IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Pentium Dual Core a Pentium Core Duo (?), jaka roznica??
alienmc
nadaj 17-09-2007, 14:22
Nr wypowiedzi: #1


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 43
Rejestracja: 31/08/07
Nr użytkownika: 2 669
Laptop: HP dv5



Witam, w swoim lapku posiadam procesor Pentium Dual Core T2130 (1.86 Ghz) jaka jest roznica miedzy tym procesorem a Core Duo? oraz ktory z nich jest wydajniejszy ?? Bo jak rozumiem oba sa 2 rdzeniowe jednak np ten model Pentiuma DC jest 32 bitowy , ale czy jest gorszy od Core duo o podobnym lub torszke (1.66) mniejszym taktowaniu ?


--------------------
co by było gdyby śniegu nie było ..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sat3llite
nadaj 17-09-2007, 14:44
Nr wypowiedzi: #2


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 761
Rejestracja: 2/12/06
Z: Białystok
Nr użytkownika: 282
Laptop: Toshiba P105-s9722



Zestawienie procesorów .. PDC ma 1MB L2 , a CD 2MB


--------------------
Toshiba P-105 s9722: C2D T7200 | 2GB DDR II 667MHz | HDD 200GB(4200rpm) | GF 7900GS | pendrive Toshiba U3 ;-)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alienmc
nadaj 17-09-2007, 14:58
Nr wypowiedzi: #3


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 43
Rejestracja: 31/08/07
Nr użytkownika: 2 669
Laptop: HP dv5



z tego zestawienia wynika iz gorszy Dual Core (1.6) jest szybszy od lepszego Core Duo (1.73) a nawet Core 2 Duo (1.6) . A wezmy tez pod uwage fakt iz w tym zestawieniu jest gorszy model Pentiuma DC ( T2060) Czyli z tego wynika iz moj Dual Core powinien byc co najmniej tak wydajny lub nawet bardziej wydajny jak procesory Core Duo a nawet Core2 Duo


--------------------
co by było gdyby śniegu nie było ..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Morthal
nadaj 17-09-2007, 15:00
Nr wypowiedzi: #4


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 257
Rejestracja: 10/05/07
Z: Wrocław
Nr użytkownika: 1 258
Laptop: Compal FL90



Wszystko zależy jakie procesory x] Nie można uogólniać każdej z rodzin smile.gif


--------------------
Compal FL90

> Intel Core 2 Duo T7300 2x2GHz
> nVidia GeForce 8600M GT 256MB GDDR2
> Kingston 2x1024 MB 667MHz
> Seagate Momentus 120 GB 7200rpm

Ostatnia recenzja: Acer Aspire 6935G

Najpierw czytaj, potem pytaj!

W drodze dwa maluchy: MSI Wind U210, HP Mini 5101.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alienmc
nadaj 17-09-2007, 15:06
Nr wypowiedzi: #5


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 43
Rejestracja: 31/08/07
Nr użytkownika: 2 669
Laptop: HP dv5



no wlasnie chcialem sie tylko dowiedziec czy wydajnosc procesora Pentium Dual Core T2130 (1.86 ,32bit) jest porownywalna do procesorow z rodziny Core Duo oraz Core2 Duo o podobnej czestotliwosci. A drugie takie glupie pytanie laika , jesli czestotliwosc procka wynosi 1.86 to znaczy ze obra rdzenie maja w sumie takowa ( 2x 930 mhz) czy oznacza to moze ze jeden rdzen cechuja taka czestotliwosc ( 2x 1.86 Ghz) ?? Pytam bo wiem ze system XP bez specjalnego packa nie wykrywa poprawnie czestotliwosci procesorow dwurdzeniowych ,a niemoge tego pliku sciagnac ze strony producenta systemu z wiadomych powodow;pp


--------------------
co by było gdyby śniegu nie było ..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
nadaj 17-09-2007, 15:06
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
Sat3llite
nadaj 17-09-2007, 15:09
Nr wypowiedzi: #6


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 761
Rejestracja: 2/12/06
Z: Białystok
Nr użytkownika: 282
Laptop: Toshiba P105-s9722



2x razy częstotliwość jajka smile.gif NP T7200 , to CpU o = 2GHz i Cpu1= 2Ghz .. ;] W MM to sumowali mówiąc, że w notebook jest procesor CD o F= 4Ghz smile.gif


--------------------
Toshiba P-105 s9722: C2D T7200 | 2GB DDR II 667MHz | HDD 200GB(4200rpm) | GF 7900GS | pendrive Toshiba U3 ;-)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Valmaris
nadaj 17-09-2007, 15:19
Nr wypowiedzi: #7


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 728
Rejestracja: 22/01/07
Z: Gdańsk
Nr użytkownika: 536
Laptop: HP Probook 4330s; Eee PC 901



QUOTE(alienmc @ 17-09-2007, 14:56) *
z tego zestawienia wynika iz gorszy Dual Core (1.6) jest szybszy od lepszego Core Duo (1.73) a nawet Core 2 Duo (1.6) . A wezmy tez pod uwage fakt iz w tym zestawieniu jest gorszy model Pentiuma DC ( T2060) Czyli z tego wynika iz moj Dual Core powinien byc co najmniej tak wydajny lub nawet bardziej wydajny jak procesory Core Duo a nawet Core2 Duo

Wydajność procesorów Intel od najsłabszych (takie same zegary):
Pentium Dual Core < Core Duo (FSB533<667MHz) < Core 2 Duo I generacji (FSB533<667MHz) < Core 2 Duo II generacji.

Wyniki testów podobnych procesorów w tabeli często są lekko zakłamane gdyż nie są przeprowadzane na tych samych platformach. Pentium Dual Core jest mniej więcej 8% słabszy niż Core Duo - moja Toshiba vs kumpla (różni się tylko procesorem i kartą wi-fi) czyli T2080 vs T2250.


--------------------
HP Probook 4330s - Core i3
Eee PC 901 - recenzja - Intel Atom inside ;)
Motorola XOOM 3G - Nvidia Tegra 2
Desktop do gier - Core 2 Duo






Go to the top of the page
 
+Quote Post
ddredd
nadaj 21-02-2008, 13:34
Nr wypowiedzi: #8


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 21/02/08
Nr użytkownika: 7 504



QUOTE(alienmc @ 17-09-2007, 16:20) *
Witam, w swoim lapku posiadam procesor Pentium Dual Core T2130 (1.86 Ghz) jaka jest roznica miedzy tym procesorem a Core Duo? oraz ktory z nich jest wydajniejszy ?? Bo jak rozumiem oba sa 2 rdzeniowe jednak np ten model Pentiuma DC jest 32 bitowy , ale czy jest gorszy od Core duo o podobnym lub torszke (1.66) mniejszym taktowaniu ?


A dlaczego pytasz? Może z podobnych powodów co ja, bo ja trafiłem na ten watek mając bardzo podobne pytanie. Tylko w moim przypadku jest tak, że chciałem kupić asusa z core duo , bo taki procek był umieszczony w ofercie jako wyposażenie tego asusa, a po dwóch miechach doszedłem że dostałem zamiast core duo, Dual Core T 2130 i teraz próbuje coś wyszukać w necie na temat tych procków, bo nie wiem czy cieszcyć się z tego co mam, czy łapać za jajka sprzedającego i wymieniać czym prędzej. I jak na razie żadnej konkretnej wypowiedzi nie znalazłem wprost, mówiącej że ten jest taki, a ten taki. Ktoś mi kiedyś na innym forum napisał, ze dual cor ma fizycznie dwa rdzenie ale nie obsługuje jakiejś technologi, nie pamiętam teraz, musialbym sprawdzic i z tego względu dwurdzeniowość tego procesora nie jest do końca wykorzystywana. Ktoś inny stwierdził, że dual obsługuje tylko 32 - bitowe systemy. A może ktoś spróbuje się pokusić jeszcze o jakąś opinie , albo chociaż odniesienie sie do tego co napisałem. Wyczytałem tez na wikipiedi, ze dual jest montowany na tej samej platformie co C2D, czyli chyba to jest Meron, ale ja znalazłem tabele, gdzie akurat dual T2130 bazuje na Yonah. I nie wiem czy zostawić temat czy urywać sprzedającemu jaja.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Tomasz Cyba
nadaj 21-02-2008, 13:46
Nr wypowiedzi: #9


Naczelny Notebookcheck.pl
*********

Grupa: Naczelny
Wypowiedzi: 18 542
Rejestracja: 13/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 2



Zostałeś (świadomie lub nie) wprowadzony w błąd i tym samym możesz walczyć o swoje.

T2130 to PDC a nie Core Duo i to w dodatku starszy, faktycznie oparty na rdzeniu Yonah (te nowocześniejsze PDC są lepsze od Core Duo).

Taka praktyka [Galimatias powiększają jeszcze dystrybutorzy laptopów, posługując się w ich przypadku lepiej brzmiącą a nieprawidłową nazwą Core Duo celem zwiększenia ich zbytu (nie zawsze wynika to ze złej woli - po prostu przeznaczone do laptopów PDC noszą oznaczenia T2xxx, podobnie jak Core Duo)] jest zresztą nagminna.

Powyższy cytat zaczerpnąłem z mojego opracowania nt. procesorów w laptopach.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lucky_luke
nadaj 21-02-2008, 20:17
Nr wypowiedzi: #10


bajtel
***

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 44
Rejestracja: 13/11/07
Nr użytkownika: 4 115
Laptop: Lenovo R61



Nie wiem czy to do konca dobry temat, ale mam pewne pytania, a nie chce zakladac nowego watku...

1. Czy Dual Core drugiej generacji (konkretnie T2330) nalezy do platformy Santa Rosa czy Napa Refresh??

2. Czy w miejsce PDC drugiej generacji bede mogl w przyszlosci wstawic C2D z rodziny T7xxx??

3. Czy odczuje roznice pomiedzy T2330 (1,6GHz) a T5450 (1,67GHz)??


--------------------
Lenovo R61 14.1" (WXGA+)
T8100, 2GB RAM, 160GB HDD, 4-cell Li-Ion
nVIDIA Quadro NVS 140M
Windows XP Professional
----------------------------------------------------------------------------------
Logitech V400 Laser Cordless Mouse for Notebooks
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Tomasz Cyba
nadaj 21-02-2008, 21:39
Nr wypowiedzi: #11


Naczelny Notebookcheck.pl
*********

Grupa: Naczelny
Wypowiedzi: 18 542
Rejestracja: 13/07/06
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 2



1) Santa Rosa (pod Socket P)
2) Z reguły tak, z tych nieparzystych (chyba że masz chipset 965GML, ale to rzadkość)
3) Będzie ciężko


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ddredd
nadaj 22-02-2008, 9:51
Nr wypowiedzi: #12


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 21/02/08
Nr użytkownika: 7 504



Dzięki Tomek, twój artykuł wyjaśnił mi w zasadzie wszystkie moje watpliwości, w moim przypadku było dokładnie tak jak napisałeś, w ofercie było: najnowszy dwurdzeniowy procesor core duo, a okazuje sie po dwóch miesiącach ,że jest co innego , a sprzedawca miotał się tak, że co chwilę przedstawiał inną wersję zdarzeń, ana końcu stwierdzając, że to tylko bład w ofercie i nie ponosi on za to odpowiedzialności, bo błedy się zdarzają i jak chcę to mogę iść do sądu. A co to nieświadomości takich działań to w przypadku tej firmy mam duże watpliwości, bo system wyświetla wszystkie swoje parametry dość czytelnie oprócz jednego, nazwa procesora - Genuine CPU i nawet zainstalowałem sobie taki program AIDA32 i nawet program, który jest mi w stanie podac wiele innych parametrów komputera, także podaje tylko lakoniczne Genuine CPU. Nazwy firmy nie podam, bo nie chcę byc posadzony na razie o cokolwiek, dopóki temat nie zostanie załatwiony, powiem tylko , że jest to bardzo znana i duza firma na nie tylko polskim rynku, tylko dobrze się kamuflują , przez firmy "siostry". A jeszcze takie pytanko, czy jest jakiś program, czy aplikacja , która zmusi jednoznacznie system do podania rzeczywistej nazwy procesora. I mam jeszcze takie pytanko, jak mocno trzeba sie postarać aby system nie wyswietlał tej nazwy tylko jakies inne zapisy, czy to jest może związane z ingerencją na poziomie bios?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Valmaris
nadaj 22-02-2008, 14:19
Nr wypowiedzi: #13


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 728
Rejestracja: 22/01/07
Z: Gdańsk
Nr użytkownika: 536
Laptop: HP Probook 4330s; Eee PC 901



CPU-Z. Nowa wersja 1.44-1 rozpoznaje już poprawnie PDC - mój jako Intel Pentium T2080.


--------------------
HP Probook 4330s - Core i3
Eee PC 901 - recenzja - Intel Atom inside ;)
Motorola XOOM 3G - Nvidia Tegra 2
Desktop do gier - Core 2 Duo






Go to the top of the page
 
+Quote Post
ddredd
nadaj 13-03-2008, 14:01
Nr wypowiedzi: #14


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 21/02/08
Nr użytkownika: 7 504



Fajny ten programik, tym razem wyświetlił wszystkie szczegóły - procesor określony wprost jako Intel Dual Core. Ale miałbym jeszcze takie pytanie. Czy to mogło być, albo musiało być celowe działanie, że system wyświetlał wszystkie parametry bardzo czytelnie , a jedynie nazwę procesora ukrywał pod lakonicznym określeniem - Genuine CPU. Nie wykluczam tu celowego działania sprzedawcy w ukryciu nazwy procesora, ponieważ w ofercie wpisał Intel Core Duo, a jak się okazuje jest co innego. Tak z kilku rozmów na ten temat , ze swoimi znajomymi, którzy interesują sie informatyką, wyniosłem takie przeświadczenie, że jest to możliwe, poprzez ingerencję w biosie. Czy możliwe, co wy na to?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sat3llite
nadaj 13-03-2008, 14:18
Nr wypowiedzi: #15


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 761
Rejestracja: 2/12/06
Z: Białystok
Nr użytkownika: 282
Laptop: Toshiba P105-s9722



Raczej nie , cpu we wcześniejszych wersjach dość często się mylił podobnie jak masa innych programów typu : Everest..


--------------------
Toshiba P-105 s9722: C2D T7200 | 2GB DDR II 667MHz | HDD 200GB(4200rpm) | GF 7900GS | pendrive Toshiba U3 ;-)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ddredd
nadaj 14-03-2008, 7:51
Nr wypowiedzi: #16


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 21/02/08
Nr użytkownika: 7 504



A dlaczego więc kiedy wyświetlam zawartość systemu, to wszystkie parametry są 100 % czytelne, a ten jeden czyli nazwa procesora nie. Na podstawie czego system generuje te informacje. bo przecież nie na podstawie jakiegoś programu do diagnostyki systemu. A czy może mi ktoś z was rozwinąć jeszcze zapis Genuine Intel CPU. Czy pod tym kodem kryją się jakieś konkretne informacje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ddredd
nadaj 17-03-2008, 15:00
Nr wypowiedzi: #17


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 21/02/08
Nr użytkownika: 7 504



Już wiem jak zmieniać zapisy w opisach wyświetlanych przez system. Z poziomu rejestrów. W przypadku procesora : start - uruchom-wpisać : regedit - edycja - znajdź - wpisać: ProcessorNameString - uaktywnić dwa razy klikając i można zmieniać do woli.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rafi85
nadaj 22-03-2008, 17:08
Nr wypowiedzi: #18


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 22/03/08
Nr użytkownika: 8 539



a taki procek o symbolach : T2250 - 1,73 GHz należy do której rodziny - Core Duo czy Dual Core ??? Bo w ofercie figuruje jako Core Duo ale jak tu czytam doświadczenia innych użytkowników, oferta zdecydowanie może być myląca
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Valmaris
nadaj 22-03-2008, 18:27
Nr wypowiedzi: #19


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 728
Rejestracja: 22/01/07
Z: Gdańsk
Nr użytkownika: 536
Laptop: HP Probook 4330s; Eee PC 901



T2250 to Core Duo.


--------------------
HP Probook 4330s - Core i3
Eee PC 901 - recenzja - Intel Atom inside ;)
Motorola XOOM 3G - Nvidia Tegra 2
Desktop do gier - Core 2 Duo






Go to the top of the page
 
+Quote Post
Marcins88
nadaj 15-08-2008, 22:59
Nr wypowiedzi: #20


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1
Rejestracja: 15/08/08
Nr użytkownika: 12 692
Laptop: Asus F5VL



Przeczytalem wczesniej ze win Xp nie wykrywa poprawnie procesorow dwurdzeniowych czy to ejst prawda ?? i czy faktycznie potrzeba nakladki na win xp zeby poproawnie wykrywal ??
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 22-07-2014 - 22:22