IPB

Witamy gościa ( Logowanie | Rejestracja )

2 Strony: V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Jaka dystrybucja Linuxa dla początkującego
Heinrich
dodano 20-03-2014, 11:03
Nr wypowiedzi: #1





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 16
Rejestracja: 16/03/14
Nr użytkownika: 59 863
Laptop: brak



Laptop to HP Probook 450 z i3-4000M i integrą Intela HD4600. Sprzęt będzie wykorzystywany do pracy w Libre Office, przeglądania internetu i do rozrywki w postaci grania w starsze tytuły.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ziax
dodano 20-03-2014, 11:20
Nr wypowiedzi: #2





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 568
Rejestracja: 7/06/10
Nr użytkownika: 29 202
Laptop: L702x, 7440, MBP 2015



W takim razie Ubuntu, chociaż osobiście go nie lubię, ale używałem kilka miesięcy Ubuntu 12.04 LTS i nawet się nie sypało (jedynie musiałem zmienić kernela z bodajże 3.2 na 3.4 bo 3.2 regularnie wieszał system na dedykowanej instalce od Della ;d), oczywiście w wersji z XFCE (czyli Xubuntu), ale to już kwestia przyzwyczajeń, dla mnie KDE/Gnome jest nieużywalne.

Nie wykluczałbym jednak choćby Archa (którego głównie teraz używam), jest o wiele stabilniejszy, masz menedżer pakietów (nie to co Slack wink.gif), podejrzewam, że da się w nim instalować rzeczy przez GUI no i unikasz Canonicala.

Gry odpalisz via wine, ale nie powiedziałbym, że to jest bezproblemowe, czasem trzeba zainstalować jakieś dodatki, nie działa to na zasadzie 'frantic next button'.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
snuffmajster
dodano 20-03-2014, 12:16
Nr wypowiedzi: #3


„Typowy Snuff”


Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 4 131
Rejestracja: 10/12/11
Z: Poznań
Nr użytkownika: 45 071
Laptop: Dell Latitude E7440



OpenSUSE ! smile.gif


--------------------
Notebook:
Dell Latitude E7440 (14" FHD, Intel Core i5-4310u, 8GB RAM DDR3L, Intel HD Graphics 4400, SSD Silicon Power Ace A55 256GB, Windows 10 Pro 64-bit)

Smartfon: Huawei P30

było: Asus N71Jv, Lenovo G500C, HP Compaq 6910p, HP EliteBook 2530p, Dell Latitude E5500, Dell Latitude E6500, Dell Latitude E6510, Dell Latitude E5520, HP ProBook 6460b, Dell Latitude E6220, Lenovo ThinkPad X240, Fujitsu Celsius H710, Acer V3-731G, Acer TravelMate 5360, Dell Latitude E5430, Huawei MateBook D14
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kony
dodano 20-03-2014, 12:35
Nr wypowiedzi: #4





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 668
Rejestracja: 4/09/13
Nr użytkownika: 56 939
Laptop: XPS 13 9360



Linux Mint jest świetny, zresztą nie tylko dla początkujących. Ma od razu zainstalowane wszystkie potrzebne kodeki itp, jest prostszy w obsłudze niż Windows i właściwie po instalacji jedyną rzecz jaką będziesz potrzebował zrobić, to zainstalować odpowiednie sterowniki do karty graficznej, czasem też wifi (zależnie jaki masz model karty).


--------------------
Moje byłe eGPU: T430, Pe4l 2.1b, GTX 560Ti
Moje kolejne byłe eGPU: T430, EXP GDC 8.0, GTX 670
h y p e r b o o k | g a m e r a g o n | x t r e e m | d r e a m m a c h i n e s
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jirajamgo
dodano 20-03-2014, 14:52
Nr wypowiedzi: #5





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 49
Rejestracja: 28/06/13
Nr użytkownika: 56 015
Laptop: msi vx600



Również polecam Linuxa Mint sam używam, dodatkowo warto się zainteresować w laptopach kernelami od http://www.netext73.pl/

Co do sterowników do radeona to myślę że średnio warto bo już otwarte w najnowszych kernelach zaczynają wyprzedzać calasyty laugh.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Heinrich
dodano 20-03-2014, 15:40
Nr wypowiedzi: #6





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 16
Rejestracja: 16/03/14
Nr użytkownika: 59 863
Laptop: brak



Wstępnie myślałem właśnie o Ubuntu, choć poczytałem o Mint i wydaje się być w porządku. Będzie to moja pierwsza styczność z czymś innym niż Windows 98/XP, więc nie chcę się później męczyć z jakimiś dystrybucjami dla zaawansowanych użytkowników. Chcę też, aby nie było większych problemów z kompatyblinością ze sprzętem i programami.

Przy okazji - trzeba instalować jakąś konkretną dystrybucję, gdy ma to być system działający na laptopie w firmie?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jirajamgo
dodano 20-03-2014, 15:53
Nr wypowiedzi: #7





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 49
Rejestracja: 28/06/13
Nr użytkownika: 56 015
Laptop: msi vx600



Mint jest oparty na ubuntu 12.04 lts to mint 13lts np. wink.gif Co do dystrybucji to jest tego multum ale ubuntowe są raczej najłatwiejsze dla początkujących i jest dużo toturiali i poradników w internecie.

Co do kompatybilności to raczej problemów nie powinno być ew. karta wifi może nieraz sprawiać problemy ale jak sobie odpalisz system w live cd to zobaczysz no i nieszczęsne uefi trzeba odpowiednio zainstalować system poradników jest w necie sporo na ten temat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Heinrich
dodano 20-03-2014, 16:42
Nr wypowiedzi: #8





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 16
Rejestracja: 16/03/14
Nr użytkownika: 59 863
Laptop: brak



Czyli Mint teoretycznie powinien być dobry dla świeżaka. Z kolei ten cały SUSE to już raczej dla wtajemniczonych?

Jak wygląda sprawa z grami? Nowe mnie nie interesują, ale w takiego CS 1.6 albo League of Legends chętnie bym pograł w wolnym czasie.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ziax
dodano 20-03-2014, 16:54
Nr wypowiedzi: #9





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 568
Rejestracja: 7/06/10
Nr użytkownika: 29 202
Laptop: L702x, 7440, MBP 2015



Jak (teoretycznie) gry będą działać możesz sprawdzić na WineHQ: http://appdb.winehq.org/objectManager.php?...n&iId=19141, http://appdb.winehq.org/objectManager.php?...on&iId=3507.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jirajamgo
dodano 20-03-2014, 17:48
Nr wypowiedzi: #10





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 49
Rejestracja: 28/06/13
Nr użytkownika: 56 015
Laptop: msi vx600



QUOTE(Heinrich @ 20-03-2014, 15:20) *
Czyli Mint teoretycznie powinien być dobry dla świeżaka. Z kolei ten cały SUSE to już raczej dla wtajemniczonych?

Jak wygląda sprawa z grami? Nowe mnie nie interesują, ale w takiego CS 1.6 albo League of Legends chętnie bym pograł w wolnym czasie.


Tak mint jest dobry dla świeżaka, co do gier w wine to różnie lepiej mieć dwa systemy i włączać sobie windowsa jak do czegoś jest potrzebny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Heinrich
dodano 20-03-2014, 18:58
Nr wypowiedzi: #11





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 16
Rejestracja: 16/03/14
Nr użytkownika: 59 863
Laptop: brak



Ściągam Linux Mint 64-bit z interfejsem Xfce, bo wydaje mi się najlepszy. Jutro zobaczę co z tego wyjdzie.
Chyba jednak ściągnę wersję 32-bit, bo przeczytałem, że i tak obsłuży całe 4GB RAMU.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jirajamgo
dodano 20-03-2014, 19:00
Nr wypowiedzi: #12





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 49
Rejestracja: 28/06/13
Nr użytkownika: 56 015
Laptop: msi vx600



XFCE takie sobie, zobacz sobie Cinnamona i ściągaj oczywiście 64bit bo pewnie masz ze 4gb ramu wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Heinrich
dodano 20-03-2014, 19:33
Nr wypowiedzi: #13





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 16
Rejestracja: 16/03/14
Nr użytkownika: 59 863
Laptop: brak



Mam równe 4GB RAMU.
Da się w Cinnamon zwolnić miejsce w pionie, w sensie panel (menu start z Windowsa) umieścić pionowo z boku albo go ukryć?

Podczas instalacji można tak jak w przy instalacji Windows XP utworzyć partycje?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jirajamgo
dodano 20-03-2014, 19:40
Nr wypowiedzi: #14





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 49
Rejestracja: 28/06/13
Nr użytkownika: 56 015
Laptop: msi vx600



Można, tak zrób sobie odrazu / na system z 15gb starczy, /home tu według gustu na twoje pliki itp. i swap 4gb na hibernację robisz to w instalatorze lub w live cd przez program gparted na youtube jest trochę filmików co i jak.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Heinrich
dodano 20-03-2014, 20:03
Nr wypowiedzi: #15





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 16
Rejestracja: 16/03/14
Nr użytkownika: 59 863
Laptop: brak



Na system dam te 15GB, swap 4GB (coś na wzór Windowsowego pliku stronicowania?) i jeżeli to będzie możliwe to jeszcze przynajmniej 2 partycje dodatkowe, żeby na jednej powalczyć z jakimiś grami, a na drugiej umieścic dokumenty i całą resztę.

Rozumiem, że cały soft mogę instalować tam, gdzie chcę, choć docelowo będzie to partycja główna /home/folder użytkownika (tak jak C:/Program Files w XP?).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jirajamgo
dodano 20-03-2014, 20:08
Nr wypowiedzi: #16





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 49
Rejestracja: 28/06/13
Nr użytkownika: 56 015
Laptop: msi vx600



Gry ze steama i wine idą na /home , ogólnie to się robi jedno home ale można zrobić drugą partycję i ładować sobie pliki co do swapu to ci się tylko do hibernacji przyda no chyba że zawalisz ram ale to już trochę ciężko.

Ogólnie to zainstaluj i się baw bo co tu pisać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Heinrich
dodano 20-03-2014, 22:01
Nr wypowiedzi: #17





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 16
Rejestracja: 16/03/14
Nr użytkownika: 59 863
Laptop: brak



Z większą ilością partycji to przyzwyczajenie z Windowsa, robiłem kilka żeby ograniczyć w pewnym stopniu fragmentację i zawsze łatwiej było mi zachować porządek. Na XP 3-4 partycje to dla mnie optimum, a tu najwyżej porobię sobie stosowne foldery na tej /home.

Przeczytałem, że interfejs, który wybiorę mogę później zmienić, więc pewnie przetestuję wszystkie włącznie z KDE, Gnome itd. smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jirajamgo
dodano 20-03-2014, 22:06
Nr wypowiedzi: #18





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 49
Rejestracja: 28/06/13
Nr użytkownika: 56 015
Laptop: msi vx600



Można sobie instalować inne środowiska ale robi się trochę syfu w programach i ustawieniach systemowych bo z innym środowiskiem wgrywają się też dla niego programy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kony
dodano 20-03-2014, 22:19
Nr wypowiedzi: #19





Grupa: Forowicz
Wypowiedzi: 668
Rejestracja: 4/09/13
Nr użytkownika: 56 939
Laptop: XPS 13 9360



QUOTE(Heinrich @ 20-03-2014, 15:20) *
Czyli Mint teoretycznie powinien być dobry dla świeżaka. Z kolei ten cały SUSE to już raczej dla wtajemniczonych?

Jak wygląda sprawa z grami? Nowe mnie nie interesują, ale w takiego CS 1.6 albo League of Legends chętnie bym pograł w wolnym czasie.

Gry pisane pod Windowsa mozesz odpalac przez Wine, jak inni juz pisaloi, ale nie ma gwarancji, ze beda dzialac bez problemow lub, ze w ogole beda dzialac. Niektore po prostu dzialaja, inne maja jakies bledy (np. w Dangerous Waters nie mozna zmienic nazwy uzytkownika, we Fleet Command nie mozna zmienic rozdzielczosci na inna niz 640x480), a czesc jest w ogole niegrywalna (jak np. seria ArmA sad.gif ). Dlatego, jesli dana gra ma wersje natywna na linuksa, graj w nia. Jesli chodzi o Counter-Strike'i, to wszystkie maja wersje linuksowe, oprocz CS:GO. Po prostu kup na Steam (czesto sa promocje, gdzie poszczegolne czesci kosztuja po okolo 2 Euro). Na Steam jest jeszcze masa innych gier pisanych natywnie pod linuksa, sam zobacz. Jesli interesuja cie konkretne gry, a nie maja portow na linuksa, to musisz juz kombinowac z Wine.


--------------------
Moje byłe eGPU: T430, Pe4l 2.1b, GTX 560Ti
Moje kolejne byłe eGPU: T430, EXP GDC 8.0, GTX 670
h y p e r b o o k | g a m e r a g o n | x t r e e m | d r e a m m a c h i n e s
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Heinrich
dodano 20-03-2014, 23:46
Nr wypowiedzi: #20





Grupa: Forumowicz
Wypowiedzi: 16
Rejestracja: 16/03/14
Nr użytkownika: 59 863
Laptop: brak



QUOTE(jirajamgo @ 20-03-2014, 20:44) *
Można sobie instalować inne środowiska ale robi się trochę syfu w programach i ustawieniach systemowych bo z innym środowiskiem wgrywają się też dla niego programy.

Póki co zdecydowałem się na Mint XFCE, bo jednak najbardziej przypomina interfejs z Windowsa.

QUOTE(kony @ 20-03-2014, 20:57) *
Gry pisane pod Windowsa mozesz odpalac przez Wine, jak inni juz pisaloi, ale nie ma gwarancji, ze beda dzialac bez problemow lub, ze w ogole beda dzialac. Niektore po prostu dzialaja, inne maja jakies bledy (np. w Dangerous Waters nie mozna zmienic nazwy uzytkownika, we Fleet Command nie mozna zmienic rozdzielczosci na inna niz 640x480), a czesc jest w ogole niegrywalna (jak np. seria ArmA sad.gif ). Dlatego, jesli dana gra ma wersje natywna na linuksa, graj w nia. Jesli chodzi o Counter-Strike'i, to wszystkie maja wersje linuksowe, oprocz CS:GO. Po prostu kup na Steam (czesto sa promocje, gdzie poszczegolne czesci kosztuja po okolo 2 Euro). Na Steam jest jeszcze masa innych gier pisanych natywnie pod linuksa, sam zobacz. Jesli interesuja cie konkretne gry, a nie maja portow na linuksa, to musisz juz kombinowac z Wine.

Rzeczywiście z CS 1.6 problemu nie będzie, bo Steam powinien działać bez problemu. Podobno Valve nawet tworzy jakiś OS na bazie Linuxa przeznaczony do grania.

Jutro postaram się przetestować działanie tego systemu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Strony: V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek (1 gości i 0 użytkowników anonimowych)
0 użytkowników:

 



RSS Wersja Lo-Fi_|_Informacja o cookies Zegar wskazuje: 18-06-2019 - 6:46