Test Samsung R522-FA01PL (z GMA X4500MHD), dostarczył GVCnet |
Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )
![]() ![]() |
Test Samsung R522-FA01PL (z GMA X4500MHD), dostarczył GVCnet |
30-09-2009, 14:10
Nr wypowiedzi:
|
|
![]() Koordynator Notebookcheck.pl ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Administrator Wypowiedzi: 6 183 Rejestracja: 12/07/06 Z: Warszawa Nr użytkownika: 1 Gadu: 1383975 |
Odebraliśmy Samsunga R522.
http://gvcnet.pl/?mod=5&id=6445 Jak widać GVCnet zaczął oferować Samsungi w dobrych cenach. Zachęcam do zaglądania. A sam sprzęt ma dobrą matrycę i jest w miarę lekki i cichy. To tak na pierwszy rzut oka. -------------------- |
|
|
|
30-09-2009, 16:25
Nr wypowiedzi:
|
|
![]() Krytykant ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: + Zasłużony Wypowiedzi: 6 003 Rejestracja: 27/07/08 Z: Tychy Nr użytkownika: 12 055 Gadu: The number You are trying to reach is currently unavailable... Laptop: Idealny - czyli brak... :) |
Liczyłem na tę wypasioną wersję, a tu T3400 i integra...
-------------------- Milcz jak do mnie mówisz!
|
|
|
|
30-09-2009, 17:23
Nr wypowiedzi:
|
|
![]() Koordynator Notebookcheck.pl ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Administrator Wypowiedzi: 6 183 Rejestracja: 12/07/06 Z: Warszawa Nr użytkownika: 1 Gadu: 1383975 |
Głośniki ma słabe.
Za bardzo bym się nie przejmował, że karta zintegrowana. Trochę ludzi jest, którzy wolą chłodno, cicho i długo na akumulatorze. Poza tym nikt nie mówi, że w przyszłości na testy nie trafią te mocne modele. -------------------- |
|
|
|
30-09-2009, 18:01
Nr wypowiedzi:
|
|
|
cielepa ![]() Grupa: Forumowicz Wypowiedzi: 26 Rejestracja: 10/09/09 Nr użytkownika: 21 935 |
Dziwię się, że dopiero teraz trafił do testów - to naprawdę udany model.
Zakupiłem go właśnie 2tygodnie temu w promocji MM - T6400, 4GB, Ati4330, 500GB w cenie 2599zl. Obudowa w porównaniu do mojego poprzedniego Della 1535 i Lenovo Y550 jest bardzo dobrze wykonana i spasowana. Samsung zwie ją Duracase - cokolwiek by to było to sprawuje się bardzo dobrze - nic nie trzeszczy, jest bardzo stabilna, nie wygina się nawet podczas przenoszenia za narożniki. Miły dodatek w postaci uszczelnionej klawiatury. Wnętrze jest przyjemnie matowe, nic się nie palcuje. Jedyne mankamenty to błyszcząca matryca i lakierowana pokrywa - ta jednak jest znacznie łatwiejsza w utrzymaniu w czystości aniżeli "niby" matowa powłoka w dellu, na której to tłuszcz z palców po przetarciu rozmazywał się jeszcze bardziej. Laptop jest bardzo cichy, nie grzeje się, choć zaznaczyć muszę, że nie forsuję go zanadto w grach ani benchmarkach. Zainstalowany system to Win7 i wydajnośc w codziennym zastosowaniu stoi na naprawdę wysokim poziomie. Do głośników również nie mam zastrzeżeń - z całą pewnością mogę stwierdzić, że są o niebo lepsze niż w Studio 1535. I co najważniejsze - po pierwszym naładowaniu akumulatora wytrzymał 3.5h oglądania filmów .avi więc wynik bardzo przyzwoity. Za te pieniądze moim zdaniem wybór bezkonkurencyjny na dzień dzisiejszy. Jedyna rzecz z którą nie mogę sobie poradzić to wyświetlanie obrazu na TV FullHD przez złącze HDMI. Dell wyświetlał obraz na całym ekranie, Samsung natomiast wyświetla obraz na TV ok 2cm od każdej z krawędzi. Za diabła nie mogę doprowadzić do tego aby rzucał obraz na pełen ekran mimo poprawnego ustawienia wszystkich parametrów karty graficznej - zresztą laptop sam wykrywa, że podłączony jest telewizor o rozdzielczości 1920x1020 ale nie potrafi pokryć obrazem całego panelu w tv... Dziś byłem z nim w MM sądząc, że to wina konkretnego egzemplarza lub mojego TV. Niestety podpięcie innego laptopa jak i podpięcie mojego do innych modeli tv (nawet Samsunga!) daje ten sam efekt... Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i może mi coś podpowiedzieć ? |
|
|
|
3-10-2009, 5:04
Nr wypowiedzi:
|
|
|
miglanc ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: + Adherent Wypowiedzi: 295 Rejestracja: 4/08/09 Nr użytkownika: 21 032 Laptop: Samsung R522 + Acer 5820TG |
No jestem ciekawy jak wypadnie recenzja redakcji w porownaniu z tym co sam naskrobalem. Chociaz czesc odnoszaca sie do osiagow, bedzie sie sporo roznila, bo jednak konfiguracja calkowicie inna.
Co do glosniczkow, to nie wiem jak w porownaniu z innymi, ale da sie posluchac, a wlasciwie i tak od kilku lat mam do kompa podpiete takie badz inne sluchwaki. Co do grzania to niestety, ale wersja z najmocniejsza grafa troche rozczarowuje, ale jak nie dociazales swojej 4330, to nie wykryjesz, bo w spoczynku jest spoko, wiec moze to nie tylko problem wersji najmocniejszej, choc tak pewnie jest. Halas rewelacja. Co do obudowy, to jestem super zadowolony... Przy dluzszym uzytkowaniu natrafilem jedynie na 2 wczesniej nieopisane przeze mnie wady. Po pierwsze klawisz "PAGE DOWN" wyglada jakby był lekko pocięty w jedna strone, raczej nie jest to celowe i dziwnie wyglada, a sama podstawa klawisza jest prosta, czyli nie jest to kwestia krzywego zamocowania (zle odlali czy jak?). Druga wada, to srodek lapka (od razu powiem, ze odkrylem ja przez przypadek kiedy operlem reke na lapku) w okoliczy touchpada. Przy bardzo silnym nacisku obudowa ugina sie i zaczyna trzeszczec. Gdyby na spodzie byla w tym miejscu stopka o normalnym rozmiarze (znajdujaca sie tam jest "nizsza"), to byloby ok. Wlasciwie nie ma co sie dziwic, bo obudowa w tym wypadku moze sie ugiac badz zaczac pekac, ale warto wspomniec i szkoda, ze nie dorobili tam wiekszej stopki. Ostatecznie jak komus bardzo zalezy moze podkleic kawal gumy Kolejna rzecz jaka zauwazylem, to grzanie sie lapka w trybie "silent mode". Niby wiatrak sie nie keci, wiec logiczne, ze lapek sie grzeje, jednak jesli nie robimy nic wymgajacego, to wiatrak sie nie wlaczy w zadnym razie, a po kilkudziesieciu minutach pracy obszar roboczy robi sie nieprzyjemnie cieply. Nie mam teraz czasu na dokladny pomiar, ale w srodku po paru godzinach tkiego dzialania mamy 50-54 stopnie, na zewnatrz bedzie to ledwie kilka stopni mniej. Napewno ponad 40! Odnosnie pozostalych wad odsylam do swojej recenzji. Niecierpliwie czekam na recenzje i zobaczymy jakie beda roznice, poza szeroko pojeta wydajnoscia, a laptop z integra powinien byc do tego niezwykle chlodny i cichy. |
|
|
|
| Reklama |
3-10-2009, 5:04
Nr wypowiedzi:
#
|
|
![]() . |
|
|
|
|
||
3-10-2009, 18:05
Nr wypowiedzi:
|
|
|
fachman ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: + Zasłużony Wypowiedzi: 408 Rejestracja: 14/02/08 Nr użytkownika: 7 275 |
Obudowa sztywniejsza, niz Unibody
|
|
|
|
3-10-2009, 18:25
Nr wypowiedzi:
|
|
|
Ponboczek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: + Zasłużony Wypowiedzi: 1 102 Rejestracja: 6/05/09 Nr użytkownika: 19 465 |
Głośniki ma słabe. Mam pytanie: Po najechaniu kursorem na ikonkę głośniczka w trayu wyskakuje dymek Realtek HDAudio (with EDS) ? Czy po kliknięciu prawym przyciskiem w na ikonkę głośniczka w trayu, następnie urządzenia do odtwarzania, następnie kliknąć dwukrotnie głośniki na zakładce Odtwarzanie. Teraz szukamy zakładki EDS. Na tej zakładce wystarczy wyłączyć wszystkie opcje i zaznaczyć Disable EDS. I już głośniki są mniej kiepskie. |
|
|
|
3-10-2009, 18:26
Nr wypowiedzi:
|
|
|
cielepa ![]() Grupa: Forumowicz Wypowiedzi: 16 Rejestracja: 30/07/08 Nr użytkownika: 12 165 |
co do ekranu to w recenzji użytkownika padło kilka krytycznych słów odnośnie jego kątów widzenia i kolorów, czy mimo to jest on lepszy od Y550?
|
|
|
|
5-10-2009, 21:19
Nr wypowiedzi:
|
|
![]() Po prostu boczek, żaden Pon ;) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: + Zasłużony Wypowiedzi: 6 301 Rejestracja: 9/01/07 Z: وارسو Nr użytkownika: 465 Laptop: Asus UL80VT |
-------------------- Asus UL80VT | Intel® Core™2 Duo SU7300 2x1.30 GHz + Turbo33 | 2x2 GB 1066 MHz DDR3 RAM | NVIDIA® GeForce® G 210M 512MB GDDR3 VRAM | 14" 1366x768 | 500 GB 5400 rpm | Windows 7 Professional
HP DV5t | P8600 2x2.40 GHz | 9600M GT DDR2 | 3 GB RAM DDR2 | 1680x1050 | 160GB 7200 rpm | Vista Home Premium Nie odpisuję na PW, masz pytanie, użyj szukajki Solidna używana 14" z 1440x900, czy warto ? |
|
|
|
20-10-2009, 15:06
Nr wypowiedzi:
|
|
Recenzję opublikujemy w okrojonej formie. Powodem jest śmierć dysku Seagate ST9250315AS. Prawdopodobnie padł translator.
-------------------- |
|
|
|
20-10-2009, 15:15
Nr wypowiedzi:
|
|
![]() Naczelny Notebookcheck.pl ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Naczelny Wypowiedzi: 10 091 Rejestracja: 13/07/06 Z: Warszawa Nr użytkownika: 2 Laptop: MSI VR340 |
Ja tylko dodam, że stało się to wczoraj wieczorem, prawie zaraz po tym, jak śmiałem napisać coś złego o laptopach firmy Samsung w innym wątku. Taka złośliwość rzeczy martwych.
-------------------- Pomogliśmy Ci w dokonaniu wyboru laptopa? Zrewanżuj się nam i zrecenzuj swój sprzęt, żeby pomóc w wyborze innym (Schemat recenzji użytkownika)
Lista recenzji użytkowników Warto przeczytać: opinie o Asusie 1215N, o Asusie U35JC, o Acerze AS4820TG, o Acerze AS5745G, o HP Pavilion dv7-4030ew, o Samsungu Q530, o Sony Vaio EC2M1E/WI, o problemie z klawiaturą w Toshibie Satellite Pro L670. |
|
|
|
20-10-2009, 19:13
Nr wypowiedzi:
|
|
|
Ponboczek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: + Zasłużony Wypowiedzi: 1 102 Rejestracja: 6/05/09 Nr użytkownika: 19 465 |
|
|
|
|
20-10-2009, 19:48
Nr wypowiedzi:
|
|
![]() Ponboczek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Redaktor Wypowiedzi: 2 785 Rejestracja: 3/09/08 Z: Wrocław Nr użytkownika: 13 469 Laptop: HP Compaq 6735s |
Wydzieliłem OT o kwestii producenta laptopa, a producentach jego podzespołów
-------------------- Moje teksty:Asus K72JR,HP G62,HP Probook 4520s,Dell Vostro 3500,Dell Latitude 6510,MSI GE600,Dell Inspiron 1564,Acer Ferrari FO200,Asus K70AF,Dell Inspiron Mini 1012,HP Pavilion dv6-2005sw,HP ProBook 6540b,
Pracuje nad: Asus N52DA, Asus 1215N |
|
|
|
22-10-2009, 19:51
Nr wypowiedzi:
|
|
Zgodnie z zapowiedzią recenzja została opublikowana.
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Samsu...22.21292.0.html -------------------- |
|
|
|
22-10-2009, 21:23
Nr wypowiedzi:
|
|
|
miglanc ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: + Adherent Wypowiedzi: 295 Rejestracja: 4/08/09 Nr użytkownika: 21 032 Laptop: Samsung R522 + Acer 5820TG |
Szczerze, to jestem troche zmieszany.
O ile w kwesti obudowy, gladzika i klawy (ostatnio tez zauwazylem problemy ze spacja - trzeba wciskac ja na srodku, inaczej czasem mze nie zadzialac) zgadzam sie w 100%, to dalej juz bywa roznie. Matryca no coz nie wiem czy ta sama, ale o ile z kolorami sie zgodze w 100% (choc mozna sie przyczepic do czarnego, ktory jest co najwyzej szary - moim zdaniem warte nadmienienia), to katy widzenia w pionie mam nieograniczone.. Moze faktycznie przy 45 stopniach sa minimalne odksztalcenia, ale wieksze roznice wywoluje sama matryca reflektujaca. Jednak w pionie dla mnie jest nieciekawie. Glosnosc myslalem, ze wypadnie jeszcze lepiej, ale urzadzenia pomiarowego nie mam, a dB nie sa w skali liniowej, a sam porwnuje tez do uznawanego za cichego Y550, wiec moze poprostu przesadzam. Warto jednak wspomniec o trybie "Silent mode", w ktorym w tej wersji wentylator wogole nie powinien sie wlaczac. Odnosnie ciepla, to chyba trafilem na szczesliwy model, bo o ile na spodzie rzeczywiscie przy wylocie mialem te 45 stopni (choc w mocniejszej wersji), to juz na obszarze roboczym mialem sporo mniej. Z drugiej strony wlaczenie trybu cichego, moze doprowadzic do nagrzania temperatury w okolice 50 stopni lub nawet ciut wiecej. Temperature otoczenia mialem w czasie swoich testow nawet ciut wyzsza niz redakcja. W najwiekszy szok wprawil mnie test akumulatora. W moim wypadku przy maksymalnym podswietleniu matrycy, trybie wysokiej wydajnosci i odpalaniu 3dmarka06, co te ca. 8 minut skonczylo sie na ponad godzinnym czasie pracy (oczywiscie wylaczylem opcje przygaszania matrycy w trakcie bezczynnosci). Tak czy inaczej nie wiem jak model duzo slabszy, moze osiagac gorsze przebiegi. Ogolnie bylem ciekawy jak wypadnie moj recka, w porownaniu z taka wykonana przez badz co badz profesjonaliste. O ile w kwestich subiektywnych wypadly one calkiem podobnie (co nie cieszy, bo mimo braku doswiadzczenia na bazie przeczytanych opini i tego co widzialem w sklepie, bylem wstanie w miare rzetelnie przedstawic produkt), o tyle w kwestiach gdzie decydowaly pomiary, wyniki byly z gola odmienne. O ile czas pracy na baterii mogl byc mierzony w troche inny sposob, choc nawet jesli, to roznica wydaje mi sie byc za duza, o tyle juz temperatury sa dla mnie zaskoczeniem. Wiec albo mialem szczescie i w jakis dziwny sposob moj Samsung nie "poci sie", albo mam w domu 6 nie dzialajacych termometrow. |
|
|
|
22-10-2009, 21:36
Nr wypowiedzi:
|
|
![]() Naczelny Notebookcheck.pl ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Naczelny Wypowiedzi: 10 091 Rejestracja: 13/07/06 Z: Warszawa Nr użytkownika: 2 Laptop: MSI VR340 |
Warto jednak wspomniec o trybie "Silent mode", w ktorym w tej wersji wentylator wogole nie powinien sie wlaczac. Testy w Silent mode zostawiliśmy sobie na deser, no ale - jak wspomniano - dysk zrobił nam niemiłą niespodziankę i nie było już jak. W najwiekszy szok wprawil mnie test akumulatora. W moim wypadku przy maksymalnym podswietleniu matrycy, trybie wysokiej wydajnosci i odpalaniu 3dmarka06, co te ca. 8 minut skonczylo sie na ponad godzinnym czasie pracy (oczywiscie wylaczylem opcje przygaszania matrycy w trakcie bezczynnosci). Tak czy inaczej nie wiem jak model duzo slabszy, moze osiagac gorsze przebiegi. Już wyjaśniam - mamy tu do czynienia z różnymi akumulatorami. 4000 mAh w naszym i 4400 mAh u Ciebie. Przy okazji - mógłbyś sprawdzić, ile ten u Ciebie ma pojemności w przeliczeniu na Wh? W testowanym mieliśmy 44 Wh. Muszę poprawić recenzję w tej części, bo przyznam, że wydawało mi się, że dają tę samą baterię do jednego i drugiego. -------------------- Pomogliśmy Ci w dokonaniu wyboru laptopa? Zrewanżuj się nam i zrecenzuj swój sprzęt, żeby pomóc w wyborze innym (Schemat recenzji użytkownika)
Lista recenzji użytkowników Warto przeczytać: opinie o Asusie 1215N, o Asusie U35JC, o Acerze AS4820TG, o Acerze AS5745G, o HP Pavilion dv7-4030ew, o Samsungu Q530, o Sony Vaio EC2M1E/WI, o problemie z klawiaturą w Toshibie Satellite Pro L670. |
|
|
|
22-10-2009, 21:40
Nr wypowiedzi:
|
|
|
No coz bywa... Troche szkoda, bo moim zdaniem jest to ogromny plus tego modelu. W koncu czasami cisza jest bardzo wskazana.
Pojemnosc baterii, to dokladnie 47,52 Wh |
|
|
|
22-10-2009, 23:24
Nr wypowiedzi:
|
|
|
karlus ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Forumowicz Wypowiedzi: 53 Rejestracja: 14/10/09 Nr użytkownika: 22 779 |
Mnie w tej recenzji smuci troche to , ze malo solidna ramka ekranu . Jeszcze sie zastanowie przez noc co ludzie napisza tutaj na forum o tym lapciaku i jak mi cos strzeli do lba to nie odbiore a kupie della 1555.;>
|
|
|
|
23-10-2009, 7:53
Nr wypowiedzi:
|
|
|
miglanc ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Forumowicz Wypowiedzi: 180 Rejestracja: 13/01/09 Nr użytkownika: 17 036 Laptop: Samsung NP-R560-AT01PL |
Mnie w tej recenzji smuci troche to , ze malo solidna ramka ekranu . Jeszcze sie zastanowie przez noc co ludzie napisza tutaj na forum o tym lapciaku i jak mi cos strzeli do lba to nie odbiore a kupie della 1555.;> Zapewne boisz się pęknięcia jak w R560. Moim zdaniem jest to zdarzenie losowe. U części osób pękła, u innych nie. QUOTE(recenzja ze strony) Podobała się nam stabilność ekranu na zawiasach. Stawiały one dość wyraźny opór (nie pozwalający na podniesienie pokrywy jedną ręką - przy próbie dokonania tegoż platforma robocza odrywa się od podłoża). Chyba większość samsungów tak ma. U mnie też się nie da otworzyć jedną łapką |
|
|
|
23-10-2009, 8:09
Nr wypowiedzi:
|
|
|
karlus ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Forumowicz Wypowiedzi: 64 Rejestracja: 22/06/09 Nr użytkownika: 20 233 Laptop: Compaq Evo, Lenovo Y550-P7350 |
Samsung chwali się tym swoim nowym rozwiązaniem Duracase, jak sama nazwa wskazuje popracowali nad wytrzymałością i da się to zauważyć, tak że nie wydaje mi się żeby tym razem obudowy pękały. Tobie pietro_asp też ta ramka się ugina?
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Zegar wskazuje: 3-09-2010 - 17:06 |