IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

 
Reply to this topicStart new topic
Laptop Toshiba nie startuje !, Toshiba X205-9349
dareckis
nadaj 2-01-2008, 20:04
Nr wypowiedzi: #1


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 25/11/07
Nr użytkownika: 4 401



Witam !!!
A więc mam problem z Laptopem Toshiba X205-9349.
Laptop jest nowy, przywieziony z USA.
Fabrycznie zainstalowana byla Vista Home Premium Eng 32-bit. Ja zainstalowalem Vista Home Premium PL 64-bit.
Po pierwszym uruchomieniu po paru minutach bezproblemowego działania zgaslo podświetlenie matrycy.
Mysz chodziła dalej, można bylo zamykac okna i programy. Jedna roóżnica polegała tylko na tym ze na zgaszonym podswietleniu strasznie dlugo sie zamykal. Lecz później bez problemu sie uruchamial ale gasniecie podswietlenia nadal wystepowalo. Nieraz gaslo juz w chwili uruchamiania gdy pokazywal sie pierwszy ekran z logo Toshiba, nieraz gasl po paru minutach uzytkowania a nieraz dopiero po paru godzinach.
Po poczytaniu postow w necie doszedlem do wniosku ze to jest wina albo tasmy od matrycy albo inwertera i pracowalem na nim dalej instalujac inne potrzebne sterowniki i oprogramowanie.
Zainstalowalem wszystkie zalecane programy i łatki z oficjalnej strony Toshiby i wszystko chodzilo bez problemu ale gasniecie nadal wystepowalo.
W laptopie tym jest karta graficzna GeForce 8700M GT i na stronie nvidia nie znalazlem do niej sterownikow to zainstalowalem ze strony laptopvideo2go.com zmodyfikowane sterowniki chyba 169.25 (dokladnie nie pamietam ale jakies z serii 16XX).
Wszystko chodzilo bez problemu 9oprocz oczywiscie problemu z podswietleniem).
Potem wszedlem na Windows Update i system wykryl mi do zainstalowania kilkanascie wymaganych i zalecanych aktualizacji.
Zaczałem je ściagac, nastepnie pojawil sie monit zeby zrestartowac komputer. Nacisnąłem "zamknij" i pojawil sie ekran z informacja ze poprawki sa instalowane.
I wlasnie podczas tych instalacji wyskoczyl "blue screen" ze wystapil jakis blad i zeby zrestartowac komputer.
Gdy go ponownie wlaczylem przyciskiem "power" uslyszalem tylko pare pikniec i komputer znow sie wylaczyl.
Sprobowalem jeszcze raz, tym razem pikniec nie bylo, lecz od razu wygaslo podswietlenie matrycy i pojawil sie czarny ekran z informacja ze uruchomienie nie jest mozliwe i powodem tego moze byc ostatnio zainstalowane oprogramowanie a nizej bylo menu z kilkoma opcjami jak uruchomic komputer, czy w trybie awaryjnym, czy wyłączyć indeksowanie i jeszcze kilka podobnych.
Wybralem opcje "ostatnia poprawna konfiguracja". Wtedy pojawil sie ekran startowy Visty czyli ten ktory pokazuje sie podczas ladowania sie systemu. Pasek na tym ekranie caly czas sie poruszal, dioda od HDD swiecila sie caly czas czyli wygladalo na to ze system sie laduje lecz trwalo to ok 30-40 minut i nic sie nie zmienialo na ekranie (matryca caly czas byla nie podświetlona). W koncu nie wytrzymalem i go zrestartowalem przyciskiem "power".
I od tego momentu nie moge go juz uruchomic.
Po wcisnieciu przycisku "Power" zapala sie tylko dioda od zasilania lecz dioda od HDD juz nie. Laptop milczy, nie chodza wiatraki, po prostu laptop nie wydaje zadnych odglosow ze chce ruszyc. Wogole na nic nie reaguje.
Diody od baterii i od kabla zasilajacego sie swieca.
Nie wiem co to moglo sie stac.
Czy moze ktos z Was ma jakies pomysly?
Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc.
Darecki

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sat3llite
nadaj 2-01-2008, 20:11
Nr wypowiedzi: #2


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 6 761
Rejestracja: 2/12/06
Z: Białystok
Nr użytkownika: 282
Laptop: Toshiba P105-s9722



Spróbuj go ruszyć z innym dyskiem ;]


--------------------
Toshiba P-105 s9722: C2D T7200 | 2GB DDR II 667MHz | HDD 200GB(4200rpm) | GF 7900GS | pendrive Toshiba U3 ;-)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zephyr
nadaj 2-01-2008, 20:23
Nr wypowiedzi: #3


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 21/10/07
Nr użytkownika: 3 574



Może wilgoć go załatwiła? Jak odpalałeś pierwszy raz notka to miał temperaturę pokojową, czy podobną do tej na dworze? Bo jak go odpaliłeś, przy niskiej temp. to lipa... Mogło sie coś skroplić i problemy gotowe dry.gif , co przy obecnej porze roku jest całkiem możliwe huh.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dareckis
nadaj 2-01-2008, 20:35
Nr wypowiedzi: #4


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 25/11/07
Nr użytkownika: 4 401



Od razu po przyniesieniu z dworu go nie odpalalem. Odczekalem az zlapie normalna temperature.
Powiem szczerze ze to podswietlenie matrycy to az tak bardzo mnie nie martwi bo to jest raczej problem z jakas tasma od świetlówek z matrycy ktora mogla sie poluzowac w transporcie albo z inwerterem. Bardziej martwie sie o to czemu sie nie chce uruchomic. Boje sie czy to nie jest cos z MOBO albo z karta grafiki bo to bylby juz spory wydatek jesli chodzi o naprawe.
A czy mozna zresetowac BIOS plyty głównej i wgrac go na nowo? I czy w przypadku gdyby chodzilo tu o karte grafiki jest mozliwa wymiana tylko jej czy od razu wymienia sie cala plyte główną?
I jeszcze jedno. Czy tak powinno byc ze przy wyjetej baterii ale przy podlaczonym zasilaczu laptop nie działa?
Pozdrawiam
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zephyr
nadaj 2-01-2008, 20:53
Nr wypowiedzi: #5


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 21/10/07
Nr użytkownika: 3 574



Przy podłączonym zasilaniu notki działają, także X200/205 (bez względu na akumulator). Układ graficzny jest na specjalnej płytce (pasującej oczywiście tylko do X200/205 mellow.gif ). Płytkę tę można wyjąć bez problemów, więc w razie "padu" grafiki wymieniasz tylko ją (płyta główna jest nieruszana)

Tak myślę nad Twoim problemem i coś sobie przypomniałem...
Kiedyś kupiłem nowiutkiego HP Compaqa. Wszystko było ok, śmigał aż miło biggrin.gif. Oczywiście do czasu wink.gif. Pewnego dnia nie chciał sie w ogóle odpalić, zero znaków życia. Wysłałem do serwisu HP i parę dni później zadzwonili, że padł inwerter...

Stąd moje pytanie: masz lapka na gwarancji, czy będzie problem?
Oczywiście to są tylko moje przypuszczenia, mam nadzieję, że nietrafne wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
nadaj 2-01-2008, 20:53
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
dareckis
nadaj 2-01-2008, 21:06
Nr wypowiedzi: #6


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 25/11/07
Nr użytkownika: 4 401



Niestety gwarancji nie mam angry.gif .
Laptop byl przywieziony do Polski w bagazu podróżnym i osoba ktora go przywozila wyrzuciła od niego pudelko i przy okazji rachunek ze sklepu w ktorym go kupila wacko.gif .
A bez rachunku serwis Toshiby w Polsce nie uzna mi gwarancji mimo że Toshiba daje 1 rok gwarancji miedzynarodowej.
No to z tym zasilaniem u mnie tez jest cos nie tak bo mój na samym kablu zasilającym nie działa. Moze to jest powod tych klopotów z podświetleniem. Może po prostu od tego sie zaczeło. Najpierw to zasilanie, potem to podswietlenie matrycy a później całkiem padł i nie chce sie teraz nawet uruchomic.
Czyli myslisz ze to ze laptop sie teraz nie uruchamia moze miec zwiazek z tym podświetlaniem matrycy ?
Ja obawiam sie ze to moze miec zwiazek z tymi modyfikowanymi sterownikami od karty graficznej.
Moze one cos tam nabruździły ?
Mam tylko nadzieje ze to nie płyta główna bo płyta do X200/205 to podobno wydatek od 2,5 tys w góre sad.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Zephyr
nadaj 2-01-2008, 21:20
Nr wypowiedzi: #7


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 28
Rejestracja: 21/10/07
Nr użytkownika: 3 574



Za podświetlanie matrycy odpowiada m.in. nieszczęsny inwerter. Sterowniki do grafy nie mają tu znaczenia, jest to po prostu mało prawdopodobne. Musiałbyś zaktualizować BIOS karty graficznej na jakiś "lewy", żeby padła.
W HP inwerter znajdował się niestety na płycie sad.gif, nie wiem jak jest w X200/205. Proponuję, abyś zadzwonił do serwisu Toshiby i popytał gości. Dobrym serwisem jest np. AC Serwis, jak dobrze zagadasz to powinni uznać gwarancję, bo mają wgląd m.in. w datę sprzedaży lapka (gdzieś to na stronie Toshiby widziałem - podajesz numer seryjny lapka i wyświetla o nim informacje, w tym o gwarancji). Niedawno kupiłem Qosmio, jak się później okazało miał parę wadliwych subpixeli (zielone i niebieskie) angry.gif . Chłopaki sami zaproponowali wymianę lapka i jeszcze dodali parę filmów na HD DVD smile.gif. Ale chodzi mi o to, że nie zarejestrowałem gwarancji, więc skontaktuj się z nimi, na pewno gorzej nie będzie wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
dareckis
nadaj 2-01-2008, 21:51
Nr wypowiedzi: #8


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 25/11/07
Nr użytkownika: 4 401



W takim razie zarejestruje gwarancje na Toshiba.com i uderze do tego serwisu i moze oni mi cos pomoga.
Tylko jak patrzyłem na stronie Toshiba.com do rejestracji potzrebny jest nr modelu, nr seryjny i data zakupu.
I z tą datą mogę miec problem bo laptop byl kupowany na newegg.com i osoba ktora go kupowala nie pamieta dokladnie daty kiedy to robila. Kupowala go pod koniec listopada i nie pamieta jaka byla data zakupu na rachunku. Wpiszę date kiedy zrobila przelew. Nie wiesz czy jak ta data zakupu ktora wpisze na stronie rejestracji okaze sie inna od daty faktycznej sprzedazy tego lapka to czy mnie tam zarejestruja? Ale chyba to nie ma znaczenia bo tam przeciez nie wpisuje adresu sklepu gdzie kupilem tego kompa i nie beda mieli jak sprawdzic kiedy on został sprzedany.
A Ty tego Qosmio kupowałes w Polsce czy za granica?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Valmaris
nadaj 2-01-2008, 21:59
Nr wypowiedzi: #9


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 728
Rejestracja: 22/01/07
Z: Gdańsk
Nr użytkownika: 536
Laptop: HP Probook 4330s; Eee PC 901



Jeżeli kupowała na newegg to ma na nim konto czyli może sprawdzić datę. Do tego może napisać o ponowne przesłanie potwierdzenia zakupu, np.: e-mailem. Bez nerwów - polski serwis powinien to uznać smile.gif


--------------------
HP Probook 4330s - Core i3
Eee PC 901 - recenzja - Intel Atom inside ;)
Motorola XOOM 3G - Nvidia Tegra 2
Desktop do gier - Core 2 Duo






Go to the top of the page
 
+Quote Post
dareckis
nadaj 2-01-2008, 22:10
Nr wypowiedzi: #10


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 25/11/07
Nr użytkownika: 4 401



To czyli mam rozumieć ze jak dostanę mailem od niej to potwierdzenie zakupu z Newegg.com to mam go wydrukować i z nim isć do serwisu Toshiby i myślisz ze wtedy mi uznaja tą gwarancje?
Czy wystarczy ze dostane potwierdzenie rejestracji gwarancji na stronie Toshiby?
I jeszcze jedno, gdzie sie rejestrowac? Na Toshiba.com czy na Toshiba Polska , czy moze i tu i tu, czy też to jest bez znaczenia?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Valmaris
nadaj 2-01-2008, 22:24
Nr wypowiedzi: #11


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 728
Rejestracja: 22/01/07
Z: Gdańsk
Nr użytkownika: 536
Laptop: HP Probook 4330s; Eee PC 901



I tak się zarejestruj - ja zrobiłem to na toshiba.com ale siedzę w Stanach. To potwierdzenie e-mailowe jest takie same jak to, które przyszło w kartonie - wydrukuj i zanieś...


--------------------
HP Probook 4330s - Core i3
Eee PC 901 - recenzja - Intel Atom inside ;)
Motorola XOOM 3G - Nvidia Tegra 2
Desktop do gier - Core 2 Duo






Go to the top of the page
 
+Quote Post
dareckis
nadaj 2-01-2008, 22:35
Nr wypowiedzi: #12


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 8
Rejestracja: 25/11/07
Nr użytkownika: 4 401



Własnie wszedłem na stronę AC Serwice i tam jest podany link na stronę Toshiby.de gdzie mozna sprawdzić czy dany laptop jest na gwarancji i do kiedy.
Ale najpierw trzeba ja zarejestrować.
Czyli myśle ze jak uda mi sie zarejestrować ta swoją gwarancje na Toshiba.com to wtedy nie bedzie mi juz potrzebne żadne potwierdzenie zakupu ani ta zakupiona karta gwarancyjna.
Powinni mi przyjać sprzet na podstawie informacji z tej strony.
Dobrze mysle rolleyes.gif ?
Jeszcze jedno pytanie. Mój laptop nie ma zadnych plomb ale po srubkach widac że niektore byly odkręcane (poprawialem tasiemki w HDD I sprawdzalem kości RAM) czy w zwiazku z tym mogą mi odmówić naprawy gwarancyjnej?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Valmaris
nadaj 2-01-2008, 22:38
Nr wypowiedzi: #13


hanys
********

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 8 728
Rejestracja: 22/01/07
Z: Gdańsk
Nr użytkownika: 536
Laptop: HP Probook 4330s; Eee PC 901



Polska to dziwny kraj ale miejmy nadzieję, ze rejestracja wystarczy.

Nie ma plomb to można grzebać... W swoim starym HP sporo grzebałem i się nie czepiali.


--------------------
HP Probook 4330s - Core i3
Eee PC 901 - recenzja - Intel Atom inside ;)
Motorola XOOM 3G - Nvidia Tegra 2
Desktop do gier - Core 2 Duo






Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 2-10-2014 - 3:20