IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Wymiana matrycy w FL90 - tutorial, Upgrade z WXGA --> WUXGA
Roderic
dodano 13-03-2009, 0:30
Nr wypowiedzi: #1


karlus
****

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 6/08/08
Nr użytkownika: 12 383
Laptop: FL90



Zauważyłem, że wątek wymiany matrycy pojawia się stosunkowo często, a sam ostatnio miałem okazję taką wymianę przeprowadzić, postanowiłem zmajstrować foto-poradnik jak to zrobić, aby zbyt dużo nie popsuć. Upgrade jaki robiłem jest dość ekstremalny, bo wymieniłem standardową Compalową matrycę WXGA (czyli błyszczące 1280x800 firmy Chi Mei Optoelectronics) na matowego Samsunga WUXGA, czyli matrycę o rozdzielczości 1920x1200, nie mając nawet pewności, czy taka matryca w ogóle zadziała w FL'ce - sprzedawca uparcie twierdził, że nie, ale postawiłem na swoim i nie myliłem się - działa, a rezultat jest spektakularny - do tej pory nie mogę uwierzyć, jak cały ten czas mogłem używać ekranów o mniejszej rozdzielczości - wiem, że 3/4 ludzi uważa, że matryca WUXGA o przekątnej 15,4'' to zbyt wiele, ale zapewniam - nie znacie moich potrzeb wink.gif Może trochę odbiegam od tematu, ale to tak, jakby ktoś mówił, że Lamborghini jest dla niego zbyt szybkie i tak dalej - zapewniam, że wystarczyła by jedna przejażdżka i prawdopodobnie nie chciałby innego samochodu smile.gif Druga sprawa to to, że 90% ludzi, nigdy nawet nie widziało czegoś takiego podczas pracy, ale to już inny temat.

Wracając do rzeczy - tutorial jest w formie zdjęć z komentarzem, jest ich 19 sztuk i myślę, że dość dokładnie opisują cały proces wymiany, który sam w sobie jest bardzo prostą operacją. Myślę, że będzie przydatny dla kogoś, kto ma potrzebę wymiany uszkodzonej matrycy, lub tak jak ja, małego apgrejdu matrycy Compala, która jak wiadomo, nie jest szczytem technologii LCD (i nie mówię tu wcale o kątach widzenia, bo mój laptop i tak nie robił za kino wink.gif)

Jeszcze kwestia szczegółów technicznych, o których warto w tym temacie wspomnieć, aby ułatwić zakup odpowiedniej matrycy do Compala. Wymagane parametry to:
- rozmiar 15,4'', panoramiczny (proporcje 16:10)
- taśma 30 pin (najpowszechniej stosowany rodzaj)
- kabel inwertera - ciężko go zdefiniować, ale ujmę to tak - ja spotkałem się z dwoma rodzajami tych wtyczek (być może jest ich więcej) - ta występująca w Compalu, jest najpopularniejsza, jednak przed kupnem matrycy, warto poprosić sprzedawcę o pokazanie, jaką wtyczkę ma matryca i porównać ją z tą w FL90 - dla ułatwienia zamieściłem zdjęcie tej wtyczki z kilku ujęć, więc nie powinno to sprawić problemu (zdjęcie to znajduje się pod poradnikiem).
- kwestia kompatybilności jest raczej rozwiązana - jeśli w tym laptopie ruszyła matryca WUXGA, to prawdopodobnie ruszy w nim wszystko

Dodatkowo, na samym końcu umieściłem pare screenshot'ów, jak wygląda pulpit oraz kilka aplikacji na takiej matrycy.

----------
Poradnik:



























































----------
Zdjęcie wtyczki inwertera:





----------
Screeny:











--------------------
FL90
T7500 2.2GHz@1.05V
2GB Kingston HyperX 667@4-4-4-12
ST9320421ASG (320GB/7200RPM/16MB/G-Force Prot.)
15.4'' WUXGA 1920x1200
Atheros AG5006EG; BT
BIOS 1.18
W7 x64
Go to the top of the page
 
+Quote Post
benqpl
dodano 13-03-2009, 14:22
Nr wypowiedzi: #2


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 51
Rejestracja: 1/05/08
Nr użytkownika: 9 784
Laptop: iFL90



jakie są koszty takiego czegoś? smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Roderic
dodano 13-03-2009, 16:54
Nr wypowiedzi: #3


karlus
****

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 6/08/08
Nr użytkownika: 12 383
Laptop: FL90



Mi się udało wyrwać taką matrycę w idealnym stanie za trochę poniżej 400pln - czy to dużo czy mało - i tak, i nie - dużo, bo matrycę o mniejszej rozdzielczości w nienagannym stanie można mieć już za około 200pln, a mało, bo normalnie matryce WUXGA chodzą w cenach od 500-600pln w górę, nie mówiąc już o tym, że o ile znaleźć taką matrycę o rozmiarze 17'' nie jest problemem, to znalezienie 15,4'' jest prawie niemożliwe - zdecydowanie łatwiej będzie dostać taką w rozmiarze WSXGA+, czyli 1680x1050. co do takiej, to cenowo jest duży rozrzut - można kupić takie coś nawet za 200pln jak się ktoś postara, ale należy pamiętać, że matryca matrycy nie równa, więc można wyrwać coś, na czym np czarny będzie szary, a kąty widzenia będą tak małe, że nie będzie można nawet zmienić pozycji przy komputerze bez zmiany położenia ekranu.


--------------------
FL90
T7500 2.2GHz@1.05V
2GB Kingston HyperX 667@4-4-4-12
ST9320421ASG (320GB/7200RPM/16MB/G-Force Prot.)
15.4'' WUXGA 1920x1200
Atheros AG5006EG; BT
BIOS 1.18
W7 x64
Go to the top of the page
 
+Quote Post
handman
dodano 14-03-2009, 18:48
Nr wypowiedzi: #4


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 64
Rejestracja: 4/07/08
Z: Płock/Warszawa
Nr użytkownika: 11 407
Laptop: JHL90



no to ja mam pytanie z innej beczki ( już w inny temacie je zadawałem - nikt jednak nie udzielił na nie odpowiedzi). Czy można w laptopie takim jak Twój czy JHL90 czy JFL92 wymienić matrycę na model 15,4 cala w technologii LED ??? jeśli tak, to czy trzeba dokonać jakichś zmian ???


--------------------
JHL90 WSXGA+
CPU:T9400 2.53GHz
GPU:GeForce 9600M GT 512 MB
RAM:2x2GB Kingston 800-DDR2 CL5
HDD: Seagate Momentus 320GB 7200rpm
Łączność: Intel® WiMAX/WiFi Link 5350, Bluetooth 2.0 + EDR
Tuner DVB-T MPEG-4 miniPCIe
OS: Windows Vista Ultimate 64 SP1.
D-link DIR-655
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Roderic
dodano 14-03-2009, 20:21
Nr wypowiedzi: #5


karlus
****

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 6/08/08
Nr użytkownika: 12 383
Laptop: FL90



Problemu jako takiego by nie było, bo są matryce LED ze złączem 30-pin - pytanie tylko jak zasilać taką matrycę, bo podejrzewam, że raczej napewno nie inwerterem (w końcu diody LED nie potrzebują napięć rzędu kilkuset V). Zbyt mało miałem do czynienia z takimi matrycami, żeby móc precyzyjnie na to odpowiedzieć - najlepiej będzie zapytać kogoś kto takimi matrycami handluje (np. na Allegro) jak wygląda sprawa jej zasilania - czy mają wbudowany/osobny moduł, czy dodają go do matrycy itd. - ktoś kto ma taką matrycę i jako takie pojęcie będzie w stanie napewno takiej informacji udzielić.


--------------------
FL90
T7500 2.2GHz@1.05V
2GB Kingston HyperX 667@4-4-4-12
ST9320421ASG (320GB/7200RPM/16MB/G-Force Prot.)
15.4'' WUXGA 1920x1200
Atheros AG5006EG; BT
BIOS 1.18
W7 x64
Go to the top of the page
 
+Quote Post
automat
dodano 14-03-2009, 20:21
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
Plichu
dodano 17-03-2009, 9:30
Nr wypowiedzi: #6


Grupa Trzymająca Władzę
*****

Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 281
Rejestracja: 28/05/08
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 10 481
Laptop: Thinkpad T420



Muszę przyznać że zainteresował mnie ten temat smile.gif
Będę pewnie w wakacje rozbudowywał swojego fl90 (procek, więcej ram) więc pewnie i z matrycą się pobawię smile.gif

Dzięki za tutorial.
Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
niedziel
dodano 2-11-2009, 8:42
Nr wypowiedzi: #7


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 6/03/08
Nr użytkownika: 8 000



Dzieki wielkie za ten poradnik, udalo mi sie takze wymienic matryce w compalu. Dzieki wielkie ;] Mialem caly pulpit ikon teraz mniej niz polowa sie zrobila ;p


--------------------
Compal JFL92:
LCD: 15.4'' WUXGA 1920x1200 !!
CPU: Intel Core 2 Duo T9500 @ 2.60GHZ 6MB L2
RAM: Kingston 2x 2048, 667MHZ DDR2
HDD: Seagate Momentus 200GB 7200RPM 16MB NCQ SATA II -->Seagate Momentus 7200.4 ST9500420ASG, 500GB, 7200rpm, 16MB cache, G-Force Protection, NCQ /niedluga przyszlosc
VGA: Nvidia GeForce 8600M GT, 512MB DDR2
Naped: LiteON Slimtype DVD A DS8A1P - proba wgrania nowego firmware = ciagle samoczynne otwieranie sie klapki :) uff naszczescie udalo sie powrocic do starego firmware (niestety)
WiFi: Intel Wireless WiFi 3965AGN - szajsowaty, ale do normalnej pracy wystarcza.
Tuner TV: Narazie brak ale mysle nad Hybrid Analog & DVB Tuner DIB7700
OSy: kilka:Vista 64bit, Win7 64bit, Ubuntu, Backtrack, Win XP,
Modem GSM: Huawei e176
Router: TP-LINK WR1043ND OpenWRT Hubmod PrintServer
Go to the top of the page
 
+Quote Post
leotdi
dodano 2-11-2009, 13:58
Nr wypowiedzi: #8


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 256
Rejestracja: 4/09/06
Nr użytkownika: 92



Roderci,

a czy pomiędzy FL-90 a JHL-90 są jakieś istotne różnice ?
więc czy ten Twój poradnik można "w ciemno" stosować
także dla JHL-90 ?

dzięki za info
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Roderic
dodano 3-11-2009, 20:09
Nr wypowiedzi: #9


karlus
****

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 6/08/08
Nr użytkownika: 12 383
Laptop: FL90



Nie rozbierałem pokrywy w JHL90, ale pewnie poza różnicą w ułożeniu śrubek czy prowadzeniu kabli, jest bardzo podobnie - podłącza się dokładnie do samo, tymi samymi wtyczkami w te same miejsca, jak w większości laptopów zresztą.


--------------------
FL90
T7500 2.2GHz@1.05V
2GB Kingston HyperX 667@4-4-4-12
ST9320421ASG (320GB/7200RPM/16MB/G-Force Prot.)
15.4'' WUXGA 1920x1200
Atheros AG5006EG; BT
BIOS 1.18
W7 x64
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RottenDion
dodano 25-12-2009, 3:51
Nr wypowiedzi: #10


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 25/07/07
Nr użytkownika: 2 108



Dołączę się o wątku czy wiadomo już coś o możliwość podłączenia matrycy LED do Compala a dokładniej do Compala HELL80
Go to the top of the page
 
+Quote Post
niedziel
dodano 6-01-2010, 13:18
Nr wypowiedzi: #11


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 6/03/08
Nr użytkownika: 8 000



Jakby ktos porownal albo zrobil fotki matrycy i inwertera z compala KHLB2 to by mozna bylo najszybciej odpowiedziec czy sie da podlaczyc LED matryce do starych compali. LED matryce maja inne wtyczki tak samo jak inverter do nich. Nie wiadomo nawet czy sam inverter jest zasilany tym samym napieciem.


--------------------
Compal JFL92:
LCD: 15.4'' WUXGA 1920x1200 !!
CPU: Intel Core 2 Duo T9500 @ 2.60GHZ 6MB L2
RAM: Kingston 2x 2048, 667MHZ DDR2
HDD: Seagate Momentus 200GB 7200RPM 16MB NCQ SATA II -->Seagate Momentus 7200.4 ST9500420ASG, 500GB, 7200rpm, 16MB cache, G-Force Protection, NCQ /niedluga przyszlosc
VGA: Nvidia GeForce 8600M GT, 512MB DDR2
Naped: LiteON Slimtype DVD A DS8A1P - proba wgrania nowego firmware = ciagle samoczynne otwieranie sie klapki :) uff naszczescie udalo sie powrocic do starego firmware (niestety)
WiFi: Intel Wireless WiFi 3965AGN - szajsowaty, ale do normalnej pracy wystarcza.
Tuner TV: Narazie brak ale mysle nad Hybrid Analog & DVB Tuner DIB7700
OSy: kilka:Vista 64bit, Win7 64bit, Ubuntu, Backtrack, Win XP,
Modem GSM: Huawei e176
Router: TP-LINK WR1043ND OpenWRT Hubmod PrintServer
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Roderic
dodano 6-01-2010, 14:27
Nr wypowiedzi: #12


karlus
****

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 6/08/08
Nr użytkownika: 12 383
Laptop: FL90



W matrycach LED nie ma inwertera zasilającego podświetlenie - inwerter, to coś, co przetwarza prąd stały na przemienny (DC->AC): dioda LED wymaga zasilania prądem stałym, podczas gdy świetlówka - przemiennym - więc nie ma potrzeby nawet stosować takiego urządzenia, już nie wspominając, jak różne są napięcia zasilania diód i świetlówek CCFL. Bez grubszych przeróbek raczej nic z tego, żeby podpiąć LEDy do starego laptopa, przykro mi wink.gif


--------------------
FL90
T7500 2.2GHz@1.05V
2GB Kingston HyperX 667@4-4-4-12
ST9320421ASG (320GB/7200RPM/16MB/G-Force Prot.)
15.4'' WUXGA 1920x1200
Atheros AG5006EG; BT
BIOS 1.18
W7 x64
Go to the top of the page
 
+Quote Post
niedziel
dodano 6-01-2010, 18:36
Nr wypowiedzi: #13


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 6/03/08
Nr użytkownika: 8 000



czyli z lapka leci jakis kabelek wprost do tasiemki matrycy ? tasiemka ma z tego co pamietam 8 pinow.


--------------------
Compal JFL92:
LCD: 15.4'' WUXGA 1920x1200 !!
CPU: Intel Core 2 Duo T9500 @ 2.60GHZ 6MB L2
RAM: Kingston 2x 2048, 667MHZ DDR2
HDD: Seagate Momentus 200GB 7200RPM 16MB NCQ SATA II -->Seagate Momentus 7200.4 ST9500420ASG, 500GB, 7200rpm, 16MB cache, G-Force Protection, NCQ /niedluga przyszlosc
VGA: Nvidia GeForce 8600M GT, 512MB DDR2
Naped: LiteON Slimtype DVD A DS8A1P - proba wgrania nowego firmware = ciagle samoczynne otwieranie sie klapki :) uff naszczescie udalo sie powrocic do starego firmware (niestety)
WiFi: Intel Wireless WiFi 3965AGN - szajsowaty, ale do normalnej pracy wystarcza.
Tuner TV: Narazie brak ale mysle nad Hybrid Analog & DVB Tuner DIB7700
OSy: kilka:Vista 64bit, Win7 64bit, Ubuntu, Backtrack, Win XP,
Modem GSM: Huawei e176
Router: TP-LINK WR1043ND OpenWRT Hubmod PrintServer
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lolasher
dodano 6-01-2010, 19:54
Nr wypowiedzi: #14


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 14
Rejestracja: 25/07/09
Nr użytkownika: 20 864



Mam takie jedno pytanie: czy można dostać matrycę dotykową i ją podłączyć do compala ? Nie wiem, czy w przyszłości byłoby mnie na taką inwestycje stać, ale jestem bardzo ciekawy. Sam nie wiem, jak się taką matrycę podłącza, ale najpewniej przez jakiś wewnętrzny USB.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Miedziak1991
dodano 21-05-2010, 18:45
Nr wypowiedzi: #15


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 4
Rejestracja: 21/05/10
Nr użytkownika: 28 802



Czy ktoś wie czy ta matryca:
http://allegro.pl/item1035208880_matryca_1...ga_mat_h38.html
pasuje do Compala JFL92? Pytałem się sprzedawcy ale nie bardzo chce mu sie odpisać z tego co widzę...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
niedziel
dodano 21-05-2010, 19:16
Nr wypowiedzi: #16


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 6/03/08
Nr użytkownika: 8 000



Tak powinna pasowac. 30pin, na zdjeciu widze wyjscie invertera 2 pinowe, i prawidlowe zatrzaski wokól matrycy


--------------------
Compal JFL92:
LCD: 15.4'' WUXGA 1920x1200 !!
CPU: Intel Core 2 Duo T9500 @ 2.60GHZ 6MB L2
RAM: Kingston 2x 2048, 667MHZ DDR2
HDD: Seagate Momentus 200GB 7200RPM 16MB NCQ SATA II -->Seagate Momentus 7200.4 ST9500420ASG, 500GB, 7200rpm, 16MB cache, G-Force Protection, NCQ /niedluga przyszlosc
VGA: Nvidia GeForce 8600M GT, 512MB DDR2
Naped: LiteON Slimtype DVD A DS8A1P - proba wgrania nowego firmware = ciagle samoczynne otwieranie sie klapki :) uff naszczescie udalo sie powrocic do starego firmware (niestety)
WiFi: Intel Wireless WiFi 3965AGN - szajsowaty, ale do normalnej pracy wystarcza.
Tuner TV: Narazie brak ale mysle nad Hybrid Analog & DVB Tuner DIB7700
OSy: kilka:Vista 64bit, Win7 64bit, Ubuntu, Backtrack, Win XP,
Modem GSM: Huawei e176
Router: TP-LINK WR1043ND OpenWRT Hubmod PrintServer
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Tako
dodano 26-08-2010, 14:34
Nr wypowiedzi: #17


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 25/08/10
Nr użytkownika: 31 310
Laptop: Compal FL90



Czy mogę podłączyć do Compala matrycę z HP Compaq nx6110? Wiem, że ich wymiary są inne i rozdziałki też, ale czy po prostu mogę sprawdzić czy Compal działa z nową matrycą?
I czy podłączając matrycę z HP muszę też wziąć z niego inwerter?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lato
dodano 26-08-2010, 21:49
Nr wypowiedzi: #18


cichy user
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 558
Rejestracja: 1/11/08
Z: Leszno/Wroclaw/Poznan
Nr użytkownika: 15 388
Laptop: Compal JFL92



Jesli posiada taka sama "wtyczke" mozesz podlaczyc.


--------------------
Compal JFL 92
CPU: T8300 2.4 GHz
RAM: Kingston 2x2GB DDR2 667 Mhz
HDD: Hitachi 250 GB 5400 rpm ->
Seagate Momentus 7200.4 250GB (16MB, G-Force)
GPU: GF 8600M GT 512 MB
OS: Windows XP PRO SP3

Ucze sie na bledach wiec jak napisze cos zle, popraw mnie. Nastepnym razem bledu nie popelnie.


Go to the top of the page
 
+Quote Post
Tako
dodano 26-08-2010, 22:49
Nr wypowiedzi: #19


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 25/08/10
Nr użytkownika: 31 310
Laptop: Compal FL90



"Wtyczka" czyli chodzi o ilość pinów?

Inwerter nie gra roli?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lato
dodano 27-08-2010, 0:29
Nr wypowiedzi: #20


cichy user
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 558
Rejestracja: 1/11/08
Z: Leszno/Wroclaw/Poznan
Nr użytkownika: 15 388
Laptop: Compal JFL92



Tak, chodzi mi o ilosc pinow. O inwerterze pisal Roderic i zdanie podsumowania mowi chyba dosc duzo "- kwestia kompatybilności jest raczej rozwiązana - jeśli w tym laptopie ruszyła matryca WUXGA, to prawdopodobnie ruszy w nim wszystko"


--------------------
Compal JFL 92
CPU: T8300 2.4 GHz
RAM: Kingston 2x2GB DDR2 667 Mhz
HDD: Hitachi 250 GB 5400 rpm ->
Seagate Momentus 7200.4 250GB (16MB, G-Force)
GPU: GF 8600M GT 512 MB
OS: Windows XP PRO SP3

Ucze sie na bledach wiec jak napisze cos zle, popraw mnie. Nastepnym razem bledu nie popelnie.


Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 21-01-2018 - 9:46