61
grafika: min 50 max 53
dysk: min 57 max 61

--------------------

+Quote Post
Tomasz Cyba
nadaj 30-08-2008, 9:49
Nr wypowiedzi: #7

Naczelny Notebookcheck.pl

Grupa: Naczelny
Wypowiedzi: 10 091
Nr użytkownika: 2
Laptop: MSI VR340

@ lou_cypher82

Domagasz się wydania werdyktu, podczas gdy naszą praktyką jest ocena laptopa po przeprowadzeniu całej procedury testowej. Zdarzało się nam wydawanie pochopnych ocen na gorąco, które musieliśmy potem rewidować i prostować.

Jako że nasze opinie są brane za dobra monetę (coraz bardziej bezkrytycznie), ciąży na nas duża odpowiedzialność, stad musimy postępować rozważnie. Definitywna ocena (przez skierowania kciuka w górę lub w dół) kadłubka, który pierwszy raz widzimy na oczy, pracujemy na nim drugi dzień byłaby niepoważna...

Mogę napisać, że plastiki są z wyglądu takiego sobie sortu, ale sprzęt prezentuje się jako całość ładnie, no a kultura pracy wydaje się być znośna.

--------------------

+Quote Post
lou_cypher82
nadaj 30-08-2008, 9:55
Nr wypowiedzi: #8

cielepa
*

przepraszam Panowie, jestem w gorącej wodzie kompany. Po prostu od miesiąca szukam czegoś konkretnego i ciągle pojawiają się niesprzyjające okoliczności (faktura, cena, gwarancja, jakość, grzanie, hałas, niedopasowanie podzespołów itd...), uniemożliwiające zakup z jednej bądź drugiej strony, a ja nie chce prawie 7000zl umoczyc. Wybaczcie, juz Was nie naciskam.
Pozdrawiam:
Kuba

+Quote Post
Tomasz Cyba
nadaj 30-08-2008, 10:06
Nr wypowiedzi: #9

Nie ma sprawy.

Właśnie o to chodzi, że to jest zbyt poważna sprawa, żeby załatwiać ją na łapu capu. Decydując się na zakup musisz przemyśleć chocby taki niuans, czy nie decyduję się czasem na notebook, w którym po jakimś (tj. anormalnie krótkim) czasie może paść karta graficzna (Nvidia).

Jeszcze słówko o konkurencyjności: GF 9800M GT ma wydajność na poziomie GF 8800M GTX. Jedynym równorzędnym konkurentem (tej wielkości) jest więc dla Clevo Alienware m15x, który w porównywalnej konfiguracji jest pewnie o parę tys. zł droższy (BB M86TU w naszej konfiguracji - z C2D T9400 i 4 GB RAM DDR3 - kosztuje w BM 6,8 tys. zł).

Aha - klawiatura jest głośna, ale relatywnie (jak na laptop), więc nie ma dramatu (czytaj: jakaś tania Chicony do peceta) wink.gif

--------------------

+Quote Post
lou_cypher82
nadaj 4-09-2008, 22:40
Nr wypowiedzi: #10

cielepa
*

Czy na dzień dzisiejszy można coś więcej o tym lapku powiedzieć?
W przyszłym tygodniu najpewniej będe dokonywał zakupu więc proszę o jakąś ocenę.
Waham się pomiędzy BlueBerry M86TU a Samsungiem R560. Oba wykorzystują nową technologię i oba są stosunkowo eleganckie i w zasadzie proporcjonalnie do dwukrotnie wyższej wydajności karty graficznej Clevo jest dwukrotnie droższe od Samsunga. 6800zł a 3500zł to duża różnica ale jasne jest że Clevo musiałoby posłużyc sporo dłużej a Samsunga mógłbym śmiało za rok/dwa wymienić. Więc sam nie wiem. O Samsungu naczytałem się mnóstwo pozytywów i dzięki nim biorę go pod uwagę. Clevo natomiast jest wielką niewiadomą, jeśli rzucono by trochę światła na ten sprzęt miałbym może jakiś konkretny argument na wydanie dwukrotnie wyższej sumy. W moim przypadku nie pieniądze są problemem tylko rozsądek, chce spać spokojnie, wiedząc że dokonałem słusznego wyboru.
Czy Clevo jest rzeczywiście warte swojej ceny? Bo Samsung na pewno. Jednakże strasznie kręci mnie taki potwór jak 9800 gt w eleganckim, małym lapku.

Proszę o choć trochę więcej informacji z przebiegu testów Clevo M86TU, szczególnie dotyczących hałasu jaki wytwarza i nagrzewania się, bo z recenzji karty 9800 gt wynika że malutka 15" może sobie nie poradzić z wymianą ciepła tak wymagającej i prądożernej karty. Oraz czy matryca jest w porządku? (bo reszta powinna być ok)

Pozdrawiam
Kuba

+Quote Post
Sylwester Cyba
nadaj 4-09-2008, 22:41
Nr wypowiedzi: #11

Matryca jest za ciemna. Podwyzszona rozdzielczosc meczy wzrok. To jeden z najslabszych elementow tego laptopa.

--------------------

+Quote Post
Koncarz
nadaj 5-09-2008, 5:56
Nr wypowiedzi: #12

Ponboczek

Grupa: Koneser
Wypowiedzi: 1 910
Z: W-wa
Nr użytkownika: 1 379

QUOTE(lou_cypher82 @ 4-09-2008, 21:25) *
6800zł a 3500zł to duża różnica ale jasne jest że Clevo musiałoby posłużyc sporo dłużej a Samsunga mógłbym śmiało za rok/dwa wymienić. Proszę o choć trochę więcej informacji z przebiegu testów Clevo M86TU, szczególnie dotyczących hałasu jaki wytwarza i nagrzewania się, bo z recenzji karty 9800 gt wynika że malutka 15" może sobie nie poradzić z wymianą ciepła tak wymagającej i prądożernej karty.

Myślę , że dobrze kombinujesz . Sam na 200% nie bedę mógł mysleć o lapku za powiedzmy rok / są szanse że rodzina mi się jeszcze powiększy wink.gif / . Dlatego zdecydowałem się na sprzęt który powinien starczyć na dłużej . Jednak w/g mnie lepiej kupić lapka który teraz i w perspektywie powiedzmy roku da sobie w miarę przyzwoicie radę z świecie 3d i po tym okresie kupić coś nowego niż płacić 2x więcej i liczyć że wystarczy na dłużej . Zwłaszcza , że podzielam Twoje obawy co do odprowadzania ciepła , a i nVidia nie powiedziała jeszcze pewnie ostatniego słowa w wiadomej sprawie ...

--------------------
Old XP user

+Quote Post
Sylwester Cyba
nadaj 10-09-2008, 17:28
Nr wypowiedzi: #13

Poszukam jeszcze błędów, w każdym razie jest już na stronie głównej.
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-BlueB...TU.11104.0.html

--------------------

+Quote Post
radecki
nadaj 10-09-2008, 19:29
Nr wypowiedzi: #14

karlus

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 79
Nr użytkownika: 13 415
Laptop: Dell Vostro 1500

Ja właśnie w kwestii błędów jakie się wkradły. W opisie obrazu jest mowa o 17 calowej matrycy. Natomiast specyfikacja techniczna mówi o 15,4 (raczej to drugie jest prawdziwe)

+Quote Post
DTM
nadaj 10-09-2008, 19:40
Nr wypowiedzi: #15

bajtel

Wypowiedzi: 30
Nr użytkownika: 1 825

QUOTE(Sylwester Cyba @ 10-09-2008, 17:13) *
Poszukam jeszcze błędów, w każdym razie jest już na stronie głównej.
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-BlueB...TU.11104.0.html

Wracam jak bumerang w kolejnej recenzji laptopa prosto ze sklepu "BM" tongue.gif (mam nadzieje ze tym razem nie dostane bana wink.gif )

Tym razem pragne zwrocic uwage nie tyle na techniczne aspekty i propagande ale na sam opis w ktorym wkradlo sie tyle "dziwnych slow", "bykow" itp ze az ciezko sie to czyta wacko.gif

Kilka przykladow bo wszystkich mi sie nie chce ujawniac:

Gorsze jest to, że nagrywarkę zamontowano akurat tam, gdzie kładzie się łapę przy podnoszeniu notebooka, a że zostawiono luz między nim a pulpitem, ściskająca ręka powoduje dużą deformację lewej krawędzi oraz chrzęszczenie obudowy napędu – nie jest to przyjemne.

Takie okreslanie "lape" pokazuje poziom polskich recenzji...
Wystarczy tylko nadmienić, że Clevo M860TU wysforował się w 3DMarku06 przed Clevo M570RU z GF 8800M GTX, a w PCMarku05 ustanowił nowy rekord.

...jednak po chwili poziom wzrasta az nadto unsure.gif

A na koniec bubel ktory daje do myslenia: czy to napewno recenzja M86TU blink.gif
BB M86TU otrzymał zatem 17-calowy wyświetlacz WSXGA+ (1680x1050), który wyróżnia się szerszymi niż zwykle kątami widzenia.

Sylwestrze przepraszam ze sie znowu wtracam ale nastepnym razem przed publikacja recenzji dajcie moderatorm czy innym znajomym do przeczytania tekst!

+Quote Post
radecki
nadaj 10-09-2008, 19:56
Nr wypowiedzi: #16

karlus

Wypowiedzi: 79
Nr użytkownika: 13 415
Laptop: Dell Vostro 1500

Stanę trochę w obronie Sylwestra bo dobrze że można przeczytać nową recenzję (choć z małymi błędami, które można poprawić). W sumie forum jest od tego żeby je zgłaszać.
PS. Łapa na nagrywarce minie nie zraziła może jest spuchnięta co się zdarza ohmy.gif

+Quote Post
Tomasz Cyba
nadaj 10-09-2008, 19:58
Nr wypowiedzi: #17

Rzeczywiście, z tymi 17" to gafa aż przykro patrzeć (człowiek z przyzwyczajenia wstukuje, bo do niedawna niepodobna było dostąpić takiej mocy w mniejszych laptopach).

Z powodu wysokiego tempa tworzenia recenzji (a i tak jesteśmy poganiani, tudzież proszeni o jego podkręcenie) wytworzyła się tradycja, że dzień jej publikacji jest też dniem poprawek (część z nich wyłapują forumowicze, za co serdecznie dziękuję).

Co do stylu języka naszych recenzji - są gusta i guściki, wszystkim nie dogodzisz. Ja akurat lubię słów cięcie-gięcie, stąd w tekstach wychodzących spod mojej ręki czai się pewna doza ekwilibrystyki. Mierzi mnie bezustanne pokutowanie w gorsecie konwenansu i sztywniackich regułek - trochę iskry dowcipu musi być.

--------------------

+Quote Post
GRUNGE
nadaj 10-09-2008, 20:25
Nr wypowiedzi: #18

fachman

Wypowiedzi: 353
Z: hotel room
Nr użytkownika: 11 682
Laptop: Thinkpad R61i

wszystkim nie dogodzisz. Ja akurat lubię słów cięcie-gięcie, stąd w tekstach wychodzących spod mojej ręki czai się pewna doza ekwilibrystyki. Mierzi mnie bezustanne pokutowanie w gorsecie konwenansu i sztywniackich regułek - trochę iskry dowcipu musi być.

Mnie też nie podobają się słowa łapa i wyczaić w tej recenzji. A co jeśli większości czytelników też się nie podobają? Czy autor też tak będzie twierdził?

+Quote Post
Jan Korzeniowski
nadaj 10-09-2008, 20:28
Nr wypowiedzi: #19

Apacz Tęga Głowa ;-)

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 511
Z: Bytom
Nr użytkownika: 11 670
Gadu: 2959454
Laptop: Dell D410

W pełni się zgadzam z Tomaszem. Wiadomo, że serwis jest wyrocznią dla lapków, ale nikt nie powiedział, że wszystko ma być robione z najwyższą powagą, takie 'słówka' dodają smaczku do recenzji i przyjemnie się ją czyta.

--------------------
Był sobie Samsung R560

Core 2 Duo P8400 2,26GHz @ 2,82GHz
4GB DDR3
GeForce 9600GT GDDR3 500/800/1250 MHz@ 690/960/1725MHz
Samsung 320 GB

3dmark06 7249 pkt

+Quote Post
GRUNGE
nadaj 10-09-2008, 21:49
Nr wypowiedzi: #20

fachman

Wypowiedzi: 353
Z: hotel room
Nr użytkownika: 11 682
Laptop: Thinkpad R61i

No tak tylko to nie jest żadna ekwilibrystyka tylko zwyczajny slang, a to potrafi każdy.

+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (2 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

RSS Wersja Lo-Fi Zegar wskazuje: 3-09-2010 - 17:01