IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Linux, zamiana na Windowsa
Siemion
dodano 11-07-2011, 11:48
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 26/06/11
Nr użytkownika: 40 258



Witam.
Zamierzam kupić laptopa z Linuxem, gdyż wyjdzie taniej niż bym kupował z Windowsem.
Czy po zakupie nie będę miał problemu z instalacją Windowsa?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pichu
dodano 11-07-2011, 12:01
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 747
Rejestracja: 4/04/11
Z: UK
Nr użytkownika: 38 224
Laptop: Packard Bell EasyNote TK83



Nie będziesz miał problemu.


--------------------
Laptop: HP Elitebook 2560p
Procesor: Core i7 2.7GHz, Pamięć: 8GB Crucial DDR3 1333Mhz, , Karta WIFI: Intel Centrino Advanced 6205 + Bluetooth 3.0, Dysk: Crucial MX100 128GB

Stacjonarka: Mobo: Asrock Z77 Extreme3, Procesor: Intel Core i7 2700k, Cooler: Arctic Freezer 7 PRO Rev.2, Pamięć: 2x4GB Team Elite 1600 + 2x4GB Corsair Vengeance PRO, Karta graficzna: Radeon R9 290X 4GB, Dysk SSD: 2xCrucial M4 128GB Raid-0, HDD: 2x500gb Seagate Barracuda 7200.12 Raid-0, 1TB Seagate Barracuda Green, Zasilacz: Corsair GS600, Buda: Bitfenix Shinobi
Nie pomagam na PW!! Jeżeli masz problem napisz na forum!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
grzehoo_pl
dodano 11-07-2011, 13:00
Nr wypowiedzi: #3





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 92
Rejestracja: 28/06/11
Z: Zielona Góra
Nr użytkownika: 40 303
Laptop: Dell Vostro 3750 / Dell Inspiron 1525



problemu nie ma - na pewno nie takiego którego nie dałoby się rozwiązać, ale nie wiem czy uda Ci się tak po prostu uruchomić instalator Windows i zainstalować system. Wydaje mi się, że linux może blokować dostęp do dysku(wydaje mi się - nie mam pewności). Jeśli tak musisz zwyczajnie wyczyścić dysk i wtedy zainstalować system.


--------------------
Dell Vostro 3750 | i7-2630QM 2GHz | 2x4GB DDRAM3, 1333 MHz| 750GB SATA 7200 obr. | TFT WXGA HD LED 16:9, 17'', 1600x900 | nVidia GeForce GT 525M (1024 MB DDR3) ||
Dell Inspiron 1525 |Core 2 DUO T5750 2GHz | 2GB DDR2 SDRAM, 667MHz | 160GB SATA 5600 obr. | WXGA+ with TrueLife 15,5'', 1440x900 | Intel Integrated GMA X3100
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lapciarz
dodano 11-07-2011, 13:23
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 826
Rejestracja: 6/05/09
Nr użytkownika: 19 465



QUOTE(Siemion @ 11-07-2011, 12:50) *
Czy po zakupie nie będę miał problemu z instalacją Windowsa?

Z nowszymi nie będzie problemu. Gorzej jeśli pokusisz się o instalację windowsa XP.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ciuciubabka
dodano 13-07-2011, 8:50
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 193
Rejestracja: 17/03/09
Nr użytkownika: 18 536
Laptop: Lenovo X300



QUOTE(lapciarz @ 11-07-2011, 14:25) *
Z nowszymi nie będzie problemu. Gorzej jeśli pokusisz się o instalację windowsa XP.

Ale to już problem na linii laptop-Windows.
Jeżeli laptop którego kupisz będzie miał zainstalowanego Linuxa, to przy odpaleniu instalatora musisz usunąć wszystkie partycje które są na dysku i utworzyć nowe. Instalator sam sobie ją sformatuje na odpowiedni system plików, Ty określasz tylko wielkość (i ew. ilość jeżeli chcesz posiadać więcej niż jedną partycję).
Jeżeli kiedykolwiek instalowałeś/przeinstalowywałeś Windowsa poradzisz sobie z łatwością.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Siemion
dodano 13-07-2011, 12:08
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 26/06/11
Nr użytkownika: 40 258



Jeżeli chodzi o instalację Windowsa to jest to dla mnie taka czynność prosta jak posmarowanie kromki chleba masłem dla kucharza.

Dzięki za odpowiedzi!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lapciarz
dodano 13-07-2011, 18:17
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 826
Rejestracja: 6/05/09
Nr użytkownika: 19 465



QUOTE(Siemion @ 13-07-2011, 13:10) *
Jeżeli chodzi o instalację Windowsa to jest to dla mnie taka czynność prosta jak posmarowanie kromki chleba masłem dla kucharza.

Jeśli radzisz sobie z problemem SATA i sterownikiem HD audio, to laptop z linuksem czy z "noOS-em" sam z siebie nie powinien być przeszkodą.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
zippo88
dodano 13-09-2011, 18:29
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 1
Rejestracja: 13/09/11
Nr użytkownika: 42 593



Witam, mam problem również z przeinstalowaniem Linuxa na XP.
Przy ustawieniu CD wyskakuje błąd :
"Sprawdź czy komputer nie ma wirusów. Usuń wszelkie nowo zainstalowane dyski twarde i kontolery dysków. Sprawdź dysk twardy, aby upewnić się że jest on dobrze zainstalowany i skonfigurowany. Uruchom program CHKDSK/F, aby sprawdził czy dysk twardy nie jest uszkodzony.
Następnie ponownie uruchom komputer.
Informacje techniczne:
***STOP: 0x0000007B(0xF78D2524,0xC0000034,0x00000000,0x00000000)"
Zapewne trzeba usunąć pliki z dysku na , którym jest zainstalowany linux. Tylko jak sformatować dysk w linuxie skoro nie czyta mi płytki CD , a do Linuxa nie mam płytki. Nie znam zupełnie oprogramowania Linux dlatego proszę o pomoc w tej sprawie.

Dziękuję za poświęcony czas i pozdrawiam.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shadow_xx
dodano 15-09-2011, 19:28
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 291
Rejestracja: 25/09/09
Nr użytkownika: 22 348
Laptop: MSI EX630X-038PL      HP G6-2115SW



Zippo, Twój problem polega na tym, że kontroler dysku działa w trybie AHCI lub RAID. Jeżeli chcesz zainstalować XP na tym sprzęcie to są dwa wyjścia:

1. Wejść do biosu i szukać czegoś w stylu: IDE mode/SATA mode i przestawić z AHCI/RAID na IDE/Compatible

Jeżeli nie ma takiej opcji w biosie to jest jeszcze druga opcja, jednak bardziej skomplikowana i nie ma gwarancji, że zadziała.

2. Poszukać sterowników raid na płytce lub na stronie producenta, skopiować na pendriva. Po uruchomieniu się instalatora zobaczysz napis mniej więcej taki: "aby dodać inny sterownik kontrolera wciśnij F6". Wciskasz F6 i w pewnym momencie pojawi Ci się komunikat, aby wskazać te pliki. Wtedy, zgodnie z poleceniami, wskazujesz pliki skopiowane na pendriva.


--------------------
Lista notebooków z mobilnym ryzenem

HP G6-2115SW | AMD A8-4500 | Radeon HD 7640G + 7670M | 2x4GB 1600MHz Kingston HyperX | Crucial SSD MX200 250GB
MSI EX630X-038PL | AMD ZM-82 | GF 9100M | RAM: 4GB | Samsung SSD830 128GB | BT+HDMI+FireWire+Cam 2MPx+E-sata (combo)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ciuciubabka
dodano 16-09-2011, 7:50
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 193
Rejestracja: 17/03/09
Nr użytkownika: 18 536
Laptop: Lenovo X300



XP nie ogarnia pendrive/CD przy opcji z F6 - tylko FDD (podłączone pod FDD a nie np. pod USB)
IDE jest mniej wydajne w stosunku do AHCI
A przestawianie XP z IDE na AHCI jest upierdliwe.
Jest taki programik, który pozwala Ci dograć dodatkowe sterowniki do płyty instalacyjnej windowsa. Ściągasz je ze strony producenta MoBo/laptopa lub jeżeli wiesz dokładnie jaki masz model kontolera Sata to bezpośrednio z netu. Później dodajesz sterowniki do płyty (musisz zgrać najpierw obraz płyty na innym kompie). Instalator XP załaduje te pliki do pamięci komputera przy instalacji.
Prosto, czysto i elegancko
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Michauu
dodano 1-12-2011, 20:46
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 27
Rejestracja: 1/12/11
Nr użytkownika: 44 822
Laptop: ThinkPad T61



Witam
mam podobny problem tyle że nie posiadam płytki recovery, ani zadnego nośnika z win vista buisness a mam naklejkę pod spodem z kluczem, laptop to T61i tu pytanie jak mogę zdobyć takową płytę i gdzie?, czy pozostaje mi zakup nowego windowsa?

Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sparc
dodano 1-12-2011, 23:55
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 24 492
Rejestracja: 23/08/06
Nr użytkownika: 75
Laptop: MacBook Pro



Możesz zamówić u producenta laptopa albo pożyczyć od kolegi (ale musi być oryginalny).


--------------------
Some systems don't need improvement
Go to the top of the page
 
+Quote Post
shadow_xx
dodano 4-12-2011, 9:37
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 291
Rejestracja: 25/09/09
Nr użytkownika: 22 348
Laptop: MSI EX630X-038PL      HP G6-2115SW



A czy przypadkiem nie powinna być zainstalowana aplikacja do wypalenia kopii na płytkach? Zazwyczaj są 2 opcje, które dają producenci sprzętu:

1. Dostarczają system na płycie
2. Na zainstalowanym systemie jest program, który pozwala wypalić płytę recovery


--------------------
Lista notebooków z mobilnym ryzenem

HP G6-2115SW | AMD A8-4500 | Radeon HD 7640G + 7670M | 2x4GB 1600MHz Kingston HyperX | Crucial SSD MX200 250GB
MSI EX630X-038PL | AMD ZM-82 | GF 9100M | RAM: 4GB | Samsung SSD830 128GB | BT+HDMI+FireWire+Cam 2MPx+E-sata (combo)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ciuciubabka
dodano 5-12-2011, 14:54
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 193
Rejestracja: 17/03/09
Nr użytkownika: 18 536
Laptop: Lenovo X300



Michauu odezwij się do firmy blasc. Ja zamawiałem już u nich kilka płytek to różnych Lenovo. Kosztuje to chyba koło 100 zł brutto, podajesz nr seryjny i dostajesz płytę z wszystkimi sterami i softem.
Albo jak chcesz po taniości pożyć od kogoś oryginalną płytę i zainstaluj z kodu który masz na CoA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mm23
dodano 19-12-2012, 13:43
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 21
Rejestracja: 21/06/12
Nr użytkownika: 49 073



Chciałbym zainstalować Windowsa XP na nowym laptopie, ale po włożeniu płyty z windowsem nie bootuje płyty. Niezbyt ogarnaim tego linuxa, mam do czynienia z nim pierwszy raz i jedyne co pojawia się to root@localhost i nawet nie wiem jak miałbym wyczyścić ten komputer z linuxa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
duzyy
dodano 19-12-2012, 13:44
Nr wypowiedzi: #16


Są dwie rzeczy nieskończone: Wszechświat i ludzka głupota


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 42 347
Rejestracja: 5/06/11
Nr użytkownika: 39 799
Laptop: Jaki laptop?



Zobacz windowsa z pena - wyczyść dysk i instaluj.


--------------------
ASUS A6M-Q035 -> ACER AS 5024 WLMi -> HP nx6110 -> HP 6710s -> MAXDATA ECO 4510 IW -> TOSHIBA SATELLITE L300-10B -> HP PAVILION DV7-1260ew -> SAMSUNG R720-JS01PL -> ASUS 1201NL -> FUJITSU M2010 -> SONY VPCEB3M1E(8GB PC1333 GOODRAM, i7-640m) -> ASUS Eeepc 904HD -> Samsung Galaxy Tab 10.1 -> Samsung NP-N150-HAP2 -> HP 8510w z Full HD :) -> ACER AS7551G -> HP PAVILION DV6-6b60ew -> Asus G73JH-TZ002 -> Lenovo Y580 -> MSI GT683DX -> Samsung NP530U3C-A04PL -> Asus G73JH-TZ002 -> Asus G53SW (i7-2670qm, 8GB,SSD) -> Asus EeePC 1201n -> Acer Extensa 5220 -> Lenovo G580 -> Lenovo u260 -> Samsung R522 -> Samsung R720 -> HP DV6-6030ew -> MSI GE620DX -> HP Probook 4330s -> HP Probook 4340s -> HP Probook 640 G1 ->

Nie odpisuje na PW - jeśli masz pytania - pytaj na forum

Szukasz laptopa do gier lub wydajnego sprzętu? Wejdź tutaj!
Posiadasz laptopa Lenovo i chcesz spersonalizować OKR ? Wejdź tutaj
Moja recenzja Samsung Galaxy Tab 10.1 3G Mini wątek o Tab 10.1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mm23
dodano 19-12-2012, 14:44
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 21
Rejestracja: 21/06/12
Nr użytkownika: 49 073



wrzuciłem na pena i dalej nie wiem jak to zrobić. Jak mam wyczyścić dysk w linuxie. Pojawia się tylko Linpus Linux LiveCD edition
Go to the top of the page
 
+Quote Post
duzyy
dodano 19-12-2012, 21:46
Nr wypowiedzi: #18


Są dwie rzeczy nieskończone: Wszechświat i ludzka głupota


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 42 347
Rejestracja: 5/06/11
Nr użytkownika: 39 799
Laptop: Jaki laptop?



Odpal i wyczyść dysk... jak to jakimś programem np. Hirens boot cd


--------------------
ASUS A6M-Q035 -> ACER AS 5024 WLMi -> HP nx6110 -> HP 6710s -> MAXDATA ECO 4510 IW -> TOSHIBA SATELLITE L300-10B -> HP PAVILION DV7-1260ew -> SAMSUNG R720-JS01PL -> ASUS 1201NL -> FUJITSU M2010 -> SONY VPCEB3M1E(8GB PC1333 GOODRAM, i7-640m) -> ASUS Eeepc 904HD -> Samsung Galaxy Tab 10.1 -> Samsung NP-N150-HAP2 -> HP 8510w z Full HD :) -> ACER AS7551G -> HP PAVILION DV6-6b60ew -> Asus G73JH-TZ002 -> Lenovo Y580 -> MSI GT683DX -> Samsung NP530U3C-A04PL -> Asus G73JH-TZ002 -> Asus G53SW (i7-2670qm, 8GB,SSD) -> Asus EeePC 1201n -> Acer Extensa 5220 -> Lenovo G580 -> Lenovo u260 -> Samsung R522 -> Samsung R720 -> HP DV6-6030ew -> MSI GE620DX -> HP Probook 4330s -> HP Probook 4340s -> HP Probook 640 G1 ->

Nie odpisuje na PW - jeśli masz pytania - pytaj na forum

Szukasz laptopa do gier lub wydajnego sprzętu? Wejdź tutaj!
Posiadasz laptopa Lenovo i chcesz spersonalizować OKR ? Wejdź tutaj
Moja recenzja Samsung Galaxy Tab 10.1 3G Mini wątek o Tab 10.1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tomtyl
dodano 14-02-2013, 12:15
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 6/02/13
Nr użytkownika: 53 878



A ja mam następujące pytanie. Kupiłem laptopa z preinstalowanym linuxem suse enterprise i chciałem zainstalować win 7. Po włożeniu płytki wszystko prawidłowo zabootowało, wybrałem instalację custom i wszystkie partycje, jaki mi się wyświetlały (w okienku, w którym miałem wybrać partycję dla windowsa) chciałem sformatować. Jedyną opcją było usunięcie każdej partycji, założenie nowej i sformatowanie - co zrobiłem. Wybrałem pierwszą partycję (tak naprawdę jedyną, na której instalator pokazywał, że może zainstalować windowsa), zainstalowałem i wydaje się, że wszystko chodzi ok. System uruchamia się bez problemu, żadnych niepokojących komend nie wyświetla etc.

Potem natomiast, przypadkiem natrafiłem na taką instrukcję na stronie jednego ze sklepów internetowych:

"Instrukcja instalacji systemu operacyjnego Microsoft Windows 7 na komputerze z preinstalowanym systemem Linux.

1. Należy włożyć oryginalną płytę instalacyjną systemu Microsoft Windows 7 do napędu oraz uruchomić instalator systemu Microsoft Windows 7.
2. Po dotarciu do okna wyboru języka, klawiatury i formatu daty/waluty kliknąć [Dalej]
3. W kolejnym oknie kliknąć [Napraw komputer]
4. W oknie "Opcje odzyskiwania systemu" wybrać pierwszą opcję "Użyj narzędzi odzyskiwania, które...." i kliknąć [Dalej]
5. Następnie należy wybrać opcję "Wiersz polecenia"
6. W konsoli należy wpisać polecenie bootrec /fixmbr
7. Po zakończeniu operacji należy:
 ponownie uruchomić komputer,
 ponownie uruchomić instalator systemu Windows 7
 usunąć niepotrzebne partycje z systemem Linux
 stworzyć własne partycje dla systemu Windows
 zainstalować system Windows 7"

Oczywiście nie wpisywałem tego polecenia. I teraz pytanie - czy włożyć płytkę instalacyjną, wpisać tą komendę i zainstalować na nowo system, czy skoro nie ma żadnych problemów z uruchamianiem się windowsa lepiej nic nie robić?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kams
dodano 14-02-2013, 12:23
Nr wypowiedzi: #20





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 47
Rejestracja: 2/02/13
Nr użytkownika: 53 814



Tę komendę wpisujesz, jak Ci sie system nie bootuje, jak instalowałeś Windowsa, to ten plik się najprawdopodobniej napisał. Nie masz potrzeby instalować systemu na nowo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 13-11-2019 - 0:20