IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

6 Strony: V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
ATI HD 4670 działa na FL90, wymiana karty i chłodzenia
Zbawiony
dodano 8-06-2009, 14:23
Nr wypowiedzi: #1


cielepa
*

Grupa: Zablokowano
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 21/07/08
Nr użytkownika: 11 897
Laptop: BlueBerry COMPAL KHLB2 P8600/4GB DDR3 /320GB /ATI RADEON HD 4650 512MB DDR3/Vista ULTIMATE



Zerknijcie wszyscy czego udało mi się dokonać w zaciszu domowego labolatorium smile.gif

Zamontowałem kartę graficzną ATI Radeon HD 4670 512MB DDR3 w naszego poczciwego COMPALA FL90 i DZIAŁA!!!
smile.gif
Wynik w 3DMark 2006 jest bardzo zadowalający - ale będę jeszcze patrzył co da się poprawić / ulepszyć smile.gif na razie odnotowałem 6668 Punktów!!! smile.gif

Popatrzę jeszcze jak jest z dostępnością tej karty tak żeby przygotować jakąś ofertę i zainteresowanych zapraszam smile.gif

Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
Załącznik (obraz)
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lato
dodano 8-06-2009, 14:30
Nr wypowiedzi: #2


cichy user
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 558
Rejestracja: 1/11/08
Z: Leszno/Wroclaw/Poznan
Nr użytkownika: 15 388
Laptop: Compal JFL92



oooo no gratuluje! nareszcie ktos sie odwazyl na tak powazny zabieg smile.gif i w dodatku z powodzeniem. Widze ze w poczciwych FLkach drzemia wielkie mozliwosci.


--------------------
Compal JFL 92
CPU: T8300 2.4 GHz
RAM: Kingston 2x2GB DDR2 667 Mhz
HDD: Hitachi 250 GB 5400 rpm ->
Seagate Momentus 7200.4 250GB (16MB, G-Force)
GPU: GF 8600M GT 512 MB
OS: Windows XP PRO SP3

Ucze sie na bledach wiec jak napisze cos zle, popraw mnie. Nastepnym razem bledu nie popelnie.


Go to the top of the page
 
+Quote Post
JENS0N
dodano 8-06-2009, 15:16
Nr wypowiedzi: #3


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 253
Rejestracja: 23/02/09
Nr użytkownika: 18 025
Laptop: MacBook, ProBook



Gratulacje! A skąd dorwałeś taką kartę i ile cię to wyniosło :]
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marmar16
dodano 8-06-2009, 15:17
Nr wypowiedzi: #4


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 974
Rejestracja: 30/05/08
Nr użytkownika: 10 508



Respect cool.gif
Ale skąd wziąłeś tą kartę?
Można się spodziewać wyników temperatur?
To można włożyć DDR3? Nie wiedziałem... smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
-radi-
dodano 8-06-2009, 15:40
Nr wypowiedzi: #5


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 180
Rejestracja: 29/08/08
Z: Brzóza <=> Kielce
Nr użytkownika: 13 234
Laptop: Lenovo Y50-70



No właśnie jak temperatury, dużo trzeba było się bawić w biosie, żeby odczytało ta kartę? I czy stabilnie to wszystko wygląda w grach i przy normalnym użytkowaniu lapka? wink.gif Gratulacje tak poza tym wink.gif


--------------------
Lenovo Y50-70 | Intel Core i5-4210H 2.9 GHz | GeForce GTX860M 4GB GDDR5 | 8GB RAM | WD 1TB | Win7 Prof 64bit
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zbawiony
dodano 8-06-2009, 15:41
Nr wypowiedzi: #6


cielepa
*

Grupa: Zablokowano
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 21/07/08
Nr użytkownika: 11 897
Laptop: BlueBerry COMPAL KHLB2 P8600/4GB DDR3 /320GB /ATI RADEON HD 4650 512MB DDR3/Vista ULTIMATE



QUOTE(chudzikm16 @ 8-06-2009, 16:17) *
Respect cool.gif
Ale skąd wziąłeś tą kartę?
Można się spodziewać wyników temperatur?
To można włożyć DDR3? Nie wiedziałem... smile.gif



Na karcie graficznej są DDR3 ale pamięci RAM w notebooku oczywiście DDR2 smile.gif
Skoro karta działa to zaczynam kolejne testy - polepszenie układu chłodzenia, modyfikacja BIOS aby można było odczytywać temperatury, poważniejsze testy na wytrzymałość i bezpieczeństwo BHP biggrin.gif - muszę sprawdzić jak się na tym gra w coś bardziej wymagającego.
Na razie bez problemów przechodzi testy zapętlone 3DMark 06 - 4 razy - wynik nawet lekko lepszy 6680 punktów za tym 4 razem smile.gif
Na razie szukam innego dostawcę 4670 aby wyszło taniej i lepiej - jak będę miał szczegóły to dam znać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nicram
dodano 8-06-2009, 18:58
Nr wypowiedzi: #7


miglanc
*****

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 212
Rejestracja: 19/08/07
Z: Zgorzelec
Nr użytkownika: 2 497
Laptop: Compal FL90, Dell D430, Toshiba A210-19J



Musze powiedziec ze to wielkie wydarzenie dla wlascicieli FL-ek. Pytanie, jakiego BIOSu uzywasz?


--------------------
Compal FL90;Dell D430;Toshiba A210-19J;
Projekt dysku aktualizacji BIOS-u w FL90
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marmar16
dodano 8-06-2009, 19:35
Nr wypowiedzi: #8


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 974
Rejestracja: 30/05/08
Nr użytkownika: 10 508



Jakie złącze ma Fl-ka?
I jakie laptopy ewentualnie mogłyby mieć takową kartę?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ptaszyna
dodano 8-06-2009, 19:58
Nr wypowiedzi: #9


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 147
Rejestracja: 30/12/07
Nr użytkownika: 5 557
Laptop: ifl90



swietna wiadomosc ... jakby dalo rade zapodaj w przyszlosci jakis manual
z wszystkimi potrzebnymi plikami


--------------------
compal ifl90
core 2 duo t8300 2x 2.4gh 3mb
2x1gb kingston 667mhz
250gb 7200.3 seagate momentus
wifi intel 3945a/b/g
Go to the top of the page
 
+Quote Post
-radi-
dodano 8-06-2009, 20:00
Nr wypowiedzi: #10


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 180
Rejestracja: 29/08/08
Z: Brzóza <=> Kielce
Nr użytkownika: 13 234
Laptop: Lenovo Y50-70



FL90 to MXM II więcej do poczytania tutaj => http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=4290

Ja jestem ciekaw ile ta karta może kosztować wink.gif No i czy nie będzie problemu z grami...

Zbawiony, potrafiłbyś zmodyfikować bios tak, żeby ta karta działała w FL90 tak samo dobrze jak 8600M GT? Oczywiście to pytanie teoretyczne, bo właściwie ta wymiana jest w fazie eksperymentów wink.gif


--------------------
Lenovo Y50-70 | Intel Core i5-4210H 2.9 GHz | GeForce GTX860M 4GB GDDR5 | 8GB RAM | WD 1TB | Win7 Prof 64bit
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adrianus1980
dodano 8-06-2009, 20:08
Nr wypowiedzi: #11


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 73
Rejestracja: 21/08/08
Nr użytkownika: 12 911



Siema, jak bedziesz mial dostawce to ja biore taka karte, wiesz jak zmodyfikowac bios w jhl90 zeby ta 4670 chodzila??


--------------------
ALIENWARE M17X R2 Cosmic Black, Q9000 (4x2.00Ghz), 4GB RAM, 1440x900, 2 x GTX260M 1GB DDR3, WIN7 64bit ULTIMATE.

JHL90, T8300, 9600GT, 640Gb Samsung ,4gb, 1440x900, Atheros AR5008X, bateria 7200mAh i 4800mAh, WIN7 32bit HOME
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joker5513
dodano 8-06-2009, 21:47
Nr wypowiedzi: #12


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 057
Rejestracja: 20/06/08
Z: Bory Tucholskie ;)
Nr użytkownika: 11 029
Laptop: Acer Aspire 5930G



Temat zdecydowanie do podwieszenia !!! Brawo za pomysł i odwagę.... Napisz proszę jaki jest w tym procesor,coś o temperaturach i jak się to cudo ogólnie sprawuje (stabilność)....


--------------------
Mobilek - Acer Aspire 5930G (Core 2 Duo 2.0 GHz, 3 GB DDR2 667mhz, GeForce 9600MGT 512 MB GDDR3, HDD 250 GB 5400rpm)- po wymianie matrycy śmiga dalej :)

Stacyjka - I5 2500K @ 4,0GHz, Asrock Z68 Extreme 3 Gen 3, Gigabyte Radeon 7970 WF3, 8 GB DDR3 1600mhz, 120GB SSD Intel 330, 3TB HDD WD Green, 1TB HDD Samsung -
Go to the top of the page
 
+Quote Post
koncertownik
dodano 8-06-2009, 21:51
Nr wypowiedzi: #13


postać kontrowersyjna
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 195
Rejestracja: 27/07/08
Z: Tychy
Nr użytkownika: 12 055
Laptop: A co to ?



Procesor to T9300 - tak widać na wyniku ze smarka...


--------------------
Nie udzielam porad na priv! Masz pytanie? Zadaj je na forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lobo
dodano 8-06-2009, 21:53
Nr wypowiedzi: #14


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 5 445
Rejestracja: 13/11/08
Z: Gdańsk
Nr użytkownika: 15 672
Laptop: Asus G751JT (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) Asus K70IO;] czasami Asus x57vn



To coś mało tych punktów jak to T9300.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
koncertownik
dodano 8-06-2009, 21:56
Nr wypowiedzi: #15


postać kontrowersyjna
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 195
Rejestracja: 27/07/08
Z: Tychy
Nr użytkownika: 12 055
Laptop: A co to ?



Można to próbować tłumaczyć starszą platformą, ale to tylko mój domysł.


--------------------
Nie udzielam porad na priv! Masz pytanie? Zadaj je na forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
midzi
dodano 8-06-2009, 21:58
Nr wypowiedzi: #16


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 297
Rejestracja: 6/12/08
Z: Wołomin
Nr użytkownika: 16 162
Laptop: MSI GT683 & Samsung R560 & Lenovo R500 i starocie



QUOTE(koncertownik @ 8-06-2009, 21:56) *
Można to próbować tłumaczyć starszą platformą, ale to tylko mój domysł.

Albo tym, że nie w pełni wykorzystuje moc karty ze względu na pamięci DDR3 weń zamieszczone.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
joker5513
dodano 8-06-2009, 22:02
Nr wypowiedzi: #17


epny
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1 057
Rejestracja: 20/06/08
Z: Bory Tucholskie ;)
Nr użytkownika: 11 029
Laptop: Acer Aspire 5930G



FL nie grzeszył wydajnym chłodzeniem, ale HD4670 powinien chyba być chłodniejszy niż 8600gt ???? Mylę sie?? blush.gif

A wynik słaby bo w 1280x1024 w standardowej 1280x800 pewnie z 7k by było


--------------------
Mobilek - Acer Aspire 5930G (Core 2 Duo 2.0 GHz, 3 GB DDR2 667mhz, GeForce 9600MGT 512 MB GDDR3, HDD 250 GB 5400rpm)- po wymianie matrycy śmiga dalej :)

Stacyjka - I5 2500K @ 4,0GHz, Asrock Z68 Extreme 3 Gen 3, Gigabyte Radeon 7970 WF3, 8 GB DDR3 1600mhz, 120GB SSD Intel 330, 3TB HDD WD Green, 1TB HDD Samsung -
Go to the top of the page
 
+Quote Post
koncertownik
dodano 8-06-2009, 22:19
Nr wypowiedzi: #18


postać kontrowersyjna
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 195
Rejestracja: 27/07/08
Z: Tychy
Nr użytkownika: 12 055
Laptop: A co to ?



No tak, rozdzielczość przegapiłem.


--------------------
Nie udzielam porad na priv! Masz pytanie? Zadaj je na forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
midzi
dodano 8-06-2009, 22:20
Nr wypowiedzi: #19


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 297
Rejestracja: 6/12/08
Z: Wołomin
Nr użytkownika: 16 162
Laptop: MSI GT683 & Samsung R560 & Lenovo R500 i starocie



QUOTE(joker5513 @ 8-06-2009, 22:02) *
A wynik słaby bo w 1280x1024 w standardowej 1280x800 pewnie z 7k by było

Na pewno nie, FL90 nie ma 1024 w poziomie.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
koncertownik
dodano 8-06-2009, 22:23
Nr wypowiedzi: #20


postać kontrowersyjna
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 195
Rejestracja: 27/07/08
Z: Tychy
Nr użytkownika: 12 055
Laptop: A co to ?



emj10
No pewnie, że ma 1280x800, ale popatrz raz jeszcze na zdjęcie z wynikiem.
Chyba, że to fake? smile.gif


--------------------
Nie udzielam porad na priv! Masz pytanie? Zadaj je na forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

6 Strony: V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 15-12-2017 - 5:39