IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
WWAN un2430 a Aero2
przybytek
dodano 5-09-2012, 18:32
Nr wypowiedzi: #1


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 497
Rejestracja: 6/03/08
Z: Trójmiasto
Nr użytkownika: 8 010
Laptop: HP EliteBook 8470w



Będąc w tym tygodniu w Warszawie postanowiłem - korzystając z okazji - odebrać kartę Aero2.
Zastanawiam się w związku z tym nad kupnem karty WWAN do mojego 8460p (o takiej:http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/sm/WF...83-5153986.html, bo chyba inne nie pasują?).
Chciałbym w takim razie dowiedzieć się, czy będą one ze sobą współpracować? Doszukałem się dotychczas sprzecznych informacji:
http://forum.jdtech.pl/Watek-hp-un2430-gobi3000
http://www.telix.pl/artykul/aero2--zestawi...ow-3,45167.html
Z góry dzięki za informacje.
Pzdr.
Powód zmiany treści: poprawiłem tytuł /tc


--------------------
HP EliteBook 8470w // i5-3360M | AMD FirePro™ M2000 | SSD Intel 520 180 GB | 8 GB DDR3 1600 MHz | HD+ | WWAN hs2340 | Win7 Pro

Dawniej: VAIO FZ21M -> VAIO CW1S1E -> ASUS N43SN -> HP EliteBook 8460p
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jakubd
dodano 7-09-2012, 20:04
Nr wypowiedzi: #2


jdtech.pl
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 245
Rejestracja: 15/12/07
Nr użytkownika: 5 006
Laptop: Envy 17, 8510p, 5101, HDX Dragon, Dell M2010



Artykuł na telix zawiera kopię (nieaktualną) mojej listy z jdtech.pl - http://jdtech.pl/2011/06/aero2-zestawienie...-w-budowie.html
Niestety aplikacja HPCM źle znosi blokadę TS11, stąd narzekania na forum jdtech. Nowa karta, którą teraz odbierzesz w salonie na Dzielnej, nie ma blokady TS11 i powinna działać bez większych problemów z HPCM i dowolnymi modemami zgodnymi z Aero2.
Koniecznie daj znać jak to wszystko zadziała
Tylko nie przepłacaj za kartę w sklepie HP - na pewno da się ją kupić znacznie taniej.

PS: z HP działają na pewno także co najmniej 2 inne moduły WWAN - masz je zwykle wymienione w Service Guide do swojego modelu (podręcznik jest dostępny na stronie HP).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
przybytek
dodano 7-09-2012, 20:46
Nr wypowiedzi: #3


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 497
Rejestracja: 6/03/08
Z: Trójmiasto
Nr użytkownika: 8 010
Laptop: HP EliteBook 8470w



Dzięki za odpowiedź.
Na wstępie - walnąłem się z nazwą modemu w temacie. Chodzi oczywiście o un2430. Wstępnie znalazłem ten konkretny egzemplarz do zamówienia z ebaya: http://www.ebay.pl/itm/Unlocked-HP-UN2430-...#ht_2772wt_1163.
Po przejrzeniu manuala faktycznie okazało się, że pasują też mało popularny lt2510 i hs2340. Pozostaje mi w takim razie wywiad środowiskowy, który z nich będzie najbardziej opłacalnym zakupem:)


--------------------
HP EliteBook 8470w // i5-3360M | AMD FirePro™ M2000 | SSD Intel 520 180 GB | 8 GB DDR3 1600 MHz | HD+ | WWAN hs2340 | Win7 Pro

Dawniej: VAIO FZ21M -> VAIO CW1S1E -> ASUS N43SN -> HP EliteBook 8460p
Go to the top of the page
 
+Quote Post
przybytek
dodano 8-09-2012, 9:47
Nr wypowiedzi: #4


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 497
Rejestracja: 6/03/08
Z: Trójmiasto
Nr użytkownika: 8 010
Laptop: HP EliteBook 8470w



Ok, udało mi się ustalić, że lt2510 (umożliwiający połączenie przez LTE) dostępny jest jedynie do wersji HP "workstation". Na placu boju zostają więc un2430 i hs2340. Znalazłem taką tabelkę porównawczą: http://h18000.www1.hp.com/products/quicksp...a/13580_na.HTML
Ciężko jednak mi - laikowi w tych sprawach - stwierdzić, który z nich jest lepszym wyborem. Na korzyść hs2340 przemawia cena na ebayu.


--------------------
HP EliteBook 8470w // i5-3360M | AMD FirePro™ M2000 | SSD Intel 520 180 GB | 8 GB DDR3 1600 MHz | HD+ | WWAN hs2340 | Win7 Pro

Dawniej: VAIO FZ21M -> VAIO CW1S1E -> ASUS N43SN -> HP EliteBook 8460p
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jakubd
dodano 8-09-2012, 19:13
Nr wypowiedzi: #5


jdtech.pl
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 245
Rejestracja: 15/12/07
Nr użytkownika: 5 006
Laptop: Envy 17, 8510p, 5101, HDX Dragon, Dell M2010



Oba spełniają wszystkie wymogi Aero2, ale hs2340 firmy Ericsson jest po prostu nowocześniejszy (kategoria 14, a nie kategoria 10 jak w przypadku un2430 vel Gobi 3000).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
dodano 8-09-2012, 19:13
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
przybytek
dodano 10-09-2012, 11:30
Nr wypowiedzi: #6


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 497
Rejestracja: 6/03/08
Z: Trójmiasto
Nr użytkownika: 8 010
Laptop: HP EliteBook 8470w



Zamówiłem dziś hs2340 (http://www.ebay.pl/itm/HP-hs2340-GSM-HSDA-...#ht_1576wt_1397). Jeśli w Bułgarii nie zaginie mi przesyłka, to za parę dni zdam relację.


--------------------
HP EliteBook 8470w // i5-3360M | AMD FirePro™ M2000 | SSD Intel 520 180 GB | 8 GB DDR3 1600 MHz | HD+ | WWAN hs2340 | Win7 Pro

Dawniej: VAIO FZ21M -> VAIO CW1S1E -> ASUS N43SN -> HP EliteBook 8460p
Go to the top of the page
 
+Quote Post
wierzbiks
dodano 18-09-2012, 12:46
Nr wypowiedzi: #7


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 125
Rejestracja: 23/07/08
Nr użytkownika: 11 939
Laptop: HP 8460p / Gateway P6831FX



ja posiadam modem un2430 i mam spory problem..:

po montażu zauważalny słabszy zasięg oraz wykrywanie o połowę mniej sieci na karcie WiFi.
Zasada działa też w drugą stronę: gdy zainstalowane są obie karty (fizycznie) to nie mogę znaleźć zasięgu Aero2,
po wymontowaniu karty WLAN łącze się z Aero bez problemu.


--------------------
HP 8460p + dock: i5 2540M | 4GB DDR3 1333mhz | 320GB HDD | WWAN |
Go to the top of the page
 
+Quote Post
overclocker
dodano 18-09-2012, 15:45
Nr wypowiedzi: #8


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 9
Rejestracja: 26/07/09
Nr użytkownika: 20 868
Laptop: brak



moze ktos polecic jakis tani modem zgodny z aero2 do Hp 6910p?
Ericson F3307 bedzie pasowal?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jakubd
dodano 18-09-2012, 20:31
Nr wypowiedzi: #9


jdtech.pl
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 245
Rejestracja: 15/12/07
Nr użytkownika: 5 006
Laptop: Envy 17, 8510p, 5101, HDX Dragon, Dell M2010



W 6910p montowane były tylko dwa GSMowe moduły WWAN:
436638-001 - czyli Sierra Wireless MC8775 - niezgodny z Aero2
435098-001 - prawdopodobnie także odmiana MC8775.

Ponieważ HP stosuje whitelisty, to będzie ci trudno coś dopasować do środka. Poza tym sprawdź, czy w ogóle masz gniazdo na moduł WWAN, anteny i gniazdo na SIM.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
przybytek
dodano 19-09-2012, 10:17
Nr wypowiedzi: #10


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 497
Rejestracja: 6/03/08
Z: Trójmiasto
Nr użytkownika: 8 010
Laptop: HP EliteBook 8470w



Odebrałem wczoraj mojego hs2340. Po małych trudach z podłączeniem kabelków antenowych (są strasznie sztywne) i brakiem śrubek w przesyłce (co trochę mnie boli) przeszedłem do faktycznych testów AERO2. Okazało się, że pomimo zastosowania nowej karty bez blokady TS11 w HP Connection Manager wyskakiwał błąd krytyczny. To jednak nic, bo system Windows sam skonfigurował połączenie telefoniczne i po zwykłym dwukliku wszystko działa jak należy.
W miejscu, z którego najczęściej korzystam z internetu zasięg to 2/5 kresek, a jakość połączenia ze SpeedTest.net wyglądają następująco:


Jeszcze a propos tych brakujących śrubek - jesteście może w stanie stwierdzić ich rodzaj/rozmiar, żebym to mógł je sobie gdzieś dokupić?

EDIT:
Znalazłem te śrubki w manualu - "two Phillips PM2.0×3.0 screws", nie wiem jednak nadal skąd je zdobyć.


--------------------
HP EliteBook 8470w // i5-3360M | AMD FirePro™ M2000 | SSD Intel 520 180 GB | 8 GB DDR3 1600 MHz | HD+ | WWAN hs2340 | Win7 Pro

Dawniej: VAIO FZ21M -> VAIO CW1S1E -> ASUS N43SN -> HP EliteBook 8460p
Go to the top of the page
 
+Quote Post
overclocker
dodano 19-09-2012, 13:23
Nr wypowiedzi: #11


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 9
Rejestracja: 26/07/09
Nr użytkownika: 20 868
Laptop: brak



a isteniej jakis sposoba zeby dodac modem do biosu, do whitelisty?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
overclocker
dodano 19-09-2012, 17:55
Nr wypowiedzi: #12


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 9
Rejestracja: 26/07/09
Nr użytkownika: 20 868
Laptop: brak



http://www.bios-mods.com/forum/Thread-Gene...rom-Insyde-BIOS

http://forums.mydigitallife.info/threads/2...ns-mod-requests

tu niby jest napisane co i jak, probowal ktos?
poczytam i sprawdze

http://forums.mydigitallife.info/threads/7...ll=1#post111460

tu sa zmodowane biosy;p
Ericson F3307 jest zgodny z aero?
jaki tani modem polecacie
Go to the top of the page
 
+Quote Post
przybytek
dodano 26-09-2012, 14:52
Nr wypowiedzi: #13


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 497
Rejestracja: 6/03/08
Z: Trójmiasto
Nr użytkownika: 8 010
Laptop: HP EliteBook 8470w



W zeszły czwartek zamówiłem śrubki z Niemiec przez Ebaya (10 sztuk za około 14 pln z przesyłką - http://www.ebay.co.uk/itm/ws/eBayISAPI.dll...ME:L:OU:PL:3160), które to dzisiaj doszły. Wszystko ładnie pasuje, więc - podsumowując - Ericsson hs2340 za 145 pln z Ebaya działa bezproblemowo z Aero2, łącząc się automatycznie za pośrednictwem Windowsowego oprogramowania modemu. Razem ze śrubkami ta przyjemność kosztowała mnie około 160 zł, co porównując do ~450 zł za nówkę w polskim sklepie wydaje się opłacalnym zakupem.


--------------------
HP EliteBook 8470w // i5-3360M | AMD FirePro™ M2000 | SSD Intel 520 180 GB | 8 GB DDR3 1600 MHz | HD+ | WWAN hs2340 | Win7 Pro

Dawniej: VAIO FZ21M -> VAIO CW1S1E -> ASUS N43SN -> HP EliteBook 8460p
Go to the top of the page
 
+Quote Post
konar7
dodano 7-02-2013, 20:08
Nr wypowiedzi: #14


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 7/02/13
Nr użytkownika: 53 905
Laptop: HP 5330m



Troszkę odświeżam temat...

Posiadam ProBooka 5330m i chcę doposażyć go właśnie w modem który będzie śmigał z Aero. Moje pytania są następujące:

Jak mogę ustalić czy mój egzemplarz wyposażony jest w antenę WWAN?
Czy HP hs2340 to inaczej Ericsson F5521GW?
Ponadto, który modem wybrać: czy F5521GW będzie odpowiednim modelem (obecnie jest to najtańsza opcja na ebay'u - wysyłka z Chin)?
Jakie oprogramowanie dodatkowe będę musiał zainstalować aby móc cieszyć się z przenośnego internetu (WIN8)?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
przybytek
dodano 7-02-2013, 21:01
Nr wypowiedzi: #15


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 497
Rejestracja: 6/03/08
Z: Trójmiasto
Nr użytkownika: 8 010
Laptop: HP EliteBook 8470w



Teoretycznie to ten sam modem, ale chcąc zamontować go do Twojego HPka i nie bać się o whiteliste BIOSu musisz chyba kupić konkretnie brandowany model hs2340 (albo un2430 z tego, co wyczytałem w manualu).


--------------------
HP EliteBook 8470w // i5-3360M | AMD FirePro™ M2000 | SSD Intel 520 180 GB | 8 GB DDR3 1600 MHz | HD+ | WWAN hs2340 | Win7 Pro

Dawniej: VAIO FZ21M -> VAIO CW1S1E -> ASUS N43SN -> HP EliteBook 8460p
Go to the top of the page
 
+Quote Post
konar7
dodano 7-02-2013, 22:30
Nr wypowiedzi: #16


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 7/02/13
Nr użytkownika: 53 905
Laptop: HP 5330m



Bardzo proszę o jakiś odnośnik do wspomnianego manuala.
W takim razie dla kogo przewidziany jest model Ericssona, skoro dedykowany jest m.in. właśnie dla mojego 5330m?

Wracając do reszty pytań: jak stwierdzić czy mój egzemplarz został wyposażony w antenę?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bjorm
dodano 7-02-2013, 22:34
Nr wypowiedzi: #17


マツダ恋人
********

Grupa: + Adherent
Wypowiedzi: 8 059
Rejestracja: 29/12/09
Nr użytkownika: 24 789



nie wiem jak jest dokładnie w 5330m ale otwierasz spód laptopa i w miejscu na modem powinny być dwa luźne kabelki, jeśli są to znaczy że masz antenę.

na samym środku zdjęcia widać dwie antenki podpięte pod modem.
[attachment=7472:hp_probo...m_bottom.jpg]


--------------------
HP 820 G1| HD IPS | i7-4600U | 8GB RAM | 500GB SSD | WWAN | HD4400 | Win7

eGPU: PE4L 2.1b + kufer + 2530p + 2570p + 8460p + X220 + 2570p

eGPU na Facebook'u

SPRZEDAM:ViDock 4+ OD
Go to the top of the page
 
+Quote Post
przybytek
dodano 8-02-2013, 10:01
Nr wypowiedzi: #18


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 497
Rejestracja: 6/03/08
Z: Trójmiasto
Nr użytkownika: 8 010
Laptop: HP EliteBook 8470w



Pierwszy link po wpisaniu w Google "5330m manual" - http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechS...eriesId=5071212
"HP ProBook 5330m Notebook PC Maintenance and Service Guide"


--------------------
HP EliteBook 8470w // i5-3360M | AMD FirePro™ M2000 | SSD Intel 520 180 GB | 8 GB DDR3 1600 MHz | HD+ | WWAN hs2340 | Win7 Pro

Dawniej: VAIO FZ21M -> VAIO CW1S1E -> ASUS N43SN -> HP EliteBook 8460p
Go to the top of the page
 
+Quote Post
konar7
dodano 8-02-2013, 14:50
Nr wypowiedzi: #19


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 6
Rejestracja: 7/02/13
Nr użytkownika: 53 905
Laptop: HP 5330m



Zgadza się, faktycznie są kabelki antenowe do podpięcia pod modem. Jedyne co mnie trochę przeraża to faktycznie niepewność czy wspomniany przeze mnie wyżej model modemu znajduje się na whiteliście. Zastanawiam się czy nawet nie zaryzykować, kupić taki modem a w razie czego zwyczajnie go sprzedać gdyby jednak okazało się, że nie jest wspierany przez mój bios.

Pytanie z nieco innej beczki, czy wymagane jest instalowanie jakiegoś dodatkowego oprogramowania aby korzystać z wbudowanego modemu, czy "kafelkowe dziecko" Microsoftu zrobi wszystko za mnie dodając w sieciach nowy sposób łączenia się z internetem?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
przybytek
dodano 8-02-2013, 15:05
Nr wypowiedzi: #20


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 497
Rejestracja: 6/03/08
Z: Trójmiasto
Nr użytkownika: 8 010
Laptop: HP EliteBook 8470w



A nie możesz zamówić bez strachu któregoś z tych aukcji?

http://www.ebay.pl/itm/Unlocked-F5521GW-HS...=item231ed7c7af
http://www.ebay.pl/itm/Unlocked-F5521GW-HS...#ht_3873wt_1163


--------------------
HP EliteBook 8470w // i5-3360M | AMD FirePro™ M2000 | SSD Intel 520 180 GB | 8 GB DDR3 1600 MHz | HD+ | WWAN hs2340 | Win7 Pro

Dawniej: VAIO FZ21M -> VAIO CW1S1E -> ASUS N43SN -> HP EliteBook 8460p
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 19-12-2014 - 11:55