IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

104 Strony: V  « < 98 99 100 101 102 > »   
Reply to this topicStart new topic
Sony Vaio seria EB, VPCEB1S1E, VPCEB1M1E, VPCEB2S1E, VPCEB2Z1E itd.
crls
nadaj 12-03-2012, 10:14
Nr wypowiedzi: #1981


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 6/04/11
Nr użytkownika: 38 300
Laptop: Sony Vaio VPC-EB3S1E



QUOTE(Singularity @ 9-03-2012, 15:17) *
trochę późno odpisuję bo posta wcześniej nie zauważyłem- wpisz w start menu przywracanie systemu i enter
przywróć system do dnia w którym było jeszcze ok (czyli przed avastem).

Prawdpodobnie avast namieszał coś w sterownikach sieci (antywirusy wgrywają sterownik do analizy ruchu sieciowego, 1 z elementów ochrony)


Dzięki, ale przywracanie przerobiłem już na samym początku wink.gif

W międzyczasie nabroiłem trochę i lada dzień będę stawiał system więc można powiedzieć, że to już nieaktualne wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
grin
nadaj 15-03-2012, 18:06
Nr wypowiedzi: #1982


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 62
Rejestracja: 22/06/10
Nr użytkownika: 29 524



Jakie są najnowsze sterowniki do karty graficznej radeon 5650 (VPCEB2S1E) ? Obecnie mam zainstalowaną wersję 10-6_mobility_vista_win7_64_dd_ccc, znalazłem wersję oznaczoną numerem 10.7, lecz w grach odczułem spadek fpsów, więc spowrotem wróciłem do 10.6. Czy są jakieś nowsze bo na stronie amd widziałem już wersję 12.2, lecz z wiadomych przyczyn nie można ich zainstalować.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
prometheus
nadaj 15-03-2012, 20:28
Nr wypowiedzi: #1983


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 133
Rejestracja: 6/03/10
Z: Gdańsk
Nr użytkownika: 26 806
Laptop: MSI GS60-2QE Ghost Pro Limited Edition Gold



Skorzystaj ze sterownikow modowanych na stronie guru3D


--------------------
MSI GS60-2QE Ghost Pro Limited Edition Gold
i7-4710HQ
16GB RAM
2x128 SSD SUPER RAID
64GB SSD Verbatim
Nvidia Geforce GTX 970M 3GB
3K IPS LCD
Windows 7 64bit
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dyymianek
nadaj 29-03-2012, 20:36
Nr wypowiedzi: #1984


karlus
****

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 3/09/08
Nr użytkownika: 13 446



Wczoraj dołączyłem do grona posiadaczy Vaio EB w związku z czym mam kilka pytań.

Posiadam model VPCEB1S1E, natomiast brat vpceb3m1e różniącego się w parametrach tylko tym, że ja mam i5, a on i3. Czy poza parametrami te laptopy różnią się jeszcze czymkolwiek? Bo obudowy takie same (moja czarna, jego biała), specyfikacje tak samo lecz zauważyłem, że w moim jest dużo lepsza matryca co mnie zdziwiło bo myślałem, że będą takie same. W jego kolory są bardzo wyblaknięte, czarny odcień jest słaby natomiast u mnie matryca kolorami bardzo zbliżona do Lenovo Y550, która charakteryzowała się dobrej jakości LEDem i zastanawiam się czy w tym modelu montowali już lepszą matrycę czy może ktoś ją po prostu wymienił?

Mam problem z przyciskami funkcyjnymi, działa mi tylko FN+F3/F4 (od dźwięku) natomiast inne kombinacje FN nie reagują wcale pomimo iż zainstalowałem sterownik VAIO Event Service, który podobnież za to odpowiada. Co mogę zrobić aby działały wszystki funkcyjne?

Jaki obecnie jest najlepszy sterownik do grafiki 5650? Zainstalowałem 12.3 i zastanawiam się czy to nie jest jego wina, że TDU 2 mi co chwile ścina, a u brata chodzi dobrze na tych samych ustawieniach, a dodam, że podkręciłem nawet grafikę do 585/880. Zdziwiło mnie również, że po zainstalowaniu tego sterownika w menadżerze urządzeń wykrywa mi teraz grafikę jako "AMD Radeon HD6500m/5600/5700". Może ten sterownik 12.3 nie współpracuje dobrze z 5650?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
prometheus
nadaj 30-03-2012, 5:36
Nr wypowiedzi: #1985


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 133
Rejestracja: 6/03/10
Z: Gdańsk
Nr użytkownika: 26 806
Laptop: MSI GS60-2QE Ghost Pro Limited Edition Gold



Masz racje różnią się procesorem i matrycą. Możesz jeszcze zauważyć detale typu inny producent dysku twardego i napędu optycznego.

Poszukaj. W wątku napisane jest co trzeba zainstalować, aby działały klawisze funkcyjne.

"AMD Radeon HD6500m/5600/5700" jest jak najbardziej prawidłowa informacją.
Poszukaj steroników na stronie Guru3D.
Zacznij od 11.11c, a potem aktualizuj do nowszych i wybierz te, które najbardziej Ci pasują.
Najnowsze nie zawsze są najlepsze smile.gif


--------------------
MSI GS60-2QE Ghost Pro Limited Edition Gold
i7-4710HQ
16GB RAM
2x128 SSD SUPER RAID
64GB SSD Verbatim
Nvidia Geforce GTX 970M 3GB
3K IPS LCD
Windows 7 64bit
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dyymianek
nadaj 30-03-2012, 10:14
Nr wypowiedzi: #1986


karlus
****

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 3/09/08
Nr użytkownika: 13 446



Czytałem ten wątek chyba w całości i pisaliście, żeby klawisze funkcyjne działały to potrzebne jest VAIO Event Service, które zainstalowałem. Do tego mam jeszcze:
- vaio control center
- vaio power management
- intel turbo boost technology driver
Instalowałem własny system Windows 7 (nie ten z recovery) także musiałem sam pościągać sterowniki ze strony i właśnie jedyny problem jest z tym FN pomimo iż zainstalowany jest sterownik odpowiedzialny za to.

Sterowniki do grafiki sciągałem właśnie ze strony Guru3D, ale może później potestuje inne, starsze wersje.

Podkręcaliście swoje 5650 w Vaio? Do ilu udało Wam się podkręcić? U mnie chyba dosyć słabo bo max stabilnie jest 585/880 gdzie temp w stresie wynosi 66st, a przed podkręceniem 64st.
Testowany w 3dMark06 i przed OC było 6812pkt, a po 7939pkt.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
duzyy
nadaj 30-03-2012, 10:21
Nr wypowiedzi: #1987


Są dwie rzeczy nieskończone: Wszechświat i ludzka głupota
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 34 900
Rejestracja: 5/06/11
Nr użytkownika: 39 799
Laptop: Może kiedyś...



Ja podkręcałem na wartość 650 gpu i pamięci bodajże 800 i ładnie działało z i7-640 smile.gif jak ruszyłem pamięci to była buba...


--------------------
ASUS A6M-Q035 -> ACER AS 5024 WLMi -> HP nx6110 -> HP 6710s -> MAXDATA ECO 4510 IW -> TOSHIBA SATELLITE L300-10B -> HP PAVILION DV7-1260ew -> SAMSUNG R720-JS01PL -> ASUS 1201NL -> FUJITSU M2010 -> SONY VPCEB3M1E(8GB PC1333 GOODRAM, i7-640m) -> ASUS Eeepc 904HD -> Samsung Galaxy Tab 10.1 -> Samsung NP-N150-HAP2 -> HP 8510w z Full HD :) -> ACER AS7551G -> HP PAVILION DV6-6b60ew -> Asus G73JH-TZ002 -> Lenovo Y580 -> MSI GT683DX -> Samsung NP530U3C-A04PL -> Asus G73JH-TZ002 -> Asus G53SW (i7-2670qm, 8GB,SSD) -> Asus EeePC 1201n -> Lenovo G580 -> ASUS MemoPad -> Lenovo u260 -> Samsung R522 -> Samsung R720 ->

Nie odpisuje na PW - jeśli masz pytania - pytaj na forum

Szukasz laptopa do gier lub wydajnego sprzętu? Wejdź tutaj!
Posiadasz laptopa Lenovo i chcesz spersonalizować OKR ? Wejdź tutaj
Moja recenzja Samsung Galaxy Tab 10.1 3G Mini wątek o Tab 10.1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Singularity
nadaj 30-03-2012, 16:19
Nr wypowiedzi: #1988


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 135
Rejestracja: 16/08/10
Nr użytkownika: 30 953
Laptop: Sony Vaio VPCEB2S1E



@dyymianek,

z tego co pamiętam to jeszcze musiało być wszystko wgrane w odpowiedniej kolejności aby działał FN+Fx.
Przeszukaj ten topic to znajdziesz poprawną kolejność albo zadzwoń na infolinię vaio link, powinni podać kolejność
Go to the top of the page
 
+Quote Post
prometheus
nadaj 30-03-2012, 17:31
Nr wypowiedzi: #1989


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 133
Rejestracja: 6/03/10
Z: Gdańsk
Nr użytkownika: 26 806
Laptop: MSI GS60-2QE Ghost Pro Limited Edition Gold



Opis pożyczony od użytkownika burn od innego sony ale działa na VPCEB

"Aby dzialaly ci klawisze funkcyjne musisz miec zainstalowane ponizsze programy:

- Setting Utility Series
- Shared Library
- Utilities
- VAIO Event Service

Po instalacji musisz zassac Sony Notebook Control Device z M$"


--------------------
MSI GS60-2QE Ghost Pro Limited Edition Gold
i7-4710HQ
16GB RAM
2x128 SSD SUPER RAID
64GB SSD Verbatim
Nvidia Geforce GTX 970M 3GB
3K IPS LCD
Windows 7 64bit
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dyymianek
nadaj 31-03-2012, 12:18
Nr wypowiedzi: #1990


karlus
****

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 52
Rejestracja: 3/09/08
Nr użytkownika: 13 446



Dzięki Panowie, do działania FN brakowało właśnie "Sony Notebook Control Device"

Co do sterowników grafiki to odinstalowałem 12.3 i na razie na oryginalnych z 2010r. gry odzyskały płynność i doszło kilka FPS, a do tego zaczęły mi działać filmy, ponieważ wcześniej nie miałem obrazu w filmach nawet po zainstalowaniu kodeków
Go to the top of the page
 
+Quote Post
duzyy
nadaj 31-03-2012, 12:28
Nr wypowiedzi: #1991


Są dwie rzeczy nieskończone: Wszechświat i ludzka głupota
*********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 34 900
Rejestracja: 5/06/11
Nr użytkownika: 39 799
Laptop: Może kiedyś...



Woję z kodekami i sterownikami sam przeprowadzałem.... w końcu używałem playera z kodekami jak pamiętam vlc i wtedy było cacy...


--------------------
ASUS A6M-Q035 -> ACER AS 5024 WLMi -> HP nx6110 -> HP 6710s -> MAXDATA ECO 4510 IW -> TOSHIBA SATELLITE L300-10B -> HP PAVILION DV7-1260ew -> SAMSUNG R720-JS01PL -> ASUS 1201NL -> FUJITSU M2010 -> SONY VPCEB3M1E(8GB PC1333 GOODRAM, i7-640m) -> ASUS Eeepc 904HD -> Samsung Galaxy Tab 10.1 -> Samsung NP-N150-HAP2 -> HP 8510w z Full HD :) -> ACER AS7551G -> HP PAVILION DV6-6b60ew -> Asus G73JH-TZ002 -> Lenovo Y580 -> MSI GT683DX -> Samsung NP530U3C-A04PL -> Asus G73JH-TZ002 -> Asus G53SW (i7-2670qm, 8GB,SSD) -> Asus EeePC 1201n -> Lenovo G580 -> ASUS MemoPad -> Lenovo u260 -> Samsung R522 -> Samsung R720 ->

Nie odpisuje na PW - jeśli masz pytania - pytaj na forum

Szukasz laptopa do gier lub wydajnego sprzętu? Wejdź tutaj!
Posiadasz laptopa Lenovo i chcesz spersonalizować OKR ? Wejdź tutaj
Moja recenzja Samsung Galaxy Tab 10.1 3G Mini wątek o Tab 10.1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sumek
nadaj 10-04-2012, 20:28
Nr wypowiedzi: #1992


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 26/05/10
Nr użytkownika: 28 920



Witam,

Zainstalowałem czysty system Windows 7 i chciałbym zapewnić swojej baterie ochronę tzn. ładowanie tylko do 80% gdyż często siedzę na zasilaczu. I tutaj pojawia się problem jak zainstaluję wszystkie potrzebne programy to pojawia się błąd, że bateria jest niezgodna i bym włożył inną. Problem ejst chyba spowodowany oprogramowaniem battery checker. Czy da się zapewnić ochronę baterii bez tego programu? Jakoś przez VAIO Control Center?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lesław
nadaj 18-04-2012, 2:40
Nr wypowiedzi: #1993


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 30
Rejestracja: 27/02/09
Nr użytkownika: 18 114
Laptop: SONY VAIO Z21XN - 13,1



QUOTE(Sumek @ 10-04-2012, 20:31) *
Witam,

Zainstalowałem czysty system Windows 7 i chciałbym zapewnić swojej baterie ochronę tzn. ładowanie tylko do 80% gdyż często siedzę na zasilaczu. I tutaj pojawia się problem jak zainstaluję wszystkie potrzebne programy to pojawia się błąd, że bateria jest niezgodna i bym włożył inną. Problem ejst chyba spowodowany oprogramowaniem battery checker. Czy da się zapewnić ochronę baterii bez tego programu? Jakoś przez VAIO Control Center?


Jak najbardziej jest ta opcja na VAIO widać to dobrze tutaj: Battery Care

Jednak nie używam tzw. "czystego" systemu bo wiele fajnych rzeczy w nim nie działa które daje sony np. klawiaturę bezprzewodową do mojej ps3 konsolki smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kacza23
nadaj 21-04-2012, 16:23
Nr wypowiedzi: #1994


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 140
Rejestracja: 15/09/07
Nr użytkownika: 2 936
Laptop: Sony VPCEB4S1E/i3 540M/500GB



Zaoytam Was, użytkowników Sony czy mieliście takie problem?Zrzucałem zdjęcia z telefonu do kompa przez bluetooth i na następny dzień przy odpalaniu windowsa wyskakuje mi komunikat: "Odwołanie do obiektu nie zostało ustawione na wystąpienie obiektu". Komunikat wyskakuje po każdym odpaleniu windowsa tak jakby czegoś szukał przy włączaniu systemu może jakiegoś programu w tle?I do czasu aż komunikat się pojawi nic na nim nie mogę włączyć tak jakby był zajęty system szukaniem czegoś. Komputer ponadto zwolnił i to strasznie. Nic od nowości nie zmieniałem w tym komputerze więc komunkat moze odnosić siędo jakiegoś programu. Czy ktoś miał taki problem? Sony to eb4s1e i oczywiście denny windows 7.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kacza23
nadaj 1-06-2012, 14:45
Nr wypowiedzi: #1995


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 140
Rejestracja: 15/09/07
Nr użytkownika: 2 936
Laptop: Sony VPCEB4S1E/i3 540M/500GB



Czy wasze sony z serii EB też po kilku miesiącach zaczęły niesamowicie się mulić?W moim 4s1e po 8 miesiącach użytkowania (głównie w intenecie żadnych instalacji śmieci i gier) ma momenty bardzo częste że zaczyna łapać strasznązwiechę że aż wiatraki latają jak opętane a w takich momentach nawet kursor touch pada jest opóźniony. Przy odpalaniu tego laptopa też trzeba strasznie długo czekać. Orientujecie się może co jest grane?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Singularity
nadaj 10-06-2012, 16:36
Nr wypowiedzi: #1996


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 135
Rejestracja: 16/08/10
Nr użytkownika: 30 953
Laptop: Sony Vaio VPCEB2S1E



@up, przetestuj dysk twardy programem do sprawdzania sprawności dysku twardego np hdtune a w systemie powinien być vaio care, tam też masz test sprzętu.
Ja obstawiam winę HDD który być może kończy swój żywot... Jeśli lap na gwarancji to oddaj go ale najpierw przywróć system z recovery...


ja z kolei mam ostatnio inny, mocno mnie wpieniający już problem. Mianowicie, mimo, że praktycznie nic nie robię (otwarta opera i część softu Sony [właściwie jest tylko Smartnetwork i tyle... reszta poszła do śmieci]) to wiatrak lubi sobie głośno chodzić. Nie jest tak zawsze ale często. Infekcję wykluczam (skanowane 2 programam, logi przejrzane). Szum przeszkadza bo siedzę w ciszy, jak odpalę tv czy coś to nie słychać go już. Czasem po chwili się uspokaja i wiatrak nie szumi aż tak bardzo ale szumi nadal. Ustawienia w bios mam takie jak przed zmianami Sony czyli c3/c6 aktywne.
Czy oddał już ktoś vaio z powodu szumu na gwarancję? przyjęli? Chodzi mi o to, że ten szum jest wpieniający jak jest cicho i boję się że stwierdzą że wszystko ok i każą jeszcze zapłacić za nieuzasadnioną w ich mniemaniu naprawę. Myślę czy samemu nie wyczyścić go powietrzem sprężonym, tylko nie wiem czy ma to sens bo kurz tylko "wleci" dalej (bez rozkręcania oczywiście)...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
prometheus
nadaj 10-06-2012, 22:01
Nr wypowiedzi: #1997


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 133
Rejestracja: 6/03/10
Z: Gdańsk
Nr użytkownika: 26 806
Laptop: MSI GS60-2QE Ghost Pro Limited Edition Gold



Na głośny i chodzący na wysokich obrotach wentylator jest jedno lekarstwo.
Rozebranie, wyczyszczenie z kurzu i wymiana pasty termoprzewodzącej na procesorze i karcie graficznej.


--------------------
MSI GS60-2QE Ghost Pro Limited Edition Gold
i7-4710HQ
16GB RAM
2x128 SSD SUPER RAID
64GB SSD Verbatim
Nvidia Geforce GTX 970M 3GB
3K IPS LCD
Windows 7 64bit
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Singularity
nadaj 11-06-2012, 19:37
Nr wypowiedzi: #1998


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 135
Rejestracja: 16/08/10
Nr użytkownika: 30 953
Laptop: Sony Vaio VPCEB2S1E



ale nie rozbiorę laptopa, który jest na gwarancji przecież....


chciałbym jeszcze na linux live cd/dvd zobaczyć, czy też tak szumi bo może to wina Windows jest a sprzęt jest ok. Próbowałem openSuse odpalić ale bez skutku*, czy ktoś wie jakie distro chodzi bez instalowania na Vaio?


*ekran szary był tylko...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
prometheus
nadaj 12-06-2012, 17:32
Nr wypowiedzi: #1999


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 133
Rejestracja: 6/03/10
Z: Gdańsk
Nr użytkownika: 26 806
Laptop: MSI GS60-2QE Ghost Pro Limited Edition Gold



Kubuntu 10.04

A widziałeś jakąś plombę, która zabraniałaby Tobie rozebranie laptopa i wyczyszczenie go z kurzu?


--------------------
MSI GS60-2QE Ghost Pro Limited Edition Gold
i7-4710HQ
16GB RAM
2x128 SSD SUPER RAID
64GB SSD Verbatim
Nvidia Geforce GTX 970M 3GB
3K IPS LCD
Windows 7 64bit
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Singularity
nadaj 12-06-2012, 19:25
Nr wypowiedzi: #2000


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 135
Rejestracja: 16/08/10
Nr użytkownika: 30 953
Laptop: Sony Vaio VPCEB2S1E



plomb brak to fakt, ale śruby są oznaczone jakoś i się skapną, że było grzebane- info z salonu Sony, jeszcze zadzwonię do innego jutro...

Zauważyłem, że zużycie proc z operą dochodzi momentami do 30% (ogólnie jest do 5% ale "skacze" ciągle praktycznie) więc wiadomo mniej więcej czemu szumi tak bardzo. Sprawdziłem pod chrome jak jest- jest lepiej ale dalej wiatrak słychać ciągle, więc to nie tylko Soft.

Myślę, czy nie wziąć (jak to z desktopem robiłem kiedyś) odkurzacza i zbliżyć do kratki po lewej żeby wyssało kurz, pytanie czy to bezpieczne? niektórzy radzą zablokować wiatrak; ale nie zrobię tego bez otwarcia obudowy przecież...
Czyścił ktoś odkurzaczem?
oczywiście ustawię siłę ssania na najsłabszą.

Go to the top of the page
 
+Quote Post

104 Strony: V  « < 98 99 100 101 102 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 26-10-2014 - 2:47