IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

97 Strony: V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
SSD w naszych laptopach, Benchmarki, spostrzezenia, porady
silvo
dodano 24-12-2009, 23:29
Nr wypowiedzi: #1


użytkownik mózgu


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 913
Rejestracja: 1/02/09
Z: Łódź
Nr użytkownika: 17 509
Laptop: Dell XPS 15



Ostatnio prowadzilismy dyskusje z kiwaczkiem na temat dyskow SSD i doszlismy do wniosku, ze warto zalozyc wniosek, gdzie bedziemy sie dzielic testami wydajnosciowymi naszych SSD. Mysle, ze same benchmarki, choc istotne, nie do konca oddaja przyrost wydjanosci calego laptopa. Dlatego zachecam tez do zamieszczania spostrzezen praktycznych po zainstalowaniu SSD w lapku. Sugeruje np zamieszczanie czasu uruchomienia windowsa, albo napisanie czegos w stylu: wczesniej level w takiej a takiej grze ladowal sie 50s, a teraz tylko 20s.


Na poczatek opowiem o swoim Intelu X-25M G2 160GB.

Start systemu (Win7 Pro 64bit), od nacisniecia powera do uruchomienia firefoxa: 46 s.
Shutdown: 9 s.
Zahibernowanie: 15 s.
Odhibernowanie: 21 s.

W przypadku startu systemu poprawa jest kolosana. Wczesniej mialem Seagate 7200.4 500GB i nie bylo mowy nawet o pokazaniu pulpitu ponizej minuty, nie mowiac juz o pelnej gotowosci do dzialania (wszak trzeba zaladowac jeszcze gadzety, antywira, skype itp.).

Zrobilem tez testy HDTach i HDTune, wyniki ponizej:

Załącznik (obraz)

HDTach 8MB


Załącznik (obraz)

HDTAch 32MB

Załącznik (obraz)

HDTune

Jesli chodzi o praktyczne spostrzezenia, to najbardziej uderzajaca jest poprawa przy starcie systemu. Z tradycyjnym dyskiem po ukazaniu pulpitu nastepowalo powolne ladowanie gadzetow jeden po drugim (mam az 3 po prawej stronie) a nastepnie wyswietlenie okienka gmail notifier i splasha od Eset Smart Security. Teraz wszystkie gadzety laduja sie natychmiastowo, tuz po pokazaniu pulpitu, a zaraz po nich, takze razem, pokazuja sie okienka gmaila i eseta.

Dla wtajemniczonych w programowanie moge jeszcze dodac, ze rownie kolosalna poprawa wystapila w przypadku ladowania roznych IDE, np Visual Studio, Netbeans czy Eclipse. Wczesniej zaladowanie takiego VS potrafilo mnie doprowadzic do nerwicy, szczegolnie jesli mialem juz sporo innych programow uruchomionych. Teraz wszystko laduje sie blyskawicznie. Nie wykonywalem tu zadnych pomiarow, ale na oko moge stwierdzic, ze jest co najmniej 2 razy szybciej...

Wkrotce dodam tez testy zapisu, na zyczenie kiwaczka. Jesli ktos ma jeszcze jakies pytania, albo sugestie dodatkowych testow to zapraszam do dyskusji.


--------------------
Dell XPS 15 9570

Na co dzień prowadzę własny software house - Happy Team.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dweller
dodano 25-12-2009, 16:39
Nr wypowiedzi: #2


wentylator


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 371
Rejestracja: 20/07/09
Z: Poznań
Nr użytkownika: 20 765



Ciekaw jestem ile ładowałby mi sie mój Linux, jeżeli na Seagate Momentus 7200.4 160GB ładuje się 15 sekund do pełnego środowiska ;f


--------------------
13,3" Dell Latitude E4300 Regal Red :: 4500MHD + zew. GTS450 :: Windows 7 + Arch Linux
Go to the top of the page
 
+Quote Post
1001
dodano 26-12-2009, 17:44
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 233
Rejestracja: 8/08/07
Z: 5e
Nr użytkownika: 2 324
Laptop: ASUS F3SV



W7 x64, po hibernacji startuje w 20 sekund do uruchomienia przeglądarki. Dysk to 5400rpm. Swoją drogą z mojej strony to nie jest żadne porównanie, SSD bije zwykłe dyski pod każdym względem.


--------------------
Czy warto kupić laptopa firmy Asus ? N I E !
Opinia o serwisie firmy Asus - Negatywna !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
e2rdo
dodano 26-12-2009, 18:40
Nr wypowiedzi: #4


Siekiera, motyka, filozofii szklanka...


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 863
Rejestracja: 4/11/09
Z: Zalewo / Olsztyn
Nr użytkownika: 23 363
Laptop: Samsung R522



Pod wzgledem cena/wydajnosc/pojemnosc napewno nie.


--------------------
Samsung R522, C2D T6500 (2x2.1Ghz) / 3Gb DDR2 800Mhz / WD 320GB / HD4650 1024
<Connected by TP-LINK TD-W8901G>
Asus M4A785-M / OCZ StealthXStream II 600W / AMD Phenom II 955 BE @3,8Ghz / Sapphire Radeon HD6870 1GB@950/1150 / 6GB DDR2 800 GoodRam CL5/ Samsung 500+200GB / Cooler Master Elite 330 +2x Fander Selekta 120mm / LG Flatron L207WTP / Creative Inspire T6700 6.1
Samsung R522 - FAQ // Wydajność R522 z Mobility Radeon HD4650 1GB w grach, playlista


Kliknij w grafikę i dodaj mnie do przyjaciół, pogramy razem :)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kiwaczek
dodano 27-12-2009, 2:22
Nr wypowiedzi: #5


Gdzie bywasz rzadziej, tam przyjmują rzadziej.


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 958
Rejestracja: 5/09/09
Z: -
Nr użytkownika: 21 785



QUOTE
Pod wzgledem cena/wydajnosc/pojemnosc napewno nie.


wiesz wszystko zalezy od preferencji uzytkownika...
moim zdaniem jezeli nie sprobowales jak zachowuje sie notebook z ssd nie mamy o czym dyskutowac.
z czasem ssd stanie sie standardem wiec ta ocena straci sens.

pozdr






czas ladowania win7RC (wkrotce win 7 ulimate 64 retail box) 43s do startu wszystkich programow(w tym mcafee)
czas zamkniecia systemu 14-20s(najszybszy zmierzony 8s)
czas hiberacji 14s
czas odhibernowania 17s
sleep 4s

dodam ze z 60gb -40gb mam wolne i w miare zapelniania dysku czasy wydluzaja sie


P.S.
dzieki silvo wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
1001
dodano 27-12-2009, 16:20
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 233
Rejestracja: 8/08/07
Z: 5e
Nr użytkownika: 2 324
Laptop: ASUS F3SV



QUOTE(e2rdo @ 26-12-2009, 17:49) *
Pod wzgledem cena/wydajnosc/pojemnosc napewno nie.


Do każdego użytkownika trzeba podejść indywidualnie. Mi nie jest potrzebna duża pojemność dysku, więc wystarczy np. 60-100GB. Resztę rzeczy można trzymać na zewnętrznym dysku co jest w korzystaniu również bardzo wydajne rozwiązanie.

Jak napisał @kiwaczek, jak nie spróbujesz to nie zobaczysz jak to fajnie działa. wink.gif


--------------------
Czy warto kupić laptopa firmy Asus ? N I E !
Opinia o serwisie firmy Asus - Negatywna !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
GRUNGE
dodano 28-12-2009, 0:35
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 387
Rejestracja: 14/07/08
Z: hotel room
Nr użytkownika: 11 682
Laptop: Thinkpad R61i



Ja chętnie wypróbuję, kiedy wyślesz do mnie ten dysk? smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iNT
dodano 28-12-2009, 8:59
Nr wypowiedzi: #8


kaBUM!


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 119
Rejestracja: 19/08/09
Nr użytkownika: 21 335
Laptop: Sony VAIO CW (Black Edition)



Ja osobiście także sprawiłbym takie cudo ale....jednak cena za 256GB jest poza granicami przeciętnego obywatela polski (za taką cenę można kupić kolejnego lapka :>)

A nie potrzebuje na biurku czy obok niego kolejnego kabla (+pudełeczka) z podpięciem do USB/eSATA itp itd...

Dlatego też na chwilę obecną SSD mówię stanowcze nie ;] .....ale 2010 może przynieść duże spadki cen tych dysków....pożyjemy zobaczymy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lapciarz
dodano 28-12-2009, 13:01
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 826
Rejestracja: 6/05/09
Nr użytkownika: 19 465



QUOTE(iNT @ 28-12-2009, 8:08) *
jednak cena za 256GB jest poza granicami przeciętnego obywatela polski

Kwestia osobistych preferencji. Jako posiadacz jeszcze klasycznego HDD o pojemności 256 GB, zajęte mam (przed chwilą sprawdzałem) 70 GB. Więc 128 giga byłoby aż nadto.
Zresztą na obecnym etapie niezawodności komórek MLC, bałbym się posiadać tak duże składowisko danych na SSD. Bakap byłby niewygodny, a i opóźnienia zapisu na takim pełnym SSD 256 byłyby dokuczliwe.
Również liczę na nadchodzące lata (bardziej na 2011) i jakiś w ludzkiej cenie SSD 128 SLC i odczytem na poziomie ponad 200 MB/s i zapisem na poziomie 150 MB/s.
Się rozmarzyłem, a chyba do życzeń świątecznych inny wątek był.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
1001
dodano 28-12-2009, 14:30
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 233
Rejestracja: 8/08/07
Z: 5e
Nr użytkownika: 2 324
Laptop: ASUS F3SV



QUOTE(GRUNGE @ 27-12-2009, 23:44) *
Ja chętnie wypróbuję, kiedy wyślesz do mnie ten dysk? smile.gif


A kto pisał cokolwiek o wysyłce ?


--------------------
Czy warto kupić laptopa firmy Asus ? N I E !
Opinia o serwisie firmy Asus - Negatywna !
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kristok
dodano 9-01-2010, 23:17
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 698
Rejestracja: 9/06/09
Z: Katowice|Majdan Nepryski
Nr użytkownika: 20 024
Laptop: Alienware M14 R2



Dołączam swoje wyniki, które... są bardzo średnie.
Może to moja wina, albo nie potrafię się tym poślugiwać, jednak posiadany przeze mnie dysk OCZ V2 60GB w sposób znaczący odstaje od Intela silva.
Wyniki:
Załącznik (obraz)
Załącznik (obraz)


Wynik dla dużej ilości małych plików przeprowadzony został dla katalogu z Adobe Photshop CS4. Wyniki zbiły mnie troszkę z tropu i dla pewności powtarzałem je kilka razy..

Jeśli chodzi o konkretną wydajność to, moim zdaniem, nie opłaca się inwestować w jakiś dysk budżetowy, a postawić należy na coś z wyższej półki. Denerwujące są również czasowe przestoje, czyli czas w którym dysk jakby myślał co ma zrobić..

Patrząc ogólnie, nie uważam abym zrobił zły interes zaopatrując się w ten dysk. Testy pokazują, że spisuje się wręcz beznadziejnie, jednak w podstawowym użytkowaniu powinien być niezłym rozwiązaniem. Dodatkowo zauważyłem, że poszczególne etapy w grach ładują się odrobinę szybciej [niestety nie było to mierzone].

Moja rada: Kupiłem go za 300 pln i nic więcej nie mógłbym za niego zapłacić, a z cenami rynkowymi raczej radziłbym się wstrzymać z zakupem.


--------------------
DELL D600 sold
DELL XPS M1330 T9300/8400GS/4GB/320GB/LED sold
LG P310 P8400/9600GT 512 DDR3/4GB/320GB/LED sold
DELL M2400 T9600/FX370M/4GB/250GB/LED/BACKLIGHT KEY sold
DELL Alienware m14x r2 i7-3610QM/GT 650M 2GB DDR5/16GB DDR3 1600MHz/256 GB SSD/LED 1600x900 ach:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SnakeW
dodano 9-01-2010, 23:32
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 3 719
Rejestracja: 26/07/09
Z: Sosnowiec
Nr użytkownika: 20 876
Laptop: MSI GT725@GX740



Może w tle masz indeksowanie, defragmentację czy prefetch włączone i przeszkadzają rozwinąć dyskowi pełnię skrzydeł...
Choć zdaje mi się że zbyt szybkim SSD to to nie bylo wg jakiś testów, niechże sprawdzę...

Edit: http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=490&...ctr_str_numer=3 coś mi się zdawało z tym niezbyt szybkim SSD, choć przy zapisie średnio różowo jest, sam zerknij


--------------------
Przydatne Linki:
Rozpiska osiągów kart graficznych
Rozpiska osiągów procesorów: http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-proces...gow.4344.0.html

MSI GT725@GX740: i7 920XM @2,82GHz, 16GB DDR3, Dell GTX765M, Crucial M500 240GB + ADATA SX900 512GB, LCD@100Hz
GX740 BIOS z Techinferno, E1727IMS.10F - przekonfigurowany pod GTX765m i pewnie inne
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lapciarz
dodano 9-01-2010, 23:48
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 826
Rejestracja: 6/05/09
Nr użytkownika: 19 465



@kristok
W ilu procentach zapełniony jest dysk?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kristok
dodano 9-01-2010, 23:48
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 698
Rejestracja: 9/06/09
Z: Katowice|Majdan Nepryski
Nr użytkownika: 20 024
Laptop: Alienware M14 R2



Indeksowanie mam zawsze wlaczone, tak bylo rowniez z przypadku Fujitsu, defragmetacja i jakies niepotrzebne programy nie startuja.
Rowniez wiedzialem, ze nie jest jakims demonem predkosci ale troszke slabo...

lapciarz 30GB wolne.


--------------------
DELL D600 sold
DELL XPS M1330 T9300/8400GS/4GB/320GB/LED sold
LG P310 P8400/9600GT 512 DDR3/4GB/320GB/LED sold
DELL M2400 T9600/FX370M/4GB/250GB/LED/BACKLIGHT KEY sold
DELL Alienware m14x r2 i7-3610QM/GT 650M 2GB DDR5/16GB DDR3 1600MHz/256 GB SSD/LED 1600x900 ach:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kiwaczek
dodano 10-01-2010, 0:05
Nr wypowiedzi: #15


Gdzie bywasz rzadziej, tam przyjmują rzadziej.


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 958
Rejestracja: 5/09/09
Z: -
Nr użytkownika: 21 785



indeksowanie ma byc WYLACZONE
podobnie jak prefetch,superfetch

edit @down
prawda taka ze koles z allegro poczytal na forach jak tweak'owac ssd i napisal "ksiazke" wink.gif
proponuje zajrzec tutaj
http://ocztechnologyforum.com/forum/showthread.php?t=47212
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marmar16
dodano 10-01-2010, 0:06
Nr wypowiedzi: #16





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 988
Rejestracja: 30/05/08
Nr użytkownika: 10 508



http://allegro.pl/item880936775_masz_dysk_..._muli_look.html

Domyśli się ktoś o co tu chodzi? wink.gif

EDIT: Kiwaczek ma rację. Lepiej wyłączyć indeksowanie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kristok
dodano 10-01-2010, 0:16
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 698
Rejestracja: 9/06/09
Z: Katowice|Majdan Nepryski
Nr użytkownika: 20 024
Laptop: Alienware M14 R2



Testy przeprowadzilem na ustawieniach takich samych, jak dla wczesniejszego Fujitsu, dlatego nic nie zmienialem.
Sprawdze jeszcze jak wyglada sprawa po wylaczeniu indeksowania.

EDYCJA DÓŁ: lapciarz, tak czytalem ten artykul i zastosowalem sie do niego. Tak jak wspomnialem wyzej defragmentacja i prefetch wylaczone. Teraz zrobilem to samo z indeksacja jednak jakos specjalnie nie odczuwam roznicy..
Caly czas cieszy mnie, ze nic nie slychac:), jednak nie jest szybki tak, jakbym sobie tego zyczyl.


--------------------
DELL D600 sold
DELL XPS M1330 T9300/8400GS/4GB/320GB/LED sold
LG P310 P8400/9600GT 512 DDR3/4GB/320GB/LED sold
DELL M2400 T9600/FX370M/4GB/250GB/LED/BACKLIGHT KEY sold
DELL Alienware m14x r2 i7-3610QM/GT 650M 2GB DDR5/16GB DDR3 1600MHz/256 GB SSD/LED 1600x900 ach:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
SnakeW
dodano 10-01-2010, 0:19
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 3 719
Rejestracja: 26/07/09
Z: Sosnowiec
Nr użytkownika: 20 876
Laptop: MSI GT725@GX740



@pablo i Lapciarz Czy mi sie wydaje czy już o prefetch i indeksowaniu pisałem żeby wyłaczyć ( jako pytanie że właczone więc moze spowalnia dysk )?


--------------------
Przydatne Linki:
Rozpiska osiągów kart graficznych
Rozpiska osiągów procesorów: http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-proces...gow.4344.0.html

MSI GT725@GX740: i7 920XM @2,82GHz, 16GB DDR3, Dell GTX765M, Crucial M500 240GB + ADATA SX900 512GB, LCD@100Hz
GX740 BIOS z Techinferno, E1727IMS.10F - przekonfigurowany pod GTX765m i pewnie inne
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lapciarz
dodano 10-01-2010, 0:19
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 826
Rejestracja: 6/05/09
Nr użytkownika: 19 465



Jeśli Vista, to może ten artykuł coś pomoże: http://www.chip.pl/artykuly/porady/2009/11...t:int=0&-C=
Jeśli sódemka, to wiele nie da się poprawić.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lockin
dodano 13-01-2010, 17:36
Nr wypowiedzi: #20





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 777
Rejestracja: 26/12/07
Nr użytkownika: 5 383
Laptop: Y580



QUOTE(kiwaczek @ 10-01-2010, 1:17) *
indeksowanie ma byc WYLACZONE
podobnie jak prefetch,superfetch zostaje wlaczony

edit @down
prawda taka ze koles z allegro poczytal na forach jak tweak'owac ssd i napisal "ksiazke" wink.gif
proponuje zajrzec tutaj
http://ocztechnologyforum.com/forum/showthread.php?t=47212


Ogólnie właśnie dlatego zrezygnowałem z SSD po tygodniu użytkowania. Kupiłem Samsunga SSD 128GB i zaczęły się problemy. Pomimo wyłączenia paru procesów, indeksowania itp. zacząłem zaliczać zwiechy na Win 7. Postoje były parosekundowe, ale to wystarczyło bym się go pozbył. Wróciłem do Seagate 500GB 7200 i wszystko gra. Miałem model jak na zdjęciu poniżej i w aukcji.
Załączona miniaturka(i)
Załącznik (obraz)
 


--------------------
Toshiba Tecra M1 >> Compaq Presario 2100 >> Toshiba Satellite A100 >> HP Pavilion dv2000 >> Dell Vostro 1700 >> Dell Vostro 1500 >> Toshiba P105 >> Dell M6300 >> Dell XPS M1530 >> Dell Latitude D430 >> Dell XPS M1330 >> Dell XPS M1730 >> Gateway FX >> Asus G51VX-RX05 >> Lenovo T400 >> Lenovo T430 >> HP ProBook 6470b >> Lenovo Y580 >> HP ProBook 6470b

Gateway P-6831FX - Recenzja
ASUS G51VX-RX05 - Recenzja
Go to the top of the page
 
+Quote Post

97 Strony: V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (2 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 18-06-2019 - 7:16