IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

63 Strony: V  « < 11 12 13 14 15 > »   
Reply to this topicStart new topic
Laptop MSI GE620DX
midzi
dodano 26-08-2011, 14:44
Nr wypowiedzi: #241





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 297
Rejestracja: 6/12/08
Z: Wołomin
Nr użytkownika: 16 162
Laptop: MSI GT683 & Samsung R560 & Lenovo R500 i starocie



Większy zasilacz nie zawsze pomoże w przypadku throttlingu. Prawda jest taka, że jeśli throttling występuje przy normalnym użytkowaniu, czyli multimedia, gry etc. to jest to wyłącznie wina producenta.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Antonin
dodano 26-08-2011, 14:45
Nr wypowiedzi: #242





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 77
Rejestracja: 26/07/11
Nr użytkownika: 41 130
Laptop: MSI GE620DX-404



QUOTE(bartekos @ 26-08-2011, 15:45) *
jezeli producent dodaje zasilacz 90W to sprzet powinien dzialac z takim, w koncu
jest sprzedawany w komplecie.

jezeli 90W to za malo to powinni dawac w pudelku 120W, a nie wymuszac zakup na wlasna reke.

Zgadzam się z Tobą w 100%. Ale producent chętnie by się czepił słów, bo laptop działa i na słabszym zasilaczu, tylko nie może wykrzesać z siebie 100% mocy przez brak zasilania.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
buggeer
dodano 26-08-2011, 14:56
Nr wypowiedzi: #243





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 216
Rejestracja: 8/01/10
Nr użytkownika: 25 047



Producenci zwariowali... Nie pamiętam takich problemów z pierwszą generacją Core iX i kartami 3xxM. Może ci, którzy kupili laptopy MSI mogą walczyć o nowe zasilacze z pomocą organizacji konsumenckich?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
midzi
dodano 26-08-2011, 14:59
Nr wypowiedzi: #244





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 297
Rejestracja: 6/12/08
Z: Wołomin
Nr użytkownika: 16 162
Laptop: MSI GT683 & Samsung R560 & Lenovo R500 i starocie



To, że będą problemy z zasilaczem 90W było do przewidzenia. Karta graficzna ciągnie jakieś 10W więcej, a model z GT 540M miał już problemy z throttlingiem. Inne firmy też dawały zasilacze 90W i większość sobie dawała jakoś radę. W moim 2,5 letnim Samsungu też jest zasilacz 90W, a jednak podzespoły ciągną mniej prądu. Szczególnie karta graficzna.

Pamiętajcie jednak, że MSI jako jedyne zrehabilitowało się i dało w wyższych modelach (GT683DX / GT780DX) mocniejszy zasilacz.


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bunio
dodano 26-08-2011, 17:35
Nr wypowiedzi: #245





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 44
Rejestracja: 10/08/11
Nr użytkownika: 41 566
Laptop: MSI GE620DX



Dzieje się dziwna rzecz. Jak odpalam GPU-z i przełączam na kartę nVidii to program zaraz się zawiesza. Miał ktoś podobny problem?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bartekos
dodano 26-08-2011, 19:14
Nr wypowiedzi: #246





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 72
Rejestracja: 22/08/11
Nr użytkownika: 41 883
Laptop: X53SV i5-2410+8GB +750GB+GT540M @ 800/950 >10.000 3dmark06



wrzucilem najnowszy BIOS 10J, ktory otrzymalem od MSI.

niestety nie rozwiazal on mojego problemu, gry nadal sie tna.
sprawdzalem z najnowszymi sterami NVIDIA oraz tymi ze strony MSI.

co ciekawego, wyglada na to, ze u mnie karta nie obniza taktowan,
przynajmniej nie az tak czesto jak u kolegi, ktory wczesniej wklejal loga.

u mnie zegary sa OK, a mimo to gry strasznie przycinaja.

w zwiazku z tym teoria o 120W zasilaczu chyba upada.
mocniejszy zasilacz bede mogl sprawdzic w poniedzialek.

EDIT:
hmm teraz wrzucilem 3dmark2011 i jednak w logu widac, ze
zegary sa obnizane - jest to log z 1 przejscia 3dmark11

Wypowiedź została zmodyfikowana przez bartekos dnia 26-08-2011, 19:50
Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  3dmark11.txt ( 102.18k ) Liczba ściągnięć: 96
Załącznik (plik)  GPU_Z_Sensor_Log.txt ( 373.94k ) Liczba ściągnięć: 81
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Antonin
dodano 26-08-2011, 20:46
Nr wypowiedzi: #247





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 77
Rejestracja: 26/07/11
Nr użytkownika: 41 130
Laptop: MSI GE620DX-404



To ja nie wiem, ja przed chwilą grałem w Battlefield: Bad Company 2 na High bez przycinki żadnej.
Jak widać, mam szczęście, egzemplarz narazie bezproblemowy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
xelik
dodano 26-08-2011, 20:59
Nr wypowiedzi: #248





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 15
Rejestracja: 20/07/11
Z: Jeżowe
Nr użytkownika: 40 951
Laptop: MSI GE620DX-404



Hej.
Ja zdążyłem przejść już wszystkie części Crysis'a.
Szczerze mówiąc, lapek daje rade. W pierwszej części tj. Crysis, właśnie zauważyłem takie lekkie przycinanie się kompa, po czym odzyskiwałem płynność ruchu. Przygrzewał mocniej i wiatrak szybciej krecił. Crysis: Warhead jak i Crysis 2 śmigał dobrze, 0 przycinek, full rozdzielczość, o dziwo jak w poprzednich częściach lapek nie był zbyt głośny. Powiem Wam, że Crytek naprawdę się postarał o efekty wizualne w grze. Grafika - coś pięknego:)

Pozwolę sobie zadać jeszcze raz pytanie:
Znalazł ktoś jakiś sposób by panel przycisków znajdujących się nad klawiaturą działał bez odpalonego programu S-Bar? biggrin.gif
Nie da rady otworzyć CD-ROM'u bez uruchomionego programu. Nawet się go nie da zminimalizować do tray'a. Wkur*ia takie coś.
Powód zmiany treści: proszę nie używać wulgaryzmów na naszym forum /tc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Antonin
dodano 27-08-2011, 9:33
Nr wypowiedzi: #249





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 77
Rejestracja: 26/07/11
Nr użytkownika: 41 130
Laptop: MSI GE620DX-404



QUOTE(xelik @ 26-08-2011, 22:04) *
Znalazł ktoś jakiś sposób by panel przycisków znajdujących się nad klawiaturą działał bez odpalonego programu S-Bar? biggrin.gif

Gdzieś wyżej, albo w innym temacie o tym lapku (na szpili w "Kupno laptopa"), ktoś napisał o zmianie jakiejś linijki w jakimś pliku. Poszukam jak będę miał czas. Tak poza nawiasem, mi nie przeszkadza ten S-Bar. biggrin.gif
Wie ktoś może jak można wyłączać i włączać touchpad na stałe, tak by np. po każdym włączeniu kompa był wyłączony?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Antonin
dodano 27-08-2011, 10:27
Nr wypowiedzi: #250





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 77
Rejestracja: 26/07/11
Nr użytkownika: 41 130
Laptop: MSI GE620DX-404



http://www.nhl.pl/index.php?s=&showtop...st&p=434865
Link do posta o sposobie jak bez S-Baru normalnie można wysuwać tackę. Nie biorę za to odpowiedzialności. biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
darek504
dodano 27-08-2011, 19:41
Nr wypowiedzi: #251





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 2
Rejestracja: 25/08/11
Nr użytkownika: 41 998
Laptop: Szukam ...



QUOTE(bartekos @ 26-08-2011, 14:45) *
jezeli producent dodaje zasilacz 90W to sprzet powinien dzialac z takim, w koncu
jest sprzedawany w komplecie.

jezeli 90W to za malo to powinni dawac w pudelku 120W, a nie wymuszac zakup na wlasna reke.



To dlaczego w specyfikacji na stronie producenta piszę jasno że ten laptop ma zasilacz 120W ??? Jaka wg was jest przyczyna throttlingu ? Zastanawiam się nad zakupem tego laptopa i pytam was czy warto smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bartekos
dodano 27-08-2011, 19:43
Nr wypowiedzi: #252





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 72
Rejestracja: 22/08/11
Nr użytkownika: 41 883
Laptop: X53SV i5-2410+8GB +750GB+GT540M @ 800/950 >10.000 3dmark06



specyfikacja ze strony MSI dotyczy modelu z procesorem i7.
natomiast do modelu z i5 daja zasilacz 90W. sprawdze w poniedzialek
czy podlaczenie 120W cos zmienia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
buggeer
dodano 27-08-2011, 20:21
Nr wypowiedzi: #253





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 216
Rejestracja: 8/01/10
Nr użytkownika: 25 047



Dziwne, że jak laptopowi brakuje energii z zasialacza to nie bierze z akumulatora. Teraz niby laptopy nie ładują baterii, kiedy są podłączone do prądu, to dlatego? Czy może fizycznie nie da się zmusić laptopa do dobierania z rezerw?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
twister
dodano 28-08-2011, 20:51
Nr wypowiedzi: #254





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 19
Rejestracja: 16/07/07
Nr użytkownika: 1 960



Hmm ja wstepnie zamowilem tego msi z x-komu, jutro maja go sciagnac z innego oddzialu. Co prawda jeszcze nie dalem zadnej zaliczki wiec po ostatnich postach dot. throttlingu chyba sie wstrzymam ... Dajcie znac czy mocniejszy zasilacz rozwiazuje problem. Szkoda mi troche wyrzucic prawie 3k pln i miec tak denerwujacy problem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
michal7788
dodano 29-08-2011, 10:39
Nr wypowiedzi: #255





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 12
Rejestracja: 25/08/11
Nr użytkownika: 42 003



I co, testował ktoś na mocniejszym zasilaczu?

Ja testowałem wczoraj na w sumie mało wymagającej grze jak na dzisiejsze realia - World of Warcraft na ustawieniach ultra. W mało wymagających momentach FPS na poziomie 60. W bardziej wymagających miejscach - ok. 35 FPS i w tym momencie co 20-30 sekund FPS spada na kilka sekund do 10-20 FPS (wentylator działa na full-gwizdek). Zauważyłem, że jak komputer jest zimny (świeżo po włączeniu) to takie sytuacje się nie zdarzają. Ja bynajmniej specjalistą nie jestem ale wydaje mi się, że to kwestia temperatury a ściślej mówiąc zbyt słabe chłodzenie (nie pomaga podstawka chłodząca). Niech ktoś bardziej obeznany zweryfikuje moje przypuszczenia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bartekos
dodano 29-08-2011, 10:59
Nr wypowiedzi: #256





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 72
Rejestracja: 22/08/11
Nr użytkownika: 41 883
Laptop: X53SV i5-2410+8GB +750GB+GT540M @ 800/950 >10.000 3dmark06



ja dzisiaj sprawdze 120W ale dopiero okolo 15-16 godziny.

Wczoraj w nocy ustalilem, ze WYLACZENIE w biosie Speed Step powoduje znaczaca poprawe w kwestii
przycinania. Wylaczenie tej opcji powoduje, ze procesor pracuje maks na 2.3Ghz a nie
na 2.7GHz (nie wlacza sie Turbo Boost).

Wylaczenie tej opcji spowodowalo, ze w Call of Duty praktycznie juz nie mam przyciec
(stale 70-90fps), need for speed shift 2 tez zaczal dzialac o niebo lepiej (ok 50fps i praktycznie bez spadkow).
Z wlaczony speed step w ogole nie moge grac w NFS - tnie sie co chwile - spadki do 10-15fps.
Mafia 2 tez chodzi zdecydowanie lepiej.

Nie testowalem zbyt dlugo wczoraj, ale poprawa jest i to znaczna - mimo wszystko, od czasu do czasu,
FPS spadaja, ale nie tak hardkorowo czesto jak przy wlaczonym Speed Step.

U mnie nie ma znaczenia czy zimny czy cieply - potrafi sie przycinac zaraz po wlaczniu kompa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
koncertownik
dodano 29-08-2011, 12:28
Nr wypowiedzi: #257


postać kontrowersyjna


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 9 195
Rejestracja: 27/07/08
Z: Tychy
Nr użytkownika: 12 055
Laptop: A co to ?



Przecież to jest kpina, szkoda pieniędzy na taki niedorobiony złom, ja bym odesłał bez zastanowienia, nawet żądając zwrotu kosztów przesyłki w obie strony.


--------------------
Nie udzielam porad na priv! Masz pytanie? Zadaj je na forum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Muchomor
dodano 29-08-2011, 12:43
Nr wypowiedzi: #258





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 864
Rejestracja: 15/01/09
Nr użytkownika: 17 071
Laptop: Stacjonara, PrecelM6600 i HP 640/840G1 dalej w domciu są.



QUOTE(koncertownik @ 29-08-2011, 12:33) *
Przecież to jest kpina, szkoda pieniędzy na taki niedorobiony złom, ja bym odesłał bez zastanowienia, nawet żądając zwrotu kosztów przesyłki w obie strony.


Hmmm... ciężko się nie zgodzić.


--------------------
Moja historia: jakiś ACER 586 (matryca nawet nie TFT)->Tosia Pentium (modelu nie pamiętam)->ACER 5024 WLMI (zawiasy-horror, poza tym ok)->Dell i1300 pierwszy lapek z 3 lata NBD->HP 6510b/6710b->HP nc6000->Gatek 6860FX (fajny, ale wadliwy czip NV)->Dell XPS 1330m (największe rozczarowanie)->HP 6460b->Dell Precision M6600 -to było to!->HP 6470b -lubiłem->HP 6530b i 6450b z recyclingu->Folio 9470m żona->HP PB640->840G1->840G2 -pierwszy IPS->HP 440G3->G4->G5 -backlit keyboard i IPS nareszcie w ProBooku!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bartekos
dodano 29-08-2011, 12:44
Nr wypowiedzi: #259





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 72
Rejestracja: 22/08/11
Nr użytkownika: 41 883
Laptop: X53SV i5-2410+8GB +750GB+GT540M @ 800/950 >10.000 3dmark06



sprawdze jeszcze z zasilaczem 120W i jezeli sytuacja sie nie poprawie to rozwaze taka opcje.

Dzis otrzymalem informacje ze sklepowego serwisu, ktory juz raz sprawdzal mojego laptopa.
Panowie odpisali, ze u nich dzialalo OK i bez spadkow FPS i zasugerowali np. zebym
odlaczyl myszke, bo byc moze jej sterownik powoduje spadki fps`ow rolleyes.gif laugh.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Muchomor
dodano 29-08-2011, 12:47
Nr wypowiedzi: #260





Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 1 864
Rejestracja: 15/01/09
Nr użytkownika: 17 071
Laptop: Stacjonara, PrecelM6600 i HP 640/840G1 dalej w domciu są.



QUOTE(bartekos @ 29-08-2011, 12:49) *
Panowie odpisali, ze u nich dzialalo OK i bez spadkow FPS i zasugerowali np. zebym
odlaczyl myszke, bo byc moze jej sterownik powoduje spadki fps`ow rolleyes.gif laugh.gif


Pomijam już techniczny sens tej wypowiedzi, ale jak grać bez myszki: na touchapdzie?


--------------------
Moja historia: jakiś ACER 586 (matryca nawet nie TFT)->Tosia Pentium (modelu nie pamiętam)->ACER 5024 WLMI (zawiasy-horror, poza tym ok)->Dell i1300 pierwszy lapek z 3 lata NBD->HP 6510b/6710b->HP nc6000->Gatek 6860FX (fajny, ale wadliwy czip NV)->Dell XPS 1330m (największe rozczarowanie)->HP 6460b->Dell Precision M6600 -to było to!->HP 6470b -lubiłem->HP 6530b i 6450b z recyclingu->Folio 9470m żona->HP PB640->840G1->840G2 -pierwszy IPS->HP 440G3->G4->G5 -backlit keyboard i IPS nareszcie w ProBooku!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

63 Strony: V  « < 11 12 13 14 15 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 14-11-2019 - 7:30