IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Test HP Pavilion dv9000
Sylwester Cyba
nadaj 24-04-2007, 19:29
Nr wypowiedzi: #1

Koordynator Notebookcheck.pl

Grupa: Administrator
Wypowiedzi: 6 183
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1
Gadu: 1383975

M&M Notebooks podrzucilo nam wlasnie dwa laptopy HP Pavilion dv9000. Zgodnie z tym co juz pisalem - roznia sie jedynie procesorem - w jednym jest Core Duo, w drugim Turion 64 X2.

Wiecej wiesci juz wkrotce. Testy postaramy sie zamiescic w trybie przyspieszonym.

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
Sylwester Cyba
nadaj 25-04-2007, 14:07
Nr wypowiedzi: #2

Bardzo niedobrze. Pierwszy raz trafi?o sie, ze przegrza? sie rdze? GPU. Sta?o sie to w modelu z Core Duo i doprowadzi?o do wy??czenia ca?ej maszyny. Konkretnie dwa razy, bo przy drugim uruchomieniu 3dMark05 sta?o sie dok?adnie to samo. Bardzo wysokie obroty wentylatora nie pomagaj?.

Ca?a nasza seria przesz?a pomy?lnie na odpowiedniku z dwurdzeniowym Turionem. Jest wiec szansa, ze jak ten pierwszy ostygnie to wszystko bedzie dobrze.

Dopisek:
To jednak wina problemow z zasysaniem powietrza od spodu.

--------------------

+Quote Post
Sylwester Cyba
nadaj 30-04-2007, 21:34
Nr wypowiedzi: #3

Oba testy juz odsaoni?te.
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-HP-Pa...4cl.3437.0.html
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-HP-Pa...3cl.3436.0.html

Jutro z rana opiszemy jeszcze historyjk? obrazkow?.

--------------------

+Quote Post
acidofilny
nadaj 2-05-2007, 7:17
Nr wypowiedzi: #4

karlus

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 95
Nr użytkownika: 1 028

Paie Sylwestrze, czy wszystkie modele z Turionem bede mia?y takiej firmy matryc?? mam na oku model 9247ea bodaj?e i zastanawiam sie jak sprzedaj?cy moze sprzwdzi? jaka to jest matryca.....

+Quote Post
Sylwester Cyba
nadaj 2-05-2007, 7:18
Nr wypowiedzi: #5

Trudno zgadn??. Informacj? o matrycy odczytuje sie za pomoc? programu Everest.

--------------------

+Quote Post
Reklama
nadaj 2-05-2007, 7:18
Nr wypowiedzi: #

.

Quote Post
acidofilny
nadaj 2-05-2007, 13:50
Nr wypowiedzi: #6

karlus

jeszcze jedno pytanko, poniewaz chcia?em kupic paviliona 9000 ale recenzja mnie odstraszyla. czy nagrzewanie sie konstrukcji jest naprawd? mocne? zastanawiam sie czy ten laptop moze chodzi? tydzie? non stop...

+Quote Post
Sylwester Cyba
nadaj 2-05-2007, 14:03
Nr wypowiedzi: #7

Nie bedzie przeciez chodzi? nonstop na pe?nych obrotach (CPU plus GPU). Tak wiec powinno by? dobrze. Jednak nie da sie usn?? przy warkocie wentylatora, co mia?bym rownie? na uwadze.

Ka?dy laptop z mocn? kart? grafiki sie tak nagrzewa. Przy czym Paviliony maja marny termoobieg i wychodz? z tego dodatkowe kwiatki - na szcz??cia po aktualizacji BIOS robi sie zno?nie.

--------------------

+Quote Post
acidofilny
nadaj 2-05-2007, 14:43
Nr wypowiedzi: #8

karlus

jednak pomimo pieknego wygladu i wypasionego wn?trza za przyst?pn? cen? podaruje sobie paviliony. nie ma co sie w to pakowac. dziekuje Panie Sylwestrze.

+Quote Post
coolart
nadaj 8-05-2007, 10:16
Nr wypowiedzi: #9

cielepa
*

Wypowiedzi: 7
Nr użytkownika: 217

w Gericom Overdors tez ha?asuje i procek sie grza? nieciekawie czasami dochodzac do 75*C a przewa?nie to 60*C co mnie dziwi?o i wkurza?o oczywi?cie to nie moj lap lecz matki. By? ma?y wypadek kawa na klawiaturze cale szcz??cie nic powa?nego nie bylo tylko klawa do wymiany bo zalana nie chcia?a porz?dnie dziala? albo mia?a dziwne dni oczywi?cie juz po gwarancji wiec rozebra?em patrze a nad wentyle p?ytka plastikowa zasaaniaj?ca 70% otworow, wyrwa?em ja bo to mog? by? ten powod ze powietrza nie dostawa? wentyl. Po wyczyszczeniu odpalam i jak r?ka u jol cisza, w koncu nie cha?asuje, nie ?wiszczy, a temperatura spad?a do 45-50*C.
Tak my?l? ze powinien by? jeszcze dzia? drobne modyfikacje poniewaz nie ka?dy lap jest idealnie skonstruowany a zawsze jakie? lekkie modyfikacje mozna dokona? cho?by po gwarancji juz.

+Quote Post
RobertoT1
nadaj 19-05-2007, 13:09
Nr wypowiedzi: #10

nynuś

Wypowiedzi: 1
Nr użytkownika: 1 335

Witam,

Niedawno sprowadzi?em z USA HP Pavilion dv9335nr. Podobnie jak w recencji laptop faktycznie robi niesamowite wra?enie wizualne, nie sprawdzi?em jeszcze jak zachowuje sie podczasuruchomienia wymagaj?cych giera, ale da sie zauwa?y? g?o?ny szum akumulatora i du?e nagrzewanie sie samego laptopa.
Mam natomiast pytanie dotycz?ce wymiany Biosu (czy jest ona konieczna w kazdym dv 9000, moj model wyposa?ony jest w procesor Core 2 Duo 1,73 MGhz), czy tylko w opisywanym oficjalnie modelu na stronie internetowej. Kolejne pytanie to w jaki sposob dokona? instalacji BIOSU i sk?d wzi?? wersj? instalacyjn?. Kolejna sprawa to zasilacz. Posiadany przeze mnie bardzo sie nagrzewa i wydaje charakterystyczny pisk, by? moze jest to normalne, ale chcialbym sie upewni?. Kolejna problematyczna kwestia dotyczy pytania, czy normalne jest, ze przy pracy laptopa na zasilaczu . laptop g?o?niej chodzi, a przy pracy na bateriach ciszej.
B?d? bardzo wdzieczny za udzielenie odpowiedzi.

+Quote Post
Sylwester Cyba
nadaj 19-05-2007, 13:37
Nr wypowiedzi: #11

Nie trzeba zmienia? BIOSu, o ile komputer chodzi stabilnie i sie nie przegrzewa. A ?ci?ga sie go z hp.com i instaluje po zamkni?ciu wszystkich aplikacji i od??czeniu komputera od Internetu.

Nagrzewanie sie zasilacza to normalna sprawa. Piszcze? natomiast nie powinien.

Na zasilaniu z sieci wyci?ga 100% swoich mo?liwo?ci, na akumulatorze gora 1/2. Co za tym idzie jest cichszy.

--------------------

+Quote Post
szczwany_lis
nadaj 9-09-2007, 21:51
Nr wypowiedzi: #12

cielepa
*

Wypowiedzi: 4
Nr użytkownika: 2 838

Witam, pisze pierwszy raz na tym forum. Jestem zainteresowany kupnem HP Pavilion dv9362ea [ T5600 GF7600 2GBramu dysk 160GB] i proszę o pomoc początkującemu. Po zapoznaniu sie z kilkoma testami serii dv9000 pojawiło sie kilka pytań w mojej główce, a wiec jak sprawa wygląda z matrycą w tym [dv9362ea] konkretym modelu w dv9033cl z Core Duo pojawił sie wyświetlacz firmy LG.Philips, a w modelu W dv9074cl z Turionem wyświetlacz firmy Quanta [podobno lepszy]. Jak sprawa sie ma z chłodzeniem bo naczytałem sie ze "troche" ten laptop sie grzeje [model z T2300E] czy seria T5XXX nagrzewa sie podobnie ?? Z góry dziekuję i pozdrawiam

+Quote Post
Tomasz Cyba
nadaj 10-09-2007, 8:34
Nr wypowiedzi: #13

Naczelny Notebookcheck.pl

Grupa: Naczelny
Wypowiedzi: 10 091
Nr użytkownika: 2
Laptop: MSI VR340

jak sprawa wygląda z matrycą w tym [dv9362ea] konkretym modelu

Nie mam pojęcia. Trzeba by sprawdzić Everestem. Przypuszczam jednak, że będzie to LG.Philips.

czy seria T5XXX nagrzewa sie podobnie ?

Te procesory wydzielają nieco więcej ciepła niż Core Duo.

--------------------

+Quote Post
Sienczek
nadaj 27-10-2007, 19:05
Nr wypowiedzi: #14

karlus

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 128
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 3 695
Gadu: 3042646
Laptop: Dell Inspiron 1520

Powiedzcie proszę jaka jest róznica między Hp DV9000 a 9500??? zamierzam zakupić jeden z tych modeli, bede sprowadzał z USA jednak nie potrafię znaleść róznicy jaka jest między nimi. Który warto kupić i dlaczego? Dzięki za radę!

--------------------
Dell Inspiron 1520 Black, T7300, 160GB@7200rpm Hitachi, 1440x900 TrueLife, 8600M GT, 2GB DDR2, 9Cell, Pilot, Bluetooth, Kamera, Windows 7

+Quote Post
Tomasz Cyba
nadaj 27-10-2007, 19:59
Nr wypowiedzi: #15

Naczelny Notebookcheck.pl

Grupa: Naczelny
Wypowiedzi: 10 091
Nr użytkownika: 2
Laptop: MSI VR340

Pavilion dv9000 to platforma poprzedniej generacji, dv9500 - nowej. Różnią się więc podzespołami (nie jest to jakiś kolosalny postęp) + matrycami (teraz dostają lepsze).

dv9500 z GF 8600M GS jest ponoć pieruńsko głośny (jak i inne Paviliony). Wkrótce mamy testować sprzęt z tej serii, więc się przekonamy. Generalnie - nie polecam smile.gif

--------------------

+Quote Post
Sienczek
nadaj 27-10-2007, 21:08
Nr wypowiedzi: #16

karlus

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 128
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 3 695
Gadu: 3042646
Laptop: Dell Inspiron 1520

To chyba poczekam na test tego modelu(mam jeszcze czas na pomyślenie), choć nie powiem napaliłem się na ten sprzęcik - w sumie poleciałem na wygląd tego HP, a opinie o modelu dv6500 i podobnych są raczej dobre!

--------------------
Dell Inspiron 1520 Black, T7300, 160GB@7200rpm Hitachi, 1440x900 TrueLife, 8600M GT, 2GB DDR2, 9Cell, Pilot, Bluetooth, Kamera, Windows 7

+Quote Post
PUEBLO
nadaj 7-12-2007, 9:22
Nr wypowiedzi: #17

nynuś

Nr użytkownika: 4 640
Gadu: 9513325
Laptop: dv 9000

Witam wszystkich, stalem sie szczesliwym posadaczem dv 9000 a dokladnie modelu dv9341eu z AMD turione64x2 ...i tu jest moje pierwsze pytanie, czym rozni sie ten model od testowanego przez was modelu. druga sprawa ktora chyba jako pierwsza nasowa sie po pierwszych godzinach uzytkowania tej maszyny to nagrzewanie sie... widzilem ze ta sprawe juz tu poruszaliscie /i rozumiem ze ten typ tak ma/ wiec przejde tylko do wotku pobocznego ktory jakos zostal pominiety - zasilacz, otorz moj nagrzewa sie do takiej temperaatury ze (mowie zupelnie powaznie) czsem nie da sie go utrzymac w zacisnietej dloni. co zaczyna mnie martwic bo ostatnio zapomnialem go zrzucic z luzka i po kilku godzinach na kocu mialem zaprasowany prostokat ktory zniknie pewnie dopiero po praniu/mam nadzieje/. I to w sumie tyle jezeli chodzi o moje watpliwosci i pytania co do prawidlowosci zachowan tego sprzetu.Chcialem jednak dla niezdecydowanych zakupu opopwiedziec o wrazeniach jakie daje ten model, otorz sam zastanawialem sie dlugo nad wyborem...glownym konkurentem byla toshiba satelite orez equium jednak czar jaki zucil na mnie Hp'ek nie pozostawil wiele miejsca na racjonalne myslenie. Jednak nie zaluje tego jestem zadowolony zarowno z osiagow jak i wygladu. Mowiac krotko zgadzam sie z przeprowadzonym testem ktory wychodzi w moim odczuciu bardzo pozytywnie. Malym minusem moze byc waga bo w swojej klasie wydaje sie byc dosc ciezki, co jednak przy tylu atutach nie zostalo prze ze mnie nawet wziete jako argument przeciw. A argumentem za, dla tych co sie boja lub przeszkadza im cieply pulpit - za podgrzewana kierownice w c klasie trzeba doplacic, tu podgrzewany pulpit i klawiatura jest w cenie standard ;;;;;;))ps. chcialbym jednak jeszcze zapytac czy do tego konkretnego modelu ktory posiadam, polecil by mi pan wymiene biosu , a jesli tak to prosil bym o instrukcje lub linka do strony gdzie krok po kroku mozna to zobaczyc.Pozdrawiam...aha zzapomnialem jeszcze spytac o karte graficzna, jest tam gf7600 go 256 mb a pytanie dotyczy wymiany starownikow na nowe i rozszerzenie jej do 512 mb, Dodam dla jasnosci ze na tym laptopie jest Vista home premium , 240gb hd, 2 gb ramu i 2x 1,8 amd...dzieki

+Quote Post
majas
nadaj 5-02-2008, 12:18
Nr wypowiedzi: #18

nynuś

Nr użytkownika: 6 717
Gadu: 1496404
Laptop: macbook 13,3

Witam!
Mam pytanie po zakupie paviliona model dv9206eu (z turionem). Na roznych stronach znalazlem informacje, ze mozna stworzyc na nim macierz raid. Razem z laptopem kupilem dwa dyski seagate momentus 7200 z zamiarem stworzenia takiej macierzy. Tutaj pojawil sie problem. W biosie ani slowa o raidzie i nie wiem co teraz zrobic. Szukalem juz wszedzie ale nigdzie nie moge znalezc rozwiazania mojego problemu. Spotkal sie juz ktos z czyms takim?

pozdrawiam!
majas

+Quote Post
Sylwester Cyba
nadaj 5-02-2008, 12:22
Nr wypowiedzi: #19

Sprzętowego RAID nie ma, ale zawsze możesz zrobić macierz w warstwie oprogramowania.

--------------------

+Quote Post
kboral
nadaj 8-05-2008, 10:50
Nr wypowiedzi: #20

nynuś

Z: Poznań
Nr użytkownika: 9 953
Laptop: HP Pavilion dv6000

Witam,

jestem użytkownikiem modelu HP Pavilion dv6000. Od dłuższego czasu mam problemy z wyłączaniem się komputera. Najpierw wiatrak wchodzi na maksymalne obroty, robi się bardzo głośno, a następnie komputer się wyłącza. Potrafi tak jeszcze 5 razy pod rząd i po 15 minutach zaczyna działać na nowo. Był nawet diagnozowany przez firmę, u której kupiłem komputer jednak nie stwierdzili oni nic. Dopiero tutaj znalazłem jakieś informacje na temat tego problemu. I dla wyjaśnienia: wiem już, że powinienem przeinstalowac BIOS, który zdobędę na stronie hp.com jednak mam obawę. Jakie komplikacje mogą wystąpić podczas tej procedury? Czego się mogę spodziewać? Czy powinienem zrobić backup plików? Dodam, że system operacyjny to Vista i lapotop ma zwiększoną pamięć RAM z standardowej 1GB do 3GB.

+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (2 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

RSS Wersja Lo-Fi Zegar wskazuje: 3-09-2010 - 17:03