IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

5 Strony: V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
Dell Precision M6500 z Dell Outlet USA obserwacje i testy
tissaya
nadaj 26-05-2011, 12:14
Nr wypowiedzi: #21


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 26/05/11
Nr użytkownika: 39 572



Dzięki za info - spróbuję wieczorem się pobawić z tymi 11.4 (albo może i 11.5). Co prawda wcześniej modowania próbowałem i niewiele z tego wyszło, ale może warto jeszcze raz spróbować.

Co do M6600, to jak zobaczyłem że ma 16:9, to byłem super szczęśliwy, że kupiłem M6500. Co prawda grafika lepsza by się przydała, ale nie jest to wg mnie argument na zmniejszanie liczby pixeli o 10%.

Btw - też mam z outletu USA i jak widziałem tam te konfiguracje po $6k to z początku nie wiedziałem co jest grane. Zapytałem o to osobę, zajmowała się sprawami outletu na twitterze i po sprawdzeniu okazało się że mają jakiegoś bug-a w systemie. Może nie został do końca poprawiony...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aldam
nadaj 26-05-2011, 12:19
Nr wypowiedzi: #22


Syndrom Młodego- diagnoza Wyleczony
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 3 718
Rejestracja: 2/10/08
Nr użytkownika: 14 662



tissaya

w przypadku 11.5 plik inf może mieć inną nazwę. Ale łatwo go namierzysz.

BTW jaki masz konfig?


--------------------
Dell 6430u | 14" HD | i5 | 256 SSD | 4GB | Win7
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tissaya
nadaj 26-05-2011, 14:26
Nr wypowiedzi: #23


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 26/05/11
Nr użytkownika: 39 572



i7-720, 8GB 1066, ATI M7740, WUXGA RGB LED, 1st HDD OCZ Vertex 2 120GB, 2nd HDD Seagate Momentus XT 500GB

Po zakupie miałem 4GB i 2x 160GB w RAID, ale pamięci od razu dokupiłem, a dyski wymieniłem. Jeżeli u siebie nie masz SSD, to zdecydowanie na primary HDD polecam. Różnica jest kolosalna, a cena takiego SSD już nie zabija, szczególnie że my mając możliwość włożenia drugiego dysku możemy sobie pozwolić na dysk systemowy o niezbyt dużej pojemności smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aldam
nadaj 26-05-2011, 14:49
Nr wypowiedzi: #24


Syndrom Młodego- diagnoza Wyleczony
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 3 718
Rejestracja: 2/10/08
Nr użytkownika: 14 662



fajny konfig smile.gif

Właśnie myślę o ssd. Dokładnie o intelu 320 80gb ewentualnie m4 64gb.
Zastanawiałem się również nad raid 0 z dwóch hdd o pojemności 250gb. Napisz jak spisywał się raid 0 u ciebie. czy ssd dał wyraźnie lepsze rezultaty niż 2xhdd?


--------------------
Dell 6430u | 14" HD | i5 | 256 SSD | 4GB | Win7
Go to the top of the page
 
+Quote Post
NostradamuS1234
nadaj 26-05-2011, 20:00
Nr wypowiedzi: #25


Wszyscy ludzie, wszystko wiedzą...
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 437
Rejestracja: 30/09/10
Z: Krakow/Sevilla
Nr użytkownika: 32 625
Laptop: Dell M6500 Win 7Pro 64



tissaya gratulacje z zakupu.. hehe, jest nas coraz więcej... opowiedz, jak oceniasz RGBLEDa. Daje radę? Chodzi o wszystko. Odwzorowanie kolorów, głębia, kąty patrzenia, czy rozdzielczość jednak nie za duża do 17"... takie tam...


--------------------
Dell Precision M6500 ║I7 820QM║ATI7740║1440x900║500GB HD║12GB RAM║Win 7 Pro 64║
Posiadacze Dell M6500: navy, majsterius, danilp, Baton, tymek666, marecki29, aldam, macem, tissaya, denton, Maxx73, ZrTSM...mam i ja
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
nadaj 26-05-2011, 20:00
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
tissaya
nadaj 27-05-2011, 14:35
Nr wypowiedzi: #26


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 26/05/11
Nr użytkownika: 39 572



aldam - niestety nie jestem w stanie porównać SSD z RAID 0 przy dwóch HDD, bo praktycznie nie bawiłem się laptopem z tymi dyskami. Włączyłem go ze dwa razy żeby sprawdzić czy działa, a potem wymieniłem podzespoły. Ale powiem Ci tak: nie wiem jak byłoby z RAID-em, ale na 100% nie ma szans żeby był tak szybki jak SSD, przynajmniej w tych przypadkach, które dla mnie są istotne, czyli małe pliki. Wg benchmarków mój SSD wypada nieco gorzej od takich samych egzemplarzy należących do innych użytkowników, ale i tak jest to po prostu rakieta. Logujesz się do kompa i odpalasz od razu wszystkie programy, które chcesz - nie ma żadnego czekania, mrugania diodki od HDD i przycinania. Pewnie przy dużych plikach RAID 0 może być lepszy, ale to i tak nie będzie ta klasa co SSD.

NostradamuS1234 - nie jestem co prawda grafikiem, tak że nie ocenię tego profesjonalnie, ale dla mnie RGBLED jest super. Namęczyłem się nieco, próbując różne profile kolorów wczytywać, bo standardowe dostarczane przez Dell-a się nie nadawały do użytku. W końcu dorwałem polecany w olbrzymim wątku o M6500 na NBR profil kolorów stworzony przez jednego z userów (nie pamiętam już kogo, bo to dość dawno było) i cały czas go używam. Co do rozdziałki WUXGA, jestem do niej bardzo przyzwyczajony, chociaż jest to poniekąd wynikiem pomyłki. Jak kilka lat temu zamawiałem Dell Precision M90, to zamiast WXGA dostałem WUXGA i tak już zostało. Teraz bym się nie zamienił smile.gif Ale nie ukrywam, że często włączam 125% DPI, bo czasem oczy jednak siadają.

Dwa minusy takiej matrycy:
- jak się patrzy z dołu i z boków, to pojawia się czerwonawa poświata, jak z góry, to niebieskawa. Wkurza mnie to czasem jak siedzę wieczorem, bo ten czerwonawy jest widoczny po odbiciu się w klawiaturze i tym ustrojstwie, który po angielsku nazywa się Hinge Cover
- wiadomo że najlepszy obraz jest w natywnej rozdzielczości, ale też że większa rozdzielczość = mniej FPS, no i czasem jest dylemat smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aldam
nadaj 27-05-2011, 14:55
Nr wypowiedzi: #27


Syndrom Młodego- diagnoza Wyleczony
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 3 718
Rejestracja: 2/10/08
Nr użytkownika: 14 662



tissaya
czy mógłbyć odpalić hwinfo32
http://www.hwinfo.com/download32.html
i w zakładce display sprawdzić oznaczenia LCD.


--------------------
Dell 6430u | 14" HD | i5 | 256 SSD | 4GB | Win7
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tissaya
nadaj 27-05-2011, 15:28
Nr wypowiedzi: #28


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 26/05/11
Nr użytkownika: 39 572



W załączniku.
Załączona miniaturka(i)
Załączony obrazek
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aldam
nadaj 28-05-2011, 19:04
Nr wypowiedzi: #29


Syndrom Młodego- diagnoza Wyleczony
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 3 718
Rejestracja: 2/10/08
Nr użytkownika: 14 662



dzięki smile.gif
PS. Czy udało się zainstalować 11.4?


--------------------
Dell 6430u | 14" HD | i5 | 256 SSD | 4GB | Win7
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tissaya
nadaj 28-05-2011, 21:38
Nr wypowiedzi: #30


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 26/05/11
Nr użytkownika: 39 572



Niestety cierpię na chroniczny brak czasu i jeszcze nie instalowałem. Jak tylko będę miał nieco wolnego to spróbuję i dam znać co z tego wyszło.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
majsterius
nadaj 28-05-2011, 22:47
Nr wypowiedzi: #31


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 200
Rejestracja: 2/11/10
Nr użytkownika: 33 507



To ja napiszę, że w 99% zgadzam się z aldamem ponieważ problemy z gładzikiem miałem jedynie w firefoxie 3.x i odkąd używam opery oraz nowego firefoxa 4.x żadnych problemów nie stwierdziłem. Laptopa używam od 4 miesięcy i po początkowym poślizgu związanym z matrycą i wiatrakiem chłodzenia laptop działa bez zarzutu. Matrycę mi wymienili bodajże na tą samą o której jest mowa w recenzji i jest super.

Moja konfiguracja to:

CPU - i7-820QM
RAM - 8 GB DDR3
HDD - 320GB Hitachi hts725032A9A
GPU - ATI FirePro M7820
LCD - 17" WXGA+ WLED LG
USB 3.0 (dwa porty)

Za komputer zapłaciłem w sumie 6000zł.

Jak miałbym się przyczepić to do stacji dvd która jest u mnie w wersji bez szuflady - sama płyta się wysuwa i jest to bardzo głośne. Dodatkowo płyta na wysokich obrotach wpada w wibracje (zastanawiam się czy by nie zgłosić do Della bo w końcu jest NBD), ale używam napędu raz na 2 miesiące jak dobrze pójdzie więc nie jest to dla mnie uciążliwe.

P.S Do laptopa polecam mysz Logitech Anywhere MX smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aldam
nadaj 28-05-2011, 23:29
Nr wypowiedzi: #32


Syndrom Młodego- diagnoza Wyleczony
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 3 718
Rejestracja: 2/10/08
Nr użytkownika: 14 662



odnośnie gładzika
na drugim egzemplarzu, który właśnie dostałem gładzik działa bez najmniejszych problemów. Jest na nim wersja windowsa x64, ja na razie mam u siebie x86. Być może sterowniki pod x64 są bardziej dopracowane.


--------------------
Dell 6430u | 14" HD | i5 | 256 SSD | 4GB | Win7
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tissaya
nadaj 29-05-2011, 12:10
Nr wypowiedzi: #33


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 26/05/11
Nr użytkownika: 39 572



A ja może jestem dziwny, ale touchpad-a w ogóle nie używam. Zaznaczyłem sobie opcję, że ma być wyłączony kiedy mam podłączoną mysz i jak dla mnie jest to super. Przedtem zdarzyło mi się, że przypadkowo nacisnąłem lewy przycisk nad touchpadem (szczegółnie przy naciskaniu spacji), a teraz już takiego problemu nie mam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
majsterius
nadaj 29-05-2011, 19:56
Nr wypowiedzi: #34


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 200
Rejestracja: 2/11/10
Nr użytkownika: 33 507



Mam taki problem, może nie tyle z laptopem co z oprogramowaniem a mianowicie - nie mogę wypalić płytki z Windowsem. Wam się udało?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aldam
nadaj 29-05-2011, 23:28
Nr wypowiedzi: #35


Syndrom Młodego- diagnoza Wyleczony
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 3 718
Rejestracja: 2/10/08
Nr użytkownika: 14 662



jest taka aplikacja
Dell Backup and Recovery Manager

Klikasz w opcję dell recovery tools
CODE
Create a bootable Recovery DVD or a bootable External Storage Device that includes the OS, the OS Recovery Environment, and any applications and drivers installed when your system was built (the Dell Factory Image).


Myślę, że to masz na myśli. czyli kopia fabrycznego obrazu.


--------------------
Dell 6430u | 14" HD | i5 | 256 SSD | 4GB | Win7
Go to the top of the page
 
+Quote Post
majsterius
nadaj 30-05-2011, 9:49
Nr wypowiedzi: #36


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 200
Rejestracja: 2/11/10
Nr użytkownika: 33 507



QUOTE(aldam @ 30-05-2011, 0:23) *
jest taka aplikacja
Dell Backup and Recovery Manager

Klikasz w opcję dell recovery tools
CODE
Create a bootable Recovery DVD or a bootable External Storage Device that includes the OS, the OS Recovery Environment, and any applications and drivers installed when your system was built (the Dell Factory Image).


Myślę, że to masz na myśli. czyli kopia fabrycznego obrazu.


Wiem, że jest i właśnie z nią mam problem o którym pisałem już wcześniej. Wywala mi taki komunikat:




Myślałem że może spotkaliście się z tym błędem i wiecie jak temu zaradzić...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
aldam
nadaj 30-05-2011, 9:53
Nr wypowiedzi: #37


Syndrom Młodego- diagnoza Wyleczony
*******

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 3 718
Rejestracja: 2/10/08
Nr użytkownika: 14 662



Czy chcesz nagrać partycję recovery na płyty DVD czy zrobic obraz systemu, którego właśnie uzywasz (czyli z całym zainstalowanym softem)?


--------------------
Dell 6430u | 14" HD | i5 | 256 SSD | 4GB | Win7
Go to the top of the page
 
+Quote Post
majsterius
nadaj 30-05-2011, 9:59
Nr wypowiedzi: #38


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 200
Rejestracja: 2/11/10
Nr użytkownika: 33 507



QUOTE(aldam @ 30-05-2011, 10:48) *
Czy chcesz nagrać partycję recovery na płyty DVD czy zrobic obraz systemu, którego właśnie uzywasz (czyli z całym zainstalowanym softem)?


Chcę nagrać płytę z czystym systemem aby w razie potrzeby zainstalować go od nowa. Jak włączam lapka to wyrzuca mi czasem komunikat, że komputer został dostarczony bez płytki z systemem i aby nagrać taką płytkę trzeba się na to zgodzić, zgadzam się i wywala mi ten komunikat. To samo gdy włączam Dell Backup and Recovery Manager.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tissaya
nadaj 30-05-2011, 14:26
Nr wypowiedzi: #39


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 26/05/11
Nr użytkownika: 39 572



Jeżeli masz system preinstalowany przez Dell-a, to odezwij się do supportu. Windows Recovery Environment powinien być zainstalowany przez producenta laptopa, no chyba że go odinstalowałeś w ramach odchudzania systemu wink.gif

A jak już zadzwonisz, to pomęcz ich o płytkę instalacyjną - może się w takiej sytuacji uda za darmo ją dostać. Na pewno to dla nich taniej niż wysyłać kogoś do Ciebie żeby WRE doinstalował/naprawił.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
majsterius
nadaj 30-05-2011, 15:45
Nr wypowiedzi: #40


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 200
Rejestracja: 2/11/10
Nr użytkownika: 33 507



QUOTE(tissaya @ 30-05-2011, 15:21) *
Jeżeli masz system preinstalowany przez Dell-a, to odezwij się do supportu. Windows Recovery Environment powinien być zainstalowany przez producenta laptopa, no chyba że go odinstalowałeś w ramach odchudzania systemu wink.gif

A jak już zadzwonisz, to pomęcz ich o płytkę instalacyjną - może się w takiej sytuacji uda za darmo ją dostać. Na pewno to dla nich taniej niż wysyłać kogoś do Ciebie żeby WRE doinstalował/naprawił.


Nic nie odinstalowywałem, tak było od początku. A nie da się tego samemu doinstalować?
Go to the top of the page
 
+Quote Post

5 Strony: V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 15-09-2014 - 5:01