IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

412 Strony: V  « < 126 127 128 129 130 > »   
Reply to this topicStart new topic
Zewnętrzna karta graficzna, (DIY) ViDock, Magma Box i pochodne, czyli czym to się je
nowiutki
dodano 24-08-2013, 9:53
Nr wypowiedzi: #2541





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 887
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Najkrócej - na tej pierwszej zrobisz 1.2Opt na tej drugiej tylko 1.1Opt smile.gif


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 24-08-2013, 10:01
Nr wypowiedzi: #2542


マツダ恋人


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 11 618
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



czyli nie opłaca się tego drugiego jeśli masz lapka z SandyBridge lub powyżej.


--------------------
DESKTOP: Corsair Air 240 | i7-2700k | iGPU | 40" 4K |
LAPTOP: diverse + Chromebook 13

eGPU: PE4L 2.1b, AGA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 24-08-2013, 10:08
Nr wypowiedzi: #2543





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 887
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



W zasadzie opłaca się tylko wtedy gdy mamy starego lapka z PCI-E 1.0 ale chcemy pokombinować z wykorzystaniem szerszej szyny. PE4H ma pełną PCI-E x16 i 4 wyjścia na kable HDMI. Podłączając adapter przykładowo pod mPCIe+EC uzyskamy x2.

Tak w ogóle to że musimy jechać na x1 wynika tylko i wyłącznie z tego że moduł ExpressCard producenci lapków montują na najtańszym skróconym x1. Gdyby dopłacili w produkcji te 20$ więcej mielibyśmy x16. No ale nikt nie projektował tego złącza z myślą o eGPU... szkoda sad.gif


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mrogas
dodano 24-08-2013, 10:59
Nr wypowiedzi: #2544


Kierowca Tyra


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 602
Rejestracja: 14/04/10
Z: Sosnowiec
Nr użytkownika: 27 889
Laptop: Legion Y720 - Sprzedany... W trakcie poszukiwań :D



To wszystko jasne czyli nic lepszego od PE4L 2.1b nie znajdę smile.gif Szkoda że nie ma u nas takich magików którzy by "poszerzyli" magistrale EC. A gdyby zdobyć lepszy moduł na podmianę? Czy jest to sprzętowo nie do zrobienia?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pepi
dodano 24-08-2013, 11:32
Nr wypowiedzi: #2545





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 120
Rejestracja: 17/03/13
Nr użytkownika: 54 600



Ja tam nie miałem problemów z przepustowością, ale też mój zestaw to nie był żaden moonster ;].
Kupując kompa zawsze już chyba będę obczajał możliwość podpięcia eGPU, szkoda, że są problemy z USB 3.0 i deficyt thunderbolta.

No, ale przez najbliższy czas raczej nie będzie mnie interesować zakup adaptera.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamil996
dodano 24-08-2013, 15:20
Nr wypowiedzi: #2546


fan


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 196
Rejestracja: 19/03/13
Nr użytkownika: 54 640
Laptop: 8460p



HP EliteBook 8460p HD+ z upgrade do i7-2630QM i 8GB RAM / PE4L 2.1b z MSI GTX 660Ti / BQ TFX 300W / monitor Dell U2312HM / obudowa eGPU - handmade 12/16/28cm z blachy

Oto i post podsumowujący mój konfig, z którego jestem bardzo zadowolony smile.gif

Potestowałem już trochę konfigurację i wszystko jest jak najbardziej w porządku, żadnych niemiłych niespodzianek. Same miłe biggrin.gif

Uruchamianie eGPU standardowe dla EB: eGPU do sieci --> lapek power on --> F8 --> wpinamy EC --> Uruchom system normalnie bla bla..
Ja zamykam wtedy klape i obraz włącza mi sie juz na monitorze, póki co nawet nie testuje internala bo wcale nie używam, chyba ze ktoś chce jakiś test?

Wyniki 3DMark 11 external:
stock: http://www.3dmark.com/3dm11/7039562
stabilne OC: http://www.3dmark.com/3dm11/7058901

Może do tych 8k GS dałoby rade dobić, ale trzebaby skakać już po kilka MHz, gra niewarta świeczki smile.gif
A Physics score to dla mnie czarna magia, nie mam pojęcia dlaczego teraz mam mniejszy.. Moze format by to unormował.

Screeny i zdjęcia:

GPU-Z stock/oc


A tak to wygląda na biurku:


Strasznie poobdzierałem obudowe przy upychaniu ustrojstwa do jednak ciasnej skrzyneczki, niestety jest na to podatna bo blacha to ocynk pomalowany "szprejem".
Musze wywiercić więcej dziur w pokrywie (robi sie w środku cieeeepło po dłuższym graniu, ale ze zdjętą górą elegancko) i jeszcze raz wszystko pomalować.

Ponadto bardzo sie ciesze ze nie poszedłem w GTX 760, ktoś tu zdaje sie pisał że GTX 660Ti jest mało podatny na kręcenie? Veto smile.gif
Wspólnie z jotem23 doszliśmy do wniosku ze karty na szynie 192bit są chyba najlepszą opcją do eGPU. Na moim przykładzie podrzymuję tę tezę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 24-08-2013, 15:54
Nr wypowiedzi: #2547





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 887
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



Super to wygląda. Napisz jeszcze ile kosztowało w sumie złożenie konfigruacji 8460p+i7+eGPU razem ze skrzyneczką.

QUOTE(kamil996 @ 24-08-2013, 16:52) *
Ponadto bardzo sie ciesze ze nie poszedłem w GTX 760, ktoś tu zdaje sie pisał że GTX 660Ti jest mało podatny na kręcenie? Veto smile.gif


Zależy jaką przyjmiemy skalę. Po OC masz skok z 7200pkt na 8000pkt - zysk to ok 800pkt czyli ok 10% wydajności więcej.

Dla porównania GTX460 1GB można wykręcić z 3000pkt na 4000pkt - zysk to ok 1000pkt czyli ok 30% wydajności więcej.

smile.gif


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamil996
dodano 24-08-2013, 16:01
Nr wypowiedzi: #2548


fan


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 196
Rejestracja: 19/03/13
Nr użytkownika: 54 640
Laptop: 8460p



No to tak:
EB 8460p - 2000zł - nie czekałem na żadne okazje itp. bo środki na laptopa uzyskałem z.... Urzędu Pracy biggrin.gif z dopłat na rozpoczęcie działalności gospodarczej, dlatego cena "nie bolała".
i7-2630QM - 300zł
eGPU:
TFX 300W - 60zł
MSI GTX 660Ti OC ~730zł jak już sprzedam key do Splinter Cella Blacklist. Tak, to ta tania ale b. dobra: http://www.frazpc.pl/artykuly/924562-5/kar...a-test-7-modeli
PE4L ~ 350zł - powtarzam, nie bierzcie z M-Factors tongue.gif cło i VAT doliczone.
Obudowa:
pierwsza (mniejsza) zrobiona przeze mnie leży i czeka na zbawienie.
druga i zarazem obecna:
surowa bryła - szwagier blacharz zrobił biggrin.gif wygięta z 3 kawałków blachy i pozgrzewana.
dalsza obróbka to moje wypociny, 3x po kilka godzin pracy. Polecam elektronarzędzie Dremel, do precyzyjnych prac idealne.

Koszt obudowy to 0zł, a dlatego bo nic mnie nie wyszła - wszystko do jej zrobienia miałem w domu. Równego szwagra też warto mieć.

Masz racje z tą skalą, ale jak dla mnie osiągnięcie wyników kręconego 760 jest niezłym OC smile.gif
W 3dm11, bo w grach już moze byc inna bajka ale niestety w eGPU trzebaby rownolegle testowac obie karty i porownywac. Testy kart na necie nie są zbytnio miarodajne w naszej sytuacji.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jot23
dodano 24-08-2013, 16:40
Nr wypowiedzi: #2549





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 596
Rejestracja: 7/08/11
Nr użytkownika: 41 471



No, no, bardzo dobrze to wygląda. Warto na techinferno wrzucić smile.gif Masz ładny porządek w kablach biggrin.gif

p.s. mam identyczne biurko


--------------------
Hp Elitebook 2570p i5-3210m, Micron c400 128gb SSD, 8 GB RAM DC
Stacjonarka i3-6100, 8 GB RAM, Asus GTX950 Strix OC, Crucial mx100 128GB, Corsair VS450

było: hp 6720s (2GB RAM, t2370 1.77 GHz); Dell d820 (t7300 2,0 GHz) ; HP 8730W (QX9300, Ati firegl 5725); eGPU GTX660
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rzadzu
dodano 24-08-2013, 20:33
Nr wypowiedzi: #2550


"Every moment has its music"


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 464
Rejestracja: 21/05/12
Nr użytkownika: 48 447
Laptop: HP EliteBook 820 G3



Chciałem się upewnić, czy dobrze zrozumiałem opis podłączania PE4L z GPU i PSU z FAQ:

1. Podłączam 24pin z PSU do SWEXa.
2. Podłączam 4pin z PSU do PE4L.
3. Podłączam GPU do PE4L.
4. Podłączam 2x6pin z PSU do GPU.

Coś pomieszałem?

EDIT: to 2 pinowe złącze na płytce SWEX jest do czegoś potrzebne?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 24-08-2013, 21:30
Nr wypowiedzi: #2551





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 887
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(Rzadzu @ 24-08-2013, 22:05) *
Coś pomieszałem?

Wszystko OK.

QUOTE(Rzadzu @ 24-08-2013, 22:05) *
EDIT: to 2 pinowe złącze na płytce SWEX jest do czegoś potrzebne?

Ja tego nie mam podłączonego więc to chyba jest tylko alernatywne zasilanie adaptera gdy nie ma się 4pin kabelka.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rzadzu
dodano 25-08-2013, 11:13
Nr wypowiedzi: #2552


"Every moment has its music"


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 464
Rejestracja: 21/05/12
Nr użytkownika: 48 447
Laptop: HP EliteBook 820 G3



Podłączone, przetestowane.

T420: 2540M + pasta nieznana / 4GB RAM / PE4L 2.1b / MSI GTX 560 Ti Twin Frozr II / Corsair HX520 / LG L227WT
3dMark 11: http://www.3dmark.com/3dm11/7063132
Temperatury: http://vpx.pl/image/SklZ

T420: 2670QM + Zalman ZM-STG2 / 4GB RAM / PE4L 2.1b / MSI GTX 560 Ti Twin Frozr II / Corsair HX520 / LG L227WT
3dMark 11: http://www.3dmark.com/3dm11/7063568
Temperatury: http://vpx.pl/image/Sklh

2540M testowany dzisiaj rano. 2670QM ~2-3h później (w pokoju 2-3 stopnie cieplej).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamil996
dodano 25-08-2013, 11:20
Nr wypowiedzi: #2553


fan


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 196
Rejestracja: 19/03/13
Nr użytkownika: 54 640
Laptop: 8460p



Wszystko w normie smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maronx
dodano 25-08-2013, 11:29
Nr wypowiedzi: #2554





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 58
Rejestracja: 7/09/11
Nr użytkownika: 42 397
Laptop: Alienware M17x R2, Samsung 730U3E



Trochę za duża różnica w temperaturze między pierwszym, a ostatnim rdzeniem na procku? Ale może się to jeszcze unormuje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
rzadzu
dodano 25-08-2013, 11:35
Nr wypowiedzi: #2555


"Every moment has its music"


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 464
Rejestracja: 21/05/12
Nr użytkownika: 48 447
Laptop: HP EliteBook 820 G3



Zobaczymy za jakiś czas. Testowałem od razu po wymianie procka.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pepi
dodano 25-08-2013, 11:46
Nr wypowiedzi: #2556





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 120
Rejestracja: 17/03/13
Nr użytkownika: 54 600



Jak z temp. na tym 8470p po wymianie procka.
Kiedy jeszcze rozważałem zakup tego kompa (za nim nie kupiłem e420 na 'chwile'...) to często przewijała się informacja o wysyłaniu tego sprzętu na gwarancje przez układ chłodzenia, a tyczyło to się dwurdzeniowych CPU?

Nie występuje żaden throttling itp?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowiutki
dodano 25-08-2013, 11:56
Nr wypowiedzi: #2557





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 887
Rejestracja: 9/03/11
Nr użytkownika: 37 490



QUOTE(kamil996 @ 25-08-2013, 12:52) *
Wszystko w normie smile.gif

Oj coś właśnie nie jest w normie.

i7-2670QM czyli taki sam procek ja mój. Koledze Rzadzu wyszło Physics Score 5642 tymaczasem u mnie jest to Physics Score 6709

1000pkt różnicy. Albo nie wykonaleś testu w trybie zasilania "wysokiej wydajności" albo wystąpił throttling.

QUOTE(Pepi @ 25-08-2013, 13:18) *
Nie występuje żaden throttling itp?

U mnie nie. Ale na notebookreview czytałem że u niektórych tak.


--------------------
eGPU.pl - mój blog o tematyce zewnętrznych kart graficznych do laptopów
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reven1010
dodano 25-08-2013, 12:04
Nr wypowiedzi: #2558


Głupota powinna boleć.


Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 4 052
Rejestracja: 12/06/11
Nr użytkownika: 39 959
Laptop: Dell G5



@kamil996
Ej a karta nie powinna być wentylatorem do wewnątrz? Ja myślałem o podobnym ustawieniu, ale poczytałem, że wentylatory w niereferentach są zasysające. W Twoim przypadku ciepłe powietrze będzie szło do wnętrza obudowy. Chyba że chłodzenie w Twojej 660ti działa inaczej. Jak przymocowałeś adapter do blachy? Czy może jest luzem?


--------------------
Laptop: Dell G5 i5-8300H | 8GB DDR4 2666MHz | GTX 1060 6GB | Samsung 970 Evo 250GB NVME | Win 10 Home
PC: Ryzen 2600 @4.0GHz 1,28VCore | Grandis XE1236v2 | MSI B450 Tomahawk | Samsung 970 Evo 250GB NVME | Crucial MX300 750GB | Toshiba 2TB 7200rpm | EVGA FTW GTX 1070 8GB | 16GB DDR4 3200MHz G.Skill Ripjaws | EVGA B3 650W | Fractal Design Define C | Win 10 Home
FireStrike i7-5775C@4,3GHz + GTX 1070 2075MHz Core/2200MHz Memory
---
Star 486-n (wciąż działa) ->Acer 3002lm -> Acer Aspire 5100 -> Asus K50AB -> Asus K53SV -> Clevo P150HM -> Thinkpad Edge E430 -> Elitebook 8460p -> HP 6730S -> Dell G5
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jot23
dodano 25-08-2013, 12:05
Nr wypowiedzi: #2559





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2 596
Rejestracja: 7/08/11
Nr użytkownika: 41 471



QUOTE(nowiutki @ 25-08-2013, 13:28) *
U mnie nie. Ale na notebookreview czytałem że u niektórych tak.

W 8460p throttling dotyczył wersji z dGPU. Nie wiem czy tutaj jest podobnie, ale jeśli tak to nas to nie razi, ponieważ wersja z dGPU i tak do eGPU się nie nadaje.


--------------------
Hp Elitebook 2570p i5-3210m, Micron c400 128gb SSD, 8 GB RAM DC
Stacjonarka i3-6100, 8 GB RAM, Asus GTX950 Strix OC, Crucial mx100 128GB, Corsair VS450

było: hp 6720s (2GB RAM, t2370 1.77 GHz); Dell d820 (t7300 2,0 GHz) ; HP 8730W (QX9300, Ati firegl 5725); eGPU GTX660
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamil996
dodano 25-08-2013, 12:27
Nr wypowiedzi: #2560


fan


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 196
Rejestracja: 19/03/13
Nr użytkownika: 54 640
Laptop: 8460p



QUOTE(reven1010 @ 25-08-2013, 12:36) *
@kamil996
Ej a karta nie powinna być wentylatorem do wewnątrz? Ja myślałem o podobnym ustawieniu, ale poczytałem, że wentylatory w niereferentach są zasysające. W Twoim przypadku ciepłe powietrze będzie szło do wnętrza obudowy. Chyba że chłodzenie w Twojej 660ti działa inaczej. Jak przymocowałeś adapter do blachy? Czy może jest luzem?

Do wewnątrz na pewno nie, bo musi cały czas zasysać zimne powietrze z zewnątrz obudowy. A niby jak bedzie szło do środka? Przeniknie PCB? biggrin.gif
Ciepłe powietrze idzie do góry, więc przy odpowiedniej ilości dziur w pokrywie samo bedzie sie ulatniac, u mnie pokrywa bedzie nowa - zrobie ją z blachy perforowanej (dziurawionej tongue.gif). Przy zdjętej pokrywie tempy są jakby karta leżała luzem wink.gif

Adapter jest wpięty w karte i nie przymocowywałem go nijak, myślałem zeby czyms podstawic ale okazalo sie ze nie ma potrzeby. Kabel porządnie przypiąłem na opaskach i adapter ani drgnie wink.gif

@nowiutki
No z procem jednak masz racje. Bardziej mi chodzilo ze GS jest ok.
Po raz kolejny dziwnie zachowuje sie physics score. U mnie mialem juz nawet 6100pkt, a teraz naqle 5800pkt przy praktycznie zadnych zmianach w kompie. No jedynie 4gb ram zmienilem na nawet szybsze 8gb.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

412 Strony: V  « < 126 127 128 129 130 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 15-12-2018 - 0:41