IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

26 Strony: V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
Wymiana karty graficznej w FL90, wymiana karty graficznej z uszkodzonego 8600 na cokolwiek (HD 3650)
morurd
dodano 20-01-2010, 18:33
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 18
Rejestracja: 20/01/10
Nr użytkownika: 25 458
Laptop: Compal Fl90



Witam. Mam w lapku felernego 8600 GT z 256 ramu DDR2. Chce to zmienić. Karta raz się zepsuła(zakrzaczony ekran). Poszla do serwisu, zostaly przelutowane.. chyba kondensatory, nie jestem pewien. Potem odlutowal się chipset... ta sama historia. Tym razem jednak stracilem cierpliwość. Znowu krzaki i artefakty. Chce zmienic karte. Spokojnie dam sobie rade z wymianą... tylko że nie wiem co wsadzic? Na ebayu jest mnóstwo 8600 GT z 512 ramu, ale slyszalem ze wcale zakup tego modelu nie gwarantuje odpalenia na moim lapku... pomyslalem, że może wymienie na cos innego. Przeszperalem intenet i wynalazlem ATI Mobility Radeon HD 3650. Ponoć się da... slyszalem tez ze jakis kozak zrobil to z ATI Mobility Radeon HD 4670, ale prawde mowiac skoro wystarczal mi 8600 to nie widze powodu zeby pakowac sie w wydatki i zabawe w poprawe chlodzenia. Mam w zwiazku z tym pytanie. Czy ktos może wymienial już karte grafiki na 8600 lub HD3650? jakies przeciwwskazania? na co zwrocic uwage przy zakupie? Bede kupowal przez ebaya, wiec jakby kto wyhaczyl jakas ciekawą oferte chętnie przyjme link wink.gif. Preferuje 3650 ze wzgledu na to, że cena jest niemalze taka sama a wydajnosc nieco lepsza niz 8600. Opinia i rady osoby ktora już cos takiego robila na FL90 będzie BEZCENNA wink.gif
Pozdrawiam!

Paweł
Go to the top of the page
 
+Quote Post
koncertownik
dodano 20-01-2010, 18:49
Nr wypowiedzi: #2


postać kontrowersyjna


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 195
Rejestracja: 27/07/08
Z: Tychy
Nr użytkownika: 12 055
Laptop: A co to ?



Wrzuć ją najpierw do piekarnika smile.gif :
http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=26038


--------------------
Nie udzielam porad na priv! Masz pytanie? Zadaj je na forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
morurd
dodano 20-01-2010, 19:02
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 18
Rejestracja: 20/01/10
Nr użytkownika: 25 458
Laptop: Compal Fl90



tak, czytałem. Ale nie chce jej naprawiać smile.gif. Może to zrobię kiedy bede wymieniał na nowa. Tak tylko w ramach ciekawosci. Oczywiscie wtedy opisze efekt zabiegu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
PsychoFish
dodano 12-02-2010, 16:06
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 34
Rejestracja: 25/09/09
Nr użytkownika: 22 339
Laptop: COMPAL FL90



Tu jest caly watek na ten temat (po abla):

http://forum.notebookreview.com/showthread...9494&page=1

W Polsce dostac te karte jest niezwykle ciezko.

Sprawdz koszty przesylki do Europy przy zakupie.

Zwroc uwage na operacje jaka gosc zrobil -

1. doszlifowanie elementu, zeby sie zmiescila karta ( http://forum.notebookreview.com/showthread...9494&page=3 musisz sie zarejestrowac zeby zobaczyc zdjecia) - delikatna choc nietrudna robota
2. Odpowiedni BIOS i odpowiedni sposob przeflashowania ( http://forum.notebookreview.com/showthread...9494&page=7 ) -
edit:
pamiętaj zrobić backup biosu karty przed jego zmianami!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
morurd
dodano 21-02-2010, 22:09
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 18
Rejestracja: 20/01/10
Nr użytkownika: 25 458
Laptop: Compal Fl90



Witam serdecznie!
Odkopuję temat, ponieważ twierdzę iż powinien być odkopany.
Zakupiłem ATI radeon HD3650. Wymiana poszła gładko. Karta wymiarowo jest IDENTYCZNA jak mój GF8600 GT. Jedyna różnica jaką zauważyłem to nieco większe kostki RAM. Ale wynika to z faktu, jak sądzę, że w radku jest 512... w moim ex bylo 256. Posmarowałem pastą Arctic Silver 5. Miałem smarować OCZ freeze, ale karta przyszła w piatek... a na paste musialbym czekac jeszcze kilka dni wink.gif. Zresztą.. AS5 nie jest złą pastą. Z pewnością o wiele lepszą niż ten straszny biały silikon którym na potęgę smarują w serwisach i fabrycznie. Od mojego GF musialem odzielic mocowanie chlodzenia. Wrzucilem go do zamrażalnika i klej się elegancko wykruszyl z tej podstawki. Przełożyłem ją do radka,bez kleju, nie mialem kleju do mocowania, ale sporo zostalo na podstawce, więc myślę ze jest ok. Blaszka mocowania przeszła po zamontowanych na płytce kondesatorach/rezystorach, ale w GF też po nich przechodziła więc uznałem, ze nie będzie to problemem. Po założeniu chlodzenia wyglądało że mocno i róznomiernie przylega do rdzenia (sprawdziłem zdejmując je i oceniając czy pasta rónomiernie przyległa do radiatora).

No i oczywiście pierwsze uruchomienie... Moim oczom ukazał się... obraz smile.gif. BIOS pochwalił się logiem system się załadował, skrzyczał mnie co prawda za sterowniki, ale poszło. Sterowniki zaistalowane, wszystko działa. Wersja BIOSa jaka używam to 1.12.

Jeszcze jedna sprawa. Wydajność. Karta jest zauważelnie wydajniejsza od 8600. Nie wiem czy to sprawa większej ilości ramu, czy samego układu... W każdym bądź razie czuć to wink.gif. Do tego obudowa laptopa jest chłodniejsza, rzadziej włącza się wentylator. Ale... koszt karty to ok 300-400 ,- w zależności skąd kupujemy za taką cenę, jeśli mamy sprawną kartę raczej nie warto wymieniać na tego radka. Nie opłacalne. W przypadku gdy mamy uszkodzoną kartę, polecam wymianę na tą.

Pozdrawiam!
Paweł
Go to the top of the page
 
+Quote Post
PsychoFish
dodano 25-02-2010, 11:00
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 34
Rejestracja: 25/09/09
Nr użytkownika: 22 339
Laptop: COMPAL FL90



QUOTE(morurd @ 21-02-2010, 21:12) *
Witam serdecznie!
Odkopuję temat, ponieważ twierdzę iż powinien być odkopany.
Zakupiłem ATI radeon HD3650. (...)
Pozdrawiam!
Paweł



Dzięki Paweł!

Gdzie kupiłeś kartę - w Polsce czy na eBayu?
Koszt podajesz w USD czy w PLN?
Przyda sie wszystkim compalowcom z fl90.
Czy robiles zdjecia? jesli tak, to warto je podrzucic smile.gif

W zeszlym roku nie moglem jej dostac w Polsce i zrezygnowalem z dalszych poszukiwan, musialem wszczac procedure reklamacji do sprzedawcy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
morurd
dodano 2-03-2010, 14:27
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 18
Rejestracja: 20/01/10
Nr użytkownika: 25 458
Laptop: Compal Fl90



Witam! Prawdę mówiąc robiłem zdjęcia... ale nie wiem czemu miałyby się przydać wink.gif. Wymiana jest banalna, tylko trzeba po prostu się za nią zabrać. Koszty podaje oczywiście w PLN. Za taką kwotę w USD można kupić gf 9600 z 512 DDR3, albo jakiegoś quadro. Kupowałem na Ebay'u za funty przez paypal. Jak mamy kartę kredytowa, sprawa jest łatwa szybka tania i przyjemna wink.gif.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kiwaczek
dodano 2-03-2010, 14:34
Nr wypowiedzi: #8


Gdzie bywasz rzadziej, tam przyjmują rzadziej.


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 958
Rejestracja: 5/09/09
Z: -
Nr użytkownika: 21 785



QUOTE
Do tego obudowa laptopa jest chłodniejsza, rzadziej włącza się wentylator

moze jakis screen z testu 3Dmark06 z hwmonitor w tle happy.gif?

down
temperaturki jak najbardziej ok
gratuluje udanego "zabiegu"
Go to the top of the page
 
+Quote Post
morurd
dodano 2-03-2010, 20:14
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 18
Rejestracja: 20/01/10
Nr użytkownika: 25 458
Laptop: Compal Fl90





Oto wyniki. Uzyskane na rozdziałce 1024x768. Podstawowe testy. Nic oszałamiającego... ale myśle że w miare zadowalające wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
keicaM
dodano 8-03-2010, 15:48
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 23/10/07
Nr użytkownika: 3 606



Pomyślałem, że poniższa informacja będzie pomocna komuś.

Otrzymałem taką wiadomośc od BLUEMOBILITY:

QUOTE
Mamy dostępne na zamówienie karty GeForce 8600GT do FL90 - cena takiej karty
to 700zł Brutto z gwarancją 12 m-cy - wersja 512MB Pamięci.

Aktualnie czekamy na dostawę tych kart - spodziewamy się jej pod koniec
marca.

700zł - okazja! wink.gif


--------------------
Szukasz świetnych darmowych gier? Zobacz wszystkie darmowe darmowe gry i ciesz się świetną wielogodzinna grą!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
morurd
dodano 10-03-2010, 10:15
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 18
Rejestracja: 20/01/10
Nr użytkownika: 25 458
Laptop: Compal Fl90



co chcesz... gwarancja kosztuje tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
piq
dodano 12-03-2010, 19:31
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 22/06/07
Nr użytkownika: 1 628



QUOTE(morurd @ 21-02-2010, 21:14) *
...
No i oczywiście pierwsze uruchomienie... Moim oczom ukazał się... obraz smile.gif. BIOS pochwalił się logiem system się załadował, skrzyczał mnie co prawda za sterowniki, ale poszło. Sterowniki zaistalowane, wszystko działa. Wersja BIOSa jaka używam to 1.12.
...
Pozdrawiam!
Paweł

witam
ja sam się zastanawiam po mojej awarii gf czy właśnie nie kupić radka
i tu jedno pytanie bo gdzieś coś takiego wyczytałem na jakimś zagranicznym forum - czy trzeba wgrywać bios karty graficznej ( chyba vbios ), a jeśli tak to jak się to robi
kopiuje się z karty graficznej do biosu kompa ???
autor tego tematu napisał taki kod
CODE
atiflash -f -p 0 bios.rom



--------------------
INTEL PENTIUM 4 2,4B | 2 X 512MB DDR noname | GIGABYTE GA-8PE667 PRO | RADEON 9000 (spaliłem już 2 razy GF6800LE) | SOUND BLASTER LIVE!; AVANCE AC'97 | PROLINK PLAYTVHD | MAXTOR 6Y060L0 60GB; IBM DESKSTAR 60GB | PLEXTOR PX-W4012A | MICROSOFT KEYBARD NATURAL; INTELLIMOUSE | TAGAN TG380-U01 | M$ WINDOWS SERVER 2003
FL90 C2D 7300 | RADEON MOBILITY 3650 (GF 8600GT M oczywiście już rozwalony) | 2X2048DDR2667
KINGSON | SEAGATE 160GB SATA2 7200RPM | M$ VISTA BUSINESS 64BIT
LG 19 L194WT wide podpięty do laptopa i desktopa
Go to the top of the page
 
+Quote Post
morurd
dodano 14-03-2010, 17:10
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 18
Rejestracja: 20/01/10
Nr użytkownika: 25 458
Laptop: Compal Fl90



Wydaje mi się że nie trzeba żadnych manewrów co do HD3650 wykonywac. Karta jest generalnie uznana za dobry zamiennik do efelki. Bios jak widac mam stary, nie sprawilo to zadnego problemu, a vbios i jego wymiana? Raczej nic takiego nie trzeba robic, ja nie robilem. A jest to dosyc problematyczne bo trzeba to robic "po ciemku". GF8600 i ten radek sa z podobnego okresu... zabawa z vbiosem jest niepotrzebna.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Chały
dodano 20-03-2010, 10:50
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 21
Rejestracja: 6/04/08
Nr użytkownika: 9 057
Laptop: compal fl90



Hej

Znalazłem na allegro okazję na radki

http://www.allegro.pl/item962815625_karta_...12_mb_ddr2.html
Orientuje się ktoś, kto powie mi, że będzie ona na 100% działać w FL90??

Facet podaje linka z kompatybilnymi laptopami ale fl-ki tam nie ma i wolałbym się upewnić.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
keicaM
dodano 23-03-2010, 18:12
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 23/10/07
Nr użytkownika: 3 606



Wymieniłem Geforce 8600GT 256MB na ATI Radeon HD3650 512MB, którego kupiłem na tej aukcji:
http://allegro.pl/item953922127_mxm_gf_860...fl90_fl_90.html (allegrowicz: HQ_Computers)
Dostałem pisemną miesięczną gwarancję.

Wersje 512MB są z DDR2, a wersje z 256MB są z DDR3 - lepiej wziąć wersje z DDR3 pomimo mniejszej ilości RAM powinna być szybsza, ale takiej nie mogłem dostać na allegro więc wziąłem taka jaka była.

Największym wyzwaniem było zdjęcie z geforca dystansów/koszyka żeby zamontować je w radku (dla niezorientowanych: to to w co się wkręca radiator). Nałożenie nowej pasty na CPU,GPU i odpalamy laptopa normalnie. Odinstalowałem stery nvidii z Windowsa 7 i zainstalowałem stery dla mobilnych radków (obecnie wersja 10.3a). Pod Ubuntu jeszcze się nie bawiłem...

Wydajność w 3DMark06:
- taka sama jak geforca (różnica błędu pomiarowego)

Porównanie fizyczne radka i geforca:


Porównanie parametrów z programu GPU-Z:


--------------------
Szukasz świetnych darmowych gier? Zobacz wszystkie darmowe darmowe gry i ciesz się świetną wielogodzinna grą!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
spr_475
dodano 24-03-2010, 19:37
Nr wypowiedzi: #16





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2
Rejestracja: 24/03/10
Nr użytkownika: 27 342



Siema
Spalił mi się geforce 8600 GT i zamieniłem na Radeona HD 3650 w FL90.
Mógłby mi ktoś podać link do sterowników dla takiej karty graficznej w takim laptopie, ponieważ nie moge znaleść?
Dzięki za pomoc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
keicaM
dodano 24-03-2010, 19:56
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 137
Rejestracja: 23/10/07
Nr użytkownika: 3 606



Do radka HD3650 obecnie najnowsze stery to 10.3a:
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Pliki_...0.3a-27504.html


--------------------
Szukasz świetnych darmowych gier? Zobacz wszystkie darmowe darmowe gry i ciesz się świetną wielogodzinna grą!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
domin8
dodano 24-03-2010, 20:05
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 24
Rejestracja: 1/11/07
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 3 810
Laptop: Samsung R580 (i5 + gf330m + 4gb ram) + Compal FL90



Mam pytanko do tych co wymienili karty na Radeona HD 3650 - czy nie ma żadnych problemów z biosem? Wszystko od razu po włożeniu karty śmiga?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
spr_475
dodano 24-03-2010, 20:36
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2
Rejestracja: 24/03/10
Nr użytkownika: 27 342



Wielkie dzięki za pomoc 10.3 pasują

Go to the top of the page
 
+Quote Post
piq
dodano 24-03-2010, 21:00
Nr wypowiedzi: #20





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 22/06/07
Nr użytkownika: 1 628



QUOTE(domin8 @ 24-03-2010, 19:10) *
Mam pytanko do tych co wymienili karty na Radeona HD 3650 - czy nie ma żadnych problemów z biosem? Wszystko od razu po włożeniu karty śmiga?

mi po włożeniu karty wszystko działo ok
jedynie co zauważyłem (jak wspomniałem w innym poście):
hwmonitor - potrafi wyłączyć moją flkę (nie windowsa) ale jak dobrze pamiętam na gf tak samo było i myślałem ze to wina zepsutej karty
podczas ładowania się biosu wyświetlany jest komunikat "no TPM or TPM has problem" - ignoruje go
programy takie jak w/w wykrywają compal jft02 zamiast w moim przypadku FL90 - też to ignoruje
Ogólnie komp jest stabilny, mi działa ok 12h na dobę bez przerwy
wydajność też ok (3dmark06 - 3762) podobnie do gf
co do biosu, to nie wiem co on może mieć do k.graf - nie wiem jakiego problemu się spodziewasz


--------------------
INTEL PENTIUM 4 2,4B | 2 X 512MB DDR noname | GIGABYTE GA-8PE667 PRO | RADEON 9000 (spaliłem już 2 razy GF6800LE) | SOUND BLASTER LIVE!; AVANCE AC'97 | PROLINK PLAYTVHD | MAXTOR 6Y060L0 60GB; IBM DESKSTAR 60GB | PLEXTOR PX-W4012A | MICROSOFT KEYBARD NATURAL; INTELLIMOUSE | TAGAN TG380-U01 | M$ WINDOWS SERVER 2003
FL90 C2D 7300 | RADEON MOBILITY 3650 (GF 8600GT M oczywiście już rozwalony) | 2X2048DDR2667
KINGSON | SEAGATE 160GB SATA2 7200RPM | M$ VISTA BUSINESS 64BIT
LG 19 L194WT wide podpięty do laptopa i desktopa
Go to the top of the page
 
+Quote Post

26 Strony: V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 6-04-2020 - 4:53