IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
podłączenie zewnętrznej anteny do laptopa, możliwe ?
Torwald
nadaj 16-01-2008, 19:00
Nr wypowiedzi: #1


net addict
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 641
Rejestracja: 16/10/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 3 476
Laptop: Vostro 1500



Obecnie mieszkam w akademiku i dostep do netu mam mocno utrudniony. Nie wdajac sie w detale, powiem tylko tyle, ze po przesiadce na lapka (za kilka dni) chce poszukac innego rozwiazania niz RJ-45...
W poblizu jest siec, ktora by mi odpowiadala, ale moja lokalizacja skutecznie wplywa na sile sygnalu z tej sieci.

I teraz pytanie glowne: czy da sie podpiac do lapka jakas zewnetrzna antene WiFi ? Pomijam kwestie grzebania przy karcie 'wbudowanej' w lapka, bo na to sam wpadlem: lutownica, troche pracy i mam gniazdo zewnetrzne do anteny.
Chodziloby mi o cos bardziej porecznego i mniej naruszajacego gwarancje.

Jedna z opcji jest karta WiFi na USB, ale srednio widze takie rozwiazanie: dlugi kabel wpinany do 'pendrive' wpietego w lapka ? Jeden nieostrozny ruch i mam wylamane gniazdo albo zniszczona karte...

Czy ktos z Was spotkal sie z jakims lepszym rozwiazaniem ?

Tak, wiem, mozna router postawic i za jego posrednictwem lapac sygnal, ale to za duze koszty raczej beda (chociaz, moze o czyms nie wiem...).

Help ?


--------------------
Vostro 1500:
  • T7700 (2,4GHz, FSB 800MHz, 4MB L2 cache)
  • 2x2GB RAM (DDR2 - 667MHz)
  • 8600M GT (Core: 475@651MHz, GDDR2: 400@497MHz) || 3DMark 06: 4626 pkt
  • WXGA+ (1440x900) TrueBright
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MajaP83
nadaj 16-01-2008, 20:01
Nr wypowiedzi: #2


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 577
Rejestracja: 9/06/07
Z: Frysztak
Nr użytkownika: 1 503



mozesz kupic karte sieciowa na pcimca jezeli masz taki interfejs z wejsciem na zewnetrzna antene. Podlacza sie ja za pomoca przejsciowki.


--------------------
ASUS N53J :: Core i3 370 :: 8GB RAM :: 500GB :: GT 335M


Past
SONY VAIO FE-41Z :: Core 2 Duo T7200 :: 4GB RAM 667MHz (widoczne 3070MB):: 200GB Fujitsu :: go 7600
ASUS A6VC :: Pentium - M 740 :: 2GB RAM 533MHz :: 60GB :: go 6200
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Torwald
nadaj 16-01-2008, 22:12
Nr wypowiedzi: #3


net addict
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 641
Rejestracja: 16/10/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 3 476
Laptop: Vostro 1500



Bedzie Vostro 1500...
Narazie kombinuje z AP+antena, koszt jakies 90zl + antena


--------------------
Vostro 1500:
  • T7700 (2,4GHz, FSB 800MHz, 4MB L2 cache)
  • 2x2GB RAM (DDR2 - 667MHz)
  • 8600M GT (Core: 475@651MHz, GDDR2: 400@497MHz) || 3DMark 06: 4626 pkt
  • WXGA+ (1440x900) TrueBright
Go to the top of the page
 
+Quote Post
minkin
nadaj 16-01-2008, 22:48
Nr wypowiedzi: #4


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 90
Rejestracja: 31/10/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 3 795
Laptop: Dell XPS m1530 (T7500, 8600GT, WXGA+) MidnightBlue



Karty na Pcimcię są w gruncie rzeczy lepsze niż te zintegrowane więc może warto w takową zinwestować...


--------------------
DELL XPS Midnight Blue m1530
T7500 - 2GB - 160GB (5400) - 8600GT + M$ Vista :/ + Ubuntu 8.04 :)
[ + soon rozbudowa o 160GB i 1GB ramu... ]

m y s i t e
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Torwald
nadaj 16-01-2008, 23:12
Nr wypowiedzi: #5


net addict
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 641
Rejestracja: 16/10/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 3 476
Laptop: Vostro 1500



Niby tak, ale koszt dobrej karty jest praktycznie taki sam jak AP, a wole kupic AP niz 2 karte...
Cos czuje ze stanie na AP i dokupieniu zewnetrznej anteny.


--------------------
Vostro 1500:
  • T7700 (2,4GHz, FSB 800MHz, 4MB L2 cache)
  • 2x2GB RAM (DDR2 - 667MHz)
  • 8600M GT (Core: 475@651MHz, GDDR2: 400@497MHz) || 3DMark 06: 4626 pkt
  • WXGA+ (1440x900) TrueBright
Go to the top of the page
 
+Quote Post
reklama
nadaj 16-01-2008, 23:12
Nr wypowiedzi: #


.









Go to the top of the page
 
Quote Post
minkin
nadaj 17-01-2008, 10:20
Nr wypowiedzi: #6


karlus
****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 90
Rejestracja: 31/10/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 3 795
Laptop: Dell XPS m1530 (T7500, 8600GT, WXGA+) MidnightBlue



Z jednej strony takie rozwiązanie jest dobre - możne dzielić się z sąsiadami... Ale z drugiej strony - jeśli zainwestujesz w dodatkowa karte to będziesz bardziej mobilny i nie tylko w akademiku tego lapa wykorzystasz.... a czasem ( u mnie we "wsi" nawet często ) wbudowana karta ma za słabą antenę by na ryneczku neta od sąsiadów pobierać. Zastanów się na czym ci bardziej zależy.


--------------------
DELL XPS Midnight Blue m1530
T7500 - 2GB - 160GB (5400) - 8600GT + M$ Vista :/ + Ubuntu 8.04 :)
[ + soon rozbudowa o 160GB i 1GB ramu... ]

m y s i t e
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MajaP83
nadaj 17-01-2008, 19:25
Nr wypowiedzi: #7


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 577
Rejestracja: 9/06/07
Z: Frysztak
Nr użytkownika: 1 503



robiac testy pod prace inzynierska testowalem pare kart m. in. na pcimca i jedna wbudowana i ta wbudowana miala lepszy zasieg od tej na pcimca. Dziwne lecz prawdziwe a sprawdzalem na terenie uczelni gdzie grubosc murow to nawet i metr. Roznica byla raczej minimalna. Z drugiej strony jak chesz miec ap i dalej korzystac z karty bezprzewodowej to trzeba ci bedzie 2 apeki jeden ustawiony jako ap klient a drugi juz normalnie jako ap


--------------------
ASUS N53J :: Core i3 370 :: 8GB RAM :: 500GB :: GT 335M


Past
SONY VAIO FE-41Z :: Core 2 Duo T7200 :: 4GB RAM 667MHz (widoczne 3070MB):: 200GB Fujitsu :: go 7600
ASUS A6VC :: Pentium - M 740 :: 2GB RAM 533MHz :: 60GB :: go 6200
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Torwald
nadaj 19-01-2008, 0:07
Nr wypowiedzi: #8


net addict
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 641
Rejestracja: 16/10/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 3 476
Laptop: Vostro 1500



MajaP83 - po co mi 2 AP ? Jeden nie bedzie 'zbieral sygnalu' i udostepnial go dalej ?


--------------------
Vostro 1500:
  • T7700 (2,4GHz, FSB 800MHz, 4MB L2 cache)
  • 2x2GB RAM (DDR2 - 667MHz)
  • 8600M GT (Core: 475@651MHz, GDDR2: 400@497MHz) || 3DMark 06: 4626 pkt
  • WXGA+ (1440x900) TrueBright
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MajaP83
nadaj 19-01-2008, 14:28
Nr wypowiedzi: #9


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 577
Rejestracja: 9/06/07
Z: Frysztak
Nr użytkownika: 1 503



By Ap mogl sie polaczyc z inna siecia radiowa musi byc ustawiony w tryb pracy ap client. By mogl nadawac dalej np u ciebie w domu to musi pracowac w trybie AP. Nie wiem czy sa modele ap mogace pracowac w obu trybach na raz (moze drozsze modele moga) ale te tanie raczej na 100% nie.


--------------------
ASUS N53J :: Core i3 370 :: 8GB RAM :: 500GB :: GT 335M


Past
SONY VAIO FE-41Z :: Core 2 Duo T7200 :: 4GB RAM 667MHz (widoczne 3070MB):: 200GB Fujitsu :: go 7600
ASUS A6VC :: Pentium - M 740 :: 2GB RAM 533MHz :: 60GB :: go 6200
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Torwald
nadaj 20-01-2008, 11:28
Nr wypowiedzi: #10


net addict
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 641
Rejestracja: 16/10/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 3 476
Laptop: Vostro 1500



Hmm... W takim razie jak mam polaczyc 2 AP jesli maja pracowac w 2 roznych trybach ?
Ogolnie problem polega na tym, ze w okolicy akademika jest niezabezpieczona siec ktora udostepnia net, prawdopodobnie z drugiego akademika. Sygnal mam za slaby zeby podpiac sie z anteny wbudowanej (na oknie nie bede siedzial za kazdym razem jak bede chcial poczte sprawdzic...).
W takim przypadku, po co mi 2 AP ?


--------------------
Vostro 1500:
  • T7700 (2,4GHz, FSB 800MHz, 4MB L2 cache)
  • 2x2GB RAM (DDR2 - 667MHz)
  • 8600M GT (Core: 475@651MHz, GDDR2: 400@497MHz) || 3DMark 06: 4626 pkt
  • WXGA+ (1440x900) TrueBright
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MajaP83
nadaj 20-01-2008, 14:16
Nr wypowiedzi: #11


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 577
Rejestracja: 9/06/07
Z: Frysztak
Nr użytkownika: 1 503



tak jak juz mowilem potrzeba ci 2 ap do jednego podlaczasz antene zewnetrzna i ustawiasz go w tryb pracy ap client by mogl sie podlaczyc do istniejacej sieci bezprzewodowej potem kablem laczysz go z drugim ap ustawionym w trybie ap ktory bedzie ci wysylal sygnal w akademiku. Ostatecznie poszukac apekow mogacych pracowac w dwoch zakresach jednoczesnie np w trybie g polaczonym z siecia w akademiku plus z czestotliwoscia 5GHz po domu


--------------------
ASUS N53J :: Core i3 370 :: 8GB RAM :: 500GB :: GT 335M


Past
SONY VAIO FE-41Z :: Core 2 Duo T7200 :: 4GB RAM 667MHz (widoczne 3070MB):: 200GB Fujitsu :: go 7600
ASUS A6VC :: Pentium - M 740 :: 2GB RAM 533MHz :: 60GB :: go 6200
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Torwald
nadaj 20-01-2008, 22:50
Nr wypowiedzi: #12


net addict
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 641
Rejestracja: 16/10/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 3 476
Laptop: Vostro 1500



Dobra, czyli jeden odbiera sygnal ale go nie moze przekazywac dalej, a drugi bedzie to 'uzupelnial' ? Pokrecone to jest jak stado wiertarek...
Wychodzi na to ze taniej bedzie kupic dodatkowa karte i kabel + antene... :/


--------------------
Vostro 1500:
  • T7700 (2,4GHz, FSB 800MHz, 4MB L2 cache)
  • 2x2GB RAM (DDR2 - 667MHz)
  • 8600M GT (Core: 475@651MHz, GDDR2: 400@497MHz) || 3DMark 06: 4626 pkt
  • WXGA+ (1440x900) TrueBright
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MajaP83
nadaj 20-01-2008, 23:56
Nr wypowiedzi: #13


epny
*******

Grupa: + Zasłużony
Wypowiedzi: 577
Rejestracja: 9/06/07
Z: Frysztak
Nr użytkownika: 1 503



tak pisalem na poczatku. Niestety zycie jest ciezkie


--------------------
ASUS N53J :: Core i3 370 :: 8GB RAM :: 500GB :: GT 335M


Past
SONY VAIO FE-41Z :: Core 2 Duo T7200 :: 4GB RAM 667MHz (widoczne 3070MB):: 200GB Fujitsu :: go 7600
ASUS A6VC :: Pentium - M 740 :: 2GB RAM 533MHz :: 60GB :: go 6200
Go to the top of the page
 
+Quote Post
beliar
nadaj 30-01-2008, 22:10
Nr wypowiedzi: #14


cielepa
*

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 24
Rejestracja: 4/01/08
Nr użytkownika: 5 731
Laptop: IFL90 T7100 2GB 160GB



Rozwiazaniem twojego problemu bedzie wzmacniaz sygnalu WiFi taki jak ten http://hfield.com/wifire.htm , niestety cena to $79.
Ja wiem ze moje pomysly sa czasami szalone, ale na chama mozesz zrobic :
1) Antene kierunkowa z puszki w kierunku zrodla +
2) maly wzmacniacz sygnalu Wifi +
3) mala antene pokrywajaca twoj pokoj

Jakis miesiac temu widzialem gdzies w necie schemat elektryczny takiego wzmacniacza, ale nie pamietam gdzie.
Poszukaj "Wifi Signal Amplifier" lub signal reapeter. Jeszcze lepiej zrobisz wchodzac na elektrode (elektroda.pl) i sprawdzic czy ktos tego juz nie zrobil.


Ja mam podobny problem/pomysl:
IFL90 ma zaslepke zamiast wejscia anteny do tuneraTV ktorego nie mam. Mozna by w tej zaslepce wywiercic otwor, umiescic wen gniazdo SMA/SMB/SMC czy BNC jak ktos chce i wewnatrz lapka poprowadzic kabelek to karty wifi, bo o ile sie nie myle karta wifi a laptopie ma dyndjacy kawalek drutu ktory jest antena.
Ale to wymaga rozkrecenia lapka i moze skutkowac utrata gwarancji. Wiem ze rozwiazanie jest dziadowskie/amatorskie/wiochowe , ale jego koszt to ok 10-15zl, zamiast paruset zl na AP czy Signal Reapeter.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Guciek88
nadaj 6-02-2008, 12:54
Nr wypowiedzi: #15


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 3
Rejestracja: 5/02/08
Nr użytkownika: 6 952



A można inaczej np: ustwiamy naszego Apeka w trybie UNOWERSAL REPEATER wtedy apek pobiera sygnał i jednoczesnie nadaje (czyli pracuje jednocześnie jako AP client i AP) i mamy neta na lapku. Pozostaje nam kwestia anteny najlepiej zmontować panel tego typu anteny sieją niemal dookulnie.
Jak zmontować znajdziesz tutaj http://www.wardriving.pl/new.php?nr=46
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Torwald
nadaj 6-02-2008, 20:18
Nr wypowiedzi: #16


net addict
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 641
Rejestracja: 16/10/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 3 476
Laptop: Vostro 1500



Guciek88 - a moglbys podac jakis model AP ktory taki tryb obsluguje ?


--------------------
Vostro 1500:
  • T7700 (2,4GHz, FSB 800MHz, 4MB L2 cache)
  • 2x2GB RAM (DDR2 - 667MHz)
  • 8600M GT (Core: 475@651MHz, GDDR2: 400@497MHz) || 3DMark 06: 4626 pkt
  • WXGA+ (1440x900) TrueBright
Go to the top of the page
 
+Quote Post
siwydany
nadaj 11-03-2008, 15:41
Nr wypowiedzi: #17


nynuś


Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 7
Rejestracja: 11/11/07
Nr użytkownika: 4 061



jesli chcesz takiego AP to poczytaj na forum www.wififorum.pl tam jest mnogo takiego stafu i na pewno cos juz wymyslisz i jesli chcesz takiego AP to tez tam znajdizesz bez problemu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
buri
nadaj 19-03-2008, 9:44
Nr wypowiedzi: #18


miglanc
*****

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 155
Rejestracja: 7/11/07
Z: Kraków
Nr użytkownika: 3 950
Laptop: Dell Vostro 1500



Miałem już temat zakładać, ale samo się znalazło :>
Też właśnie główkuje nad jakimś wzmazniaczem, bo wi-fi za free i bez ograniczeń (p2p).
Widziałem już takie rozwiązanie u znajomego IBM T40 (jak dobrze pamiętam) - wywiercił dziure w obudowie i wbudował sobie wtyczke na wkrecaną antene (ach te tytanowe obudowy =]).
Jednak u mnie szkoda mi się tak bawić, choć nie powiem najlepiej by mi pasowało wejście wywiercić i porządną antene sobie zewnętrzną kupić - jednak gwarancja :/
Poczekam troche i zobacze co jeszcze tutaj wymyślicie :> Też spróbuje coś znaleść.


--------------------
Dell Vostro 1500
T5470 1.6GHz / 2GB / GF 8400GS
Debian Testing/Stable x64

Nick [buri] pisany z małej litery,
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Torwald
nadaj 19-03-2008, 15:57
Nr wypowiedzi: #19


net addict
*******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 641
Rejestracja: 16/10/07
Z: Warszawa
Nr użytkownika: 3 476
Laptop: Vostro 1500



O tym samym myslalem: zainstalowac wyjscie na antene zewnetrzna.
Jakby sie uparl, to daloby sie kabel z koncowka wyprowadzic poza lapka bez wiercenia, ale wtedy zostaje nam wiszacy kabel wink.gif
No chyba ze... zrobi sie odpinany kabel wink.gif

Moze dzisiaj rozbiore Vostro i zobacze ile tam miejsca jest w srodku na takie zabawy...

Ps. Ostatecznie mozna kupic karte na USB i do niej podpiac lepsza antene.


--------------------
Vostro 1500:
  • T7700 (2,4GHz, FSB 800MHz, 4MB L2 cache)
  • 2x2GB RAM (DDR2 - 667MHz)
  • 8600M GT (Core: 475@651MHz, GDDR2: 400@497MHz) || 3DMark 06: 4626 pkt
  • WXGA+ (1440x900) TrueBright
Go to the top of the page
 
+Quote Post
LORDV
nadaj 20-03-2008, 18:59
Nr wypowiedzi: #20


fachman
******

Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 355
Rejestracja: 23/08/07
Nr użytkownika: 2 544
Laptop: IBM R61



po ile macie net w akademiku?
10zł? czy 20zł? zamiast kombinować kup sobie własny i po lanie.
zaczniesz ciągnąc od innych zczają się i zablkoują a ty będzie jeczał że zmarnowałeś kase.


--------------------
Lenovo IBM ThinkPad R61 (NF55WPB)

Intel Core 2 Duo T7100; HDD 120 GB + 320GB Segate 3,5cala zewn; WSXGA+; 2GB DDRII; NVIDIA® Quadro® NVS 140M; Windows XP Pro;
A-Tech X-750F; Targus CN600
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 2-10-2014 - 1:19