IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Windows 7 i partycja recovery
ra9om1ak
nadaj 7-11-2009, 13:25
Nr wypowiedzi: #1


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 91
Rejestracja: 6/10/07
Nr użytkownika: 3 307



Witam

Mam taki problem. Niestety nie utworzylem kopii systemu na plytach, teraz generuje blad i nie da sie tego zrobic. Przy probie odzyskania stanu pierwotnego z hdd jest blad - windows cannot find x:\winlogon\manager1.exe make sure you typed name correctly, and then try again
to jest komunikat po odpaleniu Samsung Recovery 4
laptop Samsung R522, Win 7 home premium
Teraz nie wiem jak odtworzyc stan pierwotny ;////

Dziekuje z gory.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sylwester Cyba
nadaj 7-11-2009, 14:38
Nr wypowiedzi: #2


Koordynator Notebookcheck.pl
********

Grupa: Administrator
Wypowiedzi: 8 402
Rejestracja: 12/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 1



Powinna pomóc aktualizacja Samsung Recovery 4. Przez co rozumiem uruchomienie aplikacji Samsung Update.

Można też szukać w sieci, nawet u innych producentów.
http://www.fileheap.com/download-vaiosoft-...r-v1-34914.html


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ra9om1ak
nadaj 7-11-2009, 15:29
Nr wypowiedzi: #3


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 91
Rejestracja: 6/10/07
Nr użytkownika: 3 307



Hmmmm aktualizacji nie ma zadnych, wiec nie ma jak zaktualizowac aplikacji Sansung Recovery 4.
Najbardziej zalezy mi na odtworzeniu stanu poczatkowego, po zakupie. Samsung Recovery Solution pokazuje Z:\RECOVERY i 15 gb danych - niestety aplikacja generuje taki wlasnie blad. Przypuszczam to ma to zwiazek z moja "zabawa" i zmiana partycji na dyski dynamiczne - od tej pory jest klapa. Nie moge tez zrobic kopii na DVD ani na partycjach (dyski dynamiczne, system wywala blad, ze musi to byc partycja podstawowa) kod bledu wklepalem w google, zero dobrych rozwiazan.
Sprobuje z inna aplikacja, dziekuje za linka - dam znac jak poszlo.

EDIT: niestety, wspolpraca tych progsow z Win 7 nie jest mozliwa.
;//


Z ciekawosci zadzwonilem na infolinie Samsunga - jedyna metoda to ponoc wysylka lapka do nich, wyczyszczenie i wgranie systemu od nowa. Nie powinienem miec problemu z odpaleniem partycji recovery.
Jedna z opcji moze byc uszkodzony dysk. Zastanawiam sie, czy to mozliwe - gparted po uruchomieniu generowal bledy I/O.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ra9om1ak
nadaj 7-11-2009, 16:50
Nr wypowiedzi: #4


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 91
Rejestracja: 6/10/07
Nr użytkownika: 3 307



Odinstalowalem Samsung Recovery Solution 4 - sciagnalem ze strony Samsunga plik, instaluje...
"na dysku twardym nie wykryto obszaru przywracania Samsung. Konfiguracja zostanie anulowana".
Co jest ? Partycje 15 gb widac w Zarzadzaniu dyskami, zdrowa - a tutaj psikus ;/

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pacjent
nadaj 21-01-2010, 13:35
Nr wypowiedzi: #5


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 11
Rejestracja: 10/12/09
Z: Sosnów
Nr użytkownika: 24 323
Laptop: Samsung Np-R720-JS01PL



QUOTE(ra9om1ak @ 7-11-2009, 15:43) *
Hmmmm aktualizacji nie ma zadnych, wiec nie ma jak zaktualizowac aplikacji Sansung Recovery 4.
Najbardziej zalezy mi na odtworzeniu stanu poczatkowego, po zakupie. Samsung Recovery Solution pokazuje Z:\RECOVERY i 15 gb danych - niestety aplikacja generuje taki wlasnie blad. Przypuszczam to ma to zwiazek z moja "zabawa" i zmiana partycji na dyski dynamiczne - od tej pory jest klapa. Nie moge tez zrobic kopii na DVD ani na partycjach (dyski dynamiczne, system wywala blad, ze musi to byc partycja podstawowa) kod bledu wklepalem w google, zero dobrych rozwiazan.
Sprobuje z inna aplikacja, dziekuje za linka - dam znac jak poszlo.

EDIT: niestety, wspolpraca tych progsow z Win 7 nie jest mozliwa.
;//


Z ciekawosci zadzwonilem na infolinie Samsunga - jedyna metoda to ponoc wysylka lapka do nich, wyczyszczenie i wgranie systemu od nowa. Nie powinienem miec problemu z odpaleniem partycji recovery.
Jedna z opcji moze byc uszkodzony dysk. Zastanawiam sie, czy to mozliwe - gparted po uruchomieniu generowal bledy I/O.


Ja mam dokładnie ten sam problem tylko, ze R720. Na infolinii SAMSUNGa polecili mi zastąpić Samsung Recovery Solution 4 z wersji 4.0.03 wersją 4.0.0.4, ale niestety po odinstalowaniu SRS4 pojawia sie "na dysku twardym nie wykryto obszaru przywracania Samsung. Konfiguracja zostanie anulowana" Chyba jednak serwis tylko pomoże...

Ma ktoś inne pomysły? Jest jakiś proglam, którym można przejrzeć/wyedytować/wypalić zawartość partycji RECOVERY?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
nadaj 21-01-2010, 13:35
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
słaveq
nadaj 21-01-2010, 14:17
Nr wypowiedzi: #6


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 65
Rejestracja: 17/08/09
Z: Jasło
Nr użytkownika: 21 284
Laptop: Samsung R522 ATI4650 NP-R522-JS01PL



"na dysku twardym nie wykryto obszaru przywracania Samsung. Konfiguracja zostanie anulowana"

U MNIE to samo.. niewiem o co biega..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pemek
nadaj 6-02-2010, 12:16
Nr wypowiedzi: #7


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 5/02/10
Nr użytkownika: 25 960
Laptop: r522



Witam,
Udało się komuś może sprostać temu problemowi ??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
krzysiek_1212199...
nadaj 21-02-2010, 7:12
Nr wypowiedzi: #8


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 20/01/10
Nr użytkownika: 25 468
Laptop: samsung r522



Mi się udało po długiej męczarni. Potrzebny jest tylko program TestDisk. TestDisk Wystarczy ustawić go na sprawdzanie dysku.
1.Uruchamiamy plik tesdisk_win.exe z folderu windows.
2.Po uruchomieni programu klikamy 'no log' (ale to nie jest konieczne klikasz w zależności od potrzeb)
3.wybierasz swój dysk (caly a nie tylko pojedyńczą partycje)
4.klikasz 'proceed'
5.wybierasz 'intel' a potem 'Analyse' następnie 'quick search'
6.wciskasz enter i z nowego ekranu wybierasz 'deeper search'.

Jak skończy to zrób restart kompa i powinno działać smile.gif Ja musialem przywrócić pliki systemowe z srs 4 bo sie bawiłem z partycjami w tym programie. Ale po użyciu tego programu działa SRS 4 nawet bez zainstalowanego programu na windows 7. Oczywiście po ponownym uruchomienu systemu program bez problemu sie instaluje smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pajak28
nadaj 21-02-2010, 8:17
Nr wypowiedzi: #9


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2
Rejestracja: 20/02/10
Nr użytkownika: 26 416



Mnie się udało, jednak na początek trzeba zgrać 3 pliki z obrazem dysku z ukrytej partycji. Jeśli dysk jest zmieniony na dynamiczny, to TestDisk nie zadziała (przynajmniej mnie nie udało się nim naprawić tego). Kiedy będziesz miał zabezpieczone te 3 pliki z obrazem (np. na pendrive), to format całego dysku i utworzenie potem nowej partycji RECOVERY za pomocą Samsung Admin Tool.

Tutaj z tego miejsca piszę jeszcze: Nie zmieniajcie w laptopach Samsung dysków z podstawowych na dynamiczne! Bo przez to dzieją się potem niemiłe rzeczy...


Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
krzysiek_1212199...
nadaj 21-02-2010, 14:29
Nr wypowiedzi: #10


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 5
Rejestracja: 20/01/10
Nr użytkownika: 25 468
Laptop: samsung r522



Ja właśnie miałem dyski zmienione na dynamiczne i od tego zaczęły się problemy. Ale TestDisk zadziałał u mnie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kerimek
nadaj 2-04-2010, 16:05
Nr wypowiedzi: #11


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 19
Rejestracja: 11/03/10
Nr użytkownika: 26 963



Pytanie do metody opisanej przez pajak28 - sformatować cały dysk, czyli najpierw usunąć partycje i zapuścić format? czy tylko format recowery? Do samsung admin tool wejść na starcie przez F4?
Moje problemy wynikły z podziału D na partycje za pomocą zarządzania dyskami w win7. Wszystkie partycje oprócz RECOVERY mam teraz widoczne jako wolumin prosty, wcześniej wszystkie były chyba jako partycja podstawowa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Kowal_136
nadaj 3-04-2010, 20:13
Nr wypowiedzi: #12


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1
Rejestracja: 3/04/10
Nr użytkownika: 27 618
Laptop: Samsung R580



Witam

Jakiś czas temu miałem dokładnie ten sam problem a wiec chcąc utworzyć sobie dodatkowa partycje windows 7 zmienił mi wszystkie partycje na coś takiego jak dysk dynamiczny. Szukałem bardzo długo zanim znalazłem rozwiązanie tego problemu otóż mi pomogło rozwiązanie opisane powyżej za pomocą programu TestDisk, chyba że ktoś woli wysyłać lapka na serwis oczywiście płacąc 150 zl + jeszcze koszty trnsportu bo gwarancja tego nie obejmuje, tak przynajmniej mi proponował serwis Samsunga - swoją drogą ci kolesie w serwisie też lekko nie poważni bo nie słyszeli o czymś takim jak dyski dynamiczne. Wracając do problemu również miałem sytuacje w której po wciśnięciu F4 podczas startu lapka SRS4 wywalał mi błąd ze nie znalazł ścieżki dostępu. Jeszcze jedna dziwna sprawa że w zestawie zakupionego nowego lapka Samsunga nie ma żadnej płytki Recovery:/ Rozwiązanie tego problemu to robić zgodnie z instrukcją krzysiek_12121991 programikiem TestDisk na koniec tylko trzeba dodać po opcji 'deeper search' i odczekaniu sporego czasu trzeba zatwierdzić zamiany 'write' - czy coś podobnego, szczerze nie pamiętam do końca:), następnie lapek zrobi reset i od razu się odpali SRS4 no i dalej wystarczy ustawić wgranie obrazu z momentu dnia zakupu laptopa i po problemie wszystko działa jak należy smile.gif. Teraz ja mam pytanie czy istnieje jakaś możliwość nagrania na płytki tego obrazu z dnia zakupu który jest na partycji recovery ?? Na koniec apel nie próbujcie tworzyć partycji z poziomu Windowsa !!! :/ lepiej użyć w tym celu jakiś programik typu EASEUS Partition Master. Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rambusia
nadaj 4-04-2010, 20:15
Nr wypowiedzi: #13


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 123
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 790
Laptop: Acer Aspire 3810tz



A ja mam taki problem. Kiedyś usunąłem partycję recovery. Teraz zainstalowałem swoją kopię xp używając posiadanej licencji. Czy można na nowo utworzyć taką partycję recovery?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
UrlicH
nadaj 18-05-2010, 10:52
Nr wypowiedzi: #14


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3
Rejestracja: 10/02/10
Nr użytkownika: 26 103



Odgrzeję trochę temat.
Mam bardzo podobny problem jak koledzy wyżej. Bawiłem się partycjami i zmieniło mi wszystkie, prócz recovery, na partycje proste. Poszperałem na necie z czym to się wiąże i chciałem wrócić to poprzedniej konfiguracji. Użyłem wspomnianego TestDiska postępując według instrukcji krzysiek_12121991. Na koniec zgodnie z zaleceniem Kowal_136 wybrałem opcję write. Zrobiłem restarta, no i sie wszystko posypało. Jak bootuje z dysku to widzę tylko czarny ekran z podkreślnikiem. Próbowałem użyć "dyskowej" funkcji recovery (zapomniałem wspomnieć, że mam MSI GE600 i że nie nagrałem płytki recovery). Dostałem info, że utrace dane i takie tam. Zatwierdziłem wszystko i zaczęło się odzyskiwanie. Po niedługiej chwili lapek się zrestartował i wróciłem do punktu wyjścia, czyli czarny ekran i podkreślnik.
Czy jest ktoś w stanie mi pomóc? Będę niezmiernie wdzięczny.

EDIT.
Problem rozwiązany. Użyłem płytki z Windowsem 7 Pro i zapuściłem sprawdzanie dysku. Wszystko wróciło do normy, łącznie z partycjami (wszystkie są znowu podstawowe)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kura
nadaj 13-09-2010, 21:36
Nr wypowiedzi: #15


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 9/09/10
Nr użytkownika: 31 926
Laptop: r780



Panowie jeśli nie tworzyć partycji dynamicznych ktore robia problemy to jakie i jakim programem?

Po zainstalowaniu samsung revovery solution podzielilem partycje na systemowa 75 gb i ok 400 gb na dane. Zeby dalo sie dane podzielic raz jeszcze to tylko w zarzadzaniu dyskami ale to tworzy dynamiczne. W innych programach nie moglem utworzyc z pozostałego unallocated czy cos w tym stylu. Nie wiem jak to zrobic i znowu mam dynamiczne i znowu recovery sie sypie. Dajcie znac jak krok po kroku w jakim programie podzielic na partycje normalne w sensie logiczne czy podstawowwe.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kubarally2
nadaj 14-02-2011, 15:01
Nr wypowiedzi: #16


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1
Rejestracja: 14/02/11
Nr użytkownika: 36 727
Laptop: R530



Witam
Mam podobny problem i stad pytanko. Gdy konczy sie Deeper search, pojawia sie tylko partycja recovery i dysk systemowy. czy jesli dam [write] to reszta partycji zostanie utracona? recovery mam jako podstawowa, a reszta w tym system jako wolumin prosty. Nie mam zbyt wielkiego pojecia na ten temat wiec prosze o pomoc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 21-04-2014 - 8:39