IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Ubuntu zastąpił bios boot list
subt
dodano 28-10-2012, 23:44
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 74
Rejestracja: 22/06/09
Nr użytkownika: 20 233
Laptop: Compaq Evo, Lenovo Y550-P7350



Witam, nie wiem jak i gdzie, ale jest ugotowany. Laptop Lenovo B580 freeOS zainstalowałem Ubuntu 12.04_64bit Po kilku dniach zorientowałe się, że bios stracił listę urządzeń butowalnych typu CD, HDD, USB, LAN a pojawiła się nowa pozycja Ubuntu. W trakcie popsułem coś w instalce Ubuntu nie świadom jeszcze problem więc chciałem go postawić na nowo, ku mojemu zdziwieniu nie mam jak zbutować kompa. Poszedłem o krok dalej (jak się okazało całkiem w przepaść) wyjąłem HDD z lapka i zainstalowałem W7, włożyłem go spowrotem do Lenovo a tu kaplica, dalej w bios jest tylko opcja boot Ubuntu a że na dysku jest W7 to nic już nie działa. Wybranie opcji Load bios default powoduje że pojawia się czarny ekran i nic się nie dzieje, wyjęcie baterii bios z płyty tylko zresetowało czas w bios. Proszę o pomoc czy da się to jakoś naprawić czy lapek na śmietnik?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ajajajniemamjaj
dodano 29-10-2012, 0:13
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 423
Rejestracja: 18/07/11
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 40 887



Toć lista urządzeń do bootowania jest w biosie. Ubuntu samo z siebie nic tam nie zmieni. Instalowałem i odinstalowywałem Ubuntu wiele razy i nigdy czegoś takiego nie miałem smile.gif
Wiadomo, że jak wstawisz dysk z powrotem, to tablica MBR jest na tym dysku, więc będzie chciała Ubuntu odpalić.


--------------------
Macbook Pro 2015
PC: FX-4130 -> FX-8320, Gigabyte 970A-UD3, 8GB RAM, Gigabyte R9 270x 4GB, V300 240GB SSD, Enermax Pro82+ 425W, CoolerMaster Seidon 120V -> Swiftech H220, Zalman Z3 Plus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
duzyy
dodano 29-10-2012, 0:31
Nr wypowiedzi: #3


Są dwie rzeczy nieskończone: Wszechświat i ludzka głupota


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 42 347
Rejestracja: 5/06/11
Nr użytkownika: 39 799
Laptop: Jaki laptop?



Hmmm dziwne smile.gif poprosimy screena tego zjawiska - jeśli to prawda to flash biosu?


--------------------
ASUS A6M-Q035 -> ACER AS 5024 WLMi -> HP nx6110 -> HP 6710s -> MAXDATA ECO 4510 IW -> TOSHIBA SATELLITE L300-10B -> HP PAVILION DV7-1260ew -> SAMSUNG R720-JS01PL -> ASUS 1201NL -> FUJITSU M2010 -> SONY VPCEB3M1E(8GB PC1333 GOODRAM, i7-640m) -> ASUS Eeepc 904HD -> Samsung Galaxy Tab 10.1 -> Samsung NP-N150-HAP2 -> HP 8510w z Full HD :) -> ACER AS7551G -> HP PAVILION DV6-6b60ew -> Asus G73JH-TZ002 -> Lenovo Y580 -> MSI GT683DX -> Samsung NP530U3C-A04PL -> Asus G73JH-TZ002 -> Asus G53SW (i7-2670qm, 8GB,SSD) -> Asus EeePC 1201n -> Acer Extensa 5220 -> Lenovo G580 -> Lenovo u260 -> Samsung R522 -> Samsung R720 -> HP DV6-6030ew -> MSI GE620DX -> HP Probook 4330s -> HP Probook 4340s -> HP Probook 640 G1 ->

Nie odpisuje na PW - jeśli masz pytania - pytaj na forum

Szukasz laptopa do gier lub wydajnego sprzętu? Wejdź tutaj!
Posiadasz laptopa Lenovo i chcesz spersonalizować OKR ? Wejdź tutaj
Moja recenzja Samsung Galaxy Tab 10.1 3G Mini wątek o Tab 10.1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
subt
dodano 29-10-2012, 0:48
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 74
Rejestracja: 22/06/09
Nr użytkownika: 20 233
Laptop: Compaq Evo, Lenovo Y550-P7350



Oto fotki biosu + F12 podczas rozruchu. Podobny temat jest opisany na necie ale w tym sensie że ubuntu dodał się do listy bootów, a u mnie zastąpił tą listę.

http://askubuntu.com/questions/57056/ubunt...rs-in-bios-menu

Zrobiłem tylko instalację Ubuntu update pakietów. Jakieś dwa lata temu instalowałem Ubuntu 10.?? i też nie było problemów ale teraz to jakaś katastrofa dla mnie

Oto fotki biosu + F12 podczas rozruchu. Podobny temat jest opisany na necie ale w tym sensie że ubuntu dodał się do listy bootów, a u mnie zastąpił tą listę.

http://askubuntu.com/questions/57056/ubunt...rs-in-bios-menu

Zrobiłem tylko instalację Ubuntu update pakietów. Jakieś dwa lata temu instalowałem Ubuntu 10.?? i też nie było problemów ale teraz to jakaś katastrofa dla mnie

A jak zrobić flash biosu skoro nie można wybrać żadnych urządzeń do bootowania?
Załączony plik(i)
Załącznik (plik)  bios1.JPG ( 78.37k ) Liczba ściągnięć: 65
Załącznik (plik)  bios2.JPG ( 72.75k ) Liczba ściągnięć: 58
Załącznik (plik)  F12.JPG ( 78.56k ) Liczba ściągnięć: 34
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ajajajniemamjaj
dodano 29-10-2012, 2:20
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 423
Rejestracja: 18/07/11
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 40 887



QUOTE(subt @ 28-10-2012, 23:08) *
Poszedłem o krok dalej (jak się okazało całkiem w przepaść) wyjąłem HDD z lapka i zainstalowałem W7, włożyłem go spowrotem do Lenovo a tu kaplica, dalej w bios jest tylko opcja boot Ubuntu a że na dysku jest W7 to nic już nie działa.

To mi wytłumacz proszę, bo nie do końca rozumiem. Wyjąłeś dysk, ale gdzie tego Win7 zainstalowałeś? Drugi dysk na tym lapku, na tym dysku w innym lapku? Rozumiesz o co mi chodzi wink.gif


Flashowanie biosu to zabawa dla fachowca, bo to programowanie EEPROMu. 8-nóżkowy scalaczek, do którego trzeba się programatorem dobrać. Jeśli masz gwarancję, to w ostateczności na nią poleci. Tylko wczesniej pobawimy się, by to odwrócić.


W pierwszej kolejności Boot Mode zmień nie na Quick. Kiedyś w jakimś netbooku samsunga było tak, że gdy w biosie wybierano Fast Boot, to nie było możliwości wyboru urządzeń do bootowania. Pewnie w tym wypadku zmieni się tylko ze znaczka producenta na oldschoolowy bios jak z PCtów, ale spróbować nie zaszkodzi.

Druga sprawa, ciekawi mnie opcja Boot Order Lock. Co by było, gdyby ją wyłączyć. Bo ona coś blokuje, tylko w jakim sensie?
O UEFI już całkiem nic nie wiem, więc się nie wypowiem smile.gif


--------------------
Macbook Pro 2015
PC: FX-4130 -> FX-8320, Gigabyte 970A-UD3, 8GB RAM, Gigabyte R9 270x 4GB, V300 240GB SSD, Enermax Pro82+ 425W, CoolerMaster Seidon 120V -> Swiftech H220, Zalman Z3 Plus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
subt
dodano 29-10-2012, 9:27
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 74
Rejestracja: 22/06/09
Nr użytkownika: 20 233
Laptop: Compaq Evo, Lenovo Y550-P7350



Wyjąłem dysk z tego lapka b580 i włożyłem do drugiego lapka a później z powrotem zainstalowałem dysk (czyli opcja na tym dysku w innym lapku).

Gwarancję mam bo laptop ma jedwo tydzień, ale się zastanawiam czy serwis to naprawi, w bios widać ewidentą zmianę więc stwierdzą że pewnie coś majstrowałem...

Boot Mode mogę zmienić albo quick albo diagnostic, Mode Quick objawia się tym, że pojawia się logo Lenovo a poniżej opcja uruchomienia bios lub zmiany boot sequence F12. Mode Diagnostic zachowuje się tak jak napisałeś robi się PC-towaty, i widzać podstawowe informacje o procku, ramie, HDD itd czyli tyle że nie ma logo prodocenta a poniżej opcja wejscia do bios. Próbowałem już wcześniej i tak i tak i nic nie pomaga.

Boot Order Lock również włączałem i wyłączałem, ale nie zauważyłem równicy, prawdopodobnie dlatego że i tak nie ma zbyt wielu opcji do zmian boot wink.gif Podejrzewam jak w Bios ustawisz sekwencję bootowania i zrobisz lock, to podczas rozruchu + F12 nie będziesz miał możliwości zmiany tej kolejności. Jednak pewności nie mam, testowałem z tą opcją i bez i też nic nie daje.

UEFI również włączałem i wyłączałem ale to ni jak nie pomogło. Może odpowiednia kompinacja tych wszytskich ustawień coś by dała, ale jeszcze na nią nie wpadłem.





Go to the top of the page
 
+Quote Post
ajajajniemamjaj
dodano 29-10-2012, 10:33
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 1 423
Rejestracja: 18/07/11
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 40 887



QUOTE(subt @ 29-10-2012, 8:51) *
Podejrzewam jak w Bios ustawisz sekwencję bootowania i zrobisz lock, to podczas rozruchu + F12 nie będziesz miał możliwości zmiany tej kolejności. Jednak pewności nie mam, testowałem z tą opcją i bez i też nic nie daje.

Ale od tego, byśmy podczas rozruchu nie mogli zmienić jest opcja Boot Device List F12 Option, bo wtedy podczas POSTu możliwość kliknięcia F12 zniknie wink.gif

A z innym dyskiem próbowałeś? Mówisz, iż masz drugiego lapka. Na chwilę tamten dysk wpakować i zobaczyć co się stanie. Bo czytałem o UEFI coś, iż trzymane informacje ma na dysku na jakiejś tam partycji, a nie tylko w EEPROMie. Chociaż czytałem to w nocy, to mogłęm głupoty zrozumieć biggrin.gif

Z tym serwisem poczekamy na duzego, on o serwisach dużo wie, to może nam powie czy to przejdzie. Jak ludziom padają lapki podczas flashowania biosu, to wymieniają płytę głóną bez problemu, to i tu może by się udało smile.gif


--------------------
Macbook Pro 2015
PC: FX-4130 -> FX-8320, Gigabyte 970A-UD3, 8GB RAM, Gigabyte R9 270x 4GB, V300 240GB SSD, Enermax Pro82+ 425W, CoolerMaster Seidon 120V -> Swiftech H220, Zalman Z3 Plus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
subt
dodano 29-10-2012, 11:50
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 74
Rejestracja: 22/06/09
Nr użytkownika: 20 233
Laptop: Compaq Evo, Lenovo Y550-P7350



Tak próbowałem, mam w domu dwa lenovo Y550 i ten B580 (z awarią biosu). Przełożyłem dyski pomiędzy laptopami, na Y550 jest W7_32bit i przełożyłem go do B580 a na Y550 istnalowałem w trakcie W7_64bit. B580 z dyskiem z Y550 nie chciał wystartować, doszedł do ekranu z Boot Menu Ubuntu <Enter> i nie startuje.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
massakra
dodano 29-10-2012, 12:50
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 49
Rejestracja: 23/01/10
Nr użytkownika: 25 564
Laptop: Vostro 3300



Masz może włożoną kartę SD, albo pendrive'a?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
duzyy
dodano 29-10-2012, 13:40
Nr wypowiedzi: #10


Są dwie rzeczy nieskończone: Wszechświat i ludzka głupota


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 42 347
Rejestracja: 5/06/11
Nr użytkownika: 39 799
Laptop: Jaki laptop?



Zobacz to smile.gif


--------------------
ASUS A6M-Q035 -> ACER AS 5024 WLMi -> HP nx6110 -> HP 6710s -> MAXDATA ECO 4510 IW -> TOSHIBA SATELLITE L300-10B -> HP PAVILION DV7-1260ew -> SAMSUNG R720-JS01PL -> ASUS 1201NL -> FUJITSU M2010 -> SONY VPCEB3M1E(8GB PC1333 GOODRAM, i7-640m) -> ASUS Eeepc 904HD -> Samsung Galaxy Tab 10.1 -> Samsung NP-N150-HAP2 -> HP 8510w z Full HD :) -> ACER AS7551G -> HP PAVILION DV6-6b60ew -> Asus G73JH-TZ002 -> Lenovo Y580 -> MSI GT683DX -> Samsung NP530U3C-A04PL -> Asus G73JH-TZ002 -> Asus G53SW (i7-2670qm, 8GB,SSD) -> Asus EeePC 1201n -> Acer Extensa 5220 -> Lenovo G580 -> Lenovo u260 -> Samsung R522 -> Samsung R720 -> HP DV6-6030ew -> MSI GE620DX -> HP Probook 4330s -> HP Probook 4340s -> HP Probook 640 G1 ->

Nie odpisuje na PW - jeśli masz pytania - pytaj na forum

Szukasz laptopa do gier lub wydajnego sprzętu? Wejdź tutaj!
Posiadasz laptopa Lenovo i chcesz spersonalizować OKR ? Wejdź tutaj
Moja recenzja Samsung Galaxy Tab 10.1 3G Mini wątek o Tab 10.1
Go to the top of the page
 
+Quote Post
subt
dodano 29-10-2012, 15:51
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 74
Rejestracja: 22/06/09
Nr użytkownika: 20 233
Laptop: Compaq Evo, Lenovo Y550-P7350



Ani SD ani pen nie są włożone, nie mogę postąpić zgodnie z linkiem od duzzy bo LiveCD nie może wystartować bo się nie bootuje. Wg Supportu Lenovo powinien wystartować bootowalny usb nawet jeżeli nie jest to wskazane w bios, dam znać czy to się uda wieczorem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
subt
dodano 29-10-2012, 22:54
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 74
Rejestracja: 22/06/09
Nr użytkownika: 20 233
Laptop: Compaq Evo, Lenovo Y550-P7350



Bootowalne usb mimo wszystko nie wystartowało, więc już miałem pakować lapa w karton jak mnie nagle coś tknęło, na środkowym screen jest opcja Exclude from boot priority order i jak przetarłem oczy to zauważyłem że wykrzyknikiem "!" przenosi się tam wpis UBUNTU. To jednak jeszcze nie pomogło bo wogóle nic nie było na liście boot. Wróciłem do Bios i ustawiłem z pierwszego screena UEFI/LEGALCY boot wyłącznie na legacy jak również prority na legacy, to też nie pomogło, ale jeszcze raz wróciłem do bios i wybrałem opcję Load Default Setting i po Yes pojawiło się dodatkowe okno i światło bijące w moją stronę. Bios się załadował do defaultu, boot lista wróciła, wpis Ubuntu wyleciał. Uff, ponowną instalację przekładam na jutro. Bardzo dziękuję za porady.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
duzyy
dodano 29-10-2012, 22:59
Nr wypowiedzi: #13


Są dwie rzeczy nieskończone: Wszechświat i ludzka głupota


Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 42 347
Rejestracja: 5/06/11
Nr użytkownika: 39 799
Laptop: Jaki laptop?



Przyda się to potomnym smile.gif


--------------------
ASUS A6M-Q035 -> ACER AS 5024 WLMi -> HP nx6110 -> HP 6710s -> MAXDATA ECO 4510 IW -> TOSHIBA SATELLITE L300-10B -> HP PAVILION DV7-1260ew -> SAMSUNG R720-JS01PL -> ASUS 1201NL -> FUJITSU M2010 -> SONY VPCEB3M1E(8GB PC1333 GOODRAM, i7-640m) -> ASUS Eeepc 904HD -> Samsung Galaxy Tab 10.1 -> Samsung NP-N150-HAP2 -> HP 8510w z Full HD :) -> ACER AS7551G -> HP PAVILION DV6-6b60ew -> Asus G73JH-TZ002 -> Lenovo Y580 -> MSI GT683DX -> Samsung NP530U3C-A04PL -> Asus G73JH-TZ002 -> Asus G53SW (i7-2670qm, 8GB,SSD) -> Asus EeePC 1201n -> Acer Extensa 5220 -> Lenovo G580 -> Lenovo u260 -> Samsung R522 -> Samsung R720 -> HP DV6-6030ew -> MSI GE620DX -> HP Probook 4330s -> HP Probook 4340s -> HP Probook 640 G1 ->

Nie odpisuje na PW - jeśli masz pytania - pytaj na forum

Szukasz laptopa do gier lub wydajnego sprzętu? Wejdź tutaj!
Posiadasz laptopa Lenovo i chcesz spersonalizować OKR ? Wejdź tutaj
Moja recenzja Samsung Galaxy Tab 10.1 3G Mini wątek o Tab 10.1
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 18-08-2019 - 11:30